Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνο-τουρκικές συνομιλίες στην Αθήνα
  • [02] Στη δημοσιότητα λίστα γιατρών για φοροδιαφυγή
  • [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Λαμία
  • [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά
  • [05] Παπαρήγα: Νόμπελ υποκρισίας
  • [06] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα
  • [07] Ο 25χρονος που "κέρδισε" το Business Week και ο...Κεφαλλονίτης μηχανικός
  • [08] Εκρηξη στον Κορυδαλλό
  • [09] Αυλαία των πανελλαδικών
  • [10] Αύξηση της ανεργίας
  • [11] Δράσεις για τον τουρισμό
  • [12] Μέτρα και αντιδράσεις
  • [13] Νατοϊκές ενισχύσεις

  • [01] Ελληνο-τουρκικές συνομιλίες στην Αθήνα

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα για επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς της κυβέρνησής του (που θα συμμετάσχουν με Έλληνες ομολόγους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών) αλλά και από Τούρκους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.

    Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Αμέσως μετά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ στη συνέχεια, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Ο Ρ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν, το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    Ήδη, στην Αθήνα βρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Θα τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν καθώς και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

    Ελληνικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί, στις 15.00, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Για "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων" μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

    Για «ενισχυμένες δόσεις "υπνοστεντόν" που στέλνει η Άγκυρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων παραγόντων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.« Θυμίζουμε την γνωστή ρήση "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"⦻, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων αποτελεί ο διάλογος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου και έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση Τύπου ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για τη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

    "Επανάσταση η επίσκεψη στην Αθήνα"

    "Επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".

    Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν στην επίσκεψη, ο Νταβούτογλου είπε πως "δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση". Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βαρθολομαίου στην αντιπροσωπία είναι κάτι που αναφέρεται εδώ και μέρες στον τουρκικό Τύπο.

    Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

    Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

    Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

    Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    [02] Στη δημοσιότητα λίστα γιατρών για φοροδιαφυγή

    Λίστες με γιατρούς στους οποίους από ελέγχους που έκαναν οι φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις καθώς και τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι 150 γιατροί του Κολωνακίου και άλλων περιοχών της Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται, ότι στη μάχη που δίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη πληροφορία και ανακοινώνονται ονόματα φορολογούμενων για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.

    Μεταξύ άλλων στις λίστες που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται 57 γιατροί της Αθήνας, στους οποίους από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων, η μη καταχώρηση ασθενών, η μη έκδοση δελτίου αποστολής, η μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων και άλλα.

    Πρόκειται για γιατρούς σχεδόν από όλες τις ειδικότητες τα ονόματα των οποίων αναφέρονται και για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο φορολογικός έλεγχος ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα. Για τους 36 από αυτούς τους γιατρούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς εξωτερικό.

    Για όλους αυτούς τους γιατρούς, το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία καθώς και τη λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από διαφορετική έρευνα σε έξι περιπτώσεις γιατρών προέκυψαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλους πέντε έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται και λίστα με την κατάσταση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες δώδεκα ορθοπεδικοί γιατροί, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της DEPUY. Σε αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.

    Τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα των γιατρών αυτών για τα έτη 2001 έως 2008 ανέρχονταν σε 12,085 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους καταθέσεις στο διάστημα αυτό φτάνουν τα 31,054 εκατ. ευρώ.

    Η έρευνα συνεχίζεται, με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα των γιατρών αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DEPUY, δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.

    Σε ό,τι αφορά τους 150 γιατρούς του Κολωνακίου στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιγράφονται μόνο τα αρχικά τους και όχι τα ονόματά τους, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, από οδοντίατρο με αρχικά ΑΚ έχει δηλωθεί ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλος οδοντίατρος με αρχικά ΓΖ έχει δηλώσει 640 ευρώ.

    Επίσης, καρδιολόγος με αρχικά ΕΒ δήλωσε 8.125 ευρώ, ενώ μεγαλοχειρουργός με αρχικά ΠΑ έχει δηλώσει 11.605 ευρώ, μικρότερο και από το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

  • Ακολουθεί συνημμένο αρχείο...

    Πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο

    Σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, αυτό προκύπτει από επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο καλούνται επίσης να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους μέχρι και σε 48 δόσεις η οποία λήγει έως τα τέλη Μαΐου.

    Στην εγκύκλιο τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς τους εφόρους για την εφαρμογή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου ορίζεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και ορισμού ημερομηνίας πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο 4 μήνες από την κατάσχεση.

    Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται μόνο τα ακίνητα που αποδεδειγμένα αποτελούν για τους οφειλέτες πρώτη κατοικία. Για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν την ισχύ των διατάξεων του νέου νόμου (23/4/2010) ορίζεται ότι τα προγράμματα πλειστηριασμού εκδίδονται το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία αυτή.

    Τέλος στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για τη διάταξη του νέου νόμου με την οποία καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο.

    Attachments:

    DT_20100512_doctors_annex.pdf

    [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Λαμία

    Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στην ΟΚΕ Λαμίας, την οποία επισκέφθηκε χθες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, "κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν" και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Εν προκειμένω επεσήμανε ότι αυτό αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξυγόνο, την ευκαιρία συνάντησής του με τους ανθρώπους της περιφέρειας, τονίζοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει.

    Ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών ΟΚΕ, που, όπως είπε, θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιοχή.

    Ολοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών.

    Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, πρόσθεσε ότι είμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες.

    Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στό πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα.

    Θα πάρει το χρόνο να συμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμαζέψουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να μετατραπεί η ενέργεια της ελληνικής κοινωνίας σε παραγωγική δύναμη.

    Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων,ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αίσθημα πικρίας και να εκφράζονται διαμαρτυρίες, είπε, όμως κατηγορηματικά όχι στη βία.

    Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Έξω από το κτήριο της νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΟΚΕ, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της "Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα", φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ "ανταλλαγή συνθηματων" υπήρξε μεταξύ αυτών και μελών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά

    Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την κ. Αλέκα Παπαρήγα και την Τρίτη, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είχε επισημάνει μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον διάλογο, που ξεκινά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αριστερά.

    [05] Παπαρήγα: Νόμπελ υποκρισίας

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, και μαζί της η ΝΔ και το ΛΑΟΣ - που είναι σύμμαχός της και χορηγός της προβοκάτσιας - πρέπει να πάρουν Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας, αντιπερισπασμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, μαζί και με τον ΣΕΒ και όλους τους υπόλοιπους. Επιχειρούν να περάσουν προς το λαό ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» είπε η κα Παπαρήγα.

    «Αυτομαστιγώνονται, μπορεί να φάνε και κάποιους υπουργούς και στελέχη τους μόνο και μόνο για να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    Πέραν της υποκρισίας, πρόσθεσε, χρησιμοποιούν τη συκοφαντία με το επιχείρημα "όλοι είναι διεφθαρμένοι και τα κόμματα και ο λαός" αλλά και με την ιδεολογική τρομοκρατία της απειλής να χρεοκοπήσει η χώρα.

    Τόνισε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ συνίσταται στη δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού εργατικού-λαϊκού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, προσθέτοντας ότι πολιτικό υποκείμενο της πάλης είναι οι εργάτες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες.

    Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς επιτηρήσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανθρώπινο δυναμικό, μορφωμένο και έμπειρο, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής χωρίς προσφυγή στα μονοπώλια και διαθέτει σύγχρονες επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πανεθνικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος κατά μονάδα και κλάδο", διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ.

    Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στην επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα, και ειδικότερα στο «κατά πόσο το ΚΚΕ σέβεται ή όχι το Σύνταγμα, ένα ερώτημα που μπαίνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, με ασφαλίτικο τρόπο».

    «Το Σύνταγμα για το κόμμα μας είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης. Το Σύνταγμα του ΄74 σαφώς ήταν καλύτερο από το προηγούμενο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως ένα άμεσα λαϊκό Σύνταγμα. Αυτό που επιδιώκουν να επιβάλλουν στο κόμμα μας είναι να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Επιχειρούν την ιδεολογική τρομοκρατία του λαού, με την ποινικοποίηση της σκέψης, της ιδεολογίας και της επιθυμίας», είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι "δεν θα το επιτρέψουμε, δεν εξαρτούμε τη στρατηγική και τη δράση μας με βάση το αν αρέσουν στον κ. Σαμαρά, τον κ. Μάνο, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καρατζαφέρη ή τον κ. Τσίπρα».

    Τόνισε ακόμη, ότι «απέναντι στην υποκρισία, την απειλή και τον αυταρχισμό είναι απαραίτητο να βαθύνει το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο και να ενισχυθούν οι λαϊκοί αγώνες που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις της αντεπίθεσης που θα λήξει με νίκη».

    Κάλεσε, δε, τους νέους να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτούς τους αγώνες τους οποίους χαρακτήρισε «τους σκληρότερους από το 1974 και μετά, με πολλές ιδιαιτερότητες και με κύριο χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που προτείνεται θίγει καίρια και άμεσα τη νεολαία των λαϊκών και των μέσων στρωμάτων».

    [06] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

    Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοτζιά, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο. Θα παρευρεθούν και θα χαιρετήσουν αντιπροσωπείες κομμάτων από την ευρωπαϊκή Αριστερά.

    Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι ο λαός με τις κινητοποιήσεις του μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι», απηύθυνε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Αν ο κόσμος ξεσηκωθεί, θα φοβηθούν και θα μας υπολογίσουν κι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια των εργαζομένων θα διαψευστούν», είπε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Μαΐου και στους κοινωνικούς αγώνες.

    Καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για τις σπατάλες και τη διαφθορά στο δημόσιο και υπογράμμισε: «Ποιανού πολιτικό παιδί είναι η σπατάλη, η διαφθορά και η ανικανότητα του δημοσίου; Ποιος εισέπραττε τόσα χρόνια τα πολιτικά οφέλη από αυτή την απαξίωση; Ποιος ευνοήθηκε από τις χαριστικές φοροαπαλλαγές, από τις μίζες, από τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων; Ποιος κέρδισε αστρονομικά ποσά, από την οικονομική καταδίκη της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιος ωφελείται από τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα; Αναζητήστε τον στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και τον παραδοσιακό του σύμμαχο, το κεφάλαιο. Και θα δείτε αμέσως γιατί η σπατάλη, την διαφθορά και την ανικανότητα του δημοσίου οργανώθηκε σκόπιμα και με συγκεκριμένους στόχους».

