Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις
  • [02] "Βολές" κατά πάντων από Γ. Καρατζαφέρη
  • [03] Τσίπρας με σύλλογο ζημιωθέντων ΑΣΠΙΣ
  • [04] Δελτία κοινωνικού τουρισμού
  • [05] Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέρουν την εμπειρία τους...
  • [06] Συναγερμός για το ευρώ
  • [07] Βασικές μεταρρυθμίσεις
  • [08] Πρώτη δόση από ευρωζώνη
  • [09] Κλειστά τα ΚΕΠ
  • [10] Συνέχεια προβλημάτων
  • [11] Βίαιες συγκρούσεις

  • [01] Δημοσκοπήσεις

    Θυμωμένοι με τη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της χώρας από τα μεγάλα κόμματα και αποφασισμένοι να εκφράσουν την οργή τους μέσα από την κάλπη, όποτε αυτή στηθεί, εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σε τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες «Η Καθημερινή», «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της «Public Issue» για την εφ. «Η Καθημερινή», ένας στους δύο πολίτες απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση. Μόλις ένας στους πέντε πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ το μισό του εκλογικού σώματος επικροτεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) ή και την οικουμενική (15%). Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον από τους Έλληνες, καθώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% (πτώση 9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση). Χειρότερη είναι η εκτίμηση των πολιτών για τη λειτουργία της ΝΔ, καθώς μόλις 8% των ερωτηθέντων την επιδοκιμάζουν.

    Στο 91% φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που δηλώνουν οργισμένοι με τα κόμματα και τους πολιτικούς, στη δημοσκόπηση της εταιρίας «Alco» για την εφ. «Πρώτο Θέμα», με 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και 93 από τους 100 να ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Στη δημοσκόπηση, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα.

    Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC», που δημοσιεύει η εφ. «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμούν το αντίθετο.

    [02] "Βολές" κατά πάντων από Γ. Καρατζαφέρη

    «Βολές» κατά πάντων εκσφενδονίζει, με συνέντευξή του στην εφ. «FreeSunday» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

    Βάλλει κατά του Αντ. Σαμαρά επειδή «λαϊκίζει», κατά του Γ. Παπανδρέου χρεώνοντάς του πολιτικές αστοχίες, κατά της Αριστεράς επειδή εκτιμά πως φέρει ευθύνη για τα επεισόδια στις κινητοποιήσεις, αλλά και κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων επειδή «καβάλησαν το καλάμι και πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι υποτακτικοί ή μούτσοι τους».

    Ο κ. Καρατζαφέρης χρεώνει «μεγάλο λάθος» στον πρωθυπουργό, καθώς -όπως λέει- από τον Δεκέμβριο ο ίδιος είχε μιλήσει για εξέταση του ενδεχομένου του ΔΝΤ «αλλά, ως δύο διαφορετικές επιλογές» και ο κ. Παπανδρέου «τις έκανε, με την πολιτική του, "ένα"». Ως εκ τούτου, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «θα στενάξουμε με πολύ ακριβό χρήμα».

    Υποστηρίζει ότι, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία κατέθεσε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, «το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αρνητικό» Διευκρινίζει ότι -στη συνάντηση- ο πρωθυπουργός είπε «στην παρούσα φάση, χρειαζόμαστε οικουμενική συνεννόηση» και συμπεραίνει: «σε άλλη φάση; Η Ελλάδα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση».

    Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει «ακραίο λαϊκισμό» την πρόταση Σαμαρά για μείωση των βουλευτών, αντιπαραθέτοντας την άποψή του ότι «δεν θα στερήσουμε από τον Έλληνα, που ζει μακριά από το κέντρο, την επαφή με την πολιτική, που βρίσκει στο πρόσωπο του βουλευτή στο καφενείο.[...]. Προτιμώ μια Βουλή των "300" με 4.000 ευρώ, παρά μια Βουλή των "200" με 7.000 ευρώ».

    Αναφερόμενος σε κατά καιρούς δηλώσεις του, με τις οποίες στηλίτευσε μειοψηφίες, «που προκαλούν, ή υποκινούν, ταραχές», ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει πως πρόκειται για αντιεξουσιαστές, εκ των οποίων «άλλοι έχουν αφετηρία την Αριστερά και άλλοι τη Δεξιά. Αυτό που λέμε σήμερα Ακροαδεξιά, έχει ακροαριστερά χαρακτηριστικά. Αυτοί θέλουν μια γενικότερη αναταραχή, γιατί δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία».

