Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι"
  • [02] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία
  • [03] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα
  • [04] Θεσσαλονίκη. Χαριστικό παζάρι Video
  • [05] Ελεγχοι για τις τιμές βασικών αγαθών
  • [06] Δεν μετέχει στη σύσκεψη
  • [07] «Αναγκαστικά "ναι"»
  • [08] «"Όχι" στη σύσκεψη»
  • [09] Τιμή στη μητέρα
  • [10] Για τη σταθερότητα του ευρώ
  • [11] Στον τελικό ο Ολυμπιακός

  • [01] "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι"

    Καταψήφιση, αλλά στήριξη των μέτρων, «επειδή η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και φιλότιμο», ήταν το μήνυμα που έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα περισσότερο στην ύφεση».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή όξυνση» την ομιλία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε αφουγκραστεί την κοινωνία μετά τα θλιβερά έκτροπα και υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεχνά κανείς το Χρηματιστήριο και «το δωράκι των 500 εκ. του Μαυράκη».

    Είπε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές, ο ίδιος στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει «να ξεφύγουμε από το σύστημα αυτοσυντηριτισμού, που κυριαρχεί» και «να πούμε "ναι" σε μία Βουλή των 200 βουλευτών και στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο μιας νέας αναθεωρητικής Βουλής».

    «Σήμερα συζητάμε για την κατ' ουσίαν εξάρτησή μας από ξένους μηχανισμούς», είπε και επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση για τις «αλλεπάλληλες επί ημερών της υποβαθμίσεις, την παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με τον "Τιτανικό". Υπογράμμισε, δε: "Έχετε ευθύνη, γιατί είστε εσείς που γεννήσατε και καταξιώσατε το λαϊκισμό στην Ελλάδα».

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Πριν επτά μήνες λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν, παρά το γεγονός, όπως αποκαλυψε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ότι γνωρίζατε για την κατάσταση της οικονομίας κι έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας; Δεν το δικαιούστε».

    Σε ό,τι αφορά την παρούσα κρίση, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τρεις θέσεις. Ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», ότι «τα μέτρα, που ελήφθησαν, οδηγούν σε καταστροφικό κύκλο ύφεσης και σκληρότερα μέτρα χωρίς την ταυτόχρονη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας για την ανάπτυξη και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της ανεργίας» και ότι «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη και μη δημόσια περιουσία».

    Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απλώς μαζεύει χρήματα και κόβει μισθούς», ενώ δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. «Γιατί κρατιστές ήσασταν πάντα, κρατιστές και τώρα», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, σημείωσε ότι τα ξένα κοινοβούλια, πράγματι, ψηφίζουν ξέροντας ότι θα τα πάρουν πίσω, αλλά οι Έλληνες εισπράττουν τα μέτρα. «Αν εσείς πιστεύετε στα μέτρα, που προτείνετε, τότε σας αρκεί η πλειοψηφία σας. Αν δεν τα πιστεύετε, ψάχνετε για συνενόχους κι εμείς δεν θα γίνουμε». Πρόσθεσε, δε: «Εμείς στηρίζουμε κάποιες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες και την ενίσχυση της ρευστότητας. Πέρσι, καταγγέλλατε ότι δίνουμε 28 δισ στις τράπεζες και τώρα προσθέτετε κι άλλα 15. Τουλάχιστον παραδεχθείτε ότι είχαμε δίκιο.

    Ο κ. Σαμαρας διαβεβαίωσε ότι τα κόμμα του θα σεβαστεί τους όρους που θα ψηφίσει η Βουλή και θα εγγυηθεί τα χρήματα που θα δοθούν, «γιατί η Ελλάδα, έχει συνέπεια, συνέχεια και φιλότιμο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από αυτή την εμπλοκή, γιατί εμείς θέλουμε να εκφράζουμε την ελπίδα».

    Προσδιόρισε, όμως, ότι τα μέτρα πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη. «Όποιος κόβει συντάξεις των 700 ευρώ δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του. Σας ζητήσαμε να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο τώρα που προβλέπεται τόσο βαθειά ύφεση. Δεν το πράξατε φέρνοντας πιο κοντά την κοινωνική έκρηξη», είπε.

