Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα
  • [02] Στην Ολομέλεια ο "Καλλικράτης"
  • [03] Πόρισμα για προσλήψεις στην Πέλλα
  • [04] Διάκονος πουλούσε "οστά Αγίων"
  • [05] Στα αλβανικά ύδατα τουρκική ναυτική μονάδα
  • [06] "Παράθυρο" στον κόσμο το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ
  • [07] Εν αναμονή εξελίξεων
  • [08] Επικρίνει τη Γερμανία
  • [09] Δείπνο γνωριμίας
  • [10] ΣτΕ για τη "Ρικομέξ"
  • [11] Στην Πολωνία οι Πατριοτ
  • [12] Σε "πολεμικό συναγερμό"

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα

    Εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί για το 2018 και πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, ζητά η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Παράλληλα, πιέζουν για συνένωση των ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις και για περικοπές συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συντάξεων χηρείας.

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

    Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό.

    Για "επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

    Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

    Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότηταβ¦"

    "Ενας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον", εκτιμά ο ΛΑ.Ο.Σ.

    "Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Διαβούλευση για τα εργασιακά

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    [02] Στην Ολομέλεια ο "Καλλικράτης"

    Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).

    Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:

    - Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    - Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

    «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

    Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.

    Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.

    Οι αλλαγές

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:

    Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

    [03] Πόρισμα για προσλήψεις στην Πέλλα

    Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στον κ. Π. Γερουλάνο το πόρισμα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις προσλήψεις στο Μουσείο Πέλλας.

    Η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας ,σύμφωνα με το οποίο μεσολάβησε για την πρόσληψη στο Μουσείο συμπολιτών και συγγενών της.

    Σημειώνει ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠκαι κάνει λόγο για άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος της.

    [04] Διάκονος πουλούσε "οστά Αγίων"

    Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας "κρύβει" η σύλληψη του 24χρονου διακόνου της μητρόπολης Σιδηροκάστρου και του 43χρονου Ελβετού. Όπως προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας, στις αποσκευές του δεύτερου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη. Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα Αγίου ή Οσίου.

    Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από τον νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (Αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία.

    Μετά από έρευνες τις οποίες διεξήγαγε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου σήμερα βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια, πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις Προστατευτικές Διατάξεις του Ν. περί Αρχαιοτήτων.

    Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση Νόμου "περί Αρχαιοτήτων", "Περιύβριση Νεκρών", "Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής" "Αποδοχή και Διάθεση Προϊόντων Εγκλήματος" και παράβαση "Ν. περί Ναρκωτικών".

    Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων ατόμων και η προέλευση των παραπάνω οστών. Τα τελευταία θα εξεταστούν από αρμόδιο Ανθρωπολόγο- Οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, με την οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Στα αλβανικά ύδατα τουρκική ναυτική μονάδα

    Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας.

    Την είδηση μετέδωσε αργά χθες το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή".

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα "ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου".

    [06] "Παράθυρο" στον κόσμο το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ

    Ο Shi Yifan από την Κίνα, o Joao Ribeiro Camargo από τη Βραζιλία, o Jude Nimalakumaran από τη Σρι Λάνκα, η Christine Jifdeh από τα Ιεροσόλυμα, ο Άρνολντ Τσόμο από την Αλβανία, είναι ορισμένοι μόνο από τους 37 αλλοδαπούς σπουδαστές, από 18 χώρες, οι οποίοι παρακολούθησαν, από τον περασμένο Οκτώβριο, το οκτάμηνο πρόγραμμα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Όταν έρχεται κάποιος σ' επαφή μαζί τους, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από το πόσο ωραία μιλούν τη γλώσσα μας, αλλά και από τις γνώσεις τους για την Ελλάδα, την οποία ήδη έχουν βάλει στην καρδιά τους, όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Πέρα από την άριστη οργάνωση των μαθημάτων και τη στοργή με την οποία τους "αγκάλιασαν" το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, είναι ενθουσιασμένοι και από την ίδια τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της, αλλά και την ευκαιρία που είχαν να γνωριστούν με νέους και νέες από μέρη μακρινά, με τους οποίους τους ενώνει η αγάπη για την ελληνική γλώσσα.

    Ο Joao Ribeiro Camargo από την Μοκόκα, μία πόλη κοντά στο Σάο Πάολο, ήρθε στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στα Αρχαία Ελληνικά, στη Βραζιλία.