    Σε ό,τι αφορά την αντίδρασή του κατά του προέδρου του ΣΕΒ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ υποστηρίζει πως «οι βιομήχανοι καβάλησαν καλάμι» και απευθύνει «νουθεσία» «το κεφάλαιο να αναλάβει την ευθύνη ανάπτυξης της χώρας και όχι να θέλει να υποκαταστήσει τους πολιτικούς».

    [03] Τσίπρας με σύλλογο ζημιωθέντων ΑΣΠΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί σήμερα με το Σύλλογο ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια

    Τη δημιουργία ενός «νέου πόλου με δυνάμεις της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας» στον αντίποδα των προτάσεων για κυβερνητικές λύσεις τεχνοκρατών ή «ανθρώπων της αγοράς», προτείνει ο Αλ. Τσίπρας, μέσω συνέντευξής του στην εφ. «Free Sunday», ενώ για το άνοιγμά του προς το ΚΚΕ, λέει πως «αργά ή γρήγορα, ο Περισσός θα ακολουθήσει τον δρόμο της ενότητας μπροστά στην κατάσταση, που διαμορφώνεται».

    Αναφερόμενος στην απόφασή του να απέχει από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως έχει τη συνείδησή του καθαρή και πως παρότι συμφωνεί με το πνεύμα της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, «οι υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια έχουν ονοματεπώνυμο».«Η Αριστερά, τελικά, στο σύνολό της δεν αυτοπαγιδεύτηκε σε μια συνάντηση προκατασκευασμένης αλλά ψεύτικης συναίνεσης, σε μια πολιτικού παραλογισμού. Είναι ιστορική απόφαση για την Αριστερά να αρνηθεί να λάβει μέρος της ευθύνης, που ούτως ή άλλως δεν της αναλογεί, για καταστροφές μη αναστρέψιμες», λέει.

    Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ για συνάντηση με τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως «ο ειλικρινής διάλογος, ακόμα και χωρίς κοινούς τόπους, ποτέ δεν έβλαψε τη δημοκρατία» αν και «τα δύο μεγάλα κόμματα, όταν είναι στην αντιπολίτευση ακούνε με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις της Αριστεράς» ενώ «το τι κάνουν, μόλις βρεθούν στην κυβέρνηση, είναι άλλο ζήτημα».

    Για δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημειώνει πως σ΄αυτό το σενάριο «δεν υπάρχει τίποτα εφιαλτικό. Εφιαλτικό είναι να πετάς στον Καιάδα της κερδοσκοπίας, μισθούς, συντάξεις και ανθρώπινες ζωές».

    Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη για «κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, μπροστά στην κατάσταση, που διαμορφώνεται σήμερα», διευκρινίζοντας πως «η μόνη διέξοδος είναι η δημιουργία ενός νέου πόλου, με δυνάμεις της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας, που θα αμφισβητήσει ευθέως τον παραδοσιακό δικομματισμό».

    [04] Δελτία κοινωνικού τουρισμού

    Αρχίζει η χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας προς τους δικαιούχους των παροχών του, που απογράφησαν, για να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα έτους 2010.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι πανελλαδικά θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους από την Τετάρτη 19 Μαΐου, εκτός της Θεσσαλονίκης, όπου η διάθεση των δελτίων θα αρχίσει την Τρίτη 25 Μαΐου, κατ' αλφαβητική σειρά, από τα γραφεία που απογράφησαν, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας και πρωτότυπο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2009.

    Στην Αττική τα δελτία θα διατίθενται τις ώρες 8.00 - 14.30, ως εξής:

    Οι με επώνυμο από:

    Α Τετάρτη 19/5/2010

    Β Πέμπτη 20/5/2010

    Γ Παρασκευή 21/5/2010

    Δ,Ε Τρίτη 25/5/2010

    Ζ,Η,Θ,Ι Τετάρτη 26/5/2010

    Κ Πέμπτη - Παρασκευή 27-28/5/2010

    Λ Δευτέρα 31/5/2010

    Μ Τρίτη - Τετάρτη 1-2/6/2010

    Ν,Ξ,Ο Πέμπτη 3/6/2010

    Π Παρασκευή - Δευτέρα 4 & 7/6/2010

    Ρ,Σ Τρίτη - Τετάρτη 8-9/6/2010

    Τ Πέμπτη 10/6/2010

    Υ-Ω Παρασκευή 11/6/2010

    Σύμφωνα με τα όρια εισοδήματος που τέθηκαν:

