Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς σύσκεψη των αρχηγών κατά της βίας
  • [02] Τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Ελλάδα μετά τα αιματηρά επεισόδια
  • [03] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό
  • [04] "Μετατίθεται το ντέρμπι"

  • [01] Προς σύσκεψη των αρχηγών κατά της βίας

    "Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά".

    Αυτά τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Αθήνα.

    "Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας", τόνισε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε δε ότι "θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο" και συμπλήρωσε λέγοντας πως "το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης".

    Πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου

    Τη βαθιά θλίψη όλων για τον άδικο χαμό των τριών ανθρώπων από τη δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση,εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου και δεσμεύτηκε ότι «οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, η ματαιωθείσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σταλεί, όπως είπε, το μήνυμα ότι «απέναντι στη βία έχουμε ενωμένη φωνή».

    Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας της πατρίδας που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, γιατί η χώρα διαφορετικά θα οδηγείτο στη χρεωκοπία».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για ανεξέλεγκτη βία που οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα, αλλά και για δηλώσεις των τελευταίων ημερών για χώρα που δήθεν βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς και για ανυπακοή στο σύνταγμα, δηλώσεις που, οπως είπε, που πυροδότησαν το κλίμα.

    «Η πατρίδα περνά δύσκολα και πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι»,τόνισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της εικόνας της αξιοπιστίας της χώρας μας και την προστασία της ζωής των συμπολιτών. Αυτή την ώρα που η χώρα απειλείται και δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συναισθάνεται τις υποχρεώσεις της και τα συναισθήματα του κάθε εργαζομένου και του κάθε συνταξιούχου. Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις. Συμπάσχουμε με κάθε οικογένεια που βλέπει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό να χάνεται. Όμως, έπρεπε να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις».

    Και συνέχισε:

    «Το ξέρετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, ότι κάτω από το βάρος των συνθηκών πήραμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά υπεύθυνες για να σωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, οι καταθέσεις και οι κόποι ετών των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Η άλλη λύση θα ήταν η πτώχευση της χώρας. Και μαζί και των πολιτών. Και αυτό δεν θα άγγιζε κάποιους πλούσιους, αλλά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό, όσο και εφιαλτικό».

    Αναφερόμενος στα σημερινά γεγονότα, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Δεν έχει όμως δικαίωμα στη βία που δολοφονεί. Η βία καλλιεργεί βία. Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία. Είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε δίπλα στις τρεις οικογένειες που ζουν ένα δράμα και τους λέμε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορούν να έχουν άμεση ή έμμεση κάλυψη. Είναι ανάγκη να καταδικάσουμε όλος ο πολιτικός κόσμος κάθε μορφή βίας».

    "Είναι αναγκαίο να στείλουμε μήνυμα δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις τύχες τους, και τις ζωές τους Ούτε να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας του τόπου», είπε.

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

    "Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης. Φυσικά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και την έχει πλήρως αναλάβει. Μπορεί όμως σήμερα να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή.Η ακυρωθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες. Θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή».Video

    Παρέμβαση Αντ. Σαμαρά

    « Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα σημερινά θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

    Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν.

    Είμαστε όλοι εδώ, είπε, για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα.

    Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

    Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δέχεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προφανώς, όπως υπέθεσε για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας. Video

    Παρέμβαση Θ. Παφίλη

    Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Ο εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας:

    «Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε»

    Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για σχέδιο από φασιστοειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με σκοπό, όπως είπε, να μας μπλέξουν:

    «Εν ονόματι αυτών δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες. Δεν θα δεχθούμε να γονατίσει ο κόσμος, όταν εσείς τον στελνετε με φρούδες ελπίδες στην ανεργία. Είναι μονόδρομος αυτό ο αγώνας, απαιτώντας να αποσυρθεί αυτή η πολιτική", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Για δε το θέμα της «υπακοής στο Σύνταγμα» τόνισε ότι το κόμμα του το έχει καταψηφίσει κι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το αλλάξει, όπως και το πολιτικό σύστημα.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον κ. Παφίλη:

    «Αν κατάλαβα καλά το ΚΚΕ καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία».

    - Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς το έχουμε πληρώσει, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Video

    Παρέμβαση Αστ. Ροντούλη

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή, ανέφερε κατβ αρχήν σχετικά με τους τρείς νεκρούς πως «η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απβ όλον τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού».

    Κατβ επανάληψη όμως, «είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι «το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή - γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;».

    Το Σύνταγμα όμως θα αλλάζει με βάση την δημοκρατική νομιμότητα, ή με τις μολότωφ στο πεζοδρόμιο, ρώτησε ο κ. Ροντούλης.

    «Τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης», κατέληξε ο κος Ροντούλης. Video

    Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα

    «Την βία δεν την επιλέγει ο λαός, αλλά εκείνοι που φοβούνται τον λαό. Και σήμερα, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάποιοι φοβήθηκαν το λαό», τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε για λογαριασμό του κόμματός του την βαθειά του οδύνη για τους θανάτους 3 εργαζομένων, συνεπεία της εμπρηστικής επίθεσης εναντίον τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε πως το κόμμα του «παγίως καταδικάζει απερίφραστα τη βία".

    Για τους ενόχους της πράξης αυτής, τόνισε πως «δεν τους επιτρέπουμε να ορκίζονται στη ζωή, καθώς την ταπείνωσαν και την κακοποίησαν», ενώ στηλίτευσε και την «ακροδεξιά, η οποία στο παρελθόν στόχευε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΚΚΕ»:

    «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνεται. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε τώρα, που φαίνεται ποιον ευνοεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα που φτάνει σε αδιέξοδο. Πρέπει όλοι να εκφράσουμε την βαθειά μας οδύνη. Ήμασταν όμως πρώτοι που ζητήσαμε δημοκρατική διέξοδο - και γιβ αυτό καταθέσαμε την πρόταση να κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα. Αντβ αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του λαού με διαδικασία εξπρές, επιμονή που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και δεν τιμά και την μνήμη των αδικοχαμένων»,κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Video

    [02] Τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Ελλάδα μετά τα αιματηρά επεισόδια

    Τρεις υπάλληλοι υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, εχασαν τη ζωή τους μετά πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι με βόμβες μολότωφ, στο περιθωριο της απεργιακής κινητοποιήσης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

    Ανδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πέντε άτομα από τα μπαλκόνια του κτηρίου. Ωστόσο, κάποιοι από τους υπαλλήλους προσπάθησαν να ανέβουν από την σκάλα στην ταράτσα του κτηρίου, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία .

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη, ο οποίος διενήργησε μία πρώτη εξέταση, ουδείς από τους νεκρούς φέρει εγκαύματα, αλλά και οι τρεις πέθαναν από ασφυξία και αναθυμιάσεις τοξικών ουσιών.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες στα θύματα της Αθήνας μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων».

    «Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι .«Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ

    [03] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

    Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο δίλημμα καταστροφή ή διάσωση της χώρας, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε την προσπάθεια να μπολιάσει τα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής ευαισθησίας ήταν δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.

    Πιο αναλυτικά εξηγώντας αυτή την προσπάθεια, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τα εξής σημεία:

    -Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αξιολογήθηκαν από την "τρόικα" όπως είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας.

    -Διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

    -Εγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης

    -Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1.1.2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

    -Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    -Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων.

    Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για υπονόμευση ακόμη και για συνθήκες διωγμού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

    Σχετικά με το θέμα της εξόδου προς τη σύνταξη, ιδιαίτερα από γυναίκες στο δημόσιο, ο κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει (σ.σ. κατέθεσε ήδη) στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και προβλέπει: όσοι εργαζόμενοι (από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και το δημόσιο) φοβήθηκαν και βγήκαν στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώνεται ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διατηρούνται όποτε και αν βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος.