    "Έχω ένα πάθος για την Ελλάδα και έτσι οδηγήθηκα στο να μάθω περισσότερα για την ιστορία της και τους μεγάλους φιλοσόφους που ανέδειξε. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτό το πάθος, ίσως να είναι στο DNA μου. Το ψάχνω ακόμα", λέει ο 25χρονος Joao, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια για να τη γνωρίσει από κοντά και να βελτιώσει τα ελληνικά του. Μετά την αποφοίτησή του από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας αισθάνεται πιο δυνατός, ώστε να υλοποιήσει το όνειρό του-να γίνει καθηγητής ελληνικών σε πανεπιστήμιο της Βραζιλίας.

    "Το πρόγραμμα του ΑΠΘ, στο οποίο εντάχθηκα με υποτροφία, είναι καταπληκτικό και απ΄ όσο γνωρίζω τέτοιου είδους πρόγραμμα δεν παρέχει καμία άλλη χώρα", λέει ο Joao.

    Και συνεχίζει: "Είμαστε δύο λαοί, που αν και ζουν μακριά, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και αυτό με ενθουσιάζει. Είστε το ίδιο φιλόξενοι όπως και εμείς, αλλά και το ταμπεραμέντο των Ελλήνων είναι εκπληκτικό. Εμείς έχουμε τη σάμπα και εσείς τους ποντιακούς χορούς, που τους βρίσκω καταπληκτικούς και τώρα προσπαθώ να τους μάθω".

    Για τον Shi Yifan από την Κίνα, η αγάπη για τη γλώσσα μας είναι κάτι σαν "μοίρα καλή", όπως λέει ο ίδιος.

    "Ήμουν ακόμα μαθητής στο Λύκειο, όταν έμαθα τυχαία ότι στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου διδάσκονται 'μικρές γλώσσες'. Ενθουσιάστηκα που, μεταξύ αυτών, ήταν και τα ελληνικά και χωρίς δεύτερη σκέψη εγγράφηκα πριν από τρία χρόνια σε αυτό το πανεπιστήμιο", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Shi Yifan, υπότροφος και αυτός στη Σχολή Νέας Ελληνικής.

    Και προσθέτει: "Ήρθα στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο για να βελτιώσω τα ελληνικά μου και δεν το μετάνιωσα. Ο ελληνικός λαός είναι πολύ φιλόξενος και η χώρα σας εξαίσια. Μου αρέσει ακόμα και το ελληνικό μπάσκετ, ειδικά η ομάδα του 'Παναθηναϊκού', η οποία πολύ θα ήθελα να έρθει στην Κίνα, έστω και για ένα φιλικό παιχνίδι, και θα είμαι ευτυχής αν το καταφέρω".

    Ο Shi Yifan μας αναφέρει, επίσης, ότι στην Κίνα, τα ελληνικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ο ίδιος εύκολα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις γνώσεις του, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Κινέζους, που θαυμάζουν τον πολιτισμό μας.

    Ο Jude Nimalakumaran έφυγε από τη Σρι Λάνκα, σε ηλικία έξι ετών, όταν οι γονείς του, Ταμίλ στην καταγωγή, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για πολιτικούς λόγους. Ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση στη Γερμανία, ενώ σπούδασε χημεία και αγγλική φιλολογία στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, Ηρώ, από το Διδυμότειχο Έβρου.

    "Στην Αγγλία δεν έχουμε χρόνο με τη σύζυγό μου, για να με διδάξει ελληνικά, που πρέπει να τα μάθω καλά, γιατί θέλω να επικοινωνώ με τον γιο μας, Ηλία, στη μητρική του γλώσσα", τονίζει ο 30χρονος Jude, που δηλώνει έτοιμος να εγκατασταθεί μόνιμα στο Διδυμότειχο, αφού πλέον η Ελλάδα είναι και αυτή "μία πατρίδα". Η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν τον τρομάζει. "Την περάσαμε και στην Αγγλία", θα μας πει.

    Η Christine Jifdeh μεγάλωσε στα Ιεροσόλυμα, ακούγοντας ελληνικά τραγούδια, αφού οι γονείς της, Παλαιστίνοι στην καταγωγή, λατρεύουν την Ελλάδα. Έτσι, για τη Christine ήταν πολύ απλό να επιλέξει την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα δημόσια υγείας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Απαραίτητο εφόδιο, οι σπουδές στο Σχολείο Νέας Ελληνικής του ΑΠΘ.

