Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για τον Τουρισμό
  • [02] Από Δευτέρα οι νέες τιμές φαρμάκων
  • [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή, στη συζήτηση του ν/σ για εργασιακή ασφάλεια
  • [04] Βάναυσος τραυματισμός μετανάστη
  • [05] Στην Κίνα ο Σαρκοζί
  • [06] Έκτακτη σύνοδος στις 10 Μαίου
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [08] "Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα"
  • [09] "Κοινή αντίσταση"
  • [10] "Ενωτική Πρωτομαγιά"
  • [11] Απειλή η πετρελαιοκηλίδα

  • [01] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για τον Τουρισμό

    Επίτιμος δημότης της Ρόδου θα ανακηρυχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Η απονομή της διάκρισης θα γίνει το μεσημέρι κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρόδου, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για να παραστεί στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος, με θέμα τον τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε ξενοδοχείο.

    Aπάντηση στην ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Α.Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως "το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ.Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά".

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου προσωπικές ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Οι τεράστιες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις ότι δήθεν τα λεφτά υπάρχουν, δεν καλύπτονται σήμερα με φθηνούς λαϊκισμούς", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Διαγραφή του Αρ.Παυλίδη

    Στην διαγραφή του πρώην υπουργού κ. Αριστοτέλη Παυλίδη προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Επιτροπή συνήλθε υπό την προεδρία του προέδρου της κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε τον κ. Παυλίδη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή ότι "με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του, ο κ. Παυλίδης προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στην λειτουργία του κόμματος". Κατόπιν τούτου με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας διέγραψε οριστικά τον κ. Παυλίδη.

    Την Τετάρτη πραγματοποιείται προσυνεδριακή διάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα όπου ήταν βουλευτής στο παρελθόν ο κ. Παυλίδης.

    [02] Από Δευτέρα οι νέες τιμές φαρμάκων

    Ελλείψεις φαρμάκων ενδέχεται να επιφέρει στην αγορά η μεταβατική Αγορανομική Διάταξη για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοβιομήχανοι, ενώ το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχωράει στην εφαρμογή της από την προσεχή Δευτέρα.

    Υπό την πίεση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή των δαπανών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχώρησε σε άμεση περικοπή τιμών με στόχο η μείωση των τιμών να επιφέρει εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ το μήνα. Σε αυτή την πρώτη φάση, καθώς, στόχος είναι με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου του υπουργείου να υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30%.

    Το δελτίο που θα εκδοθεί την Παρασκευή και θα ισχύσει από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα περιλαμβάνει τις νέες μειωμένες τιμές 12.500 φαρμάκων, εκ των οποίων στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν τα 6.500 και εξ΄ αυτών τα 2.500 είναι πρωτότυπα και τα υπόλοιπα, αντίγραφα. Στις νέες αυτές τιμές, θα συμπεριληφθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ ενώ σημειώνεται ότι ο υπολογισμός των μειώσεων έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή η μείωση της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων ακολουθεί μια κλίμακα από όπου προκύπτουν ποσοστιαίες επίπεδες μειώσεις, ανάλογα με το ύψος της τιμής των φαρμάκων.

    Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεσμεύθηκε ότι η ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο τριών φθηνότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η νέα -μεταβατική - αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

    - Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

    - Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

    - Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

    - Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

    - Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

    - Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

    Στο μεταξύ, έκκληση στον Πρωθυπουργό κάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο ''που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας'' όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

    Ο κ. Κομνηνός πάντως δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητα της μεταβατικής τιμολόγησης, υποστήριξε ότι καλύπτεται από τη νομολογία, σύμφωνα με εισήγηση που δέχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Πρόσθεσε ότι η διαφωνία που υπάρχει με την αγορά, οφείλεται στο γεγονός ότι για τη γενική ανατιμολόγηση που επιχειρήθηκε κατ΄ αρχήν με τα 1551 φάρμακα, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε η τιμή μονάδος αντί της σύγκρισης των τιμών ανά συσκευασία. Επισήμανε δε, ότι πριν τον υπολογισμό της τιμής μονάδος, πραγματοποίησε την απόλυτη αντιστοίχιση των πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τα ίδια ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα της αντιστοίχισης των προϊόντων είχε ήδη γνωστοποιηθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες, όπως είπε, είχαν επιβεβαιώσει τη διερεύνηση.

