Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεργασία και συνεννόηση"
  • [02] "Ξεκίνημα ιστορικής σημασίας"
  • [03] Η 33η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο
  • [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά
  • [05] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»
  • [06] "Συσπείρωση και συνεργασία"
  • [07] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [08] "Συμφέρον η σταθερότητα"

  • [01] "Συνεργασία και συνεννόηση"

    Με τη φράση δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη αλλά για μια ιστορική επίσκεψη, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί χθες μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

    Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ονομάστηκε ιστορική διότι υπάρχει βούληση από τους δύο πρωθυπουργούς να μείνει ιστορική και ανέφερε ως ένδειξη, ή και απόδειξη όπως είπε, της ιστορικότητας της επίσκεψης, την υπογραφή των πολλών συμφωνιών.

    Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

    Παρά τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

    Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι για την πιο αποτελεσματική προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και συμφωνήθηκαν πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως τόνισε, φιλοδοξούμε να είναι το βασικό όχημα προώθησης της μεταξύ μας συνεννόησης στα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία όμως, όπως παρατήρησε, είναι μεγάλης σημασίας.

    Τα θέματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στην προστασία του πολίτη, στην εκπαίδευση, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τέλος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Επίσης συμφωνήθηκε ότι δύο φορές το χρόνο θα υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία φορά σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί σύντομα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Και πρόσθεσε ότι οι πράξεις προσέγγισης, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να υπερβαίνουν τα στερεότυπα του παρελθόντος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με ορθή λύση του Κυπριακού θα υπάρξει καλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον, στη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες θα οδηγούν στη διευθέτηση κάθε προβλήματος με ειρηνικό και δίκαιο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά στοιχεία της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που μας χώρισαν στο παρελθόν αλλά αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε εάν δεν κατανοήσει η μία πλευρά την άποψη της άλλης, καθώς και ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό μέλλον. Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάληψη πρωτοβουλιών σε δύο τομείς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και η δεύτερη στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τους οποίους διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη.

    Σχετικά εξάλλου με το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ευρώπη από ελληνικής πλευράς για την βίζα Σένγκεν και επίσης η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία. Οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις θα γίνονται χωρίς βίζα.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και στο σκέλος της για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση η οποία να μη χρειάζεται τις εγγυήσεις μας οι οποίες τελικά αντί να ενώσουν τις δύο ενότητες μάλλον τις διαίρεσαν.

    Επίσης αναφερόμενος στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις αρχές και τις εσωτερικές λειτουργίες κάθε θρησκείας. Και μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα και το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της δυτικής Θράκης. Και πρόσθεσε ότι για τους ορθόδοξους το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία ακόμη ενορία αλλά το κέντρο της ορθοδοξίας. Και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας να αναδείξει τις ελευθερίες που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και πρόσθεσε πως ήταν πάντα μπροστά όταν υπήρχαν κάποιες αδικίες, υποσχόμενος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε περίπτωση που θίγονται δικαιώματα μειονοτήτων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει το παράδοξο να συζητάμε μονοήμερες εκδρομές προς τα ελληνικά νησιά αλλά όποιος πάει σε αυτά τα νησιά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν πως όταν κάποιος θέλει να μπει στο σπίτι του γείτονα προηγουμένως χτυπάει την πόρτα. Και η πόρτα εν προκειμένω είναι τα σχέδια πτήσης που πρέπει να υποβάλλουν στην Ελλάδα τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει ούτε αναχαίτιση από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

    Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο και τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.

    Η ομιλία του Τ. Ερντογάν

    Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

    - το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

    - Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

    - Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

    - Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

    - Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

    - Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

    - Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

    - Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

    - Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

    Συζήτηση Τ. Ερντογάν με διευθυντές ελληνικών ΜΜΕ

    Ως «ιστορική ημερομηνία» για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν τη χθεσινή, καθώς «η πολιτική μας βούληση οδηγεί δύο γειτονικές χώρες στην αναβάθμιση των σχέσεών τους. Είμαστε τώρα δύο εταίροι».

    Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις περί των υπερπτήσεων, των διευθυντών των ελληνικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνάντησης μαζί τους, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Σημείωσε, δε, πως θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων.

    «Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλο-ενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα εξετάσει το θέμα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισυ χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς».

    Ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι έχουν γίνει 44 συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «η πιο εποικοδομητική εποχή είναι επί θητείας Γ. Παπανδρέου» και πως τώρα «κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας».

    Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;», διερωτήθηκε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη στάση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία». Σε ερώτηση, δε, σχετική με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε με ερώτηση: «γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;» και προσέθεσε πως τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό. «Αν οι ηγέτες συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε δεν μας χρειάζονται», σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε, εξάλλου, πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, κι αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετική με τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα «ανοίγματα εκδημοκρατισμού», που προώθησε η κυβέρνησή του, παρατηρώντας ότι το κόμμα του έχει 60 Κούρδους βουλευτές και άρα δεν δέχεται ότι οι Κούρδοι «εκπροσωπούνται» από το κόμμα, που βρίσκεται στην Εθνοσυνέλευση, και το οποίο διαθέτει 20 βουλευτές.

    Ερντογάν: Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας

    «Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας (σσ. με την Ελλάδα) και να φτάσουν αυτές σε επίπεδο εταίρων. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας ότι την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας, Χρ. Μεμή, την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο του κ. Ερντογάν, στην Άγκυρα. Με αφορμή, την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλά για τον «στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ», τις προοπτικές στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, για τους επικείμενους χειρισμούς του Ντ. Έρογλου στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, για το Αιγαίο, τη Σχολή της Χάλκης. Με βάση, δε, την εμπειρία, που κομίζει η Τουρκία από το ΔΝΤ, απευθύνει στους Έλληνες το μήνυμα πως «Η υπομονή και η σκληρή δουλειά, θα φέρουν αποτέλεσμα, αλλά θα βοηθήσουν τρεις προϋποθέσεις: η ασφάλεια, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γείτονες».

    Ο κ. Ερντογάν δηλώνει πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη -μαζί του- πολλών επιχειρηματιών στην Αθήνα, με την ευκαιρία του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, σημειώνοντας πως η προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας» και «στο τέλος, η μείωση των εξοπλισμών θα μπορεί να είναι το φυσικό επακόλουθο».

    Σε ό,τι αφορά τον στόχο της τουρκικής κυβέρνησης για πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει πως η χώρα του «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί» προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά «για να προχωρήσει η διαδικασία, δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες μόνον η Τουρκία». Περιμένει και «η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και στο πλαίσιο αυτό, «η γειτονική Ελλάδα, με μια εποικοδομητική προσέγγιση, μπορεί να συμβάλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων, που τίθενται στην Τουρκία».

    Για το κυπριακό, «βλέπει» «εποικοδομητική προσέγγιση» στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, κυρίως από την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και με την ίδια ειλικρίνια, σίγουρα θα είχαμε φτάσει σε μια ολοκληρωμένη λύση», λέει. Σημειώνει, δε, πως «για να υπάρξει λύση ως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαβούλευση» και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Έρογλου.

    Σχετικά με την προειδοποίηση της Τουρκίας για «casus belli», η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει πως Τουρκία και Ελλάδα «έχουν στον Αιγαίο νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα και ανησυχίες, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτά και να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες».

    Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως υπάρχει «κάποια πρόοδος», αλλά σημειώνει πως «πρόκειται για διαδικασία, η οποία έχει και τη νομική της πτυχή» και πως «τα παράλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα».

    Υποστήριξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας

    Με την έγγραφη υποστήριξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα. Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, σε συμβολική τελετή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, υπέγραψε στο βιβλίο της Ολυμπιακής εκεχειρίας, αισθανόμενος -όπως δήλωσε- «μεγάλη τιμή που θα μπορέσω να γράψω το όνομά μου στο βιβλίο αυτό, να βάλω κι εγώ την υπογραφή μου σε έναν κόσμο ειρήνης».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «οι 21 συμφωνίες, που υπογράφηκαν χθες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία» και σημείωσε πως «η τελετή συνεχίζει και αναβιώνει την προσπάθεια για τη διάσωση του συμβολισμού της Ολυμπιακής εκεχειρίας και είναι σημαντικό ιστορικό γεγονός το ότι συνυπογράφει και η Τουρκία, καθώς έτσι γίνεται σαφές το κοινό μήνυμα, που θέλουμε να δώσουμε Ελλάδα και Τουρκία στην υφήλιο». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου, διότι «διατίθεται να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004». Όπως δήλωσε, «στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της παρέχοντάς μας την εμπειρία της».

    Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί συνέφαγαν με τις συζύγους τους στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

    [02] "Ξεκίνημα ιστορικής σημασίας"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας καλωσόρισε θερμά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, καθώς "ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, ότι "αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά".

    Και γι' αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό 21 + 1 συμφωνιών και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

    "Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

    "Εξάλλου", προσέθεσε, "εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν "ένα πολύ σοβαρό βήμα", καθώς "υπογράφονται 21 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία" και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα "μήνυμα μεστό νοήματος".

    Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν

    Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπεγράφησαν από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα

    " την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

    " το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

    " την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και

    " την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),

    και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε

    " Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και

    " Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών

    Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

    Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς

    " Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

    Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού

    " Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,

    " Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

    " Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και

    " Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

    Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και

    " Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

    Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και

    " Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

    Επίσης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί

    " Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

    Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

    Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

    " Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

    [03] Η 33η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο

    Η 33η Γιορτή Βιβλίου, επανέρχεται εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες, στο Ζάππειο, συνδυάζοντας την ενημέρωση και τον περίπατο μέσα στον όμορφο χώρο του Ζαππείου.

    Η φετινή γιορτή βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από 17 έως και 30 Μαΐου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 19 Μαΐου.

    Φέτος για πρώτη φορά, η γιορτή βιβλίου πραγματοποιείται με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

    ''Κάθε βιβλίο αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της νόησης και της εξέλιξης και μέσα στα βιβλία είναι αποθηκευμένη όλη η γνώση του ανθρώπινου γένους'', είπε ο πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Άγγελος Μοσχονάς και τόνισε ότι με αυτές τις σκέψεις ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το βιβλίο συνεργάζεται για ακόμα μια φορά στη γιορτή βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ενώ θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για το βιβλίο και τη διάδοση του, συμβάλλοντας στην σπουδαία αποστολή του, που είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων, αλλά και το καταφύγιο της ανθρώπινης σκέψης .

    Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα προβάλλουν την έκθεση θα χαρίζουν βιβλία στους ακροατές τους σε όλη τη διάρκεια της γιορτής.

    [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά

    Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την κ. Αλέκα Παπαρήγα και την Τρίτη, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είχε επισημάνει μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον διάλογο, που ξεκινά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αριστερά.

    Ομιλία σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

    Στην πρωτοφανή οικονομική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της οικογένειας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού και η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος.

    «Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε εξελίξεις που γονατίζουν την οικονομία και την κοινωνία, ύψιστη προτεραιότητα είναι η οικογένεια γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής και γιατί η οικογένεια σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης είναι οι κοινωνικές και ότι στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια είναι ασπίδα και όπλο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η διάλυση της οικογένειας -σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ- οδηγεί πάντα σε παρακμιακά φαινόμενα. Αναφερόμενος στην κρίση της οικονομίας, είπε ότι δοκιμάζονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και πλήττεται η οικογένεια γιατί έχει ανελαστικές δαπάνες, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά. Τόνισε ότι «αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη η συγκρότηση παρατηρητηρίου για τον οικογενειακό προϋπολογισμό», που αποφάσισε η ΝΔ, και έχει τρεις στόχους:

    -Πρώτον, να δώσει έμφαση στο πώς εξελίσσεται η οικογενειακή δαπάνη ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση για να γνωρίζουν όλοι επακριβώς τον βαθμό πίεσης που ασκείται σε μια οικογένεια και την στήριξη, που χρειάζεται, για να αντέξει.

    -Δεύτερον, αντιλαμβανόμαστε τις αδικίες της φορολογικής πολιτικής γιατί αυτή τη στιγμή δεν στηρίζει την οικογένεια και όταν έχουμε αίσθηση της συνολικής επιβάρυνσης ενός νοικοκυριού μπορούμε να αντιληφθούμε ποιές φοροαπαλλαγές έχουν νόημα.

    - Τρίτον, αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες της προνοιακής πολιτικής, δηλαδή πόση στήριξη χρειάζονται τα νοικοκυριά με παιδιά. Με τον τρόπο αυτό -είπε ο κ. Σαμαράς- η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη της οικογένειας μπορεί να γίνει συγκεκριμένη σαφής και με απόλυτη διαφάνεια.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην παλαιότερη πρότασή του για «μελλοντικό υπουργείο Οικογένειας». «Κάποιοι προσπάθησαν να απαξιώσουν την πρόταση αυτή μέχρι που τους θυμήσαμε ότι πολύ σημαντικές και σύγχρονες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, έχουν υπουργεία Οικογένειας.

