Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση του δανείου
  • [02] Αποφάσεις για το ευρώ

  • [01] Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση του δανείου

    Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα, 80 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαϊου.

    "Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες , θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας", τόνισαν σε κοινή δήλωση οι ηγέτες.

    «Με αυτή τη συνάντηση Κορυφής, με την απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

    «Ομως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

    Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου

    Για ριζικές ανατροπές, μιλά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής", στα κλειστά επαγγέλματα, τη λειτουργία του Κράτους, το φορολογικό, το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ο υπουργός Οικονομικών κάνει διάκριση μεταξύ κεκτημένων που σωστά έχουν κατακτηθεί, αλλά και άλλων που αφορούν συντεχνιακές διεκδικήσεις, «στις οποίες κάποια στιγμή το κράτος υποχώρησε και τις οποίες πρέπει να τις ξαναδούμε».

    "Αν το πρόγραμμα πετύχει και μειωθεί με γοργούς ρυθμούς το έλλειμα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε διαφορετικά", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι "το ελληνικό κράτος, εφόσον συλλέγει τους φόρους, έχει χρήματα. Αν δαπανά παραγωγικά και όχι πελατειακά έχει χρήματα".

    [02] Αποφάσεις για το ευρώ

    Ο περιορισμός της κρίσης στην ευρωζώνη και η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος στήριξης χωρών της που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού, όπως τώρα η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου του Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στόχος είναι να ληφθούν ειδικά μέτρα που θα είναι έτοιμα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αύριο, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης δήλωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, ο Μπαρόζο είπε πως δεν θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είπε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζωνης συμφώνησαν "να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής του ευρώ".

    Η ζώνη του ευρώ θα απευθύνει ένα "πολύ σαφές μήνυμα" στους κερδοσκόπους στις αγορές δημιουργώντας έναν κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

    "Η ζώνη του ευρώ περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τότε που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα", ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Γιουρογκρούπ. "Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για το ευρώ. Ή θα αφήναμε τους κερδοσκόπους να αποφασίζουν για εμάς, ή εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να αναλάβουμε δράση", δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 May 2010 - 4:30:20 UTC