    Εντούτοις οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνουν ότι πολλές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε (πχ. Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία) διαμορφώνουν την τιμή των φαρμάκων βάσει και των ελληνικών τιμών. Με τις μειώσεις που προβλέπονται από τη μεταβατική διάταξη του υπουργείου θα δώσει το έναυσμα στις ξένες εταιρείες να αποσύρουν αρκετά από τα φάρμακα τους από την ελληνική αγορά ώστε να προστατεύσουν τις τιμές τους στις άλλες χώρες ενώ δεύτερον, οι φαρμακαποθήκες θα αγοράζουν από τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις πολύ φθηνά και στη συνέχεια θα εξάγουν σε άλλες χώρες σε υψηλότερες τιμές ώστε να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στερώντας απαραίτητα φάρμακα από τους Έλληνες πολίτες.

    [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή, στη συζήτηση του ν/σ για εργασιακή ασφάλεια

    Με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να απαντά από την Βουλή στον πρωθυπουργό πως το κόμμα της είναι περήφανο που τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα, των κινητοποιήσεων και της αντίστασης του ελληνικού λαού, «αυτή που η κυβέρνηση κρύβει» και να αποχωρεί με σύσσωμη την κοινοβουλευτική της ομάδα, και τον υπουργό Εργασίας να δείχνει ως μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και να ζητεί από κείνους που «μέμφονται αυτό τον αγώνα» να πουν στην κυβέρνηση τι να κάνει, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια κ.α. διατάξεις».

    Η κ. Παπαρήγα κατά την ομιλία - παρέμβασή της ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό να μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό πως το ΚΚΕ αισθάνεται συγκίνηση και περηφάνια όταν τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα «που - όπως είπε - εσείς προσπαθείτε να κρύψετε». «Να κρύψετε τις απεργίες, κινητοποιήσεις νεολαίας, ναυτεργατών, εργατών, την αντίσταση του ελληνικού λαού, που μπορεί να μην είναι αντίστοιχη της επίθεσης αλλά εμείς αυτή στηρίζουμε. Δεν μπορεί να προβάλλεται η Ελλάδα των καζίνο και της Γιουροβίζιον. Ευτυχώς που υπάρχουν τα διεθνή ΜΜΕ και συμβάλουν έστω να υπάρχει ενημέρωση και να διευκολύνεται η διεθνοποίηση της πάλης» είπε και δήλωσε την απόφαση του κόμματός της, στο μέτρο των δυνάμεών του και της αποδοχής των θέσεών του, να συμβάλλει ώστε να προβάλλεται στην Ελλάδα και διεθνώς η προσπάθεια των εργαζόμενων σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, στο δρόμο, να μπλοκάρουν και να δυσκολέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

    «Σε αυτόν τον αγώνα είναι εύκολο κανείς να σε μέμφεται, να μπει στο καβούκι του και να βγει μετά την κρίση, δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος σωτηρίας για την πατρίδα: Ή ενεργοποιείται ο μηχανισμός και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ό,τι άλλο χρειαστεί για να μπει η Ελλάδα σε έναν δρόμο ανάπτυξης ή όποιος μας μέμφεται, ας μας πει και τι πρέπει να κάνουμε», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι από το 2008 φαινόταν που πήγαινε η χώρα και που θα κατέληγε, με έλλειμμα 13,6 %.

    «Σας απαλλάσσουμε από την κατηγορία ότι είστε επιρρεπής σε πιέσεις. Δεχόμαστε ότι το νομοσχέδιο είναι συνειδητή επιλογή σας και όχι ότι κοροϊδέψατε το λαό με το πρόγραμμά σας. Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι τα βασικά μέτρα που είχατε προγραμματίσει να εφαρμόσετε σε τέσσερα χρόνια. Τώρα λένε οι σύμμαχοί σας να τα εφαρμόσετε σε έξι μήνες. Αυτό σας δυσκολεύει γιατί θέλατε να τα κάνετε τμηματικά», είπε προς τον κ. Λοβέρδο η Αλέκα Παπαρήγα. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους να τους κάνει συνένοχους για τα μέτρα. «Τα παπαγαλάκια σας και της ΝΔ και άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΛΑΟΣ δεν χάνουν ευκαιρία να πουν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι» είπε αιτιολογώντας πως το κάνουν προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι και να ληφθουν μέτρα σε βάρος τους. «Κλαίτε για τον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν χαμηλότερους μισθούς λες και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ξεπήδησαν από μόνες τους» τόνισε.