    α) Μεμονωμένα Άτομα - Δικαιούχοι ανά αίτηση, 17.000 ευρώ Ατομικό

    /Οικογενειακό Εισόδημα

    β) Δύο άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση, 25.000 ευρώ Οικογενειακό

    Εισόδημα

    γ) Τρία άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση, 33:000 ευρώ Οικογενειακό

    Εισόδημα

    δ) Τέσσερα άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση όχι πολύτεκνοι, 41:000 ευρώ

    Οικογενειακό Εισόδημα

    ε) Πολύτεκνοι, 50:000 ευρώ Οικογενεικό Εισόδημα, θα διατεθούν συνολικά πανελλαδικά 550.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 2.500 καταλύματα. Σημειώνεται ότι ο κοινωνικός τουρίστας έχει τη δυνατότητα πρωινού γεύματος, 7 διανυκτερεύσεων, με ημερήσια οικονομική συμμετοχή ανάλογα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την κατηγορία του καταλύματος και τη χρονική περίοδο συμμετοχής του.

    [05] Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέρουν την εμπειρία τους...

    Σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και όπου κάθε μέρα εκατοντάδες οικογένειες τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν, θα βρεθούν όσοι βγήκαν να απολαύσουν έναν περίπατο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να επισκευτούν την κινητή μονάδα που έστησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    Μπαίνοντας από την πόρτα της κινητής μονάδας ο επισκέπτης μόλις έχει περάσει τα σύνορα και βρίσκεται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι προσπαθώντας να επιβιώσουν σε συνθήκες φρίκης και αθλιότητας. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 30.00 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή που δεν έχει καμία απολύτως υποδομή. Στον καταυλισμό ακούγεται ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν. Άλλοι είναι απόλυτα εξουθενωμένοι, άλλοι άρρωστοι. «Γυρνούσαμε με τους γονείς μου όταν μας έπιασαν οι αντάρτες. Μου γύρισαν το χέρι και μου το έσπασαν με μια τσάπα, ύστερα σκότωσαν τον πατέρα μου» αφηγείται ένα μικρό κορίτσι.

    Στο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από κάθε είδους ασθένεια περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους χωρίς να διαμαρτύρονται. Από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εξαρτάται η επιβίωσή τους. Αυτοί να τους περιθάλψουν, αυτοί θα τους δώσουν τα φάρμακα τους, αυτοί θα τους εμβολιάσουν για αρρώστιες που θερίζουν.

    Παραδίπλα στο κέντρο εξυγίανσης και διανομής νερού οι πρόσφυγες έχουν μπει στη σειρά για να πάρει ο καθένας τα πέντε λίτρα νερό που δικαιούται ημερησίως. Ο στόχος είναι να καταστεί δυνατό να δοθούν 20 λίτρα στον καθένα.

    Στο επισιτιστικό κέντρο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετρούν τα μπράτσα των παιδιών. Όταν το μέτρο δείχνει 2 εκατοστά σημαίνει ότι το παιδί είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Η σωτηρία αυτών των παιδιών βρίσκεται σε ένα σακουλάκι που κοστίζει μόνο 0,98 ευρώ και περιέχει ένα υψηλής θερμιδικής αξίας σκεύασμα που αποτελείται από γάλα ζάχαρη και φιστίκια. Αυτό το σακουλάκι θα βοηθήσει το υποσιτισμένο παιδί να επανέλθει στη ζωή σε 1-2 εβδομάδες.

    Πιο πέρα μια γυναίκα είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι που στη μέση έχει μία τρύπα και από κάτω έναν κουβά. Πρόκειται για μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από χολέρα, μια αρρώστια που προκαλεί έντονη διάρροια, γι αυτό άλλωστε βρίσκεται και ο κουβάς κάτω από το κρεβάτι. Οι γιατροί της βάζουν ορό και τη φροντίζουν. Η χολέρα θερίζει στους καταυλισμούς προσφύγων.

