Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτα από όλα, η σωτηρία της χώρας"
  • [02] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για τον Τουρισμό
  • [03] Έκτακτη σύνοδος στις 10 Μαΐου
  • [04] Απειλεί η πετρελαιοκηλίδα

  • [01] "Πρώτα από όλα, η σωτηρία της χώρας"

    Το σχέδιο "Καλλικράτης" για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    "Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα. Ή τώρα ή ποτέ". Με αυτή τη φράση - πρόσκληση έκλεισε χθες ο κ. Παπανδρέου την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι, με συστράτευση και κοινό αγώνα, η χώρα θα τα καταφέρει. Κάλεσε, δε, σε συμμετοχή στον αγώνα αυτό όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προσωπικά είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται και επιβάλλουν οι συνθήκες για την ανάκαμψη της χώρας και να αισθανθούν περήφανοι και πάλι οι Έλληνες.

    Είμαι αισιόδοξος είπε ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Και ζήτησε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα σπρέντ (spreads) και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές και τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν. Ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο προσέφυγε η χώρα θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ηρεμία για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές επισήμανε ο πρωθυπουργός βεβαιώνοντας ότι το πολιτικό κόστος δεν μας φοβίζει, διότι, πέρα από το πολιτικό κόστος υπάρχει και η προσφορά προς την πατρίδα. Σημείωσε επίσης ότι το πολιτικό κόστος το έχει κάποιος όταν δεν αναμετράται με τις προκλήσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νέα συλλογικότητα που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να αρνηθεί τον εύκολο ατομικισμό για να κερδηθεί η μάχη από την οποία, όπως πρόσθεσε, κανένα πολιτικό στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα να απέχει.

    Είναι η ώρα της αλήθειας, η στιγμή που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και αρκετά κοροϊδέψαμε αλλήλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας την κατάντια "στις πολιτικές των τελευταίων ετών".

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με την "τρόικα" τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία, κάτι το οποίο θα έκανε ούτως ή άλλως στο πλαίσιο του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αδύναμους στην κοινωνία: Είναι δέσμευση και υποχρέωση δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι άκουσε μια συγγνώμη που ισοδυναμεί με ομολογία αμαρτιών. Και αυτή η συγγνώμη πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αφορούσε το παρελθόν αλλά όχι το παρόν και το μέλλον. Αλλά συγγνώμη, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να αλλάξω, και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα.

    Για τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι περνάμε τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες για την Ελλάδα προκλήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Έχουμε αναλάβει συνέχισε, ιστορικές ευθύνες και οι πολιτικές μας αποφάσεις θα είναι καθοριστικές. Και αναμένονται από τη διεθνή κοινότητα, η μεταχείριση της οποίας προς την Ελλάδα ήταν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ένα σκωτσέζικο ντους. Έκανε μάλιστα λόγο για "ανεύθυνους λαϊκιστές" ακόμα και "εγκάθετους" που δημιουργούν διεθνώς κλίμα εναντίον της χώρας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στα ταξίδια και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ένοιωσε τη "μοναξιά της εξουσίας".

    Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος τόνισε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίνει τη μάχη από κοινού με την κυβέρνηση. "Πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αποδεικνύουμε ότι είμαστε φορείς αλλαγής. Τώρα, πρόσθεσε, είναι η ώρα της αλλαγής και η στιγμή της αλήθειας, ενώ χαρακτήρισε τιτάνιο και πρωτοποριακό το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι οι γέφυρες για το καλύτερο και όχι η υποταγή στις θελήσεις των ισχυρών.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινή ζωή τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε, ότι ο Έλληνας δεν αισθανόταν πολίτης αυτής της χώρας, αλλά υπήκοος κάποιας φεουδαρχίας, γι' αυτό και επέλεξε την απειθαρχία ως αντίσταση.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε από την κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τις αμαρτίες της και πρόσθεσε ότι αν αυτό το κάναμε θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία θα είχε ήδη εκραγεί, διότι υπάρχει ο ασφυκτικός έλεγχος από την "τρόικα". Αναρωτήθηκε μάλιστα, τι θα γινόταν αν και σήμερα η Ελλάδα διέθετε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση.

    Αναγνώρισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη ακόμη δυσπιστούν για τις προθέσεις της χώρας, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υπάρχει πλέον η συλλογική ευρωπαϊκή βούληση είπε ο κ. Παπανδρέου. Απαντώντας, σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση, για το μηχανισμό στήριξης αγνοούν την πραγματικότητα γιατί, όπως είπε, εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός "δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίνη".

    Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και βιώσιμη τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας, το σύνθημα "έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και αυτό αλλά και το "έξω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Γιατί, όπως είπε, "δεν θέλουμε επιτήρηση". Ωστόσο πρόσθεσε, υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και όσων συνθηματολογούν, διότι δεν πρόκειται (το ΔΝΤ και η ΕΕ) να φύγουν με τη βία αλλά μόνο όταν μπει η χώρα σε τάξη. Και στο σημείο αυτό εισέπραξε τα πιο θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του Κινήματος, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν όλοι μαζί αλλά να αντισταθούν στις παλιές πρακτικές και την ανομία, αναδεικνύοντας παράλληλα ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός.

    Δευτερολογία πρωθυπουργού

    Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και, όπως είπε, στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

    Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

    Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:

    - Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

    - Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

    - Βιώσιμη ανάπτυξη.

    - Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

    - Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

    - Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

    - Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

    - Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

    - Αλλαγή του πόθεν έσχες.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.

    Ομιλία Γ.Παπκωνσταντίνου

    Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης, είναι η ώρα των αποφάσεων, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

    Σήμερα είπε οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.

    Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

    Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", είπε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα".

    Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης.

    Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαίου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου.

    Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι το τέλος την πορεία, που άρχισε και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, ειπε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

    [02] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για τον Τουρισμό

    Επίτιμος δημότης της Ρόδου θα ανακηρυχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Η απονομή της διάκρισης θα γίνει το μεσημέρι κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρόδου, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για να παραστεί στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος, με θέμα τον τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε ξενοδοχείο.

    Aπάντηση στην ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Α.Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως "το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ.Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά".

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου προσωπικές ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Οι τεράστιες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις ότι δήθεν τα λεφτά υπάρχουν, δεν καλύπτονται σήμερα με φθηνούς λαϊκισμούς", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Διαγραφή του Αρ.Παυλίδη

    Στην διαγραφή του πρώην υπουργού κ. Αριστοτέλη Παυλίδη προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Επιτροπή συνήλθε υπό την προεδρία του προέδρου της κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε τον κ. Παυλίδη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή ότι "με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του, ο κ. Παυλίδης προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στην λειτουργία του κόμματος". Κατόπιν τούτου με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας διέγραψε οριστικά τον κ. Παυλίδη.

    Την Τετάρτη πραγματοποιείται προσυνεδριακή διάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα όπου ήταν βουλευτής στο παρελθόν ο κ. Παυλίδης.

    [03] Έκτακτη σύνοδος στις 10 Μαΐου

    Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Απριλίου 2010 και ισχύει μέχρι την 28η Ιουνίου 2010.

    Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινείται γύρω από τις 900 μονάδες βάσης, ενώ το πρωί ξεπέρασε και τις 1.000 μονάδες, από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.

    Στο μεταξύ, η υπηρεσία Dow Jones Newswires μεταδίδει πως στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου.

    Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητησουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

    Η βρετανική εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς γράφει σήμερα ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας. "Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ", γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: "Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθε με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών". Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".

    "Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν και προσθέτει: "Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".

    "Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Τη σύσκεψη κορυφής στις 10 Μαΐου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι από τον Τόκιο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, ανέφερε πως "μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν, στις 10 Μαΐου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα"

    "Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας" πρόσθεσε ο Βαν Ρομπέι.