    Στην κριτική της κυβέρνησης προς την Αριστερά ο Α. Τσίπρας απάντησε ως εξής: « Η κυβέρνηση κατηγορεί και την Αριστερά. Ότι φταίει για τη σημερινή κατάσταση γιατί υιοθετεί κάθε παράλογο και αυθαίρετο κοινωνικό αίτημα. Το μόνο αίτημα που υιοθετεί η αριστερά, είναι το δικαίωμα των ανθρώπων σε μια αξιοπρεπή ζωή. Και σήμερα, επιμένει ακόμα περισσότερο. Αν η κυβέρνηση αναζητά τους υπεύθυνους ανάμεσα σε όσους υπερασπίζονται την κοινωνία, ας καταδικάσει ευθέως τις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού».

    Σχετικά με τις εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς επισήμανε: «Ο εναλλακτικός δρόμος ανοίγεται με την απεμπλοκή από τον καταστροφικό μηχανισμό υποτιθέμενης στήριξης. Με επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ΄ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και με έκδοση ευρωομολόγου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτά τα ενδεχόμενα για μελλοντικές κρίσεις. Αφού όμως προηγουμένως η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε πειραματόζωο του ΔΝΤ. Από μια κυβέρνηση η οποία παραιτήθηκε εξ αρχής από κάθε διπλωματική ενέργεια σε διεθνές επίπεδο, από κάθε απόπειρα πίεσης, από κάθε διαπραγματευτική κίνηση».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε προαποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ, γνώριζε από την αρχή την αλήθεια και το προεκλογικό σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ήταν υποκριτικό.

    Για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόνισε ότι ο «ιδεολογικός τους μέντορας» είναι το ΔΝΤ και όσα έλεγαν προεκλογικά ήταν μόνο για αφελείς.

    Επέκρινε τη στάση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, διότι, όπως είπε, δεν αντέδρασαν στην ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

    Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες και ευχήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα να γίνει ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία.

    [07] Ο 25χρονος που "κέρδισε" το Business Week και ο...Κεφαλλονίτης μηχανικός

    Σε ηλικία μόλις 25 ετών, το αμερικανικό περιοδικό "BusinessWeek" τον βράβευσε ως έναν από τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες της χρονιάς 2007 στην Ευρώπη. Δικαίως. Ξεκινώντας μ' ένα κεφάλαιο 4.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό κατόρθωσε, σήμερα, να έχει στην ιδιοκτησία του τρεις εταιρίες και στο πελατολόγιό του ονόματα, όπως οι φίρμες αθλητικών ειδών "Puma" και "Fila", η ξενοδοχειακή αλυσίδα "Best Western" και ο αερομεταφορέας "Velvet Airlines".

    Ο λόγος, για τον 28χρονο Θωμά Μυλωνά, ο οποίος -δυστυχώς- δεν έχει έδρα στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, αν και θα επιθυμούσε να έχει ξεκινήσει από την πατρίδα του, η νοοτροπία και η γραφειοκρατία, αλλά και η "ποινικοποίηση" του επιχειρηματικού κέρδους, αποθαρρύνουν τη φιλόδοξη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Στο Άμστερνταμ, όπου εδρεύει η πρώτη εταιρία του, η "Dot Kite", η διαδικασία έναρξης επιχείρησης διαρκεί, όπως λέει, περίπου...25 λεπτά.

    Χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ, στην Κεφαλονιά, ένας άλλος επιχειρηματίας, ο 37χρονος Σταύρος Τραυλός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Petersons, επιμένει ...τοπικά. Oι εταιρίες "Petersons Real Estate & Developments" και "Petersons Racing Cars" -η δεύτερη έχει παράγει το πρωτότυπο του πρώτου μονοθεσίου αγωνιστικού παγκοσμίως, με καύσιμο βιοντίζελ- εδρεύουν στην Κεφαλονιά.

    Και στόχος είναι, παρά τις αναμφισβήτητα μεγάλες δυσκολίες, που ανακύπτουν σ' ένα τέτοιο εγχείρημα, εκεί να δημιουργηθεί και εργοστάσιο συναρμολόγησης μονοθεσίων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήρθε σε επαφή με τους δύο νέους επιχειρηματίες και συζήτησε μαζί τους για τα σχέδια τους.

    Θ.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μια ευμενής ..."ατυχία", 4.000 ευρώ, τρεις εταιρίες και το BusinessWeek Όταν ο 18χρονος Θωμάς δεν πέρασε στη σχολή της αρεσκείας του στην Αθήνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ), αλλά στην αντίστοιχη της Κρήτης, πιθανώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η "ατυχία" θα γινόταν αφορμή για να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό όμιλο.

    Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, είναι ο άνθρωπος πίσω από την εταιρία design "Dot Kite", με γραφεία σε Άμστερνταμ, Ρώμη και Αθήνα, την εισαγωγική (κυρίως ιταλικών κρασιών και ελληνικού ελαιολάδου) "Loggia Import" και την επενδυτική "Crux Group", που ουσιαστικά χρηματοδοτεί ...καλές νέες ιδέες.

    'Οπως θυμάται, ένα πρωινό, 10 χρόνια πριν, πήγε από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να γραφτεί στη σχολή, αλλά μέχρι το μεσημέρι αποφάσισε ότι ήθελε ...κάτι περισσότερο!

    «Σχολή βιομηχανικού σχεδίου δεν υπήρχε στην Ελλάδα, με εξαίρεση ένα ΤΕΙ. Κι αυτό ήθελα να κάνω πραγματικά. Ετσι, έφυγα στην Ιταλία. Σπούδασα στο La Sapienza. Στα 21 έπιασα δουλειά στη Fila, ως footware designer, με υψηλές αποδοχές και σημαντικές παροχές. Μέσα μου, όμως, είχα πολύ πάθος και πολλή όρεξη για κάτι μεγαλύτερο. Όταν έφυγα από τη Fila για να φτιάξω κάτι δικό μου, με κεφάλαιο 4.000 ευρώ, με είπανε τρελό. Το έκανα όμως. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αποτυχία. Στα 23 ίδρυσα την εταιρία design "Dot Kite" κι όταν έφυγα από τη Fila είχα ήδη έτοιμους πελάτες», σημειώνει.

    'Εδρα της "Dot Kite", που εσχάτως έχει επεκταθεί και στο κατασκευαστικό κομμάτι, η οδός Zeeburgerpad 74-76, στο Άμστερνταμ. Γιατί; «Στην Ελλάδα ένιωθα ότι δεν μπορούσα να εκφραστώ. Βγαίνεις έξω και οι συζητήσεις στρέφονται συνήθως γύρω από ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, άντε και κάποια όμορφη κοπέλα. Το ίδιο στην Ιταλία. Έτσι, μετακινήθηκα στο Άμστερνταμ. Εκεί, οι ιδέες είναι πιο φιλόδοξες, το να είσαι επιχειρηματίας δεν θεωρείται κακό, ούτε θα σε αποκαλούν λαμόγιο. Ήθελα να δημιουργήσω. Και δεν είχα χρόνο ούτε διάθεση να πολεμήσω για να αλλάξω μια αρνητική εικόνα. Επιπλέον, το να κάνεις έναρξη εταιρίας στην Ολλανδία κρατάει 25-30 λεπτά, συνοδεία συμβολαιογράφου, ενώ όταν θέλω να στείλω κάποιο δέμα με απλό ταχυδρομείο και όχι κούριερ υπάρχουν ειδικά business centers μόνο για επιχειρήσεις!», εξηγεί.

    H εικόνα του Έλληνα επιχειρηματία στο εξωτερικό Ως Έλληνας επιχειρηματίας στο εξωτερικό, πώς έχει εισπράξει την κρίση της ελληνικής οικονομίας; Πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι επιχειρηματίες την Ελλάδα; «Το τελευταίο διάστημα, όποια νέα επιχειρηματική επαφή έχω, η πρώτη ερώτηση που κάνουν, αφορά το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα, η πραγματική, όχι αυτή που δείχνουν τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυξημένος σκεπτικισμός. Στους ξένους κάνει εντύπωση ότι υπάρχει διαφθορά, όχι μόνο σε υψηλό επίπεδο, αλλά και σε χαμηλό, σε επίπεδο υπαλλήλου και πολίτη. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται αυτό. Στην Ολλανδία, οι τράπεζες συνδέονται απευθείας με την εφορία κι αν δηλώσεις εισόδημα 10 ευρώ και αποταμιεύσεις 12, έρχονται αμέσως να σε ρωτήσουν πού βρήκες τα άλλα δύο», λέει χαρακτηριστικά.

    Εμφανής είναι η κρίση και για τους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. «Βλέπεις ότι πολλοί Έλληνες πελάτες έχουν πλέον πρόβλημα χρηματοδότησης», επισημαίνει. Δεν σκοπεύει πάντως να κλείσει τα γραφεία της Αθήνας, τα οποία δυστυχώς λειτουργούν κυρίως ...μέσω Αμστερνταμ, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί εγχώριο στελεχιακό δυναμικό στον τομέα του design, κάτι που -όπως λέει- δείχνει την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων.

    "Και κλόουν και πυροσβέστης" Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας για τους νέους επιχειρηματίες; «Να μη φοβούνται την αποτυχία, είναι στο πρόγραμμα. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα παιχνίδι, που απλά απαιτεί σωστές κινήσεις. Να δουλεύουν πολύ. Εγώ ξεκινάω στις 5.30 το πρωί και τελειώνω τα μεσάνυχτα, με πρώτο στόχο την προσωπική ανάπτυξη, αλλά φυσικά και το κέρδος. Να βλέπουν την παγκόσμια αγορά, όχι την τοπική. Και να μη φοβούνται να δοκιμάσουν. Δεν πίνω αλκοόλ, αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω κρασιά. Έτσι ίδρυσα τη Loggia, που εισάγει κρασιά. Να μη μένουν στάσιμοι. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ένας τύπος με πούρο πίσω από το γραφείο ή μέσα σε σκάφος. Αν δεν κινείσαι, θα χάσεις», σημειώνει.