    Στο σημείο αυτό τελειώνει η εμπειρία της επίσκεψης σε έναν καταυλισμό προσφύγων και ο επισκέπτης καταλαβαίνει πόσο μεγάλη πολυτέλεια είναι να απολαμβάνει κανείς έναν περίπατο ή έναν καφέ στην παραλία τη στιγμή που σε έναν άλλο σημείο της γης οι άνθρωποι ζουν στην απόλυτη αθλιότητα.

    Ο προσφυγικός καταυλισμός που έχουν στήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει μεταφέρει την εμπειρία και την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εθελοντές των αποστολών τους. Ο καταυλισμός έχει περάσει ήδη από τη Μυτιλήνη, την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και την Καβάλα και από σήμερα έως τις 21 Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κατερίνη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα για να καταλήξει στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου.

    [06] Συναγερμός για το ευρώ

    Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο θα αναζητήσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ισχυρές πιέσεις προς την Ισπανία και Προτογαλία για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Στα συμβούλια θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας.

    Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

    Την Τρίτη στο Εκοφίν, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds), γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίζει τον πανικό που παρατηρήθηκε την Παρασκευή στα χρηματιστήρια, όπως και την πτώση του ευρώ, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα France-Soir.

    "Οι διακυμάνσεις που είδαμε την Παρασκευή στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια είναι απότομες διακυμάνσεις με εξαιρετικά περιορισμένη ένταση. Δίνω επομένως πολύ περιορισμένη σημασία σε αυτές τις διακυμάνσεις", σημείωσε αφού είχε ήδη υποβαθμίσει την πτώση αυτή από την Παρασκευή.

    Στο ίδιο πνεύμα η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ευρώ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Οκτωβρίου του 2008, "δεν κινδυνεύει" και υπογράμμισε ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης έδειξαν συλλογικά αποφασιστικότητα "να σώσουν το ευρώ" και "θέλουν να υπερασπιστούν το νόμισμά τους".

    "Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται γι'αυτό", σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούν περισσότερο από ποτέ έναν κεντρικό άξονα".

    Εφεξής, οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν "να οριστικοποιήσουν πολύ γρήγορα το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης", προσέθεσε μιλώντας για το σχέδιο σταθεροποίησης της ευρωζώνης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή.

    Το σχέδιο νόμου για το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και "πριν από το τέλος του Μαΐου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο", διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

    "Τα δύο άλλα κεφάλαια τα οποία αναμένουμε, είναι, από τη μία πλευρά, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δημοσιονομική σταθεροποίηση των χωρών που είναι πιο εύθραυστες, από την άλλη πλευρά η χρηματοπιστωτική ρύθμιση στη ζώνη του ευρώ", συνέχισε, τασσόμενη υπέρ μιας "οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες μέσω της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση "εξαιρετικά ισχυρών μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική τους δέσμευση". "Είναι μια καλή απάντηση στους αναλυτές και στις αγορές", κατέληξε.

    [07] Βασικές μεταρρυθμίσεις

    Την Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 λήγει η δημόσια διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι βασικές αρχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypoian.

    Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου. Στοχεύει σε μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση.

    Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις:

    1. Διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων βάσει μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.

    2. Ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτές που ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο είτε από αποφάσεις ή κανονισμούς της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας.

    3. Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις.

    [08] Πρώτη δόση από ευρωζώνη

    Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τα πρώτα 14,5 δισ ευρώ από τον μηχανισμό της ευρωζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι ελληνικές διανειακές ανάγκες που λήγουν στις 19 Μαίου.

    Πεπεισμένος ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφ. «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Δηλώνει μάλιστα, πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των πολιτών και πως αν ήταν και ο ίδιος μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, αν οι Έλληνες «θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα».

    Ο κ. Στρος Καν υπεραμύνεται των στελεχών του ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί. Ο γιατρός δίνει φάρμακο και εμείς σάς δίνουμε χρήματα και σας λέμε ότι πρέπει ν΄αλλάξετε τη συμπεριφορά σας» και εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει» να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς «είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει» αφού «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

    [09] Κλειστά τα ΚΕΠ

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, που καταγγέλλουν "προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των ΚΕΠ και ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των συμβασιούχων.

    Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ, επισημαίνει ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα οι πωλητές λαϊκών αγορών, διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή τους μέσω του σχεδίου ''Καλλικράτης'' στους δήμους.