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε κόκκινες γραμμές: Πρώτον, καμία διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα τέτοιες στιγμές. Δεύτερον, δεν είναι δεκτή η όποια αναδιάρθρωση του χρέους. Τρίτον, δεν νοείται συνέχιση της βεβήλωσης μνημείων, όπως του Άγνωστου Στρατιώτη και της Ακρόπολης. Ως τέταρτη γραμμή έθεσε να μην οδηγηθεί η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πέμπτον, δεν νοείται κλείσιμο των λιμανιών, που συνιστά αναλγησία έναντι χιλιάδων οικογενειών. Τέλος, αναφέρθηκε σε «"βιομηχανία των εξεταστικών" σε μία προσπάθεια να φανεί ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση». Απηύθυνε, δε, και μια προειδοποίηση: «Δεν θα σας βγει σε καλό. Μην αναμένετε, όμως, ότι το τελευταίο εξάμηνο θα μείνει εκτός αναζήτησης ευθυνών».

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλά ο κ. Σαμαράς για οξύτητα, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας προκλήθηκε από «τα ψεύδη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Υπάρχει αξιοπιστία όταν στις 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κατέθετε έλλειμμα 6% και φτάνει στο 12% μετά τις εκλογές; Πράγματι, ήρθαν οι υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Αλλά από το εξάμηνο του ΠΑΣΟΚ; Κρύβετε τον κ. Καραμανλή, αλλά κάποτε να μιλήσει, να απολογηθεί για όλα αυτά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις προτάσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, και για την δημόσια ακίνητη περιουσία, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα ήταν πιο αξιόπιστες, «αν επί έξι χρόνια είχε γίνει με διαφάνεια κι όχι όπως με το Βατοπέδι».

    «Αν ο τόνος μου είναι οξύς, είναι γιατί δεν εκφράζετε μία συγγνώμη ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Ούτε ζητάμε κανέναν συνένοχο. Ζητάμε μία νέα αρχή κι εσείς να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, εσείς με το "δεν ψηφίζω, αλλά στηρίζω" κλείνετε το ένα μάτι στους πιστωτές και το άλλο μικροκομματικά στους ψηφοφόρους. Αλλά, με κλειστά και τα δύο μάτια πηγαίνετε στα τυφλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η οξύτητα που συνεχίζει να επιδεικνύει ο πρωθυπουργός προδίδει αμηχανία και αδυναμία, αλλά και επιστροφή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η συνεδρίαση είναι θλιβερή για το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήρθε να πυροδοτήσει ένα κλίμα οξύτητας. Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει για να δώσει στον κόσμο ελπίδα».

    Διεγράφη η Ντόρα Μπακογιάννη

    Εκτός ΝΔ τέθηκε η βουλευτής Α' Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ των έκτακτων οικονομικών μέτρων. Την απόφαση έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία συνεδρίασε υπό τον Γ.Τραγάκη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει την πρώην υπουργό εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Λίγη ώρα μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

    Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

    Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σβ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

    Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

    Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι΄αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

    Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

    Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

    Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

    Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

    Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

    Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

    Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

    Σ΄αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

    Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

    Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

    Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γιβ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας".

    Δήλωση Κ.Μητσοτάκη

    "Τίποτα δεν έχω να σας πω", απάντησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι "είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση".

    [02] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, οι Τόρις, απέσπασε τελικά 306 έδρες (ποσοστό 36,1%) μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Βρετανία, αριθμός όμως που δεν τους εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 326 έδρες).

    Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, δεύτερο έρχεται το κόμμα των Εργατικών με 258 έδρες (ποσοστό 29%) και τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που κατέλαβαν 57 έδρες (ποσοστό 23%).

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

    "Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

    Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε νωρίτερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μία ισχυρή, σταθερή και ηθική κυβέρνηση.

    Ο Μπράουν είπε ότι έχει ζητήσει από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου - τον ανώτατο, δηλαδή, δημόσιο λειτουργό- να παράσχει στήριξη σε όλα τα κόμματα που μπορεί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

    "Σήμερα φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αν και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι εναπόκειται στο Συντηρητικό Κόμμα να αποδείξει ότι είναι ικανό να επιδιώξει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Νικ Κλεγκ στους δημοσιογράφους.

