Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο "Καλλικράτης"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 28/5/2010
  • [04] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη
  • [05] Αλλαγές στα σχολεία
  • [06] Πανεργατικό συλλαλητήριο

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"

    Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Κομοτηνής και θα συμμετέχει σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τοπικά στελέχη.

    Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

    "Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο "Καλλικράτης"

    Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφού προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ - στην οποία παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς - με αιχμή δήλωση ενόχλησης εκ μέρους του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τηρήθηκε συμφωνία του με τον κ. Τασούλα πως δεν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ επί του άρθρου 1.

    «Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).

    «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.

    «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

    Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές.

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

    «Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    «Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".

    «Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον "Καλλικράτη", που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".

    Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".

    «Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

    «Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

    Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε:

    «Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία».

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του "Καλλικράτη".

    Αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες άφησαν στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

    Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ οι αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

    «Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

    «Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη

    «Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αφού σημείωσε ότι τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και οι τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο», κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό κ. Ραγκούση «να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και να βοηθήσει ώστε ο "Καλλικράτης" να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως να είναι βιώσιμος και αποτελεσματικός».

    Πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 28/5/2010

    Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κομοτηνή.

    10:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Επιστημονική ημερίδα Ε.ΣΥ.Ν.- "ουσιοεξαρτήσεις και υποκατάσταση: θεραπεία ή συντήρηση;". Κέντρο Πολιτισμού "Αλέξανδρος" (Εθνικής Αμύνης 1)

    12:00:00 Θεσσαλονίκη ΑΠΘ Ελλάδα ΑΠΘ- Εκδήλωση με θέμα: "Ο Έλληνας μαχητής και νικητής της ερήμου, Βασίλης Ορφανός, μιλά για τις περιπέτειές του στο Rally Dakar".

    12:15:00 Αθήνα Αμερικής 5, αίθουσα 508 Ελλάδα Παρουσίαση βιβλίου: ΜΕΓΕΘΟΣ ΧΑΡΑΚTΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Ερευνητή του ΚΕΠΕ κ. Κ. Κανελλόπουλου, της κας Μ. Γρέγου και του κ. Α. Πετραλιά. Την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Θεόδωρος Λιανός, Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    13:00:00 Θεσσαλονίκη Λιμάνι Ελλάδα Γενική Συνέλευση ΟΛΘ. Η συνέλευση θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της αποθήκης 1 στην Α' Προβλήτα Λιμένος.

    12:30:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Ενημερωτική εκδήλωση για τη δασοπροστασία Σέιχ Σου- "ΚΑΛΛΙΣΤΩ". Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Κέδρινο Λόφο, κοντά στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης.

    13:00:00 Βόλος νομαρχία Μαγνησίας Ελλάδα Επίσημη ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας

    17:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ στα γραφεία του Συνδέσμου, Πλατεία Μοριχόβου 1 (4ος όρ.), Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 και ώρα 17:00 (ώρα προσέλευσης: 16:00) στο Ξενοδοχείο PORTO PALACE, 26ης Οκτωβρίου 65 Λιμάνι-Θεσσαλονίκη.

    17:30:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα ΤΕΕ/ΤΚΜ: Εσπερίδα για τα προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμης ανάπτυξης, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μεγ. Αλεξάνδρου 49), με θέμα: "Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες".

    Θεσσαλονίκη Ελλάδα Ετήσιο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων. Οι εργασίες του θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο, Μακεδονία-Παλλάς .

    19:00:00 Κομοτηνή Ελλάδα Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

    20:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Συνέντευξη Τύπου- 3η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ".

    Θεσσαλονίκη Μακεδονία Παλάς Ελλάδα 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Θεσσαλονίκη.