    "Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα και είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τους καθηγητές και όλους τους ανθρώπους του Σχολείου, όπου έκανα και πολλούς φίλους", δηλώνει η Christine Jifdeh.

    Ο Άρνολντ Ρολάν Τσόμο, από το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, εντάχθηκε στο Σχολείο, για να μάθει τα ελληνικά, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική, στο ΑΠΘ. Για τον ίδιο, αυτή ήταν μία φυσική επιλογή, όπως λέει, καθώς τα ελληνικά, αν και δεν τα μιλούσε πριν, ηχούν εύηχα στα αυτιά του, αφού στην πόλη του οι μισοί κάτοικοι είναι Έλληνες.

    "Πιστεύω ότι τα ελληνικά γοητεύουν τον καθένα που τα μαθαίνει, όπως και εμένα", δηλώνει ο 19χρονος Ρολάν και μας διαβεβαιώνει ότι με την επιστροφή του στο Αργυρόκαστρο θα γίνει ο καλύτερος "πρεσβευτής" της πατρίδας μας. "Τους Έλληνες τους γνωρίζω από την πόλη μου, που είναι πολύ όμορφη και είναι προστατευμένη από την Ουνέσκο. Η κοινή μας πορεία στην ιστορία, αλλά και οι ομοιότητες που υπάρχουν στην παράδοσή μας, είναι ένας από τους λόγος για τους οποίους επέλεξα τη χώρα σας για σπουδές".

    Τελετή λήξης του προγράμματος

    Σε μία πολυπολιτισμική γιορτή εξελίχθηκε η τελετή λήξης του προγράμματος, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΑΠΘ. Οι σπουδαστές, που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βενεζουέλα, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, τη Δανία, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Ιορδανία, τη Λ.Δ. Κονγκό, τη Λιβύη, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Τουρκία, την Π.Γ.Δ.Μ., τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη Ρωσία, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την πατρίδα τους.

    Από το πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν έλειψε και η Θεσσαλονίκη, με το δεκάλεπτο αφιέρωμα-φωτογραφικό οδοιπορικό, με τίτλο "Η Πόλη, χθες και Σήμερα", που ετοίμασαν οι σπουδαστές της Σχολής.

    Την παράσταση έκλεψαν οι νέοι από την Ιορδανία, που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), με παραδοσιακό χορό της πατρίδας τους, ξεσηκώνοντας όλους τους φοιτητές και παρακινώντας τους να χορέψουν μαζί τους επί σκηνής.

    Το Σχολείο δεν ξεχνούν και οι παλιοί μαθητές του, όπως οι ομογενείς Γιώργος Θεοχαρίδης από τη Ρωσία και Γιάννης Μαυρομάτης, από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, που και οι δύο φοιτούν σήμερα, σε σχολές του ΑΠΘ. Έτσι πρόσχαρα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα της τελετής λήξης, όπου ερμήνευσαν δικά τους και ξένα αγαπημένα τραγούδια.

    Με πολλή αγάπη και μία μεγάλη "αγκαλιά" λουλούδια αποχαιρέτησαν οι σπουδαστές τη Θεοδώρα Καλδή-Κουλικίδου, η οποία αφυπηρέτησε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τη θέση της προϊσταμένης της Γραμματείας.

    "Νιώθω ότι περισσότερο πήρα παρά έδωσα στα 20 χρόνια που υπηρέτησα το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας", επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Καλδή, η οποία αισθάνεται ότι απέκτησε "παιδιά" σε όλο τον κόσμο, που ύστερα από πάρα πολλά χρόνια εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα αγάπης.

    "Έμαθα- μας λέει- να αγαπάω και να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και η εμπειρία αυτή με έκανε σοφότερη".

    Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας

    Από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργεί από το 1970 υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής, έχουν περάσει πάνω από 35.000 αλλοδαποί σπουδαστές από 60 χώρες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται γλωσσικά προγράμματα ποικίλης χρονικής διάρκειας, που απευθύνονται σε σπουδαστές διαφόρων επιπέδων ελληνομάθειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στην εξοικείωση των σπουδαστών με την ελληνική κουλτούρα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων, μέσω μαθημάτων πολιτισμού, που γίνονται παράλληλα με τα γλωσσικά μαθήματα. Επιπλέον, το σχολείο διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και προσφέρει ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, οι οποίοι διδάσκουν ή επιθυμούν να διδάξουν τη νέα ελληνική ως δεύτερη - ξένη γλώσσα.