    [03] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στην Ουάσινγκτον.

    Η είδηση αυτή ενίσχυσε το Ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Στο μεταξύ, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα με την ψήφο τους βοήθεια ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια προς την Ελλάδα.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, με την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 αποχές. Εντός της ημέρας το νομοσχέδιο πρόκειται να περάσει και από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Βουλή ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε, σήμερα επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    [04] Θεσσαλονίκη. Χαριστικό παζάρι Video

    Στην αρχή ήταν μια παρέα νέων ανθρώπων, που ξεκίνησαν με μια απλή ιδέα. Να βρουν ένα τρόπο να χαρίζουν όσα αντικείμενα και ρούχα δεν χρειάζονται πια. Έφτιαξαν έτσι πριν από δύο χρόνια μια ιστοσελίδα, τη xariseto.gr όπου όποιος ήθελε να χαρίσει κάτι έβαζε αγγελία για να τη δει κάποιος άλλος που το είχε ανάγκη.

    Ένα site που με απώτερο σκοπό έχει την επαναχρησιμοποίηση αλλά και την αμοιβαία βοήθεια, δημιουργώντας έτσι «μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, έναν διαφορετικό τρόπο "κατανάλωσης". Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο αλληλεγγύης».

    Η δράση τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Η εθελοντική ομάδα του "Χάρισέ Το" διοργανώνει επιπλέον "Χαριστικό Παζάρι" στη Θεσσαλονίκη, όπου ο καθένας μπορεί είτε να πάει και να πάρει ό,τι χρειάζεται είτε να αφήσει ό,τι του περισσεύει.

    Το παζάρι λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στην παραλία στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια βόλτα από εκεί όχι μόνο για να χαρίσει αλλά και για να πάρει κάτι που μπορεί να του λείπει εντελώς δωρεάν. Τα αντικείμενα που προσφέρονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

    Η ομάδα που λειτουργεί καθαρά με δικούς της πόρους αυτήν τη φορά αποφάσισε να διαφημίσει το παζάρι στα λεωφορεία, κάτι που φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες μεγαλώνουν και η ανθρωπιά ξεθωριάζει, μια απλή κίνηση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

    Πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που έσπευσαν στην παραλία για να χαρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια. Αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια επέλεξαν να κάνουν μια προσφορά ανθρωπιάς που δεν κοστίζει τίποτα.

    Το XariseTo.Gr προωθεί επίσης την οικολογική και οικονομική συνείδηση, αφού μπορεί να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές όταν δεν τα χρειαζόμαστε. «Ό,τι δε χρειαζόμαστε δεν είναι σκουπίδι. Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον συνάνθρωπό μας».

    [05] Ελεγχοι για τις τιμές βασικών αγαθών

    Κατόπιν εντολής της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρείες -μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντας τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

    Το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες, να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην Ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από το νόμο τόσο η επιβολή χρηματικών προστίμων, όσο και ποινικών κυρώσεων.

    Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν το «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις, όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ΚΝ 2190/1920) βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων).

    Επαφές Κατσέλη για μείωση των τιμών

    Χθες, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη που ξεκίνησε χθες τις επαφές της με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, επιδιώκοντας μια συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης με σκοπό, όπως είπε "ακόμα και ένα ευρώ μείωση τιμών να μπαίνει στην τσέπη του πολίτη ως όφελος".

    Η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τους κλάδους χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.

    Η κυρία Κατσέλη σε δηλώσεις της περιέγραψε το εθνικό στοίχημα που όπως είπε είναι " να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. "Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση". Όπως σημείωσε στις συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών διαπίστωσε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στον εθνικό στόχο ενώ από τη δική της πλευρά δεσμεύτηκε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο , για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων , για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.

    Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία πλαίσιο, οι βασικές αρχές της οποία θα διατυπωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μετά από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων, σηματοδοτεί μια πανεθνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

    Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.

    Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. Στηλίτευε δε το γεγονός, όπως είπε ότι, ακόμα και όταν επιβάλλονται πρόστιμα στις αγορές που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά αυτά τελικά όχι μόνο δεν εισπράττονται ενώ δεν επιτυγχάνεται και ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

    Σημείωσε δε ότι μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα αυτά που λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ακόμα και στις αγορές που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αποπληθωρισμός και η μείωση των εισοδημάτων θα μειώσει τη ζήτηση και οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφυλάξουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέσεις εργασίας προχωρώντας σε μείωση προσωπικού διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Πάντως από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε "αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς".