    «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα εάν συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και αν εφαρμοστεί με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και με ισχυρό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, είναι ένα σάλπισμα ύστατης στιγμής για την σωτηρία της πατρίδας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ακόμη δήλωσε την πεποίθησή του ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει χωρίς - όπως συμπλήρωσε - να ξεχνώ ότι έχουμε και άλλες υποχρεώσεις και «παρόλο που δουλειά μας είναι να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε όσες υποσχέσεις έχουμε δώσει, είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε και πτυχές αυτού που προβλέπει ο μηχανισμός».

    «Δίνουμε μάχη. Ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο υπάρχει πολύς χώρος. Όταν ακούω το επιχείρημα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού, πρέπει να λες «όχι» με επιχειρήματα που θα πείθουν. Όπου λες «όχι» πρέπει να είσαι πειστικός όταν σου λένε ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός, πρέπει να είσαι πειστικός όταν απαντάς».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι η αφετηρία της διαφωνίας της με είναι ότι η κυβέρνηση ξεκινά με το σκεπτικό ότι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας είναι το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές και αναγνωρίζει ότι δίπλα τους υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν. Ενώ το ΚΚΕ ξεκινά ότι παραγωγός είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς τους επιχειρηματίες αλλά όχι χωρίς τον εργαζόμενο. «Συνεχώς και πάντα προσπαθείτε να κατεβάσετε την τιμή του εμπορεύματος όπως θεωρείται την ικανότητα του ανθρώπου για εργασία, πιο κάτω. Δε μπορείτε να κατεβάσετε την τιμή του σούπερ μάρκετ», είπε.

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας η κ. Παπαρήγα είπε πως δεν χωρά συζήτηση σε αυτό το νομοθέτημα. «Τί προτάσεις να κάνουμε; Θα τις κάνουμε πια στους δρόμους, στα λιμάνια, στα χωράφια, όπου υπάρχει ο εργαζόμενος λαός» είπε και έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση του ΚΚΕ από την διαδικασία δηλώνοντας ότι καταψηφίζει όλα τα άρθρα και λέγοντας «Ο αγώνας κρίνεται στο μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων».

    Εισηγητές κομμάτων

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεν προχωρεί σε ριζικές τροποποιήσεις αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, για το συνδυασμό της υπάρχουσας ευελιξίας και της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Σήμερα - όπως είπε - είναι ιδιαίτερα αρνητική η κατάσταση στην αγορά. έχουν δίκιο όσοι μιλούν για εργασιακή ζούγκλα. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Δε μπορεί να γίνει όμως με επιστροφή στο χθες με απόλυτες λογικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή των ευελιξιών με παράνομο τρόπο», ανέφερε.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γ. Κοντογιάννης, τόνισε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, η «τρόικα» έχει θέσει στο τραπέζι όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι σταθερό, αφού οδεύει προς νέα αναθεώρηση και το νομοσχέδιο αυτό φαντάζει σαν κακόγουστη φάρσα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, η οποία διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλει το τέλος των εγγυήσεων ασφάλειας των εργαζομένων.

    Σύντομα - όπως είπε ο κ. Κοντογιάννης απευθυνόμενος στον υπουργό - ίσως αναγκαστείτε να υπογράψετε τη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «το άλλοθι τώρα θα είναι το ΔΝΤ, φτάσαμε στο σημείο μηδέν για τη χώρα, τους πολίτες, για όλους μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για στρουθοκαμηλισμούς» και πρόσθεσε «ας πράξουμε αναλόγως κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

    «Είχα χαρακτηρίσει ως αναγκαίο κακό το νομοσχέδιο, το καθιστούν σχεδόν αχρείαστο οι εξελίξεις. Οι επιφανειακές βελτιώσεις δε θα μπορούν να εξισορροπήσουν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Αντί για ασφάλεια θα συντηρήσει την ανασφάλεια και θα αποθαρρύνει τις προσλήψεις. κινούνται σε ρυθμούς αντιαναπτυξιακούς ρυθμούς οι προβλέψεις του. Δε θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς, θα αυξήσουν την ανεργία και την παράνομη εργασία θα επιτείνουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ φέρνει πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη την αγορά», είπε.