    Όταν τον ρωτούν τί δουλειά κάνει, συχνά απαντάει: κλόουν και πυροσβέστης. «Κλόουν για να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι να ευθυμήσουν, να χαμογελάσουν, να εμπνευστούν. Και πυροσβέστης, για να σβήνω τη φωτιά στα δύσκολα», λέει.

    Προσωπικά όνειρα; Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει πιλότος. Και τώρα έχει ξεκινήσει μαθήματα. Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε τα πράγματα από ψηλά σε μια επιχείρηση; "Από ψηλά, από μέσα, από κάτω, από παντού και διαρκώς", επισημαίνει. Εξελίσσοντας τις επιχειρήσεις του, εφαρμόζει πλέον το μοντέλο "Total Consumer Experience", που παρέχει υπηρεσίες από το σχεδιασμό concept, branding, επικοινωνιών και στρατηγικής μέχρι design προϊόντων και συσκευασίας.

    Η εταιρία του σχεδιάζει από παπούτσια για την Puma και τη Fila, μέχρι έπιπλα, εστιατόρια και μπαρ. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί- μεταξύ άλλων- με την "Πλαίσιο" και τη "Virtual Trip", ενώ βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό του bar restaurant "Apolis Black".

    ΣΤ.ΤΡΑΥΛΟΣ: Ο τρελός αέρας της Κεφαλονιάς, η οικολογική "φόρμουλα ελληνικών πόλεων" και το πρώτο μονοθέσιο που καίει βιοντίζελ Την επιχειρηματικότητα τη "γεννάει" συχνά μια ανάγκη. Όταν δε, αυτή η ανάγκη "τρέχει" με 220 χλμ την ώρα και ...καίει βιοντίζελ, η επιχειρηματική ιδέα μπορεί να αποδειχτεί "χρυσή". Στην περίπτωση του Κεφαλλονίτη Σταύρου Τραυλού, η ανάγκη ξεκίνησε από την ιδέα ενός ξαδέλφου, ο γιος του οποίου έτρεχε σε "cart".

    Όταν το παιδί θέλησε να προχωρήσει παραπάνω στην αγωνιστική οδήγηση, διαπίστωσε ότι η ενοικίαση ενός από τα ελάχιστα διαθέσιμα μονοθέσια στην Ελλάδα μπορούσε να στοιχίζει ακόμη και 150.000 ευρώ το χρόνο!

    «Τότε, ακριβώς επειδή στην Κεφαλονιά υπάρχει μια τρέλα στον αέρα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μονοθέσιο οικονομικά προσιτό. Εγώ επέμεινα ότι πρέπει να καίει εναλλακτικά καύσιμα. Έτσι γεννήθηκε η Εcoformula, το πρώτο μονοθέσιο παγκοσμίως, με καύσιμο βιοντίζελ. Στην αρχή, κανένας δεν πίστεψε σε αυτό και βρήκαμε κλειστές πόρτες. Αυτό έχει αλλάξει εντελώς», θυμάται ο 37χρονος Σταύρος.

    Πρωτάθλημα Ecoformula σε Σέρρες, Μέγαρα, Τυμπάκι Σχεδιάστηκαν δύο πρωτότυπα του μονοθεσίου -εκ των οποίων το ένα, που καίει βιοντίζελ έφτασε χθες στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιαστεί στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας και το δεύτερο, με καύσιμο βιοαιθανόλη, βρίσκεται στην Αθήνα.

    Τα δύο πρωτότυπα κατασκευάστηκαν στη Βρετανία και σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα 13. Τα καινούργια μονοθέσια, καθένα από τα οποία θα φέρει το όνομα μίας από τις 13 ελληνικές περιφέρειες και μίας μεγάλης εταιρίας-χορηγού, θα συμμετάσχουν μάλιστα στο πρώτο πρωτάθλημα φόρμουλα ελληνικών πόλεων, σε Σέρρες, Μέγαρα και Τυμπάκι!

    «Οι αγώνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2011 ή το 2012. Στόχος είναι τα επόμενα μονοθέσια να μην παράγονται πια στη Βρετανία, αλλά στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κεφαλονιά», σημειώνει.

    Η "Petersons Racing Cars", το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχουν καταθέσει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πρόταση για χρηματοδότηση έρευνας γύρω από την παραγωγή του μονοθεσίου, κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης και δράσεων προβολής-επικοινωνίας.

    Μελλοντικά, στόχος είναι το εργοστάσιο να παράγει και οικολογικά αυτοκίνητα πόλης, τα οποία μάλιστα θα ενσωματώνουν καινοτόμα στοιχεία, όπως «βιοσένσορες», που θα μετρούν τους καρδιακούς παλμούς του οδηγού και θα "κόβουν" τον κινητήρα σε περίπτωση προβλήματος.

    Μπορεί κάποιος να παραγγείλει σήμερα την «Ecoformula»; Ναι -σύμφωνα με τον κ.Τραυλό- και μάλιστα φθηνά για ένα μονοθέσιο, στην τιμή των 50.000 ευρώ.

