Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον "Καλλικράτη"
  • [02] Δηλώσεις Αλ.Παπαρήγα
  • [03] Νέες μειώσεις στις τιμές φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου
  • [04] ΠΔ για τους αποφοίτους κολεγίων
  • [05] ΕΕ: Φορολόγηση Τραπεζών
  • [06] Ανάφη: ένα νησί στην άκρη των Κυκλάδων
  • [07] Ομολογία Τ.Μαντέλη
  • [08] Προβλέψεις για την οικονομία
  • [09] Στάσεις εργασίας
  • [10] Εξαγγέλλουν απεργίες
  • [11] Ναυτικά γυμνάσια

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον "Καλλικράτη"

    Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τους πολιτικούς αρχηγούς του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

    Τη συζήτηση "χρωμάτισε" και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο,με αφορμή την παράκληση του να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

    Ο κ.Ραγκούσης χαρακτήρισε το ν/σ «μεγάλο αυτοδιοικητικό θεσμικό εγχείρημα» που εισάγει την χώρα σε νέα εποχή, ενώ υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική των εξαιρέσεων και να βάλει τέλος σε ένα πελατειακό καθεστώς, που έχει διαχρονικές ευθύνες, όπως είπε, και κατάστρεψε την Ελλάδα.

    Από την πλευρά τους, τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ, άφησαν αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναιμική κυβέρνηση που σχεδιάζει με το ν/σ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θα βγάλει την 4ετία λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού».

    «Η χώρα χάνεται, βουλιάζει. Εσείς δεν βαδίζετε καθόλου καλά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα να πέσει σε μεγάλη δίνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας ,τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

    «Ο Καλλικράτης είναι ένα από τα 3-4 μεγάλα ζητήματα για τα οποία ζητήσαμε και πήραμε την έγκριση του ελληνικού λαού. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που γίνεται ο Καλλικράτης. Ένας από αυτούς είναι η εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Ποιος μπορεί λοιπόν να πει, ότι τη μεγάλη αυτή θεσμική αυτοδιοικητική αλλαγή δεν την εφαρμόζει, ιδίως τώρα που έχουμε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης;»,ρώτησε ο κ. Ραγκούσης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

    «Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

    "Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

    «Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Διαμαρτυρίες

    Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη.

    Ειδικότερα, διαδήλωσαν ο δήμος Ελληνικού, που αρνείται να συνενωθεί με την Αργυρούπολη, ο δήμος Αμφίκλειας, που αρνείται να δεχθεί ως έδρα του νέου Καλλικράτειου δήμου την Κάτω Τιθορέα, ο δήμος Καστελίου, που αρνείται να ενωθεί με το Ηράκλειο, ο δήμος Μυκηνών, που διαμαρτύρεται για την υπαγωγή του στον δήμο Αργους, οι δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, αλλά και οι δήμοι Βασιλικής στα Ιωάννινα, Καστανιάς και Παληοκάστρου.

    «Όχι» σε έναν δήμο «γίγαντα», είπαν το πρωί και οι κάτοικοι της Κύμης, που απέκλεισαν τη γέφυρα της Χαλκίδας και ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Οι κάτοικοι της Κύμης διαμαρτύρονται, καθώς -όπως υποστηρίζουν- με τον νέο Καλλικράτειο δήμο δημιουργείται μία αυτοδιοικητική μονάδα μεγάλης έκτασης, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 χωριά και θα εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το δημαρχείο της Μενεμένης στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν, επίσης το πρωί, κάτοικοι και εργαζόμενοι των δήμων Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης, αντιδρώντας στο σχέδιο «Καλλικράτης».

    «Απαιτούμε ίση μεταχείριση με τους δήμους της Αθήνας. Όχι άλλα μέτρα και σταθμά. Να τηρηθεί το πληθυσμιακό όριο σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής.

    Οι δήμαρχοι ζητούν τη συνένωση των δήμων Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης και τη μη συνένωση των δήμων Ευόσμου και Αμπελοκήπων, που είναι ήδη μεγάλοι και έχουν πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους.

    Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες από τους κατοίκους της Νεάπολης. Ο Δήμος Νεάπολης (που αριθμεί 31.000 κατοίκους), πρόκειται να συνενωθεί με τους δήμους Συκεών, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

    Με «μουσική» διαμαρτυρία αντέδρασαν την Τρίτη οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού, του νομού Κοζάνης, με αιτήματα για «αυτόνομο» και «ανεξάρτητο» Δήμο.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνταικαι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [02] Δηλώσεις Αλ.Παπαρήγα

    «Απειλούν το λαό ότι θα καταστραφεί, αν δεν δεχθεί την αυτοκαταστροφή του. Και υπάρχει και η άλλη μορφή παραπλάνησης του λαού: Ότι είναι αποφασισμένοι να πέσουν ηρωϊκά μαχόμενοι υπέρ του μνημονίου και εναντίον του λαού», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα αναφερόμενη στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου,η κα Παπαρήγα είπε ότι "δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν"και πρόσθεσε:

    "Θα μπορούσαν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον εμείς να συμφωνούσαμε, αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νόμο που έλεγε ότι καταργεί όλα αυτά τα περίφημα χρυσόβουλα και ότι γίνεται επιστροφή στο δημόσιο όλων των κτημάτων που κατέχουν μοναστήρια, όχι μόνο το Βατοπέδιο και άλλα μοναστήρια, που τα κατέχουν με το έτσι θέλω. Να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. Προσπαθούν λένε να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή - αν πρέπει να σταλούν, να σταλούν, δεν έχουμε αντίρρηση - αλλά γιατί δεν διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα, αφού μπορούν νομοθετικά;".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής, η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι όλη αυτή η συζήτηση για τους υπαλλήλους της Βουλής γίνεται για να καλύψουν -για να μιλήσουμε στο πλαίσιο της Βουλής - ότι αρνούνται να καταργήσουν τις βουλευτικές συντάξεις. Αρνούνται να μειώσουν τις αμοιβές των βουλευτών. Αρνούνται την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ούτως ώστε να λειτουργεί ένα πόθεν έσχες αντικειμενικό, πρόσθεσε.

    Αν τα κάνουν όλα αυτά, είπε η κα Παπαρήγα,τότε ας συζητήσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής.Αλλά δε μπορεί να στοχοποιούν τους υπαλλήλους της Βουλής,ενώ κάνουν ψιλοπράγματα για τον έλεγχο των βουλευτών και αρνούνται την ουσία της πραγματικής επίλυσης του προβλήματος, είπε.

    Τέλος αναφερόμενη στη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, η Α.Παπαρήγα είπε ότι "μια σειρά τέτοιες προτάσεις είναι προτάσεις που γίνονται και μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της ευρωζώνης, της ΕΕ, από αρχηγούς κρατών, από όλους εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια πρόταση από μόνη της δεν είναι απ' τη φύση της προοδευτική".

    Τέτοιες προτάσεις, είπε, μπορούν να υιοθετήσουν και αντιδραστικοί και κεφαλαιοκράτες με την εξής έννοια: Δεν αμφισβητούν τους παράγοντες που οδηγούν στην κρίση και ανακυκλώνουν την κρίση. Αρα, λοιπόν, και ορισμένοι που θέλουν μάλιστα να εμφανίζονται σαν προοδευτικοί και αριστεροί κάνοντας τέτοιες προτάσεις. Αυτές είναι άσφαιρα πυρά στο βαθμό που τις διεκδικούν στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος, συμπλήρωσε.

    [03] Νέες μειώσεις στις τιμές φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου

    Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα φάρμακα θα επέλθουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010, οπότε θα υπάρξει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού. Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία (στη συγκεκριμένη περίπτωση στις δηλώσεις του κ. Μ. Σαλμά) για την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα φάρμακα.

    Η υπουργός επεσήμανε ότι η ΝΔ πρέπει να ζητήσει άμεσα πολιτικές ευθύνες από τους υπουργούς και υφυπουργούς της, οι οποίοι ενώ γνώριζαν προτιμούσαν να σιωπούν για την αιμορραγία της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι ενώ τόσα χρόνια γνώριζαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον, δεν σταμάτησε αυτή η οικονομική αιμορραγία και ''διότι οι υπουργοί της ΝΔ, ενώ η χώρα όφειλε να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες ενώ θα πρέπει οι υπουργοί της ΝΔ να εξηγήσουν και για πιο λόγο οι τιμές των φαρμάκων αποτυπώνονταν σε επίσημα διοικητικά έγγραφα με μολύβι και όχι με στυλό; Ήταν στοιχειώδης άγνοια των διοικητικών διαδικασιών, ή ηθελημένη παράλειψη;'' είπε η κυρία Κατσέλη.

    Η υπουργός τόνισε καταλήγοντας τη δήλωσή της: ''η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει καθημερινά το καθήκον της. Ένα καθήκον που περνάει μέσα από τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τον δημοκρατικό έλεγχο, έννοιες και πρακτικές σχεδόν άγνωστες στην προηγούμενη κυβέρνηση''.