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

    [06] Δεν μετέχει στη σύσκεψη

    «Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

    «Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μην μας φοβίσετε γι' αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής, λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκληση συστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

    «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και από τις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μας στριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από το μυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε».

    «Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχι το ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε να διστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

    «Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώρα δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

    Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτό όταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τις θυσίες».

    Οπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερα της ΕΕ κατά 22%.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης. Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδή δεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθεί θυσίες για να ανακάμψει", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτος να πληρώσει συντάξεις.

    «Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσο είναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τι προβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;» ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι βασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

    «Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό, όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

    Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πού οφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε έναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετε στα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιο ανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε με ορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

  • ** Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ κα Α.Παπαρήγα γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

    [07] «Αναγκαστικά "ναι"»

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών ενόψει του θέρους, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

    Όπως επισημαίνει, «η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί, εξαιτίας πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, μεγάλες απώλειες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε φυσικό πλούτο. Δε, οι σχετικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας, παράλληλα, τον τουριστικό κλάδο.

    Ερωτά, κατόπιν τούτων, τον πρωθυπουργό, αν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι «δεν θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων το προσεχές καλοκαίρι, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι με τη διακυβέρνησή τους αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι «θα βρεθούν και θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν τη χώρα στη λαιμητόμο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί, όπως είπε, η απόφαση που πρέπει να πάρουν τα κόμματα είναι «αν θα εκτελεστεί η χώρα, ή αν θα την αφήσουμε να πέσει σε κώμα».«Σήμερα, ψηφίζουμε αν θα έχει μισθό από τη πρώτη του μήνα ο δημόσιος υπάλληλος, ή αν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αν κάποιος με επιχειρήματα και συγκεκριμένα, μου πει ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την είσοδο μας στο ΔΝΤ και να βρούμε τα 10 δισ με άλλο τρόπο, θα προστρέξω», τόνισε και απευθυνόμενος στην ΝΔ πρόσθεσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε 149 ψήφους, τι θα ψηφίζατε; Πτώχευση της χώρας;»

    Στη συνέχεια, μίλησε «για ώρα ευθύνης». Αιτιολογώντας, δε, τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο "ναι", όπως η κ. Μυλωνά και η κ. Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».

    Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

    «Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του "ναι". Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «"τα παράθυρα με δωδεκάρια", που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει: «Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του», πρόσθεσε.

    [08] «"Όχι" στη σύσκεψη»

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, γνωστοποιεί ότι δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Δευτέρα επιστολή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρει, με αφορμή την σημερινή αντιπαράθεση στη βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ότι "προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών".

    Η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παπούλια έχει ως εξής:

    "Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

    Εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του για όλα τα ζητήματα και ιδιαιτέρως για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.

    Η κυβέρνηση δεν άκουσε καμία από αυτές. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να τις διατυπώνουμε.

    Το σημερινό πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα γελοιοποιεί και απαξιώνει τη πολιτική ζωή, το κοινοβούλιο, τη δημοκρατία. Μετά την εκχώρηση μέρους της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε απλή "ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων".

    Προσωπικά, αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών.

    Την ίδια στιγμή που περιφρονείται η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι προγραμματισμένη για τη προσεχή Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη προεδρεία σας, χωρίς όμως αποσαφηνισμένη ατζέντα και υπό το γενικό τίτλο "Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας".

    Υπό αυτές τις συνθήκες η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής αλλά και πολιτικών επιλογών που στερούνται στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν για τις επόμενες δεκαετίες τη κοινωνική συνοχή.

    Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

    Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    [09] Τιμή στη μητέρα

    Με ανθοτάπητες και παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα γιορταστεί φέτος, το προσεχές Σαββατοκύριακο 8-9 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που διοργανώνει μια μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, αυτή των πολύτεκνων μητέρων.

    Έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά, στην πλειοψηφία τους ανώτατη μόρφωση και είναι εργαζόμενες, δραστήριες και πολύ δυναμικές διεκδικώντας μια άξια θέση κάτω από τον ήλιο. Είναι οι φοβερές πολύτεκνες μητέρες της Θεσσαλονίκης που, "αρματωμένες" με την ιδιότητά τους αυτή και τις ειδικές ανάγκες που την ορίζουν, ανασκουμπώθηκαν και έχτισαν την δική τους νησίδα πρόνοιας. Μια οργάνωση που την ονόμασαν "Μητέρας Έργον" και σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους άρχισαν να την μεγαλώνουν και να την εμπλουτίζουν με επιμονή και υπομονή.

    Σήμερα αυτό το παιδί είναι 14 ετών, έχει 540 μέλη, πολλά έργα στο ενεργητικό του και πολλά να διδάξει, για τη θέληση που μπορεί να κινητοποιήσει φορείς, υπουργεία, δήμους, νομαρχίες και κονδύλια, για την αλληλεγγύη που μπορεί να τρυπώσει σε σπίτια για να μοιραστεί και να αγκαλιάσει κοινά προβλήματα και ανάγκες. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συλλογικότητα, μια αξία που έχουμε ξεχάσει, μπορεί να γίνει βασικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    'Ολα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη το 1996 όταν μια χούφτα από πολύτεκνες μητέρες, με επικεφαλής την Αικατερίνη Σιδηροπούλου, ίδρυσαν την ΜΚΟ "Μητέρας Έργον", μια οργάνωση που θα μπορούσε με τη σύμπραξη των μελών του να διευκολύνει και να ενισχύσει την καθημερινότητα των πολύτεκνων οικογενειών μέσα από τους άξονες της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχολογικής και θεσμικής στήριξης.

    Οικογενειακές κατασκηνώσεις, πρόγραμμα παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι, πρόγραμμα φύλαξης με δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συμβουλευτική υποστήριξη για μητέρες και οικογένειες, φυσιοθεραπευτήριο, συνέδρια και ημερίδες, έρευνες και εκδόσεις, δράσεις εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια": Ένας ολόκληρος κορμός από παροχές για την πολύτεκνη οικογένεια που κτίστηκε αξιοθαύμαστα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν μια στέρεα βάση για πολλές πολυπληθείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης και τώρα πια όλης της Ελλάδας.

    Η στέγη της οργάνωσης βρίσκεται σε διαμέρισμα σε ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Αμύντα στην Θεσσαλονίκη, παλιό κληροδότημα της Ελευθερίας Στεργίου στον ναό του Αγίου Δημητρίου που παραχώρησε δωρεάν ο μητροπολίτης Άνθιμος. Εκεί βρίσκονται όλες οι "υπηρεσίες". Ο χώρος φύλαξης όπου οι πολύτεκνες μητέρες μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους, ο χώρος μάθησης για την κατάρτιση και προετοιμασία σε θέματα εργασίας με παράλληλη λειτουργία δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, ο χώρος για εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και φυσιοθεραπευτήριο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με τις πολλές κυήσεις και την καθημερινή φροντίδα μιας μεγάλης οικογένειας.

    Έξω από αυτό το άξιο θαυμασμού κέντρο η οργάνωση έχει αναπτύξει συνεργασίες με οργανισμούς και κλινικές για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών όπως η δυσλεξία, όπως και ένα πρόγραμμα διδακτικής στήριξης με την εθελοντική βοήθεια σπουδαστών στο σπίτι, αξιοποιώντας το δυναμικό των ΑΕΙ.

    Αλλά οι γυναίκες της "Μητέρας Έργον" δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και στο θέμα των διακοπών, καθώς αυτό ήταν από τα πρωταρχικά προβλήματα για μια πολυμελή οικογένεια. Σήμερα, μετά από χρόνια δουλειάς και την αρχική προσφορά εργασίας των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν για 170 οικογένεις κάθε χρόνο πέντε κατασκηνώσεις- σε Θάσο, Σάμο, Κέρκυρα, Αγ. Παρασκευή Λάρισας και Αγ. Ανδρέα Αττικής- όπου να μπορούν να συσπειρωθούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί για 10 μέρες.