    "Αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών", υπογράμμισε από το Σικάγο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης", διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, "ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών".

    Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ, για έναν "μηχανισμό στήριξης" προς την ελληνική οικονομία.

    Το ευρώ, πάντως, υποχώρησε σήμερα στο 1,3143 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος, υπό το βάρος των φόβων μετάδοσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

    Υποβάθμιση από την Standard & Poor's

    Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ (junk status) από ΒΒΒ+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), διατηρώντας το outlook αρνητικό. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού σημείωνε νέο ρεκόρ, με το spread να ξεπερνά τις 700 μονάδες βάσης. Λίγο νωρίτερα ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από Α+ σε Α-.

    Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σπίγκελ: "Πως η Γερμανία επιδείνωσε την ελληνική κρίση"

    «Oι Έλληνες είναι κυρίως υπεύθυνοι για τη σημερινή τους κατάσταση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έκανε την κρίση χειρότερη με την απροθυμία της να χορηγήσει βοήθεια», γράφει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ σε κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση.

    «Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, φέρει την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει τώρα να υποφέρουν» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στο άρθρο που έχει τον τίτλο «Πώς η Γερμανία επιδείνωσε την ελληνική κρίση».

    «Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι Έλληνες, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν υπό έλεγχο τα στατιστικά τους στοιχεία και έστελναν τη μια ψευδή αναφορά μετά την άλλη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Από την άλλη πλευρά είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι αισθάνονταν μεγάλη ευχαρίστηση εμποδίζοντας την ταχεία και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση του ελληνικού - οδηγώντας στα ύψη το κόστος της λύσης» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό σε ανάλυση του Γκούσταβ Χορν.

    «Το λαϊκιστικό επιχείρημα ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού αντιτίθεται στην οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, αποδίδεται επίσης στη γερμανική κυβέρνηση - γιατί η καγκελάριος Μέρκελ, μπλόκαρε τη μόνη επιτυχή πορεία που θα είχε εμποδίσει την ανάγκη να καταβληθούν τελικά πολλά δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις».

    «Την ίδια ώρα, είναι εντυπωσιακό το πόσο πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία παρέχουν συμβουλές προς τους Έλληνες, που κυμαίνονται από τις δραστικές περικοπές αμοιβών ως την άμεση κήρυξη πτώχευσης και την άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη... Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Αθήνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκληση στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν για το θάνατο της χώρας αυτής της νότιας Ευρώπης. Αυτό εξηγεί επίσης, γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη τις τελευταίες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τώρα τόσο υψηλά επιτόκια για τα χρέη της, ώστε να μην μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα χωρίς εξωτερική βοήθεια, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των φόρων, καθώς και μαζικές περικοπές μισθών» γράφει το Σπίγκελ.

    Το γερμανικό περιοδικό, αναφέρεται επίσης στον ρόλο των κερδοσκόπων. «Είναι γεγονός ότι οι κερδοσκόποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την Ελλάδα όσο και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων!

    Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παίκτες της αγοράς όπως τα hedge funds, τα οποία όσο πιο χαοτικά είναι τα πράγματα, τόσο περισσότερο τους αρέσει. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η πολιτική σαφήνεια, και για το λόγο αυτό ικανοποιούνται όταν οι πολιτικοί επιδίδονται σε κινδυνολογία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η κινδυνολογία τα πήγε εξαιρετικά, όπως δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου που εκτοξεύθηκαν στα ύψη».

    Το Σπίγκελ, αναφέρεται επίσης, στο ρόλο των οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λησμονηθεί. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προκάλεσε κύματα κερδοσκοπίας.

    Στην ανάλυση του Σπίγκελ τονίζεται επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές εδώ και εβδομάδες ότι μοιράζεται την κοινή ευθύνη για ένα ισότιμο κράτος μέλος, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε περίπτωση ανάγκης, να εγγυηθεί τις πληρωμές προς την Ελλάδα. Η δήλωση αυτή θα είχε κάνει την κερδοσκοπία πολύ πιο δύσκολη, και επίσης, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη δραματική κατάρρευση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, θα είχαν αυξηθεί οι πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί από μόνη της. Και αυτό θα είχε σώσει πολλά χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.