    Η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) είπε ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται «ευέλικτοι εργαζόμενοι για την ασφάλεια της κερδοφορίας» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και μπαμπούλα ΔΝΤ - ΕΚΤ δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στην πλήρη και σταθερή εργασία, τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. «Είναι μια πολιτική που αναγκάζει τον εργαζόμενο λαό να υποστεί δυσβάσταχτα βάρη στο όνομα ενός ιδιότυπου πατριωτισμού που δεν αγγίζει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες» είπε. Αναφερόμενοι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ανέφερε ότι είχαν προαποφασιστεί στα επιτελεία της ΕΕ και δρομολογηθεί από τις αρχές της δεκαετίες του β90.

    Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ανέφερε ότι σε δέκα ημέρες θα συμβεί το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο. Ανέφερε ότι το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης απλώς διαχειριζόμαστε την ανεργία. Το νομοσχέδιο - όπως είπε - επιχειρεί να κατοχυρώσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αφού πρώτα επετράπη η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι αντιπαραγωγικό ως νσχ που δε διευκολύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσιωτάκης, υπογράμμισε ότι οι αγορές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση απολύσεων. «Αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους προκλήσεις πρέπει να αλλάξετε πολιτική» είπε προς τον υπουργό. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και βρίσκεται προς την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στο δίλημμα που η ίδια έθετε «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» εκείνη επέλεξε το δεύτερο.

    [04] Βάναυσος τραυματισμός μετανάστη

    Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή, κατάσταση 35χρονος, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου εισήχθη στη χειρουργική κλινική του ιδρύματος με τραύμα στο θώρακα, δηλώνοντας στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε την ώρα που βρισκόταν μέσα στην τουαλέτα του σπιτιού του, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

    O 35χρόνος υποβλήθηκε σε εξετάσεις, από τις οποίες αρχικά διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύμα στον πνευμονοθώρακα. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Παρουσίασε υψηλό πυρετό και αμέσως υποβλήθηκε σε νέα σειρά εξετάσεων. Οι χειρουργοί, που τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής έφερε σοβαρό τραύμα στο έντερο.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, Γιώργο Αρχοντάκη, διαπιστώθηκε ότι από τον πρωκτό του ασθενούς είχε εισέλθει αντικείμενο, που του προκάλεσε βλάβη στο παχύ έντερο, το διάφραγμα, το ήπαρ και άλλα όργανα, ενώ στο δεξιό του ημιθωράκιο, είχε σφηνώσει πλαστικό κομμάτι από σκουπόξυλο.

    Χθες βράδυ, ο ασθενής υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική εξέταση, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία, προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον ασθενή και τα συγγενικά του πρόσωπα.

    Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του τραυματισμού του 35χρονου διενεργεί η αστυνομία.

    [05] Στην Κίνα ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε στην Κίνα σήμερα Τετάρτη, ανακοίνωσε η προεδρία, για μια επίσκεψη που το Παρίσι ελπίζει να τερματίσει την διμερή ένταση με το Πεκίνο που προκάλεσαν οι διαφορές των δυο πλευρών όσον αφορά το ζήτημα του Θιβέτ.

    Ο Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί έφθασαν στην αρχαία κινεζική πρωτεύουσα Σιάν όπου θα περιηγηθούν σε μνημεία όπως το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάν και οι στρατιώτες από τερακότα, ενώ αργότερα σήμερα να μεταβούν στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα [12:00 ώρα Ελλάδας], μετά από μια τελετή στην λαϊκή εθνοσυνέλευση στην Τιενανμέν.

    Την Παρασκευή ο Σαρκοζί θα επισκεφθεί τη Σαγκάη για την World Expo.

    [06] Έκτακτη σύνοδος στις 10 Μαίου

    Στις 2 Μαίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαίου για την έγκριση του σχεδίου, μεταδίδει η υπηρεσία Dow Jones Newswires.

    Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητησουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στις 4 Μαίου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας».

    "Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν, στις 10 Μαίου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα " τόνισε ο Βαν Ρομπέι.

    Η βρετανική εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς γράφει σήμερα ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύκολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας. "Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ", γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: "Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθε με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών". Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι α δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".

    "Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν και προσθέτει :"Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".

    "Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το ευρώ υποχωρήσε πάντως σήμερα στα 1,3167 δολάρια που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου του 2009. Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο "η υποχώρησης του ευρώ οφείλεται στην αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη,κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας".

