Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"
  • [02] 21 συμφωνίες συνεργασίας
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 15/5/2010

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

    Με τη φράση δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη αλλά για μια ιστορική επίσκεψη, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί χθες μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

    Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ονομάστηκε ιστορική διότι υπάρχει βούληση από τους δύο πρωθυπουργούς να μείνει ιστορική και ανέφερε ως ένδειξη, ή και απόδειξη όπως είπε, της ιστορικότητας της επίσκεψης, την υπογραφή των πολλών συμφωνιών.

    Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

    Παρά τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

    Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι για την πιο αποτελεσματική προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και συμφωνήθηκαν πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως τόνισε, φιλοδοξούμε να είναι το βασικό όχημα προώθησης της μεταξύ μας συνεννόησης στα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία όμως, όπως παρατήρησε, είναι μεγάλης σημασίας.

    Τα θέματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στην προστασία του πολίτη, στην εκπαίδευση, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τέλος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Επίσης συμφωνήθηκε ότι δύο φορές το χρόνο θα υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία φορά σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί σύντομα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Και πρόσθεσε ότι οι πράξεις προσέγγισης, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να υπερβαίνουν τα στερεότυπα του παρελθόντος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με ορθή λύση του Κυπριακού θα υπάρξει καλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον, στη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες θα οδηγούν στη διευθέτηση κάθε προβλήματος με ειρηνικό και δίκαιο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά στοιχεία της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που μας χώρισαν στο παρελθόν αλλά αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε εάν δεν κατανοήσει η μία πλευρά την άποψη της άλλης, καθώς και ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό μέλλον. Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάληψη πρωτοβουλιών σε δύο τομείς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και η δεύτερη στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τους οποίους διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη.

    Σχετικά εξάλλου με το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ευρώπη από ελληνικής πλευράς για την βίζα Σένγκεν και επίσης η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία. Οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις θα γίνονται χωρίς βίζα.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και στο σκέλος της για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση η οποία να μη χρειάζεται τις εγγυήσεις μας οι οποίες τελικά αντί να ενώσουν τις δύο ενότητες μάλλον τις διαίρεσαν.

    Επίσης αναφερόμενος στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις αρχές και τις εσωτερικές λειτουργίες κάθε θρησκείας. Και μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα και το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της δυτικής Θράκης. Και πρόσθεσε ότι για τους ορθόδοξους το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία ακόμη ενορία αλλά το κέντρο της ορθοδοξίας. Και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας να αναδείξει τις ελευθερίες που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και πρόσθεσε πως ήταν πάντα μπροστά όταν υπήρχαν κάποιες αδικίες, υποσχόμενος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε περίπτωση που θίγονται δικαιώματα μειονοτήτων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει το παράδοξο να συζητάμε μονοήμερες εκδρομές προς τα ελληνικά νησιά αλλά όποιος πάει σε αυτά τα νησιά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν πως όταν κάποιος θέλει να μπει στο σπίτι του γείτονα προηγουμένως χτυπάει την πόρτα. Και η πόρτα εν προκειμένω είναι τα σχέδια πτήσης που πρέπει να υποβάλλουν στην Ελλάδα τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει ούτε αναχαίτιση από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

    Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο και τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.

    Η ομιλία του Τ. Ερντογάν

    Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

    - το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

    - Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

    - Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

    - Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

    - Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

    - Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

    - Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

    - Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

    - Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

    Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, έδωσε σε τούρκους κι έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

    Το επιχειρηματικό Φόρουμ διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

    "Πηγαίνετε πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Ανοίγετε δρόμους και οι δρόμοι αυτοί συμβάλουν στην καλλιέργεια του πολιτικού κλίματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αγκάθια στις σχέσεις", ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρώτους επενδυτές στην Τουρκία και ότι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 76 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει 56 θυγατρικές και πολλές μάλιστα από αυτές είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι οι επενδύσεις από την πλευρά της Τουρκίας είναι λιγότερες και απαντώντας σε παραίνεση που του έγινε από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, απάντησε ότι "η κατάργηση της γραφειοκρατίας είναι μέλημα της κυβέρνησης".

    Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε: Ακολουθούμε την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, βρήκαμε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Ό,τι κι αν περάσαμε πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα.

    Το Αιγαίο πρέπει να περάσει στην ιστορία ως θάλασσα ειρήνης, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ.