    Οι εκδηλώσεις αντίδρασης, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, θα κλιμακωθούν με απεργία διαρκείας από την Τρίτη 18 Μαΐου 2010.

    Ο κλάδος εκτιμά ότι η ρύθμιση που προωθείται θα έχει ως συνέπεια την παρακμή και τον εκφυλισμό του θεσμού και "θα χαρίσει ολοσχερώς σε άνομα ιδιωτικά συμφέροντα το φθηνό μέχρι σήμερα λιανεμπόριο των φρούτων, των λαχανικών αλλά και των βιομηχανικών ειδών πρώτης ανάγκης".

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

    [10] Συνέχεια προβλημάτων

    Η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα άρει την απαγόρευση των πτήσεων από τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου από τις 06:00 ώρα GMT (09:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

    "Το Χίθροου και το Γκάτγουικ δεν θα περιλαμβάνονται στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, όμως περιορισμοί θα ισχύουν επειδή βρίσκονται κοντά στη ζώνη αυτή", ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της.

    Τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ-Σίπχολ και του Ρότερνταμ θα παραμείνουν κλειστά σήμερα από τις 07.00 έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος, εξαιτίας της συγκέντρωσης ηφαιστειακής τέφρας στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας, ανακοίνωσε η ολλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

    Άλλοι ολλανδικοί αερολιμένες δεν πρόκειται να επηρεασθούν από το μέτρο αυτό, καθώς όμως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ είναι τα δύο κυριώτερα αεροδρόμια της χώρας, το κλείσιμό τους θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα εσωτερικά και εξωτερικά δρομολόγια, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Το Άμστερνταμ-Σίπχολ είναι το τρίτο μεγαλύτερο εμπορευματικό αεροδρόμιο στην Ευρώπη και το πέμπτο από πλευράς επιβατικής κίνησης.

    [11] Βίαιες συγκρούσεις

    Υπέκυψε σήμερα ο ταϊλανδός αποστάτης στρατηγός Σεχ Ντάενγκ, ο οποίος είχε τραυματισθεί στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ, ανακοινώθηκε από ιατρικές πηγές.

    «Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωΐ», τόνισε εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών.

    Ο 58χρονος στρατηγός, που το πραγματικό του όνομα ήταν Χατίγια Σαουασντισπόλ, νοσηλευόταν αναίσθητος, δίνοντας μάχη για τη ζωή του, από την περασμένη Πέμπτη, όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έδινε συνέντευξη σε δημοσιογράφο στο προάστιο που έχει καταληφθεί από το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων» από τον Απρίλιο.

    Ένας από τους υπασπιστές του είχε κατηγορήσει για τον θάνατό του έναν ελεύθερο σκοπευτή, όμως οι αρχές αρνήθηκαν την εκδοχή αυτή.

    Ο στρατηγός, που είχε καθαιρεθεί από τον Ιανουάριο, είχε συνταχθεί με τους «κόκκινους», στις τάξεις των οποίων έχαιρε ιδιαίτερης δημοφιλίας και επέβλεπε τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό της ζώνης που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, παρά την καχυποψία ορισμένων επικεφαλής του κινήματος.

    Γενικά, εθεωρείτο ένθερμος υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 από στρατιωτικό πραξικόπημα, και του οποίου την επιστροφή αξιώνουν πολλοί αντικαθεστωτικοί.

    Στο μεταξύ, στους 35 νεκρούς και 244 τραυματίες, ανέρχονται οι απώλειες κατά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 3ήμερο στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ταϊλάνδης.

    Ένα στέλεχος της αεροπορίας της χώρας βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών, ο πρώτος στρατιωτικός που χάνει τη ζωή του στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    «Υπήρξαν ακόμη δύο νεκροί την περασμένη νύκτα, ένας στρατιωτικός και ένας διαδηλωτής», τόνισε στέλεχος των πρώτων βοηθειών στη Μπανγκόκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να περιορίσει το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων», που αξιώνει την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζτζάιβα, στο προάστιο που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Απρίλιο.

    Ο 31 ετών στρατιωτικός βρήκε υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες στο νοσοκομείο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε ενώ περιπολούσε στην περιοχή Σιλόμ, στα όρια της ζώνης όπου έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, τονίζουν οι πηγές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 May 2010 - 6:30:33 UTC