    [04] ΠΔ για τους αποφοίτους κολεγίων

    Δημοσιεύθηκε χθες, 25 Μαϊου 2010, το Προεδρικό Διάταγμα για την ενσωμάτωση, στο Ελληνικό Δίκαιο, της Οδηγίας 36/2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κολεγίων στην Ελλάδα, Κ. Καρκανιάς, με την εξέλιξη αυτή «τακτοποιείται η αναγνώριση των πτυχίων, τα οποία απονέμουν πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ευρωπαίους πολίτες ανεξάρτητα από το πού έκαναν τις σπουδές τους (στα ίδια τα πανεπιστήμια, ή σε συνεργαζόμενα κολλέγια) και δημιουργείται ένα νέο τοπίο για την ελληνική νεολαία».

    Σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση της οδηγίας δεν αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων από τα κολέγια.

    [05] ΕΕ: Φορολόγηση Τραπεζών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη φορολόγηση των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να συγκροτηθούν εθνικά ταμεία εξυγίανσης για τις τράπεζες, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τα ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην αρχή ότι η πρόληψη κοστίζει πάντα πιο φθηνά από την επιδιόρθωση. Πρέπει να εξασφαλιστεί, τόνισε, ότι μελλοντικά οι πτωχεύσεις των τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και δεν θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε το 2009 όταν οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογούμενων για να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα και να προστατεύσουν τους καταθέτες.

    «Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιστεύω στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

    Συνεχίζοντας, ο Μ.Μπαρνιέ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της χρεοκοπίας των τραπεζών, την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά δεν θα αποτελεί ταμείο εγγύησης.

    Ειδικότερα, ο Μ. Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν προτείνει τη συγκρότηση ταμείων για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά τη συγκρότηση ταμείων πρόληψης στα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται με συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών ταμείων για τις τράπεζες, το οποίο θα λειτουργεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ή ομοσπονδιακού ταμείου.

    Ωστόσο, ο Μ. Μπαρνιέ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο μέγεθος των ταμείων και σημείωσε ότι, στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να δώσει επακριβείς λεπτομέρειες, ούτε σχετικά με το πώς αναμένεται να λειτουργούν τα ταμεία εξυγίανσης τραπεζών.

    Ο Γάλλος Επίτροπος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν προσεκτικά οι σωρευτικές επιπτώσεις του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τα τέλη και τα κεφάλαια των τραπεζών και πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εν λόγω δαπάνες έχουν προσαρμοστεί κατά τρόπο που να μην παρακωλύουν την οικονομική ανάκαμψη, ούτε να επιβαρύνουν το κόστος της πίστης στην πραγματική οικονομία.

    Επιπλέον, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα, λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα που έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ΕΕ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στα μισά κράτη - μέλη της ΕΕ, περίπου οι μισές τράπεζες ανήκουν σε ομίλους άλλων κρατών - μελών.

    Ενδεικτικά, υπογράμμισε το παράδειγμα της Τσεχίας, όπου το 85% των τραπεζών της χώρας ανήκουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Την πρόταση της Επιτροπής θα εξετάσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Στη συνέχεια, θα υποβληθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο του G-20 που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 26 και 27 Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη ευρείας συμφωνίας επί των γενικών αρχών και προσανατολισμών.

    Τον Οκτώβριο του 2010, η Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων και στις αρχές του 2011 θα προβεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις.

    Εξ άλλου, ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την εναρμόνιση των όρων πτώχευσης που εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    [06] Ανάφη: ένα νησί στην άκρη των Κυκλάδων

    Στη νοτιοανατολική εσχατιά των Κυκλάδων. Εκεί που νόμιζες ότι όλα έσβησαν στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, φωτίζεται μία νέα αρχή, σαν και αυτή που έφεξε ο Αιγλήτης Απόλλωνας με το φλεγόμενο βέλος του για να σώσει τους Αργοναύτες και να φανεί η Ανάφη. Μια σωτήρια αίγλη της ανατολής πάνω στην Μονή της Καλαμιώτισσας στην κορυφή στον Κάλαμο, τον πελώριο βράχο.Εδώ είναι η Ανάφη, αφημένη στη μοναξιά της, αλλά ακόμη 'γειτονική' με τους λιγοστούς κατοίκους της. Τόπος εξορίας, πρώτα και κύρια από την προσοχή των ανθρώπων, απλώνει τις αμμουδιές της στο Κλεισίδι, το Ρούκουνα και τους Αγίους Αναργύρους. Πίσω από το πρώτο βλέμμα, την κάτασπρη γλυκιά και ήσυχη Χώρα και τον Ναό του Απόλλωνα, όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, έρχεται η ματιά που κοιτάζει τις "κατοικιές", τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τα αγροτικά κτίσματα με τα φουρνόσπιτα στην ενδοχώρα με τα περιβόλια της. Από αυτό τον τόπο και οι περίφημοι κτιστάδες που μεταναστεύσανε στα μέσα του 19ου αιώνα και σφηνώσανε κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη δική τους συνοικία, τα "Αναφιώτικα" τον δικό τους πολιτισμό, ακμαίο στο υστέρημά του.