    Υποβάθμιση από την Standard & Poor's

    Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ (junk status) από ΒΒΒ+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), διατηρώντας το outlook αρνητικό. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού σημείωνε νέο ρεκόρ, με το spread να ξεπερνά τις 700 μονάδες βάσης.

    "Η υποβάθμιση αυτή προκύπτει από την αναβαθμισμένη μας εκτίμηση για τις πολιτικοοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας στις προσπάθειες της να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος", τόνισε ο Marko Mrsnik, αναλυτής του οίκου.

    Λίγο νωρίτερα ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από Α+ σε Α-.

    Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών", υπογράμμισε από το Σικάγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης", διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, "ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών".

    Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ, για έναν "μηχανισμό στήριξης" προς την ελληνική οικονομία.

    ΤτΕ: Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

    Βαθύτερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Έκθεση του ιδρύματος συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζοντας την σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

    Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

    Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος εκτιμά η ΤτΕ.

    Συνακόλουθα θεωρεί ότι "θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ΄ όλους."

    "Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Για ν΄ αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σ' αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει, η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η ΤτΕ προκρίνει την μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 καλεί η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.

    Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ (μετά από σχετική απόφαση - εξουσιοδότηση της Ολομέλειας της διοίκησης) αποφάσισε και προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία για την Τετάρτη 05/05/2010 με αιτήματα - διεκδικήσεις:

    - Την απόκρουση των Νεοφιλελευθέρων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας (Ε. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., ΔΝΤ) για την ισοπέδωση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    - Την απόρριψη όποιων αντι - ασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    - Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ, με τις οποίες θα διασφαλίζονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι μισθοί - τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας. Τέλος, μετά την απεργία της 05/05, η Ε. Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά, για να καθορίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

    Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Ε. Επιτροπής, ανέφερε ότι με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στην απεργία και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο θα σταλεί δυναμικό μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και προς την τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας είναι εγκληματικοί.

    Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι το περιεχόμενο και το πλαίσιο της απεργίας θέτει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, τις αμοιβές, την κοινωνική ασφάλιση με προμετωπίδα το αίτημα: "κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα". Ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει ελλείμματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας, λόγω του κόστους εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει να παραχθεί πλούτος και να διανεμηθεί δίκαια σε αυτή τη χώρα".

    "Λέμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεων, που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων, γιατί το σύστημά μας έχει ήδη εξαιρετικά προβλήματα και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να χτυπηθεί η μαύρη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή". "Επίσης, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι αδιαπραγμάτευτοι. Το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    "Στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις εδώ και τώρα να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ, ώστε να στείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μπει στη μέγγενη των δημοσιονομικών περιορισμών", πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης της ΓΣΕΕ με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που κληθεί από το ΔΝΤ, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι "αφού θα μου ζητηθεί ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως έχω πάει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν, βεβαίως, θα πάω, προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι καθήκον μου έστω και αν οι υπάλληλοι της τρόικας έχουν τις δικές τους πολιτικές οδηγίες, δεσμεύσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αν ζητηθεί ως προεδρείο ΓΣΕΕ, αυτό θα το καθορίσει η πλειοψηφία της συνομοσπονδίας.

    "Τέλος, θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι το πρώτο μας μήνυμα. Η απόφαση της εκτελεστικής είναι να αναπτυχθούν και άλλες αγωνιστικές δράσεις μη δε των απεργιών εξαιρουμένων, ενώ αμέσως μετά τις 5 Μαΐου, θα συνεδριάσουμε ξανά να σταθμίσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως να κινήσουμε τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος", κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Στάσεις εργασίας από τους εκπαιδευτικούς

    Tην κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας στο διδακτικό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού, για τις 28,29,30 Απριλίου και 3 Μαΐου αποφάσισε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

    Στις 29 Απριλίου και στις 18.00, διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

    Οπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφασίσθηκε επίσης η κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 4 και 5 Μαΐου. Επίσης, προσανατολίζονται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό-όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- με το εργατικό κίνημα.

    Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 10 Μαΐου θα ληφθεί η τελική απόφαση από την γενική συνέλευση προέδρων.

    Οι δάσκαλοι όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή, στο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, σε διαμαρτυρία για την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης.