    Κλείνοντας, ανέφερε ότι η πορεία προς τον λαό δεν γίνεται μόνο με αρχηγικές ομιλίες από τα μπαλκόνια, με πολιτικούς διαξιφισμούς στη Βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μέσα στο λαό και δίπλα του και κοντά στα προβλήματά του και αυτό ακριβώς κάνει η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής της Νέας Δημοκρατίας και το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού.

    [05] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον "Καλλικράτη".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

    Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

    Είκοσι μεγάλες καινοτομίες φέρνει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί η απόκτηση ενός «καλού, αποκεντρωμένου, σύγχρονου, αποτελεσματικού και αποκεντρωμένου κράτους, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ενός κράτους βοηθού του πολίτη και της επιχείρησης».

    Οι είκοσι μεγάλες καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι:

    1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον, εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές.

    2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000, ενώ τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 40.000. Επίσης, δημιουργείται το πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

    3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές, δίνοντας περισσότερο ωφέλιμο χρόνο σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

    4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό, ενώ οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

    5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

    6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

    7. Τίθενται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ, για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων. Γι' αυτό καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού.

    8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

    9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, που συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους.

    11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

    12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη, ενώ σε κάθε συνενούμενο Δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.

    13. Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα.

    14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών.

    15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (Συνήγορος) σε κάθε δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

    16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

    17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα επιπλέον 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ», για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή τα ΚΕΠ.

    19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

    20. Για κάθε όργανο των Δήμων εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή και με στόχο την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες.

    Απορρίπτει το σχέδιο η ΝΔ

    «Η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης"», δήλωσε ο ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ».

    Ακόμη κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

    «Προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του Δ.Ν.Τ», σημειώνει ο κ. Ζώης.

    Ανακοίνωση του υπ. Εσωτερικών

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών απαντά σε όσους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη, αλλά κυρίως επικεντρώνεται στους «πρωταγωνιστές της διαβόητης εξαετούς "επανίδρυσης" του κράτους, που όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής», όπως αναφέρει.

    Τονίζεται δε ότι «έχουν πράγματι κάθε λόγο να αντιταχθούν σε μια βαθιά αλλαγή, όπως ο Καλλικράτης, όσοι ταυτίστηκαν με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας».

    Το υπουργείο Εσωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα, όμως, πρέπει να προχωρήσει μπροστά και ο Καλλικράτης με τις αλλαγές νοοτροπίας και αξιών, που εισάγει, συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον».

    [06] "Συσπείρωση και συνεργασία"

    Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τη συνολική πολιτική της, επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων και η παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του δικού της κόμματος, συνθέτουν το περιεχόμενο της ομιλίας της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε κομματική συγκέντρωση - συλλαλητήριο, το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μη δείξουν εμπιστοσύνη, πίστη, σημασία σε ό,τι λέει η κυβέρνηση, σε ό,τι υπόσχεται, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνον τρία, το πολύ τέσσερα, χρόνια και μετά θα έλθει η «αναγέννηση» της ελληνικής οικονομίας. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «ένα καντάρι ψέματα μάς πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο» και υποστήριξε πως «εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, είναι πανέτοιμοι να πάρουν και άλλα ακόμα χειρότερα, που να ισχύουν για τα παιδιά των εγγονών μας».

    Η κυβέρνηση, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, «προκειμένου να βγάλει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ακολουθεί τον επικίνδυνο δρόμο της αναγωγής των αιτιών της κρίσης σε ζητήματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, ανηθικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να βγουν στην επιφάνεια οι πιο μαύρες, συντηρητικές, κυρίως οι πιο βάρβαρες πρακτικές».

    «Ποιοι μιλάνε για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των βουλευτικών αποζημιώσεων στις επιτροπές, και μια σειρά άλλα».