    Αθλητική ατζέντα

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Γυναικών 2011 (2ο τουρνουά-ΣΤ΄ όμιλος, 1η ημέρα):

    16.30 Φινλανδία - Πορτογαλία

    19.00 Βουλγαρία - Ελλάδα

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Ανδρών 2011 (2ο τουρνουά-Β΄ όμιλος, 1η ημέρα):

    18.00 Βρετανία - Φινλανδία

    20.30 Ελλάδα - Λετονία

    [04] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη

    Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

    Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Τ. Μαντέλης: Θα δώσω εξηγήσεις στη δικαιοσύνη

    "Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές" ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. "Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη", δήλωσε ο κ. Μαντέλης.

    Η συνεδρίαση της Επιτροπής

    Στον απόηχο της κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη,ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και της παραδοχής του, ότι πήρε τουλάχιστον 200.000 μάρκα, - ως εκλογική χορηγία, κατά τη δική του εκδοχή - συνεδρίασε η επιτροπή.

    Υπό το βάρος των σχολίων που ακούσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία καταλογίσθηκε στην επιτροπή αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του, τα 19 μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το πρωί χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και αποφάσισαν να απαντήσουν για όσα τουλάχιστον δεν αναλογούν στις τυχόν ευθύνες της.

    Εν τέλει αργότερα εκδόθηκε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

    Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

    Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

    Ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές.

    Είναι προφανές, καταλήγει, ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ.

    Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως επίσης κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

    Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει - σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση - και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

    Ζητείται αυτό, δεδομένου ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, "για τις οποίες η υπόθεση έχει κλείσει στο πλαίσιο γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης"

    Εξ άλλου απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί ο πρώην σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

    Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008, σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

    Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

    «Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

    Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια,ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

    Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

    Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

    Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης, δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

    Επισήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

    Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

    Δήλωση Κ.Σημίτη

    Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

    Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

    Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

    [05] Αλλαγές στα σχολεία

    Με κεντρικό σύνθημα και πυρήνα της πολιτικής :"Πρώτα ο μαθητής", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε τις αλλαγές που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

    Οπως είπε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, το πρόγραμμα αρχίζει από τον εξορθολογισμό της ύλης. Επισήμανε τον όγκο που υπάρχει στα βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, τον προβληματικό τρόπο παρουσίασης, την επικάλυψη από μάθημα σε μάθημα και από τάξη σε τάξη. Ολα αυτά επιβάλλουν την περικοπή καταρχήν στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

    Χαρακτηριστικά η υπουργός επισήμανε: " Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Σε πολλά σημεία η ύλη είναι δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες που διδάσκονται, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται, άλλοτε από σημαντικό βαθμό αλληλοεπικαλύψεων, και άλλοτε από κακό χρονισμό ανάμεσα σε επιμέρους μαθήματα. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και ο συντονισμός της ύλης διαφορετικών μαθημάτων".

    Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου να αποστείλουν σχέδια καλών πρακτικών που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στην σχολική μονάδα όπου εργάζονται.

    Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική διεύθυνση που όπως είπε φιλοδοξεί να αποτελέσει την ενιαία πύλη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και η οποία είναι : www.epimorfosi.edu.gr.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός με την επισήμανση ότι ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η κ.Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος την άκουσε με την γνωστή ευαισθησία του και την βαθιά γνώση του στα θέματα Παιδείας, επισημαίνοντας την αισιοδοξία του κ. Παπούλια για την αλλαγή στην παιδεία, που όπως είπε χρειαζόμαστε όλοι. Και η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε : "Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία".

    [06] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων, αλλά και δράσεων της συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΕΓΣΣΕ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα οικονομικά, και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Σε άμεση προτεραιότητα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, τίθεται η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας, τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης, η συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

    Στο μεταξύ, ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα μπλε λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

    Συγκεκριμένα, στάση εργασίας έγινε από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και θα επαναληφθεί από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Το συνδικάτο των εργαζομένων ζητάει μεταξύ άλλων, την πρόσληψη οδηγών, την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και την καταβολή ημερομισθίων τα οποία -όπως ισχυρίζονται-παρανόμως δεν κατέβαλε η διοίκηση.

    ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου

    «Οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γ. Χαλάς, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το «Zenith».

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

    Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της, για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 4:30:33 UTC