    6) ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑΣ

    Μοναδικό φως τα αστέρια. Στην "αίγλη του ουρανού", στην κορυφή του Καλάμου, του δεύτερου μεγαλύτερου βράχου της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, του πιο τρομακτικού κατά τον Γάλλο περιηγητή του 18ου αιώνα Τουρνεφόρ, είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας. Ένας κόσμος πιο ορατός, χρωματιστός και μετρημένος με μια ορθογραφία θαλασσογραφίας. Το ίδιο το σχήμα του βράχου μιλά για την εμφάνισή του. Ότι αναδύθηκε δηλαδή μέσα από τη θάλασσα για να βοηθήσει τους Αργοναύτες για να βρουν λιμάνι. Στα 460μ. υψόμετρο η ερειπωμένη Μονή ένας μονόχωρος τρουλαίος ναός, κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, σώζει εσωτερικά ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, έχει λιγοστά κελιά και μικρή δεξαμενή. Μαζεύει σύννεφα και ανέμους και από εδώ τα αστέρια του ουρανού αποσαφηνίζουν τις γραμμές των οριζόντων. Το μοναστήρι που χρονολογείται από το 1715, όπως μαρτυρά η εντοιχισμένη πλάκα στην πρόσοψη ενός κελιού εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στους πρόποδες του βουνού, που επίσης ονομάστηκε Καλαμιώτισσα. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε κοντά στο μοναστήρι κρεμασμένη σε ένα καλάμι, γι' αυτό και πήρε το όνομα Καλαμιώτισσα. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως πήρε το όνομα του από το όρος Κάλαμος. Σε μια κορυφή που δεν την κατακτάς, αλλά σε κατακτά εκείνη θα βρεθείτε από μονοπάτι που ξεκινά από την Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Η υψομετρική διαφορά που θα καλύψετε είναι από τα 200μ. του κάτω Μοναστηριού στα 460μ. για το πάνω Μοναστήρι.

    5) ΧΩΡΑ

    Σπίτια μονώροφα, με στρογγυλές ταράτσες, θολωτές πόρτες και θολωτά παράθυρα, πλακόστρωτα καλντερίμια, αυλές με γεράνια. Κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου η Χώρα στολισμένη με το φιλότιμο των κατοίκων της, κυκλαδίτικη στην εμφάνισή της, αλλά όχι στη βουή, είναι ο μόνος οικισμός του νησιού, πυκνοδομημένος που αριθμεί σήμερα περίπου 270 κατοίκους και απέχει 1,5χλμ από το λιμάνι. Στενά σοκάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας οδηγούν στο δημοτικό σχολείο. Τουριστικά μαγαζιά δεν υπάρχουν και μέσα από τις λιγοστές ταβέρνες θα οδηγηθείτε πιο πάνω στην κεντρική πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κοιτά στο δυτικό κομμάτι του νησιού, στη Βαγιά και τη Σαντορίνη. Το Κάστρο των Κρίσπι στην κορυφή του λόφου ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος και τη Σαντορίνη. Οι εκκλησίες ενσωματωμένες στον οικισμό δεν ξεχωρίζουν από τα σπίτια και είναι όλες σχεδόν ίδιες, μονόχωρες και καμαροσκέπαστες. Ο Άγιος Νικόλαος και η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι οι μεγαλύτερες εκκλησιές. Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, έχει τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαράκια και μαγαζιά στην κατάλληλη αναλογία δομημένη ανθρώπινα στις ανάγκες των κατοίκων της.

    4) ΟΙ "ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ": ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 300 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 600 ΦΟΥΡΝΟΥΣ

