Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα
  • [02] Αλλαγές στις αερομεταφορές
  • [03] Μέτρα για την αύξηση των εσόδων
  • [04] "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"
  • [05] Απειλεί με πόλεμο

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα

    Την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015 και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των συντάξεων χηρείας, ζητά η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ειδικότερα η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά:

    - Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.

    - Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).

    - Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.

    - Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

    Οσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή της Τρόικα, είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι στην επιστολή δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό.

    Για "επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

    Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

    Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότηταβ¦"

    "Ενας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον", εκτιμά ο ΛΑ.Ο.Σ.

    "Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Διαβούλευση για τα εργασιακά

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    -

    [02] Αλλαγές στις αερομεταφορές

    Στην πλήρη και οριστική απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (Handling) στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προχωράει σύντομα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της σύνταξής του και σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή.

    Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η απελευθέρωση του Handling θα επιφέρει :

    - μείωση του κόστους έως και 50% (που μπορεί να φτάσει μέχρι και 30 ευρώ ανά επιβάτη).

    - Αύξηση των πτήσεων, κυρίως τσάρτερς, προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

    - Σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, καθώς το μεταφορικό κόστος θα γίνει φθηνότερο.

    - Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για εργασία σε τουλάχιστον 350 άτομα.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η ανακατανομή των check in counters, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Σημειώνεται ότι μέχρι το 2000 η επίγεια εξυπηρέτηση όλων τα αεροδρομίων της χώρας γινόταν αποκλειστικά από την παλιά Ολυμπιακή, ενώ στο διάστημα 2000-2009 απελευθερώθηκε σε πέντε αεροδρόμια και συγκεκριμένα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος έχει καταργηθεί από 1-4-2010 έως 30-9-2010 το τέλος προσγείωσης και παραμονής αεροσκαφών στα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία έχουν γίνει ελκυστικά για πτήσεις τσάρτερς. Το ποσό που εξοικονομείται για τις αεροπορικές εταιρίες φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Η άλλη μεγάλη τομή που έχει γίνει στον τομέα των αερομεταφορών είναι η απελευθέρωση του αεροπορικού έργου για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές», το οποίο μέχρι πρότινος εκτελούσε αποκλειστικά η Ολυμπιακή με ετήσιο κόστος που έφτανε τα 34,5 εκατομμύρια ευρώ. Στον τελευταίο ανοιχτό διαγωνισμό που έγινε τον Ιανουάριο, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, το έργο αυτό κατανεμήθηκε σε 5 εταιρίες, αντί συνολικού ποσού 22 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το δημόσιο έχει όφελος 12.5 εκατ. Ευρώ το χρόνο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, μεταξύ άλλων:

    - Επανέλαβε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μελέτη από την ΥΠΑ για την επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των άγονων γραμμών.

    - Έχει δοθεί εντολή στην ΥΠΑ να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στις εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο των άγονων γραμμών.

    - Ανακοίνωσε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις εταιρίες που εκτελούν τα δρομολόγια προς Ικαρία και Λήμνο, γιατί παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

    - Επιβεβαίωσε ότι γίνεται συστηματική προετοιμασία για αλλαγές-αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    - Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί το «σπατόσημο».

    - Εκτίμησε ως πολύ σημαντικές τις διακρατικές συμφωνίες για δρομολόγια εκτός ΕΕ.

    - Χαρακτήρισε εξαιρετικούς τους χειρισμούς του Ανδρέα Λοβέρδου για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δημοσιονομική παράμετρο»

    - Δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν τα νόμιμα στους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, αλλά σημείωσε ότι το θέμα ανήκει πλέον στο υπουργείο Οικονομικών.

    [03] Μέτρα για την αύξηση των εσόδων

    Δραστικά μέτρα για την άμεση βελτίωση της απόδοση των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και για την αποκατάσταση της διαφάνειας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες 70 υπαλλήλων του υπουργείου οι οποίοι ενώ δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ έχουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως 3 εκατ ευρώ ( 1,228 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας), η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για 50 υποθέσεις (χρηματισμού, παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, λαθρεμπόριο κα) υπαλλήλων σε ΔΟΥ, τελωνεία, ΣΔΟΕ και Κτηματικές Υπηρεσίες ύστερα από καταγγελίες πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 καθώς και η αντικατάσταση 20 προϊσταμένων ΔΟΥ λόγω χαμηλής απόδοσης την είσπραξη των εσόδων. Επίσης έχει διαταχθεί έλεγχος σε 234 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή να μην έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Εξάλλου μετακινούνται 70 υπάλληλοι από όλη τη χώρα σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες για την καλύτερη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού.