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο πως για τη βρώμικη δουλειά χρησιμοποιεί τη μουχλιασμένη αντιδραστική, προβοκατόρικη δράση του ΛΑΟΣ» και σημείωσε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: "Σέβεστε και υπακούετε το Σύνταγμα, ναι ή όχι;". Ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπολογίζει έναν παράγοντα, τη δυνατότητα ο λαός, και πριν απ΄όλα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση».

    «Ποιοι μιλάνε για τον σεβασμό στο Σύνταγμα;», διερωτήθηκε ακολούθως η γραμματέας του ΚΚΕ για να απαντήσει: «αυτοί που εξάγουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερα πλούτη, στέλνοντας τους εργάτες και τις εργάτριές τους στο ταμείο ανεργίας. Όλοι αυτοί, που από τότε που συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος, πολλές φορές παραμέρισαν το Σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση του δικού της παιδιού, του αστικού κοινοβουλίου. Αυτοί που είναι επίγονοι εκείνων των πολιτικών που κάλεσαν τον βρετανικό στρατό να αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό για να ηττηθεί η εθνική αντίσταση, που νίκησε τον γερμανο-ιταλικό φασισμό. Είναι αυτοί που κάλεσαν τις ΗΠΑ να πάρουν τη σκυτάλη του βρετανικού ιμπεριαλισμού για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, τον επικίνδυνο κομμουνισμό ακόμα και με βόμβες ναπάλμ. Είναι ή ίδια η αστική τάξη και οι πολιτικοί της, τα κόμματά της που έκαναν συναλλαγή με την ελληνική χούντα, ώστε να αποκατασταθεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, αφού εκπληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που την επέβαλαν. Είναι αυτοί που ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνία με την Τουρκία, παραδίνοντας στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Είναι αυτοί, δηλαδή, που εκχωρούν συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά εδάφη και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με την θέλησή τους, πάντα και με την δική τους θέληση. Είναι αυτοί που βροντοφώναξαν "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" κατά την κρίση στα Ιμια, που αποτέλεσε σημείο στροφής, γιατί από τότε επισημοποιήθηκαν οι λεγόμενες "γκρίζες ζώνες".

    Για την στάση της ΝΔ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η ΝΔ απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ. Κρατά αποστάσεις σε ζητήματα δήθεν τακτικής για να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση και να συνεχίζεται η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσά τους. Γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα, γιατί είναι αντικοινωνικά, με στόχο κυρίως να χειραγωγήσει προς όφελός της τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, να εξαργυρώσει τις ευθύνες της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα λέει ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διακυβέρνηση έχει συνέχεια».

    Για το ΛΑΟΣ η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται, κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο, όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».

    Στην εκτενή αναφορά της στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, είπε: «υπάρχει βεβαίως στο τραπέζι και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς τον λαό, η λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς". Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενός παράξενου μορφώματος, αλλά καθόλου ασυνήθιστου, πρόταση πολύγλωσση που φαινομενικά απευθύνεται παντού, ανάλογα με το είδος του ακροατηρίου. Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της "ενότητας της αριστεράς" έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση.

    Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση από ένα πολιτικό σχηματισμό που κατέληξε σε ναυάγιο της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, που τροφοδότησε, ως αριστερό άλλοθι, τη συκοφαντία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

    Ακολούθως, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που όπως είπε είναι πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας. «Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

    Υπό αυτό το πρίσμα η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κατά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και λόγω του Καλλικράτη, είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης, που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία».

    Είπε ακόμη ότι «τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται τη φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση».

    Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.

    [07] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    "Αυτή η πολιτική των ακραίων επιλογών στην οικονομία θα φέρει αναπόφευκτα κοινωνικές εκρήξεις" προέβλεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια και στο φόβο των εργαζομένων για να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι γελασμένοι και εκτίμησε ότι "θα ηττηθούν από ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιχείρησαν να κάνουν πειραματόζωο την Ελλάδα , αλλά όπως είπε "δεν τους βγαίνει το πείραμα γιατί το πειραματόζωο αντιδρά. Και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας".

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις κυβερνητικές θέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστηρίζοντας ότι σήμερα "η κυβέρνηση έχει πια χάσει κάθε αξιοπιστία στον ελληνικό λαό", ωστόσο, σημείωσε "δεν πρόκειται η αριστερά να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλαδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών".