    Επίσης, ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι η σύνδεση του αναγκαίου χρόνου εργασίας με το προσδόκιμο ζωής θα μπει σε εφαρμογή μετά το 2020 και θα αφορά τέσσερις μήνες αύξηση ή μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας για κάθε ένα έτος αύξησης ή μείωσης του προσδόκιμου ζωής αντιστοίχως.

    Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

    Οι συνολικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% (μηνιαίως) και για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό.

    Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιος νομίζει ότι η συλλογική διαπραγματευση μπορεί να καταργηθεί με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επεσήμανε.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επιλογές ευθύνης και για ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης ειδικά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε, ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων θεμελιώνουν ως τις 31.12.2010. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση όλο τον εργάσιμο βίο θα ισχύει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2013.

    Οσοι συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2018 θα βγαίνουν στη σύνταξη με ένα μικτό σύστημα που θα υπολογίζει τις αποδοχές με ένα μεγάλο τμήμα από το παλιό σύστημα και ένα μικρότερο από το καινούργιο.

    Ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις δέσμες προγραμμάτων, που θα μεταφέρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους στον τομέα της απασχόλησης.

    Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη νέων ανέργων, την ανάθεση σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, απασχόλησης ανέργων που προσεγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων.

    Απεργιακό κύμα

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα. Από εχθές ισχύει η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ το απεργιακό κύμα κατά των οικονομικών μέτρων κορυφώθηκε σήμερα με την πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

    Στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ), Νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Η ΑΔΕΔΥ μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, ενώ νωρίτερα συνταξιούχοι συγκέντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια έκαναν πορεία επίσης μέχρι τη Βουλή.

    Εξάλλου, εχθές το πρωί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου Παιδείας.

    Στο μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, ανέβηκαν στις 6 το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ύψωσαν πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε". Το μεσημέρι ύστερα από διαβουλεύσεις και κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο, προκειμένου να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος τους.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Δήμο Καλαμαριάς κατέλαβαν συμβολικά το δημαρχείο, από τις 10 το πρωί έως τις 12 μετά το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και το σχέδιο «Καλλικράτης».

    Στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Βενιζέλου, Ερμού, Αγίας Σοφίας). Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν, επίσης, περιφερειακά, συμβολικές καταλήψεις στα δημαρχεία του Εύοσμου, των Αμπελοκήπων και στα δημοτολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, Τετάρτη, απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Στάση εργασίας οι υπάλληλοι της Βουλής

    Τετράωρη στάση εργασίας εξήγγειλαν για αύριο, τις ώρες 11.00 - 15.00, οι υπάλληλοι της Βουλής, συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και «εμποδίζοντας, κατά τον τρόπο αυτό, την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου».

    Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι «για την κρίση, που πλήττει τη χώρα μας, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις που με τις επιλογές και παραλείψεις τους έφεραν τη χώρα σε αυτό το τέλμα».

    «Ζητάμε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν όλους τους εργαζομένους και υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο και τη ζωή μας», καταλήγουν οι υπάλληλοι της Βουλής.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι υπηρεσίες της Βουλής θα λειτουργήσουν κανονικά με προσωπικό ασφαλείας.

    Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Κλειστός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ λόγω και της σημερινής απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν δεκάδες ματαιώσεις πτήσεις και στο αυριανό πρόγραμμα.

    Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, καθώς η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για αύριο, επηρεάζοει και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για σήμερα καταργούνται μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.

    - Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    - Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.

    Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Αύριο, ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών. Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας.

    Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".

    Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

    Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    [04] "Μετατίθεται το ντέρμπι"

    Με απόφαση της Σούπερ Λιγκ, μετατίθεται για αύριο Πέμπτη την ίδια ώρα (9.15) ο σημερινός αγώνας των πλέϊ-οφ του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, μεταξύ ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, στο γήπεδο της Τούμπας, λόγω των θλιβερών γεγονότων που συνέβησαν στην Αθήνα σήμερα και που στοίχισαν την ζωή τριών ανθρώπων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 May 2010 - 16:30:31 UTC