    Συγκροτήματα αγροικιών μόνιμες σχεδόν κατοικίες των αναφιωτών αγροτών στο παρελθόν και περιστασιακά κατοικούμενες σήμερα. Οι "κατοικιές", οι αγροτικές κατοικίες των Αναφιωτών, των περίφημων κτιστάδων στις παρυφές των χωραφιών, αποτελούν μέρος μιας ανώνυμης αρχιτεκτονικής χωρίς συστηματική. Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν από τις αγροικίες των άλλων νησιών των Κυκλάδων είναι οι μεγάλοι φούρνοι που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο των κρίθινων παξιμαδιών, των λεγόμενων 'παύλων'. Οι περισσότερες γκρεμίστηκαν από τον σεισμό της Σαντορίνης το 1956 και ερήμωσαν. Πολλές ασβεστωμένες καινούργιες υπάρχουν σήμερα. Παλιές ερειπωμένες, εγκαταλειμμένες, από τα τελευταία κομμάτια της αγροτικής κυκλαδίτικης ζωής που έχουν παραμείνει ανέγγιχτα. Μεγάλος αριθμός από τις "κατοικιές", έχουν κηρυχθεί διατηρητέες. Οι περισσότερες κατοικιές θα δείτε βρίσκονται στη Βαγιά, στη Βρύση και στη Καμένη Λαγκάδα. Ο παραδοσιακός φούρνος, ένα μικρό κτίσμα κυκλικής κάτοψης, στις αυλές των κατοικιών αποτελεί χαρακτηριστικό της Αναφιώτικης λαϊκής κατοικίας. Οι πιο μεγάλοι φούρνοι έχουν εσωτερική διάμετρο περίπου τρία μέτρα, ενώ οι μικρότεροι ενάμισι. Οι μεγάλοι φούρνοι βρίσκονται συνήθως στις κατοικίες στις εξοχές. Οι Αναφιώτες λένε πως είναι το νησί με τους 300 κατοίκους και τους 600 φούρνους.

    3) ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΛΗΤΗ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

    Στους πρόποδες του βράχου Κάλαμος στο ανατολικό άκρο, στο τέρμα του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, κτισμένο στον περίβολο του Αρχαίου Ναού του Απόλλωνα (το άγαλμα του Αιγλήτη Απόλλωνα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο). Ο ναός αποτελούσε το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής των αρχαίων κατοίκων και συνδεόταν με την λιθόστρωτη ιερά οδό 3χλμ με το πολιτικό κέντρο, το Καστέλι. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (ή Μονή της Κάτω Καλαμιώτισσας) περιβάλλεται από υψηλό τείχος από λαξευμένες πέτρες που προέρχονται από τον αρχαίο ναό. Δεξιά της εισόδου βρίσκεται ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Στο περίβολο υπάρχουν κελιά, αποθηκευτικοί χώροι και στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Το αρχαίο οικοδομικό υλικό, καλοδουλεμένοι πλίνθοι από μάρμαρο ή ντόπιο λίθο, χρησιμοποιήθηκε για τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού, όπου εντοιχίστηκαν και αρκετές επιγραφές. Η Τράπεζα του μοναστηριού, στα δεξιά της εισόδου, αποτελεί μέρος αρχαίου οικοδομήματος. Στην αυλή του μοναστηριού σε μεγάλη έκταση υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως σπόνδυλοι κιόνων. Η εκκλησία κτίστηκε το 1887, όπου και μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας της Καλαμιώτισσας από το πάνω Μοναστήρι, τη Μονή της Άνω Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Μετά το σεισμό του 1956 υπέστη ζημιές.

    2) ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: Ο ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ

    Συνώνυμο για πολλούς του νησιού, η πιο γνωστή παραλία του νησιού, η πρωτεύουσα άλλοτε εκατοντάδων ελεύθερων κατασκηνωτών. Ο Μεγάλος Ρούκουνας. Μεγάλη παραλία, ψιλή ξανθή άμμος, ελάχιστα βότσαλα, αρμυρίκια φυσική σκιά και δροσιά. Κατεξοχήν τόπος κατασκήνωσης. Ο άγραφος νόμος λέει στα δεξιά της παραλίας οι γυμνιστές, στα αριστερά οι ντυμένοι. Οι περισσότερες παραλίες στο νησί βρίσκονται στην νότια πλευρά, είναι αμμουδερές και προσεγγίζονται από το μονοπάτι που ξεκινά από το Κλεισίδι (μαζί με τον Ρούκουνα οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού). Από τον κεντρικό δρόμο Χώρας - Μοναστηρίου σε πολλά σημεία μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας και να κατεβείτε περνώντας μέσα από ιδιωτικές περιοχές στις παραλίες. Σε καμία παραλία δεν φτάνει όχημα και καμία παραλία δεν είναι οργανωμένη.