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολλοί αυτοί που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και ζητάνε ακόμα και μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλεία τους χωρίς τις ενοχλητικές αντιδράσεις από τους κοινωνικούς αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα ΜΜΕ για μια συγχορδία επιθέσεων, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας ότι "πρώτος και καλύτερος ο εκπρόσωπος της πιο κρατικοδίαιτης παραγωγικής τάξης της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πολιτικό σύστημα που κατά τη γνώμη του δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει. Και ζήτησε μπροστά στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τους κάνουν τη χάρη να ξεμπερδεύουμε με το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, τα όρια των απολύσεων".

    "Ίσως, βέβαια - είπε ο κ. Τσίπρας - ο κ. Δασκαλόπουλος να οραματίζεται και αυτός να σώσει την χώρα με μια κυβέρνηση υπό τον εαυτό του. Ή έστω υπό τον κ. Βγενόπουλο, στον οποίο έχει πουλήσει την επιχείρησή του άλλωστε". Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η απροκάλυπτη επιθετικότητα κρύβει και τη μεγάλη αγωνία τους για τις εξελίξεις. Την αγωνία τους να ελέγξουν την αγανάκτηση, που εξαπλώνεται σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει λύσεις, όπως την επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ' ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    - Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

    - Να αρθούν οι αδικίες του φορολογικού συστήματος.

    - Να καταργηθούν οι δεκάδες απαλλαγές από ΦΠΑ.

    - Να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών.

    - Να φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία.

    - Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, "να κάνουν προβοκάτσιες βάζοντας μπροστά το παιδί για τα θελήματα. Την ακροδεξιά" και πρόσθεσε ότι "τώρα τους γνωρίζουμε. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο σοφοί. Πιο προετοιμασμένοι. Δεν θα αφήσουμε να μας συκοφαντήσουν αυτοί που κάνουν εγκλήματα στο όνομα του λαού που αγωνίζεται". Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του έχει απέναντι του τους εμπρηστές δολοφόνους, έχει απέναντί του τους υπονομευτές, έχει απέναντί του τους ακροδεξιούς προβοκάτορες, αλλά δεν τους φοβάται".

    Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μαρίζα Ματίας ευρωβουλευτής του πορτογαλικού "μπλόκο της αριστεράς" και ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας Ζαν Πιέρ Μπράρ.

    [08] "Συμφέρον η σταθερότητα"

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, σε συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung" πως η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας και πως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της.

    Στη συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της "Sueddeutsche Zeitung", η Μέρκελ αρνήθηκε επίσης κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία --και σχολιαστών εκτός της χώρας--, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

    Η Μέρκελ είπε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

    "Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας", είπε η Μέρκελ, η οποία έχει αντιμετωπίσει το σκεπτικισμό του γερμανικού κοινού, ακόμη και στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, για την υποστήριξή της στην ελληνική βοήθεια.

    "Αυτός είναι ο λόγος γιατί τώρα, όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας", είπε στην εφημερίδα, η οποία εκδόθηκε στο Μόναχο αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

    Η Μέρκελ είπε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

    "Αυτό είναι εξαγωγή λάθους συμπεράσματος", είπε η Μέρκελ. "Με το πακέτο εγγυήσεών μας από ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα διασφαλίζουμε τώρα πως το κοινό νόμισμά παραμένει σταθερό", είπε.

    "Υπάρχουν αυστηρές οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις για αυτό", προσέθεσε. "Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατέψουμε τα χρήματα του κόσμου".

    Η Μέρκελ είπε πως τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς Γερμανούς πολίτες.

    "Υπάρχει η πλήρως κατανοητή ανησυχία (μεταξύ του λαού στη Γερμανία) για το ευρώ -- ιδιαίτερα εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έχουν συσσωρευθεί στην Ευρώπη διαμέσου της μάχης κατά της οικονομικής κρίσης", είπε.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της και πάλι σε τάξη στα επόμενα χρόνια και να μειώσει το χρέος", είπε.

    Η Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γερμανία.

    "Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος", είπε. "Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος -- τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".

    Είπε πως το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό.

    "Θα κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μελλοντική απόφαση", είπε.

    Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Το ξέρουμε όλοι: αν αποτύχει το ευρώ, τότε πολλά περισσότερα θα αποτύχουν", είπε. "Μακροπρόθεσμα, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ μόνο αν υπάρξει μία σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 12:30:37 UTC