    "Το Σχολείο είναι ένας χώρος, όπου πέρα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας προσφέρει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με βασικά στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας μας", τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφικής- Παιδαγωγικής, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

    Και προσθέτει: "Πιστεύω ότι, επάξια, το Σχολείο μας λειτουργεί ως ένα φυτώριο πρεσβευτών της Ελλάδας, που χρήζει όμως πιο συστηματικής στήριξης από την πολιτεία, που θα πρέπει να αντιληφτεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει. Το Σχολείο, που πολλές φορές λειτουργεί εκ των ενόντων, θα έπρεπε να ενισχυθεί με περισσότερες υποτροφίες και με μόνιμο προσωπικό. Τα χρήματα που διατίθενται σίγουρα πιάνουν τόπο. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό του πλαίσιο και ελπίζουμε σύντομα να είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα".

    Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε μία προσπάθεια να εγγραφούν όλοι οι παλιοί σπουδαστές του στον Σύνδεσμο Αποφοίτων, ο οποίος σήμερα αριθμεί περίπου 70 μέλη, εξέχουσες προσωπικότητες-επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες κ.ά.- ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν οργανώσει στις πατρίδες τους συλλόγους και ενώσεις, με στόχο την καλλιέργεια της φιλίας με την Ελλάδα.

    Κείμενο: Ριμπά Δ.

    [07] Εν αναμονή εξελίξεων

    Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση Βατοπεδίου μετά την απολογία της πρώην διευθύντριας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σήμερα συνεδριάζει, εκ νέου, η Εξεταστική Επιτροπή, με θέμα το πόρισμα.

    Η κ. Στ. Μαντέλη, στο απολογητικό της υπόμνημα, υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, ενώ αναφέρει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

    Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

    Από την πλευρά της, η ΝΔ καταγγέλλει κυβερνητικό σχέδιο ενοχοποίησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε ανακοίνωση του τομέρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Νεράντζη αναφέρονται τα εξής:

    "Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κα Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα, μέχρι χθες, λεγόμενά της. Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή.

    Αυτή ακριβώς η ρύθμιση αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της Κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι η ρύθμιση αυτή αποτελούσε προεκλογική δέσμευση".

    "Ο κ. Καραμανλής πρέπει να απολογηθεί για πολλά: για τα ομόλογα, για την SIEMENS, για την κατάσταση της Οικονομίας, για το έλλειμμα και για το Δημόσιο χρέος. Πρέπει, όμως, πριν απ΄ όλα, να απολογηθεί για το Βατοπέδιο. Στήθηκε μέσα στο χώρο του ένα μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα για πολλά χρόνια. Η απόδραση από τις ευθύνες δε συνιστά γενναιότητα. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να κληθεί και να απολογηθεί. Εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία μέσα στα πλαίσια της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

    O Κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην "Αυγή", θεωρεί ότι τα μεγάλα σκάνδαλα που είναι αντικείμενο εξεταστικών επιτροπών, θα γίνουν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    [08] Επικρίνει τη Γερμανία

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του κατηγόρησε τους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.

    "Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ", δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

    "Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των Γερμανών απέρριπτε την ιδέα ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, μερικές φορές με όρους πολύ δηλητηριώδεις, και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φιανόταν να διστάζει προτού υποχωρήσει.

    "Η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια", είπε ο Μπαρόζο.

    Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως "το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

    "Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας", προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι "το ευρώ δεν θα αποτύχει". "Είναι ένα πολύ ισχυρό νομισμα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση "το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα", αλλά τα ελλείμματα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.

    Η Γερμανία οραματίζεται την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης "εικασία" την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

    b<Εξαγγέλλουν μέτρα λιτότητας και περικοπές>/b<

    Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. ευρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της ευρωζώνης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε "επείγουσες" μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της, έπειτα από μία αποστολή στη χώρα.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ.ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες εφέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    Η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού εως το 2014, ενώ ανάλογα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει και η Ιταλία.