    1) ΚΑΣΤΕΛΙ: Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

    Στον λόφο Καστέλι, στην ανατολική πλευρά του νησιού σε ύψος 327μ διακρίνονται τα ερείπια της πόλης-κράτους των Αναφαίων, που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 8ο π.Χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους. Η πόλη κατελάμβανε την κορυφή του λόφου και σώζονται τα ερείπια οικοδομημάτων. Ήταν οχυρωμένη με ισχυρό τείχος με σειρά πύργων ορατό και σήμερα. Στην νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου απλώνεται το νεκροταφείο της πόλης. Τα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, εποχή ακμής για το νησί είναι πλούσια και διεσπαρμένα στην περιοχή με εντυπωσιακή τη σαρκοφάγο που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό ξωκλήσι Παναγιά στο Δοκάρι. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού στο λόφο Καστέλι, στην αρχαία πρωτεύουσα, στη θέση ταφικού συγκροτήματος. Δίπλα από το ξωκλήσι βρίσκεται η εντυπωσιακή σε ανάγλυφες παραστάσεις μαρμάρινη σαρκοφάγος ρωμαϊκής περιόδου, εποχή ακμής για το νησί. Κατευθυνόμενοι βόρεια θα βρείτε την ιερά οδό. Το ξωκλήσι προσεγγίζεται από τον κεντρικό δρόμο Χώρας - Μοναστήρι, όπου θα δείτε πινακίδα για το μονοπάτι. Νοτιότερα από το Καστέλι, στον όρμο Καταλυμάτσα, βρίσκεται το επίνειο της πόλης και συνδεόταν με την πόλη με δρόμο παρακλάδι της ιεράς οδού. Η αρχαία πόλη δεν έχει ανασκαφεί ποτέ. Επιτύμβια γλυπτά, πολλά από τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση και άλλα ευρήματα βρίσκονται στην Αρχαιολογική συλλογή στην Χώρα. Για να προσεγγίσετε το Καστέλι, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από την σήμανση στον δρόμο Χώρας - Μοναστηρίου.

    +1 Ο ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΓΑΙΟΓΛΑΡΟΣ

    Στις απόκρημνες πλαγιές της Ανάφης όπως στον Κάλαμο και στις βραχονησίδες Φτενά, Μακριά και Παχιά φωλιάζει ο Μαυροπετρίτης, το γεράκι του Αιγαίου. Γνωστός και ως Βαρβάκι είναι ένα μεταναστευτικό πουλί που έρχεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο και επιστρέφει στα τέλη Οκτώβρη για να ξεχειμωνιάζει στη Μαγαδασκάρη και σε άλλα νησιά του Ινδικού. Φωλιάζει σε αποικίες, σε ακατοίκητες νησίδες και γκρεμούς κατοικημένων νησιών. Στην Ελλάδα αναπαράγεται πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρείται το σημαντικότερο είδος που φιλοξενεί η χώρα μας. Από τις μετρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η Ανάφη υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περίπου 300 ζευγάρια, το 2,5% του πληθυσμού του είδους. Σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου, ζει ακόμη και το σπάνιο είδος του Αιγαιόγλαρου, ένα είδος γλάρου με βαθύ κόκκινο ράμφος και μαύρα πόδια. Μοιάζει με τον Ασημόγλαρο αλλά είναι μικρότερος και ελαφρύτερος. Είναι το μόνο είδος γλάρου που βρίσκεται αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα το είδος αναπαράγεται μόνο στο Αιγαίο και ο πληθυσμός του εκτιμάται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα 700-900 ζευγάρια. Στην Ανάφη, το είδος αναπαράγεται στις νησίδες γύρω από το νησί και ο πληθυσμός εκτιμάται σε 10-15 ζευγάρια. Τα ενήλικα πουλιά εγκαθίστανται στις αποικίες τους στα μέσα Απριλίου οπότε και γεννούν 2-3 αυγά σε φωλιές φτιαγμένες από χόρτα στο έδαφος. Η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το είδος, όπως και τα περισσότερα θαλασσοπούλια, είναι η μελλοντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία προβλέπεται να μειώσει τον διαθέσιμο χώρο για φώλιασμα. Η ΕΟΕ διεξάγει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των τοπικών αρχών, κατοίκων και τουριστών μέσω συναντήσεων, έντυπου υλικού και εγκατάστασης δύο κέντρων πληροφόρησης. Για περισσότερες πληροφορίες (www.ornithologiki.gr)

    Κείμενο: Σεφεριάδης Γ.

    [07] Ομολογία Τ.Μαντέλη

    Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

    Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

    Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

    Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

    'Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β' Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

    Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

    Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

    Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

    Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

    Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

    Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

    Νωρίτερα την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

    Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

    Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

    Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

    Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

    Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

    Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Στην συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

    Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

    Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".

    Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

    «Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κβ¦.».

    [08] Προβλέψεις για την οικονομία

    Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,5% το 2009 σε 12,1% φέτος και 14,3% το 2011. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2010 προβλέπεται πληθωρισμός 3% και για το επόμενο έτος 0,3%.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 7,1% το 2011 από 13,5% το 2009. Η έκθεση τονίζει ότι η βαθιά και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι "κλειδιά" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει, επίσης, ότι η συμφωνία στις αρχές Μαΐου της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησαν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

    Για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσίων δαπανών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη απαιτεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης στην προσαρμογή των σχετικών τιμών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

    "Απειλή για την ανάκαμψη η κρίση του χρέους"

    Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών, όπου αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2010 και κατά 2,8% κατά το 2011, ωστόσο προειδοποιεί για τις απειλές για την ανάκαμψη που αποτελεί η κρίση του χρέους.