    «Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμη το χρόνο παράδοσης, γιατί περιμένουμε τώρα κάποιες αλλαγές σε θέματα ασφαλείας στο σασί μονοθεσίων, πάνω στις οποίες δουλεύει η FIA», εξηγεί.

    Η "Ecoformula", με τελική ταχύτητα 220 χλμ, βασίζεται σε κινητήρα συμβατικού αυτοκινήτου, που έχει υποστεί μετατροπές, ώστε να χρησιμοποιεί βιοντίζελ, προερχόμενο, πχ, από επεξεργασμένα λάδια μαγειρικής. Έτσι, αν χρειαστεί κάποια επισκευή, η αποκατάσταση του κινητήρα δεν θα κοστίσει πάνω από 3.000 ευρώ.

    Τα 13 μονοθέσια που θα "βαφτιστούν" με ονόματα περιφερειών, θα διατεθούν ακολούθως για δράσεις προβολής στις ίδιες τις περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιούν για να προβάλουν περιβαλλοντικά θέματα.

    Ο κεφαλλονίτικος τρόπος ζωής δεν αγοράζεται Το περιβάλλον απασχολεί ιδιαίτερα τον Σταύρο, τόσο λόγω επαγγελματικής/επιστημονικής ιδιότητας (πολιτικός μηχανικός, που κατασκευάζει βιοκλιματικές κατοικίες), όσο και προσωπικής ευαισθησίας.

    Και δηλώνει φανατικός της Κεφαλονιάς.«Είμαι Κεφαλλονίτης. Ζω στην Κεφαλονιά και δεν σκοπεύω να φύγω. Το εργοστάσιο σκοπεύουμε να το κάνουμε κι αυτό στην Κεφαλονιά. Ξέρω ότι, επιχειρηματικά, θα είναι δύσκολο κι ίσως κάποτε χρειαστεί να φύγει από εδώ. Αλλά ο στόχος μου είναι να μείνει. Είναι θέμα τρόπου ζωής. Το ψάρεμα, η μπάλα στην Κεφαλονιά, δεν αγοράζεται και δεν πληρώνεται με τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι το μονοθέσιο θα εκτίθεται το Σάββατο στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καινοτομίας, που διοργανώνουν το ΕΒΕΘ και η ΔΕΘ, με μέγα χορηγό επικοινωνίας τη Marfin Egnatia Bank.

    Κείμενο: Γούτα Α.

    [08] Εκρηξη στον Κορυδαλλό

    Αυτοσχέδιος, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τις 10.15 χθες το βράδυ στην διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σολωμού, περίπου 200 μέτρα μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού και κοντά σε σουπερ μάρκετ της περιοχής.

    Νωρίτερα στις 21.50 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και τον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας περιθώριο περίπου 25-27 λεπτών.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και για αυτό δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου είναι πολυσύχναστο.

    Η βόμβα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, δίπλα στον τοίχο των παλιών γυναικείων φυλακών που πλέον δεν λειτουργούν.

    Η έκρηξη ακούστηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά έχουν προκληθεί μόνο υλικές ζημιές. Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και πυροτεχνουργοί οι οποίοι διενεργούν ελέγχους.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές σε γύρω καταστήματα αλλά και πολυκατοικίες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας, από θραύσματα τζαμιών που έσπασαν, τραυματίστηκε στα πόδια μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα μέσα στο διαμέρισμά της.

    [09] Αυλαία των πανελλαδικών

    Χωρίς προβλήματα άρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα, πρώτη μέρα, με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται στην Ελληνική Γλώσσα.

    Τα θέματα εστάλησαν κανονικά στα 1.080 εξεταστικά κέντρα της χώρας τα οποία είναι κατά 160 λιγότερα από πέρσι.

    Η υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το 1ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης, ευχήθηκε στους υποψήφιους καλή επιτυχία, επισκέφθηκε τους εκπαιδευτικούς στα γραφεία τους, τούς ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην προετοιμασία των εξετάσεων και αποχώρησε.

    Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίζονται 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), 830 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

    Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ θα εξεταστούν:

    Τη Δευτέρα 17 Μαΐου στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

    Την Τετάρτη 19 Μαΐου οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ενώ εκείνοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) εξετάζονται στα Μαθηματικά.

    Την Παρασκευή 21 Μαΐου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Την Τετάρτη 26 Μαΐου στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).

    Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

    Το πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων Δ' Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

    Το Σάββατο 15 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

    Την Τρίτη 18 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

    Την Πέμπτη 20 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Το Σάββατο 22 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε: Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Την Τρίτη 25 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Μαθηματικά (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

    Την Πέμπτη 27 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Φυσική (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

    Το Σάββατο 29 Μαΐου το εξεταζόμενο μάθημα είναι το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερησίων ΕΠΑΛ και των μαθημάτων ειδικότητας ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

    Τρίτη 25 Μαΐου: Νεοελληνική Γλώσσα

    Πέμπτη 27 Μαΐου: Μαθηματικά Ι

    Τρίτη 1 Ιουνίου: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Μηχανών, Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ

    Τετάρτη 2 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Ψύξης, Τεχνολογία Εκτυπώσεων, Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις

    Πέμπτη 3 Ιουνίου: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Οικοδομική, Δομημένος Προγραμματισμός

    Την Παρασκευή 4 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Κλιματισμού, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Φυτική Παραγωγή, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

    Το Σάββατο 5 Ιουνίου: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Γραφιστικές Εφαρμογές, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ

    Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία ΙΙ, Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ

    Την Τρίτη 8 Ιουνίου: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στοιχεία Παθολογίας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας

    Την Τετάρτη 9 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Μηχανές Πλοίου Ι, Μεταφορά Φορτίων, Διαμόρφωση Τοπίου.

    Πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών μαθημάτων:

    Πέμπτη 24 Ιουνίου: Αγγλικά (16:00 μ.μ.)

    Παρασκευή 25 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο (11:00 π.μ.)

    Σάββατο 26 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο (11:00 π.μ.)

    Δευτέρα 28 Ιουνίου: Γερμανικά (16:00 μ.μ.)

    Τρίτη 29 Ιουνίου: Γαλλικά (16:00 μ.μ.)

    Τετάρτη 30 Ιουνίου: Αρμονία (16:00 μ.μ.)

    Πέμπτη 1 Ιουλίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (11:00 π.μ.), Ιταλικά (16:00 μ.μ.)

    Παρασκευή 2 Ιουλίου: Ισπανικά (16:00 μ.μ.).

    Συνεδρίαση ΔΣ ΟΛΜΕ για απεργία

    Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να προετοιμάσει την απεργία της 20ής Μαΐου, κατά την οποία διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι προερχόμενοι απο τα εσπερινά λύκεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 20/5/2010, με αιχμή το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει μείζονα και κρίσιμα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Απεργούμε από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα (όπως ενδοσχολικές εξετάσεις, εργασίες στα βαθμολογικά κέντρα, Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειοφοίτων των εσπερινών λυκείων κάθε τύπου κ.λπ.).

    Δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών λυκείων. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνουν το υπουργείο Παιδείας».

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    H υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με γραπτή δήλωσή της αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την απεργία των καθηγητών στις 20 Μαΐου.

    Συγκεκριμένα στη δήλωσή της η υπουργός επισημαίνει: "Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, μέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το μέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών.

    Γι αυτό και, αν και κατανοώ, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισμένους επιτηρητές, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις για τα εσπερινά λύκεια, που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα".

    [10] Αύξηση της ανεργίας

    Στο 12,1% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, από 9,1% τον Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.

    Με βάση την ίδια έρευνα εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 0,9%) και το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο εφέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα.

    Η ανεργία στις γυναίκες (15,3% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,3% τον Φεβρουάριο 2009) είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (9,8% τον Φεβρουάριο 2010 από 7% τον Φεβρουάριο 2009).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32% τον Φεβρουάριο 2010 από 25,7% τον Φεβρουάριο 2009) και 25- 34 ετών (15,2% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,5% τον Φεβρουάριο 2009). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% τον Φεβρουάριο 2010 από 6,8% τον Φεβρουάριο 2009).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Ιονίων Νήσων (16,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,9%), Πελοποννήσου (9,1%) και Θεσσαλίας (10,3%).

    Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

    Στο 25% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους.

    Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων.

    Παρβ όλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.

    Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

    Ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου.

    Εκτός αυτού ο κ. Κουβέλης επισήμανε μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

    Δηλώσεις αντιπολίτευσης

    Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι επί επτά μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη μείωση της ανεργίας, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του δείκτη ανεργίας για τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε πως το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο και πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε πάρει συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

    «Κάνουμε δημόσια έκκληση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και γνωρίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    "Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου", τονίζει το ΚΚΕ.

    Είναι η στιγμή που η κοινωνία πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνηση την εγκατάλειψη της πολιτικής που οδηγεί στον όλεθρο και την καταστροφή. Δεν είναι μονόδρομος η περιθωριοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είμαστε πεισμένοι πως υπάρχει άλλος δρόμος απβ αυτόν που μας επιφυλάσσουν το ΔΝΤ και οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, αναφέρει ο ΣΥΝ.

    Δυστυχώς, λόγω των λαθών της διακυβέρνησης και των δύο παλαιών κομμάτων μας περιμένουν πολλά δεινά τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η σημερινή κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    [11] Δράσεις για τον τουρισμό

    Συντονισμένες δράσεις για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον ελληνικό τουρισμό ανακοίνωσε η Ειδική Επιτροπή για τη Διαχείριση της Κρίσης στον Τουρισμό, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

    Τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφασίστηκε διαφημιστική καμπάνια που θα φέρει κεντρικό μήνυμα το «You in Greece» και το οποίο θα πλαισιώσει το έντυπο υλικό αλλά και τα βίντεο που θα ταξιδεύσουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

    Στόχος της συντονισμένης δράσης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι να αποτραπούν περαιτέρω ακυρώσεις σε κρατήσεις, να απευθυνθεί η Ελλάδα στον εν δυνάμει επισκέπτη, στον επισκέπτη που ήδη σκέφτεται την χώρα μας ως προορισμό για να περάσει τις διακοπές του και να τονίσει πως η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και φιλόξενη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν άμεσα οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

    - Συνεντεύξεις Τύπου σε κεντρικές πόλεις - αγορές.