    [09] Δείπνο γνωριμίας

    Σε δείπνο γνωριμίας θα παρακαθίσουν σήμερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο νέος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, έπειτα από πρόσκληση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, μια μέρα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Στο δείπνο, το οποίο παρατίθεται από τα Ηνωμένα Έθνη σε εστιατόριο, που βρίσκεται στην περιοχή της «νεκρής ζώνης» του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία , θα παρακαθίσουν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών στις διαπραγματεύσεις, Γιώργος Ιακώβου και Κουτρέτ Οζερσάϊ.

    Σημειώνεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

    [10] ΣτΕ για τη "Ρικομέξ"

    Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποφάσεις του (1703/2010 κ.λπ.) έκανε δεκτές αιτήσεις συγγενών θυμάτων της «Ρικομέξ», που κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 (5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι και υποχρέωσε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής να τους καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, καθώς αναγνώρισε το δικαστήριο ότι είχε ευθύνες αφού κατά το κατασκευαστικό στάδιο του εν λόγω εργοστασίου δεν πραγματοποίησαν οι υπάλληλοί της τους απαιτούμενους ελέγχους ή έκαναν πλημμελείς ελέγχους.

    Με μια από τις αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώθηκε η Νομαρχία να καταβάλλει το ποσό των 150.000 ευρώ στους γονείς θύματος της «Ρικομέξ» και 50.000 ευρώ στον αδελφό του. Οι συγγενείς υποστήριξαν ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης ότι η κατάρρευση του κτιρίου της «Ρικομέξ», επήλθε συνεπεία παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Αχαρνών (η οποία διοικητικά ανήκει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής), οι οποίοι δεν τήρησαν την πολεοδομική νομοθεσία.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της αρμοδίας επιτροπής που συστάθηκε κατόπιν αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι πολεοδομικοί κανόνες. Παράλληλα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες, όπως είναι ότι το κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών το εμβαδόν οικόπεδου παρουσιάστηκε τριπλάσιο του πραγματικού, όπως επίσης, ότι ενώ προβλεπόντουσαν 32 υποστυλώματα βρέθηκαν 24. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι σε τμήματα της όλης οικοδομής υπήρξε ελλιπής και πλημμελής οπλισμός και σύνδεση στις πλάκες, κ.λπ.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μια φορά κατά το στάδιο κατασκευής και αποπεράτωσης οικοδομής να διενεργούν αυτοψία, να επισημαίνουν οποιεσδήποτε παραλείψεις και σφάλματα και να διατάσσουν την λήψη των καταλλήλων μέτρων προς επανόρθωσή τους. Η υποχρέωση αυτή των Νομαρχιών καθίσταται εντονότερη εάν κατά το αρχικό στάδιο ελέγχου των στατικών μελετών-σχεδίων είχε διαπιστωθεί από τις υπηρεσίες της ότι δεν είναι πλήρης.

    Το ΣτΕ το οποίο επικύρωσε αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που έχουν κρίνει ότι:

    «1) τα αρμόδια όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν υποχρέωση να ασκήσουν προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο κατά την κατασκευή του εργοστασίου της «Ρικομέξ», από την παράλειψη διενέργειας του οποίου ή την πλημμελή άσκησή του γεννήθηκε αυτοτελής ευθύνη της, αφού από τις εφαρμοστέες πολεοδομικές διατάξεις δεν θεσπίζεται αποκλειστική ευθύνη των ιδιωτών μηχανικών μελετητών που υποβάλουν τη μελέτη στην Πολεοδομία,

    2) τα όργανα αυτά άσκησαν πλημμελώς τον οφειλόμενο προληπτικό έλεγχο, αφού εξέδωσαν τις σχετικές οικοδομικές άδειες παρά τις ελλείψεις και ανακρίβειες που υπήρχαν στα υποβληθέντα από την εταιρεία στοιχεία, ενώ παρέλειψαν να ασκήσουν και τον προβλεπόμενο κατασταλτικό έλεγχο, όπως προέκυψε από την έλλειψη υπογραφών των αρμόδιων οργάνων στις θέσεις των οικοδομικών αδειών που αφορούσαν την θεώρησή τους».

    Ακόμη, αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, ότι «η κρίση της εφετειακής απόφασης με την οποία δέχεται, μεταξύ άλλων, ότι η πολεοδομική υπηρεσία δεν ήλεγξε την πληρότητα των στατικών μελετών που είχαν υποβληθεί και διενήργησε έστω και μία αυτοψία κατά το στάδιο της ανέγερσης και αποπεράτωσης του κτιρίου, είναι νόμιμη».

    Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό της Νομαρχίας ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται αποκλειστική ευθύνη του ιδιώτη μελετητή της «Ρικομέξ».

    [11] Στην Πολωνία οι Πατριοτ

    Η πρώτη συστοιχία αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ έφθασε την Κυριακή στη Μόραγκ, στη βορειοανατολική Πολωνία, όπου θα παραμείνουν για 30 ημέρες, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαρσοβία.

    "Στρατιώτες του πέμπτου τάγματος του έβδομου συντάγματος αντιαεροπορικού πυροβολικού θα αρχίσουν να ξεφορτώνουν τη Δευτέρα το υλικό που γεμίζει 37 σιδηροδρομικά βαγόνια", ανέφερε σε μία ανακοίνωση η πρεσβεία.

    Η Πολωνία επικύρωσε το Φεβρουάριο μια συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος (SOFA), η οποία άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ, υπενθύμισε η πρεσβεία, διευκρινίζοντας πως οι πύραυλοι αυτοί θα σταθμεύσουν στην Πολωνία "περιστροφικά, για 30 ημέρες ανά τρίμηνο".

    Η εκπαίδευση και οι κοινές ασκήσεις με τους Πολωνούς στρατιώτες θα διεξαχθούν επί τόπου από 100-150 Αμερικανούς στρατιωτικούς του πέμπτου τάγματος που έχει την έδρα του στο Κάιζερλάουτερν στη Γερμανία.

    Η επίσημη τελετή υποδοχής των Αμερικανών στρατιωτών στη Μόραγκ, μία στρατιωτική βάση που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρσοβίας και μόνο 60 χιλιόμετρα από το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, προβλέπεται να γίνει την Τετάρτη, με τη συμμετοχή κυρίως του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πολωνία Λι Φάινσταϊν και του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μπελίνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας.

    Το Σεπτέμβριο του 2009 οι ΗΠΑ εγκατάλειψαν τα σχέδιά τους για εγκατάσταση στην κεντρική Ευρώπη στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας τους, τα οποία προέβλεπαν την εγκατάσταση έως το 2013 ενός ισχυρού ραντάρ στη Δημοκρατία της Τσεχίας που θα συνδεόταν με δέκα βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία.

    Το πρόγραμμα αντιαεροπορικής ασπίδας της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου είχε προκαλέσει την οργή της Ρωσίας που έβλεπε σε αυτήν ένα όπλο που κατευθύνεται εναντίον της.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η νέα εκδοχή αποσκοπεί να αντικρούσει πυραύλους όχι πλέον μεγάλου αλλά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, έπειτα από μία επανεκτίμηση της ιρανικής απειλής.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιπυραυλικής ασπίδας, η Πολωνία δεσμεύθηκε επίσης στις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο έδαφός της πυραύλων Πάτριοτ, κατ΄αρχήν με περιστροφικό τρόπο.

    [12] Σε "πολεμικό συναγερμό"

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, "έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό", μετέδωσε πριν από λίγο το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο "Γιονχάπ".

    Ας σημειωθεί πως η πληροφορία αυτή των Νοτιοκορεατών βασίζεται στη δήλωση Βορειοκορεατών παρατηρητών στην κοινή μεθόριο, που ερωτηθέντες ανέφεραν ότι "δικές τους πηγές τούς ενημέρωσαν" ότι "ανώτατη στρατιωτική πηγή (της Β.Κορέας), κατ' εντολήν της πολιτικής της ηγεσίας, έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις" Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα "στο άμεσο μέλλον" και πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

    Οι ασκήσεις αποτελούν μια απάντηση για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας το Μάρτιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 46 ναυτικοί.

    Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου σε επίθεση με τορπίλη από τη Βόρεια Κορέα.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι είναι σίγουρος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει τα "κατάλληλα" μέτρα όσον αφορά στο θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίου, για την οποία η κυβέρνηση της Σεούλ θεωρεί υπεύθυνη τη Βόρεια Κορέα.

    " Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία προσχώρησε, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας "να τιμωρηθεί", επειδή βύθισε νοτιο-κορεατικό πολεμικό πλοίο (μία κορβέτα) την 26η Μαρτίου, μ αποτέλεσμα 46 ναυτικοί να πνιγούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 6:30:37 UTC