    Στην προηγούμενη έκθεσή του υπό τον τίτλο "Οικονομικές προοπτικές", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 1,9% για το 2010 και 2,5% για το 2011.

    "Η ανάπτυξη ξεκινά και πάλι στη ζώνη του ΟΟΣΑ, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τις περιοχές , και εμφανίζεται περισσότερο δυναμική", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δείχνει ότι "η περίοδος της μεγάλης χρηματοπιστωτικής αστάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2007 δεν έχει ακόμη τελειώσει".

    Επειτα από την σοβαρότερη ύφεση των μεταπολεμικών ετών, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη κατά 3,2% το 2010 και το 2011, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψη (2,5% για το 2010 και 2,8% για το 2011), ενώ για την Ιαπωνία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και κατά 2% το 2011.

    Αυτή η "σχετικά υποσχόμενη" συγκυρία εδράζεται "στον δυναμισμό της ανάπτυξης των αναδυομένων χωρών", κυρίως της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς χάρη στην πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας και την ενίσχυση του εμπορίου, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών θέτουν κινδύνους, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταγράψει ανάκαμψη κατά 1,2% κατά το 2010 και κατά 1,8% κατά το 2011, σε μία περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση από εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2010 στο 0,9% και για το 2011 στο 1,5%.

    Μια σταδιακή ανάκαμψη καταγράφεται ωθούμενη από την πολιτική οικονομικής σταθεροποίησης, την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αν και πρόσφατα παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις των αγορών ... Οι δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης σε ορισμένες περιφερειακές χώρες είναι πιθανόν να περιπλέξει την κατάσταση, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ έφθασε στο υψηλότερό του σημείο, στο 8,5%. Ωστόσο ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι "η αύξηση της απασχόλησης καθυστερεί" στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Παρά τις καλές ειδήσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν προειδοποιεί ότι "οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την παγκόσμια ανάκαμψη είναι σήμερα μεγαλύτεροι εξαιτίας της αστάθειας των αγορών κρατικών ομολόγων". "Τα κατ΄εξαίρεσιν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αρχίσουν να διακόπτονται από σήμερα ή από το 2011 το αργότερον και να εφαρμοσθούν προγράμματα δομικής προσαρμογής".

    Αυτό ισχύει για την ευρωζώνη καθώς και για την Ιαπωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, όπου απαιτείται ένα "αξιόπιστο και ακριβές" πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

    Ταυτοχρόνως, πρέπει να έχει κανείς υπ΄όψιν του ότι "το εύρος και η χρονική σύμπτωση των προσπαθειών αυτών δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα μπορούσαν έχουν διεθνείς επιπτώσεις" και, κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να δίδεται προτεραιότητα σε εργαλεία που βλάπτουν λιγότερο την ανάπτυξη", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκούρια χαιρέτισε τις θαρραλέες και δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως προς την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. "Οι αγορές επιτίθενται αμέσως μόλις διαπιστώσουν και το παραμικρό σημάδι αδυναμίας, γι΄αυτό αυτές οι ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές", επεσήμανε.

    Για τον ΟΟΣΑ, οι "θεμελιώδεις αδυναμίες" της ευρωζώνης παραμένουν. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σταθεροποιήσουν τη "θεσμική δομή" και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον "έλεγχο των εθνικών πολιτικών, συνεπικουρούμενο από απειλή επιβολής κυρώσεων.

    Τελικά, η ευρωζώνη οφείλει να εξελιχθεί σε "μια ντε φάκτο δημοσιονομική ένωση", σύμφωνα με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

    Τέλος, ο άλλος κίνδυνος που εμφανίζεται επί της οικονομικής ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επανεμφάνιση των "παγκόσμιων ανισορροπιών" που αρχίζουν να εμφανίζονται, εξαιτίας κυρίως της επέκτασης της κινεζικής οικονομίας.

    Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει "πολιτικό μοντέλο" και να τροποποιήσει "τη δομή του κράτους πρόνοιας", μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου "την παρουσία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

    "Αφού περιορίζεται η ποσότητα του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επιλέξουμε σε ποιόν τομέα αυτά τα χρήματα θα φανούν πιο αποτελεσματικά", ανέφερε ο ιταλός υπουργός, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου λιτότητας στη χώρα του.

    "Προτεραιότητά μας είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου η παρουσία της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτοχρόνως αυτό που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική συνοχή", σημείωσε.