    Τα μέτρα όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι τα ακόλουθα:

    1. Αντικατάσταση Διευθυντών σε Δ.Ο.Υ.. Με βάση τις αποδόσεις και τα αποτελέσματα στους στόχους εισπράξεων που έχουν τεθεί για κάθε Δ.Ο.Υ., αντικαθίστανται 20 προϊστάμενοι που σήμερα εκτελούν καθήκοντα διευθυντή, σε Δ.Ο.Υ. με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο που εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων. Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι: ΙΕ' Αθηνών, ΚΑ' Αθηνών, ΙΣΤ' Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α' Καλλιθέας, Α' Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α' Περιστερίου. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ευθύνης σε όλες τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    2. Μετακινήσεις υπαλλήλων. Για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, μετακινούνται 70 υπάλληλοι σε όλη τη χώρα σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες από αυτές όπου σήμερα υπηρετούν. Εξ αυτών μετακινούνται 42 υπάλληλοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε Δ.Ο.Υ. και 25 μετακινούνται από Δ.Ο.Υ. σε ελεγκτικές υπηρεσίες, για την ενίσχυση των ελέγχων.

    3. Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) σε συνέχεια καταγγελιών πολιτών. Για τη διερεύνηση επωνύμων και ανωνύμων καταγγελιών πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε 50 έρευνες-Ε.Δ.Ε. κατά υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Οι καταγγελίες που θα διερευνηθούν αφορούν σε χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και καταγγελίες για μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων κλπ.

    4. Έλεγχος πόθεν έσχες και φορολογικές ασυνέπειες υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών. Για τον έλεγχο των ελεγχόντων, έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος σε 234 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται κι ένας αριθμός υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των φορολογικών τους δηλώσεων, για τους οποίους θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος πόθεν έσχες. Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν συστηματικά.

    5. Πόθεν έσχες στη βάση διασταυρώσεων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών. Οι διασταυρώσεις δηλώσεων εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων αποτελούν επίσης μια ένδειξη για τυχόν αναντιστοιχίες που πρέπει να ελεγχθούν. Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ ως και 3 εκ. ευρώ. Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 Ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες.

    Στην ανακοίνωση του το υπουργείο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "Η αποκατάσταση της διαφάνειας στις φορολογικές υπηρεσίες και η προστασία του έργου και της υπόληψης των υπαλλήλων και των στελεχών των οικονομικών υπηρεσιών, που επιχειρούν να ακυρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες θέσεις ευθύνης για ίδιο όφελος, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την βιώσιμη ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, τη διαμόρφωση ενός πραγματικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

    Στο πλαίσιο της αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κράτος και τον πολίτη, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίξουν οι ίδιοι ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και άλλων φορολογικών και οικονομικών παραβάσεων. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών 1517, όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται, με στόχο να εντοπιστούν και να διερευνηθούν αυτά τα φαινόμενα.

    Πέρα από τις παραπάνω άμεσες ενέργειες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών με στόχο την αναβάθμισή τους, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την επίτευξη των στόχων της διαφάνειας και της φορολογικής δικαιοσύνης. Το σχέδιο των βασικών ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών πρόκειται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση".

    [04] "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Χ. Ρομπέϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της».

    «Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αναγνώρισε ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης για αποτελεσματική δράση για την ελληνική κρίση υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Χ.Ρομπάι υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».

    Μεγάλες απώλειες στις χρηματαγορές

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ισπανικές τράπεζες και των εξελίξεων στις σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με μεγάλη πτώση. Απώλειες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται οι τιμές των μετοχών και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30 διαμορφωνόταν στις 1.543,39 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,24%.

    Το ευρώ κυμαίνεται σήμερα στα 1.22 δολάρια, ενώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,2199, από 1,2372 την Δευτέρα.

    Στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,82% και διαμορφώθηκε στις 4.926,63 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 3,04% και διαμορφώθηκε στις 3.326,54 μονάδες και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 2,52% και διαμορφώθηκε στις 5.659,59 μονάδες.

    Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης Ibex-35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, υποχωρώντας κατά 3,19% στις 8.991,6.

    Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε με την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,38% και διαμορφώθηκε στις 18.387 μονάδες.

    Με πτώση 3,06% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να φτάνει τις 9.459,89 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

    Με απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones έχασε 126,82 μονάδες ποσοστό 1,24% και διαμορφώθηκε στις 10.066,57 μονάδες. Ο δείκτης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε καθοδικά κατά 15,49 μονάδες, ποσοστό 0,69% και διαμορφώθηκε στις 2.213,55.