    Αναφερόμενος στις σημερινές κατ' ιδίαν συναντήσεις τούρκων και ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο του φόρουμ, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατασκευές, τον τουρισμό και τα τρόφιμα και χαρακτήρισε νέα αφετηρία τη σημερινή επίσκεψή του, κατά την οποία συνοδεύεται από 10 υπουργούς και περισσότερους από 100 επιχειρηματίες.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνέρχεται μια φορά τον χρόνο, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών και δύο φορές τον χρόνο με τους υπουργούς κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν πεδία συνεργασίας. Στόχος του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο κ Ερντογάν, είναι να υπάρξουν επενδύσεις και να γίνουν συμπράξεις με πεδίο δράσης τρίτες αγορές, όπως τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα. Στις κατασκευές είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη μετά την Κίνα, ελάτε να συμπράξουμε, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Μετά πέρας τον εργασιών του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου αναχώρησαν μαζί για μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη.

    Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Επίσκεψη στη Βουλή

    Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον κ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες που αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που έχουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

    «Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Φ. Πετσάλνικος.

    Συνάντηση Τ. Ερντογάν με Α. Σαμαρά

    ''Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική'' χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ''τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα''.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

    [02] 21 συμφωνίες συνεργασίας

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας καλωσόρισε θερμά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, καθώς "ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, ότι "αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά".

    Και γι' αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό 21 + 1 συμφωνιών και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

    "Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

    "Εξάλλου", προσέθεσε, "εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν "ένα πολύ σοβαρό βήμα", καθώς "υπογράφονται 21 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία" και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα "μήνυμα μεστό νοήματος".

    Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν

    Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπεγράφησαν από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα

    " την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

    " το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

    " την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και

    " την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),

    και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε

    " Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και

    " Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών

    Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

    Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς

    " Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

    Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού

    " Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,

    " Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

    " Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και

    " Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

    Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και

    " Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

    Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και

    " Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

    Επίσης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί

    " Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

    Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

    Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

    " Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 15/5/2010

    Επίσκεψη Ερντογάν. Πρόγραμμα:

    10:00 - Πρόγευμα Ερντογάν με Έλληνες δημοσιογράφους (ξενοδοχείο «Hilton» - Galaxy Room).

    12:00 - Γευμα Παπανδρέου - Ερντογάν - Εστιατόριο «Ιθάκη».

    14:00 - Αναχώρηση Ερντογάν

    13:15. Συνοδος ΚΕ της ΟΝΝΕΔ (Αθήνα). Χαιρετισμός Α. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, που πραγματοποιείται στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, στην Αίθουσα Κήπου.

    12:00. Πεδίον του Άρεως (Αθήνα). Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΚΚΕ - Ομιλία Παπαρήγα

    11:00. Ζάππειο Μέγαρο (Αθήνα). Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

    Αθλητική ατζέντα

    15:00:00 Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Μονακό (6ος αγώνας της χρονιάς)

    Χάντμπολ-Α1 ανδρών (Τελική φάση, 3η ημέρα):

    ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    17:00 ΠΑΟΚ-ΑΣΕ Δούκα

    18:00 Φίλιππος Βερ.-ΑΕΚ

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    15:00 Βριλήσσια-Πανελλήνιος

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-Διομήδης Αργους

    ΘΕΣΕΙΣ 9-12

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-Κύδων Χανίων

    Νάπολη Ιταλία Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Φάιναλ φορ):

    19:00 «Μικρός» τελικός

    21:00 ΤΕΛΙΚΟΣ

    http://www.lenfinal4.com/Naples_2010/

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, ημιτελικοί & θέσεις 5-6, 1οι αγώνες):

    Ημιτελικοί

    17.00 Βουλιαγμένη-Εθνικός

    18.00 Ολυμπιακός-Ηρακλής

    Θέσεις 5-6

    18.00 ΝΕ Πατρών-Πανιώνιος

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (28η ημέρα)

    17:30 Δάφνη-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 ΟΦΗ-Αρκαδικός

    17:30 Πέραμα/Ερμής-Αμύντας

    17:30 Ικαροι Σερρών-Παγκράτι

    17:30 Ηρακλής-Αιγάλεω

    17:30 Νήαρ Ηστ-Ξάνθη

    17:30 Ερμής Λαγκαδά-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, Ημιελική Φάση, 1οι Αγώνες)

    18:45 Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος

    Μεξικό Στίβος-Παγκόσμιο κύπελλο βάδην Α-Γ και Ε-Ν (1η ημ.)

    15:00:00 Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (22η ημέρα):

    Ολυμπιακός-Ποσειδών Ιλ.

    Βουλιαγμένη-Παλ. Φάληρο

    Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

    ΝΕ Πατρών-ΝΟ Πατρών

    Πανιώνιος-Χίος

    Χανιά-Λάρισα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 4:30:20 UTC