    "Η επιλογή που κάναμε στην Ιταλία είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχουν περικοπές στην υγεία, δεν υπάρχουν περικοπές στις αρωγές, υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων", υπογράμμισε.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οικονομική στασιμότητα

    Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οικονομική στασιμότητα και απώλεια του πολιτικού της κύρους αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και επέπληξε τη Γερμανία που ενήργησε μόνη της στην απαγόρευση μερικών δραστηριοτήτων ανοιχτών πωλήσεων (short-selling).

    Η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς ρυθμίζει τα προβλήματα με το χρέος στην Ελλάδα και άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, προσέθεσε ο Όλι Ρεν.

    "Είτε λαμβάνουμε αποφασιστική και κοινή δράση για την οικονομική και πολιτική αναβίωση της Ευρώπης είτε αντιμετωπίζουμε οικονομική στασιμότητα και απώλεια του πολιτικού κύρους", δήλωσε ο Ρεν σε οικονομική διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

    Αργότερα ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε στο Ρόιτερ ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις περισσότερες από τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης να επιταχύνουν τη διαδικασία για τη δημοσιονομική σταθερότητα και εξήρε το σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Ιταλία.

    "Αυτές οι περικοπές δαπανών είναι πολύ σημαντικές και βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέτοια σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας όπως αυτά που αποφασίστηκαν από την Ιταλία χθες βοηθούν πραγματικά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη", σημείωσε ο Ρεν.

    Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις κινήσεις της Γερμανίας να απαγορεύσει ορισμένες δραστηριότητες ανοιχτών πωλήσεων, ο Ρεν δήλωσε: "θα προτιμούσαμε τη συντονισμένη δράση".

    "Καταλαβαίνω πράγματι τις γερμανικές ανησυχίες που στηρίζονται στη μακροχρόνια κουλτούρα τους που είναι προσανατολισμένη προς τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία", προσέθεσε.

    Η Γερμανία δηλώνει επίσης ότι σκοπεύει να "ρυθμίσει και περαιτέρω σημεία" με ένα σχέδιο νόμου που σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες επλήγησαν από τις ανησυχίες για την κρίση στην ευρωζώνη από τα δημόσια χρέη.

    [09] Στάσεις εργασίας

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα μπλε λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

    Συγκεκριμένα, οι στάσεις εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότερο εργαζόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν το πρωί άλλο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς για να πάνε στη δουλειά τους, αφού τα λεωφορεία θα βγουν από τα αμαξοστάσια μετά τις 8 το πρωί.

    Το συνδικάτο των εργαζομένων ζητάει μεταξύ άλλων, την πρόσληψη οδηγών, την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και την καταβολή ημερομισθίων τα οποία -όπως ισχυρίζονται-παρανόμως δεν κατέβαλε η διοίκηση.

    [10] Εξαγγέλλουν απεργίες

    Ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

    "Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

    "Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

    Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

    Ο ιταλός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις "αναγκαίες θυσίες" που ζητούνται από τους Ιταλούς πολίτες στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση που θα επιτρέψουν "να υπερασπιστούμε το ευρώ" και "να σώσουμε το μέλλον της Ιταλίας".

    "Οι θυσίες που μας ζητήθηκαν είναι αναγκαίες για να υπερασπιστούμε το ενιαίο νόμισμα, τους μισθούς, τις συντάξεις και το μέλλον των επιχειρήσεων. Υπερασπιζόμενοι το ευρώ σημαίνει ότι σώζουμε το μέλλον της Ιταλίας", ανέφερε ο κ. Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη Τύπου κοινή με τον υπουργό του των Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερλουσκόνι "το δημόσιο χρέος έχει ένα κόστος δυσβάστακτο".

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας παράλληλα πιο φιλόδοξες δομικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα.

    Το ΔΝΤ "χαιρετίζει σθεναρά το πακέτο οικονομικών μέτρων" που υιοθετήθηκαν με στόχο "τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% έως το 2012", ανακοίνωσαν οι εμπειρογνώμονες του ταμείου στην Ιταλία.

    Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "η μείωση του βάρους από το χρέος", πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες για την Ιταλία.

    [11] Ναυτικά γυμνάσια

    Το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σήμερα Πέμπτη σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρεια ΚορέαΒ· παράλληλα, η Κίνα, που υφίσταται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρεται να "επανεξετάζει" τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.

    Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

    Σημειώνονται μερικές ημέρες αφότου διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, επέρριψε στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για το ναυάγιο νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στο οποίο βρήκαν το θάνατο 46 ναυτικοί, με την εκτόξευση τορπίλης από υποβρύχιο.

    Τα γυμνάσια, που σημειώνονται, ακόμα, λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις.

    Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει "κάθε επαφή" με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.

    Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια--ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

    Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί "πρόοδος"--δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης "ισορροπιών".

    Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.

    Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί την 7η Ιουνίου, περίπου δυο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 6:30:38 UTC