    Άθλοι που φαντάζουν ονειρικοί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που συνήθως μένει στο "θα", ξεκινά εύκολα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και εύκολα τα εγκαταλείπει μέσα στη διάρκεια του χρόνου.

    Και ο κατάλογος των δράσεων δεν σταματά εδώ. Άξιο λόγου είναι- εκτός από την διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και ημερίδων-, η έκδοση εφημερίδας αλλά κυρίως η έκδοση ενός πολύτιμου βιβλίου, που διανέμεται δωρεάν, το "Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου", που επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις για αυτοπροστασία, όπως τα δικαιώματά του, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα, τη σωστή διατροφή, την προστασία των δοντών, προτάσεις για ομαδικά αθλήματα κ.α.

    Το "Μητέρας Έργον" δεν έμεινε έξω ούτε από το διαδίκτυο. Διαθέτει έναν ιστότοπο με πλήρη στοιχεία για τις δράσεις και τα προγράμματά του, τις προτάσεις και τις παροχές που μπορεί να προσφέρει για όσες οικογένειες δεν το γνωρίζουν ακόμη και θα έβρισαν ανακούφιση κοντά του.

    Και τέλος το φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια". Ένας θεσμός τώρα πια από το 1997 που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους δήμους. Και φέτος κατεβαίνει και στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με έναν ανθοτάπητα που θα συνθέσουν μητέρες και παιδιά στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για το ρόλο της μητέρας και τη σημασία της οικογένειας. Με θεατρικά μονόπρακτα από την καθημερινότητα της οικογένειας. Με διανομή ενημερωτικού υλικού και τέλος με ένα φόρουμ με θέμα "Η κατάρτιση της μητέρας στην Ευρώπη του 2010". Εκδηλώσεις που δέχτηκε να βάλει υπό τη σκέπη του ο δήμος Αθηναίων, γιατί όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, "η ΜΚΟ "Μητέρας Έργον" γνωρίζει καλά τον τρόπο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, πολυεπίπεδη μέριμνα και να γαλουχεί την κοινωνία μας με τις αρχές καιτις αξίες της αγάπης και της συλλογικότητας που τόσο χρειάζεται".

    [10] Για τη σταθερότητα του ευρώ

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

    "Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 πού θα οδηγούσε η χρεοκοπία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers", σχολιάζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική εβδομαδιαία έκδοση Suomen Kuvalehti.

    "Το αποτέλεσμα ήταν η παράλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε σημείο να προκληθεί η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 (...). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες", επισημαίνει ο Ρεν στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι 16 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

    "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα γλίτωνε από τις συνέπειες" της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταλήγει ο Ρεν, σημειώνοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκαν στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε "για μένα δεν τίθεται θέμα" και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν".

    "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έχει υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Πορτογαλίας, όπως και της γειτονικής της Ισπανίας, εντείνοντας τους φόβους για διάχυση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

    Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι "το επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο".

    Τηλεδιάσκεψη της G7

    Οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών G7 πραγματοποίησαν επείγουσα τηλεφωνική διάσκεψη σχετικά με την κρίση που μαστίζει τις αγορές, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος μιας από τις χώρες της G7. Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της διάσκεψης αυτής, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Η διάσκεψη αυτή, που δεν είχε προγραμματιστεί, ανακοινώθηκε το πρωί από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Ο Καν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση", δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Ομπάμα: Ισχυρή απάντηση στην κρίση

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια "ισχυρή απάντηση" στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

    "Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.

    "Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο", πρόσθεσε.

    Να σημειωθεί ότι την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιγε με σημαντική πτώση, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,25% και το δείκτη Nasdaq να πέφτει κατά 3,52%.

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προς την Ελλάδα, αφού τόσο η άνω βουλή του κοινοβουλίου (Μπούντεσρατ), όσο και η κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) τον υπερψήφισαν.

    Oι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ υπέρ του σχεδίου βοήθειας ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα μετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε την συνεισφορά της χώρας ύψους 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ένας εκ των προέδρων του σώματος.

    Τα δάνεια τα οποία θα καταβληθούν σε διάστημα τριών ετών,εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία παρά τις διεθνείς ανησυχίες για χρέος που έχει η Πορτογαλία.

    Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Κάρλος Κόστα Πίνα χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης ως "σημαντικό"για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ.

    "Οταν ομιλούμε για κίνδυνο επέκτασης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες δεν πρόκειται για κίνδυνο αλλά ήδη για ένα γεγονός. Η Πορτογαλία,η Ισπανία και η Ιρλανδία ήδη δοκιμάζονται από την επέκταση",πρόσθεσε.

    Στο Παρίσι,ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανουά Φιγιόν, δήλωσε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της Πορτογαλίας "δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση".

    Αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα ρεκόρ της τάξης του 9,4% του ΑΕΠ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο πορτογαλλικό κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να το μειώσει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2013 χάρις σε ένα σχέδιο λιτότητας που στηρίζεται στη μείωση των δαπανών.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσει η Μαδρίτη σε περίοδο τριών ετών στην Ελλάδα.

    "Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε διάταγμα με το οποίο χορηγείται έκτακτο δάνειο στην Ελλάδα ύψους 9.794.387.450 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο χρέος", σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η Ισπανία θα χορηγήσει στην Ελλάδα το 12,24% της συνολικής βοήθειας των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθούν σε περίοδο τριών ετών από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά η Ισπανία θα χορηγήσει 3,672 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το διάταγμα που υιοθετήθηκε σήμερα θα πρέπει να επικυρωθεί από τους κοινοβουλευτικούς. Η χορήγηση της βοήθειας στην Ελλάδα υποστηρίζεται επίσης από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (συντηρητικό, PP).

    Μέρκελ: Να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της "επιτάχυνσης" των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    "Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα (...) να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και "μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης", είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

    Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των χωρών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους του Συμφώνου, όπως για παράδειγμα να στερηθούν την ψήφο τους κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους.

    Η Μέρκελ υποστήριξε εξάλλου ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει "να επιταχύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών" οι οποίες κατηγορούνται ότι εντείνουν την κρίση επιτιθέμενες στις χώρες-μέλη, τη μία μετά την άλλη. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", πρόσθεσε.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης "και όχι μόνο η Ελλάδα" να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, "ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό".

    Ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή

    Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

    Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν, ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι.

    Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με νομικές πηγές στην Καρλσρούη, το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Πτώση σημείωσαν οι δείκτες αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 "βυθίστηκε" στις 6.592,13 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, με ημερήσια απώλεια 3,41%.

    Βουτιά έκανε και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 "έκλεισε" στο επίπεδο των 8.954,2 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -4,26%.

    Υποχώρηση κατέγραψαν και τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο τους λόγω του φόβου μιας πιθανής "μετάδοσης" της ελληνικής οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ. Το κύριο χρηματιστήριο της Μόσχας RTS έκλεισε στις 1.370,07 μονάδες σε ποσοστό 5,54%, ενώ το Micex στις 1.291,69 μονάδες σε ποσοστό 5,38%.

    Στο χρηματιστήριο της Αθήνας με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες της αγοράς στο 12,81%. Η εκτόξευση των spreads σε συνδυασμό με την αναταραχή που χαρακτηρίζει την εικόνα των διεθνών αγορών με αφορμή και το "ελληνικό πρόβλημα" προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,86%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 171,119 εκατ. ευρώ.

    -

    [11] Στον τελικό ο Ολυμπιακός

    Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού σε τελικό Ευρωλίγκα, στη Ρώμη το 1997, μοναδική φορά που στέφθηκε πρωταθλητής, η... μοίρα θέλει το ίδιο ζευγάρι της «Αιώνιας Πόλης» να διεκδικεί το τρόπαιο, το 2010, στην «Πόλη του Φωτός». Στο «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού, ο Ολυμπιακός απέκλεισε με, 83-80 στην παράταση, την Παρτιζάν Βελιγραδίου (67-67 η κανονική διάρκεια) σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό και την Κυριακή (22:00) θέλει να κάνει το "repeat" απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στον 3ο τελικό της ιστορίας του στη διοργάνωση, σε έξι συμμετοχές σε φάιναλ φορ.

    Τα δεκάλεπτα: 17-15, 28-33, 52-52, 67-67 (κ.α.), 80-83 (παρ.)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 22:30:41 UTC