    Στην ανακοίνωσή της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Την κρίση δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αλλά οι έχοντες και οι κατέχοντες».

    Η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή μέσω της οδού Σταδίου.

    [08] "Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα"

    "Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, για την οποία νοιάζεται η κυβέρνηση (μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ), είναι η εικόνα της πλουτοκρατίας και των εξετάσεων που θέλει να δώσει μαζί με την κυβέρνηση στους ομολόγους τους ευρωπαίους. Υπάρχει όμως και η άλλη Ελλάδα, των εργαζομένων, των εργατικών και λαϊκών αγώνων, που δίνουν τα δικά τους μηνύματα ανυπότακτου αγώνα, ελπίδας και προοπτικής. Οι εργατικές κινητοποιήσεις, μαζί με τις μορφές πάλης και με την περιφρούρηση που τις συνοδεύουν, αποτελούν τιμητική εικόνα για τους εργαζόμενους και παράδειγμα, το οποίο συγκινεί χιλιάδες εργαζόμενους άλλων χωρών της ΕΕ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Οι εργαζόμενοι που μάχονται στα λιμάνια, έξω από τα ξενοδοχεία και τα εργοστάσια και περιφρουρούν τις απεργίες τους, καθώς και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δεν είναι «επαναστάτες σε εισαγωγικά», ούτε έχουν συντεχνιακά αιτήματα, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου. Αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, που η κυβέρνηση τσαλαπατάει. Είναι η τιμή της εργατικής τάξης, για την οποία η κυβερνώντες και οι σύμμαχοί τους τρέμουν μήπως ξεσηκωθεί ολόκληρη. Αυτό επιχειρούν να αποτρέψουν".

    Τέλος, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, "ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους, με μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, με μεγάλη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξετυλιχτούν. Να σειστεί η Αθήνα στις 15 Μαΐου, μέρα πραγματοποίησης του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΚΚΕ".

    [09] "Κοινή αντίσταση"

    "Στις 23 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε η προσφυγή, η απόφαση ήταν αναπόφευκτη. Όχι όμως και στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα των εκλογών. Μπορούσαμε πριν αποκαλυφθεί το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, γιατί σαφώς και έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι ότι το έλλειμμα είναι αρκετά μεγάλο, να δανειστούμε όσα περισσότερα μπορούσαμε, με το πολύ χαμηλότερο επιτόκιο που θα επιτυγχάναμε τότε. Χρεώνω συνεπώς τον κ. Παπανδρέου και την ομάδα του με απειρία", τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.,μιλώντας στον Ρ/Σ "FLASH"

    "Η κυβέρνηση μόνη της είναι έρμαιο σ' ό,τι θα θελήσουν να της επιβάλλουν. Χωρίς εθνική συνεννόηση για κοινή αντίσταση του πολιτικού κόσμου σ' ό,τι δεν αντέχει ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατόν να πορευθούμε", ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επίκαιρη ερώτηση για Ερντογάν

    Την ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα, ζητά να μάθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνει ακόμα, ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς του, και θα έχει επαφές με Έλληνες ομολόγους τους, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ενδέχεται να κάνει περιοδεία «θριαμβευτικού τύπου» στη Θράκη και ρωτά τον κ. Παπανδρέου, αν θα ανταποκριθεί σε σχετικό επίσημο αίτημα του κ. Ερντογάν.

    [10] "Ενωτική Πρωτομαγιά"

    O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

    «Σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά, πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε στα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στη Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων και στη Γραμματεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία καλεί σε ενωτική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή:

    «Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

    »Με την προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό που συγκρότησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση.

    »Η επίθεση αυτή, θέτει σε αμφισβήτηση κάθε κατακτημένο δικαίωμα, που προστατεύει την εργασία, την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος.

    »Βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση που χωρίς καμία νομιμοποίηση, και έχοντας υφαρπάξει με εντελώς διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, προσφέρει τα δικαιώματά τους, ως αντάλλαγμα για την εύνοια των νεοφιλελεύθερων κερδοσκοπικών αγορών. Υπεύθυνες είναι εξ ίσου οι δυνάμεις του δικομματισμού, που με μοναδικό κριτήριο την διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λεηλάτησαν τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο.