    - Συγκροτημένη παραγωγή ενημερωτικού υλικού, το οποίο θα αποστέλλεται τακτικά στα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, στην ιστοσελίδα, καθώς και σε όλους του εμπλεκόμενους δημοσιογράφους.

    - Δημιουργείται press kit για τους δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα περιέχει:

    o dvd με ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και της Υφυπουργού, υποτιτλισμένες στα αγγλικά και άλλο σχετικό περιεχόμενο

    o εμπεριστατωμένα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα (ασφάλεια, πρόσβαση, επισκεψιμότητα, τιμές κτλ)

    o οπτικό υλικό και γραφικά καμπάνιας «Υou in Greece» για χρήση σε έντυπο υλικό ή στο διαδίκτυο

    o βίντεο προώθησης (promo video) «You in Greece»

    o συχνές ερωτοαπαντήσεις (FAQs)

    - Χρησιμοποιείται το διαδίκτυο ως κεντρικό εργαλείο προώθησης της χώρας μας και οργάνωσης της λειτουργίας του ΕΟΤ:

    o Προσαρμόζεται η ιστοσελίδα , www.visitgreece.gr , ώστε να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν στην καμπάνια (FAQs, graphics, statistics, promo video κτλ)

    o Διαμορφώνεται και χρησιμοποιούνται συστηματικά ειδικό newsletter για ενημέρωση σε χρήστες - φίλους

    o Αξιοποιούνται όλα τα social media που έχουμε αναπτύξει για να προωθήσουμε το μήνυμα μας

    o Συγκροτείται ειδική ομάδα, η οποία θα απαντάει στα μηνύματα και στα ερωτήματα που δεχόμαστε

    - Οργανώνονται ταξίδια δημοσιογράφων από σημαντικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού στην Ελλάδα (fam trips), προκειμένου να προβάλλουν τη χώρα μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

    [12] Μέτρα και αντιδράσεις

    Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει στόχο το έτος 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, αναγγέλλοντας και μία νέα δέσμη μέτρων λιτότητας στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Σόκρατες ανέφερε ταυτοχρόνως ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της--ποσοστό βελτιωμένο εν σχέσει με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%, μετά από το "ιστορικό" έλλειμμα 9,4% με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009.

    Αναγγέλθηκε επίσημα από τον κ. Σόκρατες ότι και η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της και, παράλληλα, "θα αυξηθούν πολλές κατηγορίες φόρων". Παραδείγματος χάρη, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν πάραυτα, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του.

    Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο "τζίρος" των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

    "Όλα αυτά είναι θεμελιώδη μέτρα υποστήριξης της εθνικής μας οικονομίας", υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός αναγγέλλοντας αυτά τα οικονομικά μέτρα.

    Ας υπενθυμιστεί ότι αναλόγως δραστικά οικονομικά και φορολογικά μέτρα υιοθέτησε κι η ισπανική κυβέρνηση, που επιχειρεί να περιστείλει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το τρέχον 9,4% του ΑΕΠ της.

    Αντιδράσεις εργαζομένων στην Ισπανία

    Η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, του UGT, κήρυξε γενική απεργία για τις 2 Ιουνίου στο δημόσιο τομέα, σε διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

    Η Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών (FSP) του UGT καλεί σε ανακοίνωσή της "όλους τους δημόσιους υπαλλήλους σε διάφορους τομείς της χώρας, από τον τομέα της υγείας, της παιδείας και τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών ως τα δημαρχεία και τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους δημόσιους οργανισμούς, σε γενική απεργία στις 2 Ιουνίου".

    Επίσης καλεί σε διαδηλώσεις στις 20 Μαΐου "κατά των μέτρων" που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως την περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011.

    Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων της Ισπανίας απέκλεισαν προς το παρόν τη διενέργεια γενικής απεργίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι υποστηρίζουν την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.

    [13] Νατοϊκές ενισχύσεις

    Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) απέστειλε ενισχύσεις για την φύλαξη των συνόρων του Κοσσόβου με την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της KFOR, Μίχαϊλ Κέρτινγκ.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε σε ΜΜΕ της Πρίστινας ότι μονάδες ταχείας επέμβασης της KFOR εστάλησαν για να ενισχύσουν τη δύναμη των συνοριοφυλάκων της αστυνομίας του Κοσόβου στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και θα παραμείνουν εκεί «για όσο καιρό χρειαστεί».

    Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ, από την KFOR, γίνεται μετά το προχθεσινό επεισόδιο έξω από το χωριό Ράντουσα, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο, μεταξύ της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων που επέβαιναν σε μικρό φορτηγό που μετέφερε παράνομο οπλισμό.Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τέσσερις ένοπλοι Αλβανοί.

    Ακόμη, πριν δύο εβδομάδες, σε ένα άλλο σημείο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα οπλισμού που φυλάσσονταν από ομάδα ενόπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 6:30:41 UTC