Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον "Καλλικράτη"
  • [02] ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου
  • [03] Πιονγκγιάνγκ-Σεούλ: Αυξάνεται η ένταση
  • [04] Ομολογία Τ.Μαντέλη
  • [05] Νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον "Καλλικράτη"

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

    «Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    «Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".

    «Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον "Καλλικράτη", που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".

    Ακόμα, είπε ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του "Καλλικράτη" δεν θα δοθεί ούτε το ένα δέκατο και πρόσθεσε ότι «δέσμευση της ΝΔ είναι να κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με στρεβλό τρόπο».

    Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".

    «Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

    «Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

    Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε:

    «Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία».

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του "Καλλικράτη".

    «Για πρώτη εξασφαλίζονται βιώσιμα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί οι πόροι, αν ήταν σήμερα σε εφαρμογή ο Καλλικράτης, θα ήταν της τάξεως των 4 δισ. 600 εκατ. ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα ήταν 3 δισ. 50 εκατ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. λιγότερα, ενώ για το 2011 θα είναι 5 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

    Κλείνοντας, και απαντώντας στις διαφωνίες για το χωροταξικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο γινόταν η διαβούλευση ούτε μια σελίδα κριτικής ή πρότασης δεν κατέθεσε.

    «Σιωπή και απουσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ας μην φτάνει, λοιπόν, στο άλλο άκρο και να κατηγορεί την κυβέρνηση με υπερβολές και κινδυνολογικές αναφορές», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

    Χθες, τη συζήτηση "χρωμάτισε" η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με αφορμή την παράκληση του κξ. Πετσάλνικου να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

    Αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες άφησαν στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

    Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ οι αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναιμική κυβέρνηση που σχεδιάζει με το ν/σ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θα βγάλει την 4ετία λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

    «Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

    «Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις Ν.Κακλαμάνη

    «Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αφού σημείωσε ότι τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και οι τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο», κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό κ. Ραγκούση «να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και να βοηθήσει ώστε ο "Καλλικράτης" να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως να είναι βιώσιμος και αποτελεσματικός».

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι αν ο κ. Ραγκούσης επιμείνει «στην πλήρη άρνησή του να διαλεχθεί και κυρίως να ακούσει , τότε για το τι πρόκειται να συμβεί στις 2/1/2011 την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο ίδιος, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, την άμεση παρέμβαση του οποίου ζητώ».

    Χθες, πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [02] ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου

    «Οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γ. Χαλάς, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Χαλάς είπε ακόμη ότι το κρουαζιερόπλοιο «Zenith» αποτελεί «Δούρειο Ίππο συμφερόντων, προκειμένου να καθιερωθεί και στην Ελλάδα κρουαζιέρα από πλοία, στα οποία εργάζονται ναυτικοί, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με πολύ χαμηλούς μισθούς και ανασφάλιστοι».

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε -πρόσθεσε- πλοία, όπως το "Zenith", να συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα, αφού υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας, καθώς εργάζονται 613 άτομα από 27 χώρες και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ τους».

    Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) στο Ταμείο Μισθωτών, η ΠΝΟ εξέφρασε την αντίθεσή της, καθώς «το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που απαιτούν την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών».

    Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το «Zenith».

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

    Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της, για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.

    [03] Πιονγκγιάνγκ-Σεούλ: Αυξάνεται η ένταση

    Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση συμφωνίας που είχε στόχο την πρόληψη κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Νότια Κορέα, την ώρα που το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις. Παράλληλα, η Κίνα, που υφίσταται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρεται να "επανεξετάζει" τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βόρειας Κορέας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό προειδοποίησε επίσης για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

    Την ίδια ώρα, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια, που επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

    Σημειώνονται μερικές ημέρες αφότου διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, επέρριψε στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για το ναυάγιο νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στο οποίο βρήκαν το θάνατο 46 ναυτικοί, με την εκτόξευση τορπίλης από υποβρύχιο.

    Τα γυμνάσια, που σημειώνονται, ακόμα, λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις.

    Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει "κάθε επαφή" με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.

    Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια--ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

    Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί "πρόοδος"--δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης "ισορροπιών".

    Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.

    Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί την 7η Ιουνίου, περίπου δυο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.

    [04] Ομολογία Τ.Μαντέλη

    Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

    Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

    Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

    Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

    'Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β' Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

    Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

    Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

    Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

    Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

    Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

    Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

    Νωρίτερα την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

    Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

    Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

    Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

    Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

    Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

    Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Στην συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

    Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

    Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".

    Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

    «Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κβ¦.».

    Δήλωση Κ.Σημίτη

    Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

    Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

    Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

    [05] Νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας

    Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο η διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο βασίζεται στην αποδοχή του γεγονότος της ανάδυσης πολλών ανταγωνιστικών δυνάμεων, στον συνδυασμό της διπλωματικής δραστηριότητας και της οικονομικής πειθαρχίας με τη στρατιωτική ισχύ και στην εγκατάλειψη του δόγματος εθνικής ασφαλείας της εποχής Μπους που καθιστούσε ύψιστη προτεραιότητα "τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Ισορροπώντας ανάμεσα στον ιδεαλισμό των προεκλογικών δεσμεύσεων και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Ομπάμα κατά τους πρώτους 16 μήνες διακυβέρνησης, το νέο στρατηγικό δόγμα προτείνει την επέκταση της συνεργασίας πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία και στον καταμερισμό των διεθνών ευθυνών.

    "Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ", γράφει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εισαγωγή του κειμένου.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

    Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνεται σε έγγραφο 52 σελίδων, το πλήρες κείμενο του οποίου θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, εγκαταλείπει την πολιτική του προληπτικού πολέμου της κυβέρνησης Μπους και υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας των ΗΠΑ όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής υπεροχής, απομακρύνεται ωστόσο από τη λογική της "cowboy diplomacy" που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις Μπους. Στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων , όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Στο κείμενο του νέου δόγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται ο στόχος της αντιμετώπισης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. "Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την απονομιμοποίηση της τρομοκρατίας και την απομόνωση όσων προσφεύγουν σε αυτήν...δεν πρόκειται για έναν παγκόσμιο πόλεμο εναντίον μιας τακτικής- της τρομοκρατίας- ή εναντίον μιας θρησκείας- του ισλάμ", αναφέρεται στο κείμενο. "Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου- της Αλ Κάιντα- και των τρομοκρατών που συνδέονται με αυτήν, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να επιτεθούν εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους", αναφέρεται επίσης στο κείμενο.

    Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια "σαφής επιλογή", ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

    "Οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μια σαφή επιλογή", αναφέρεται στο κείμενο, που καλεί την Πιονγκγιάνγκ να εξαλείψει τα πυρηνικά της όπλα και την Τεχεράνη να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα".

    "Εάν αγνοήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις , θα χρησιμοποιήσουμε πολλαπλά μέσα για να ενισχύσουμε την απομόνωσή τους και να διασφαλίσουμε ότι θα συμμορφωθούν προς τους διεθνείς κανόνες μη διάδοσης", των πυρηνικών όπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 12:30:34 UTC