    »Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανακοπεί η επίθεση αυτή: Η μαζική και δυναμική εκδήλωση ενός κινήματος κοινωνικής αντίστασης. Απέναντι σε ένα ογκώδες κίνημα αντίστασης, αποφασισμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή, καμία κυβέρνηση και κανένας υπερεθνικός οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλλει την πολιτική του.

    »Αντίθετα, ένα κίνημα κατακερματισμένο, εγκλωβισμένο σε εσωτερικές διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, είναι αναντίστοιχο με τις σημερινές απαιτήσεις. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες διαφωνίες, την όποια κριτική ασκεί ο ένας στον άλλον, τις ευθύνες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι αυτές τις ώρες, η εξάντληση κάθε δυνατότητας για κοινή δράση, μπορεί να απεγκλωβίσει τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων από την ηττοπάθεια, και την παραίτηση, και να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

    »Μια πρώτη δυνατότητα που μας δίνεται, είναι η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά, οφείλει να υπερβεί ένα άθροισμα οργανώσεων, και συνδικάτων και χώρων συγκέντρωσης. Πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

    »Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό, αν τα συνδικάτα, τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις που αντιμάχονται σήμερα την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και την κριτική που ασκούν ο ένας στον άλλον, καλέσουν σε μία ενωτική συγκέντρωση. Μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία, θα δημιουργήσει την δυναμική που χρειάζεται σήμερα, για να μετατραπεί η αγωνία των εργαζομένων σε αποφασιστικότητα, που θα εκδηλωθεί με μαζική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

    »Η εμπειρία προηγούμενων ετών μπορεί να μας κάνει σοφότερους και πολύ πιο αποτελεσματικούς. Και το παραμικρό βήμα ενότητας, χωρίς να υπονομεύει την αυτονομία κανενός, μπορεί σήμερα να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να δώσει στον λαό και τους εργαζόμενους την δύναμη που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

    Μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η αναζήτηση ενός κοινού βηματισμού μπορεί να δυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να οδηγήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα πιο κοντά στη νίκη».

    Συνάντηση Α.Τσίπρα με εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων

    O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ότι καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα στον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και καταρρακώνει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής διαβούλευσης.

    Μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας άλλα αποφασίζει με τους κοινωνικούς φορείς και σε άλλα καταλήγει και μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από λειτουργούς σε υπαλλήλους επιχειρήσεων και μάλιστα στις πιο ανασφαλείς συνθήκες.

    Ο Μ. Κουρουτός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας,στις δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρέδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία "η ανάκληση των συμφωνηθέντων από την Υπουργό Παιδείας με την ΟΙΕΛΕ αποτελούν κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ενώ υπήρχαν συμφωνίες, που ουσιαστικά οριοθετούσαν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων πρωτίστως ως κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού και δευτερευόντως ως επιχειρήσεις, ανετράπησαν την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία συνεννόηση με την ΟΙΕΛΕ".

    [11] Απειλή η πετρελαιοκηλίδα

    Η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία, που σχηματίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, απειλεί τώρα τις αμερικανικές ακτές.

    Η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε μετά από έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και έχει πλησιάσει απειλητικά τις αμερικανικές ακτές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στη Νέα Ορλεάνη.

    Χίλια βαρέλια πετρελαίου διαρρέουν κάθε μέρα στη θάλασσα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης των ακτών, των νησιών και των υδροβιότοπων της περιοχής.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών αποκαθαρισμού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, επιτρέποντας τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας έκτασης 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Η εταιρεία BP θα ενεργοποιήσει ένα υποβρύχιο ρομπότ για να θέσει σε λειτουργία ένα πολύπλοκο σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων που θα έχει ως προορισμό να σφραγίσει το πηγάδι του πετρελαϊκού κοιτάσματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς δήλωσε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά περιπεπλεγμένη επιχείρηση και είναι πιθανόν να μην επιτύχει.

    Εναλλακτικά, η εταιρεία έχει αναπτύξει σκάφη καθαρισμού και αεροσκάφη για τον ψεκασμό της θαλάσσιας περιοχής με διαλυτικό υγρό.

    Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες κρατούν την πετρελαιοκηλίδα μακριά από την ακτογραμμή και οι αρχές ελπίζουν ότι τα κύματα θα αποσυνθέσουν το αργό πετρέλαιο, επιτρέποντας του να βαρύνει και να κατακαθίσει στον πυθμένα του ωκεανού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 April 2010 - 6:30:43 UTC