    Α.Μέρκελ: "Τα κράτη του Κόλπου στηρίζουν το ευρώ"

    Τα αραβικά κράτη του Κόλπου στηρίζουν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες σταθεροποίησης του ευρώ, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    "Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλων, όμως είναι σαφές πως πρέπει να εργαστούμε πάνω στην ανταγωνιστικότητά μας. Αυτή ακριβώς είναι η θέση της Γερμανίας", τόνισε η Μέρκελ από το Αμπου Ντάμπι όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Σε ερώτηση αν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα εξακολουθήσει να αποτελεί παράδειγμα για τις χώρες του Κόλπου στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα δικό τους κοινό νόμισμα, η Μέρκελ απάντησε: "Ναι, φυσικά" και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό ήταν από τα βασικά των συζητήσεών της.

    "Είναι απόλυτα κατανοητό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση που μοιράζεται το ίδιο νόμισμα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κοινή βάση οικονομικών επιδόσεων", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στο θέμα των ιρανικών πυρηνικών, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η χώρες του Κόλπου συμμερίζονται τις ανησυχίες της Δύσης.

    "Υπάρχει μεγάλος φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ. Είναι προφανές ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να δουν το Ιράν να εγκαταλείπει την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων", κατέληξε.

    Τη Γερμανία επικρίνει ο Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του κατηγόρησε τους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη.

    "Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ", δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

    "Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των Γερμανών απέρριπτε την ιδέα ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, μερικές φορές με όρους πολύ δηλητηριώδεις, και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φιανόταν να διστάζει προτού υποχωρήσει.

    "Η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια", είπε ο Μπαρόζο.

    Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως "το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

    "Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας", προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι "το ευρώ δεν θα αποτύχει". "Είναι ένα πολύ ισχυρό νομισμα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση "το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα", αλλά τα ελλείμματα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.

    Η Γερμανία οραματίζεται την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης "εικασία" την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

    Εξαγγέλλουν μέτρα λιτότητας και περικοπές

    Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. ευρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της ευρωζώνης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε "επείγουσες" μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της, έπειτα από μία αποστολή στη χώρα.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ.ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες εφέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    Η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού έως το 2014.

    Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα, πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ερχόμενη διετία, συνολικού ύψους 24 δισ.ευρώ.

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός τύπος, πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα (θα χορηγούνται μόνον σε όποιον δηλώνει λιγότερο από 25.000 ευρώ ετησίως). Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι "πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί, η Ιταλία, στην κατάσταση της Ελλάδας".

    -

    [05] Απειλεί με πόλεμο

    Ο βορειοκορεατικός στρατός κατηγόρησε σήμερα το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ότι παραβίασε τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα και απείλησε τη Σεούλ με στρατιωτική απάντηση, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Την ίδια ώρα το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο "Γιονχάπ" μεταδίδει πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, "έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό".

    Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, αναφέρει η Βόρεια Κορέα, δεκάδες νοτιοκορεατικά πλοία παραβίασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό KCNA.

    "Είναι μια σκόπιμη πρόκληση που έχει στόχο να υποδαυλίσει μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μια πολεμική φάση" αναφέρει το KCNA και προσθέτει: "Αν οι εισβολές αυτές συνεχιστούν, ο Βορράς θα εφαρμόσει στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσει τα χωρικά του ύδατα και ο Νότος θα θεωρηθεί υπεύθυνος των συνεπειών".

    Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε οιαδήποτε παραβίαση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.

    Οι απειλές αυτές διατυπώνονται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που η Σεούλ έχει απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα "πληρώσει το τίμημα", καθώς κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο τον Μάρτιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 46 ναυτικοί.

    Σήμερα, κατά τις συνομιλίες με το κινέζο απεσταλμένο στη Σεούλ, η Νότια Κορέα προσπάθησε να πείσει το Πεκίνο να τη βοηθήσει ώστε να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

    Ας σημειωθεί πως η πληροφορία για πολεμικό συναγερμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, που μεταδίδουν οι Νοτιοκορεάτες βασίζεται στη δήλωση Βορειοκορεατών παρατηρητών στην κοινή μεθόριο, που ερωτηθέντες ανέφεραν ότι "δικές τους πηγές τούς ενημέρωσαν" ότι "ανώτατη στρατιωτική πηγή (της Β.Κορέας), κατ' εντολήν της πολιτικής της ηγεσίας, έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις" Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα "στο άμεσο μέλλον" και πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

    Οι ασκήσεις αποτελούν μια απάντηση για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι είναι σίγουρος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει τα "κατάλληλα" μέτρα όσον αφορά στο θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίουα.

    "Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Η Γαλλία προσχώρησε, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας "να τιμωρηθεί".

    Η Ρωσία καλεί τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση ύστερα από τις απειλές που διατύπωσε η Βόρεια Κορέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    "Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ πρέπει να εργαστούν ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.

    "Το βασικό ζήτημα είναι να αποτραπεί η ένταση να εξελιχθεί σε μία ένοπλη αντιπαράθεση", μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 12:30:38 UTC