    Η υποχωρητικότητα της γερμανικής κυβέρνησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη δειλία της έναντι των ταμπλόιντς, θα στοιχίσει τώρα πολύ πιό ακριβά στους φορολογούμενους», αναφέρει το Σπίγκελ και καταλήγει: Το μόνο πράγμα που επιτεύχθηκε είναι οι κερδοσκόποι να πάρουν μεγαλύτερο θάρρος για να δράσουν. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, να βουλιάξουν στο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας. Αυτό θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης».

    [04] Απειλεί η πετρελαιοκηλίδα

    Ο φόβος τεράστιας καταστροφής στη θάλασσα ενισχύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, όπου η αμερικανική ακτοφυλακή δεν αποκλείει την πρόκληση της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία, εάν δεν σταματήσει η διαρροή πετρελαίου από την κατεστραμμένη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.

    "Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της BP (της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα", δήλωσε η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι της ακτοφυλακής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Νέα Ορλεάνη.

    Αν και αρνήθηκε να συγκρίνει την κατάσταση με την καταστροφή του Exxon Valdez , που βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Αλάσκας αφήνοντας να διαρρεύσουν στα θάλασσα 40 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου ρυπαίνοντας περιοχή ακτίνας 1.300 χιλιομέτρων, διαβεβαίωσε ότι "εάν δεν σφραγίσουμε το πηγάδι (του κοιτάσματος) , αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία".

    Η ανάγκη διακοπής της διαρροής είναι ακόμη μεγαλύτερη , καθώς η πετρελαιοκηλίδα, περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τις ακτές της Λουιζιάνας, κοιτίδας ενός εύθραυστου οικοσυστήματος που αποτελείται από θαλασσοπούλια. Οι αρχές, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμες να βάλουν φωτιά στην πετρελαιοκηλίδα.

    Η πλατφόρμα βυθίστηκε την Πέμπτη έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά το βράδυ της 20ής Απριλίου.

    Σύμφωνα με τη BP, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού ημερησίως. Η πλατφόρμα έφερε το όνομα "Deep Water Horizon" και ήταν ιδιοκτησία της Transocean περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Η BP προσπάθησε με τη βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων να σφραγίσει δύο εξόδους σε βάθος 1.500 μέτρων. Αλλά οι προσπάθειές της έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει και οι μηχανικοί προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο κάλυμμα που θα σταματήσει τη διαρροή.

    "Πρόκειται για ένα κάλυμμα που θα τοποθετηθεί επί της εξόδων της διαρροής στο βάθος της θάλασσας. Αντί το πετρέλαιο να χύνεται στο νερό, θα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

    "Η κατασκευή αυτού του καλύμματος μόλις άρχισε και η ολοκλήρωσή της μπορεί να χρειασθεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες", πρόσθεσε.

    Η BP σχεδιάζει επίσης να σφραγίσει με ειδικό υλικό οριστικά τις εξόδους του πηγαδιού του πετρελαϊκού κοιτάσματος, αλλά αυτή διαδικασία θα χρειασθεί "δύο ή τρεις μήνες", σύμφωνα με ειδικό.

    Εάν η πετρελαιοκηλίδα φθάσει στις ακτές της Λουιζιάνας , αυτό είναι πιθανόν να έχει τεράστιες συνέπειες, προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι.

    "Η κηλίδα θα αρχίσει να πλήττει τα όστρακα, τους βιότοπους των μυδιών και τα ψάρια", λέει η περιβαλλοντολόγος Βίλμα Σούμπρα, προσθέτοντας ότι "το 40% των θαλασσινών που καταλανώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από τη Λουιζιάνα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 April 2010 - 10:30:20 UTC