Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια κατακραυγή για το ρεσάλτο
  • [02] Από σήμερα οι νέες μειώσεις αποδοχών
  • [03] Ευρώ: Σε χαμηλό τετραετίας
  • [04] Ερευνα για την οικία Τσοχατζόπουλου

  • [01] Παγκόσμια κατακραυγή για το ρεσάλτο

    Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνήλθε εκτάκτως, καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση, ζητάει να απελευθερωθούν αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή. Επίσης το ΣΑ ζητάει να διεξαχθεί "άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής" έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα.

    Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν σήμερα σε ειδική συνοδό μετά από αίτημα της Τουρκίας. Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά από αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Εξακόσια δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο.

    Ανάμεσά τους 31 Έλληνες, τους οποίους και επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ κ. Κυριάκος Λουκάκης.

    Οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

    Μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο το νομικό καθεστώς κράτησής τους.

    Το Ισραήλ δεν έχει διασαφηνίσει εάν κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους και να υπογράψουν το χαρτί που ζητούν οι ισραηλινές αρχές, ή γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά της στρατιωτικής ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα.

    Ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αφού όπως επισημαίνεται στο διάβημα, η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

    Στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει και σήμερα κύμα αντιδράσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Ιεροσόλυμα, στο βόρειο Ισραήλ και απεργία, την οποία έχουν κηρύξει στο σύνολο των πόλεών τους οι Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής (στο βόρειο Ισραήλ).

    Επίσης 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ακύρωσε τα σχέδιά του να συναντηθεί την Τρίτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και θα διέκοψε το ταξίδι του στον Καναδά για να επιστρέψει στο Ισραήλ, αναφέρεται σε επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την "πλήρη υποστήριξή" του προς τον ισραηλινό στρατό, αλλά και τη λύπη του για τον θάνατο των ξένων ακτιβιστών. Ωστόσο, ο ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζα.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Επαναπατρισμός Ελλήνων

    Το υπουργείο Εξωτερικών υποδέχθηκε το πρωί τους πρώτους έξι απελαθέντες Ελληνες από το Ισραήλ και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των ελλήνων πολιτών, αίτημα που διατύπωσε από χτες ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου τους έξι στο αεροδρόμιο, συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη.

    «Η προστασία και ασφάλεια των ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», τόνισε ο κ Δελαβέκουρας.

    Σημειώνεται ότι από χτες, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την Ελλάδα, ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται Ελληνες.

    Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δέχθηκε τον Ισραηλινόπρέσβη 'Αλι Γιάχια, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ.

    Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010", που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου - Κ.Παπούλια

    "Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.

    "Καταδικαστέα και απαράδεκτα" χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου τα όσα προκάλεσε η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ.

    "Η βία που ασκήθηκε κατά την επιχείρηση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είχε τραγικά αποτελέσματα που μας προκαλούν βαθύτατη θλίψη. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια", αναφέρει στην δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

    "Ευτυχώς, μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες. Αναμένουμε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

    Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής, όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής, εξυπηρετείται μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Αντιδράσεις της Αγκυρας

    «Η διεθνής κοινότητα, αντί να περιμένει την έρευνα από μία διοίκηση που έχει κάνει το ψέμα κρατική πολιτική, πρέπει να εξετάσει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια το θέμα και να δώσει τη δέουσα νομική απάντηση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην κατάσταση, που έχει ανακύψει μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο Ισραήλ είπε «κανείς να μη δοκιμάσει τις αντοχές της Τουρκίας. Όσο πολύτιμη είναι η φιλία της Τουρκίας, άλλο τόσο ισχυρή είναι και η εχθρότητά της».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ΟΗΕ δεν πρέπει να αρκεστεί στην απόφαση, που ελήφθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και συμπλήρωσε «η επιθετικότητα του Ισραήλ πηγάζει από τη δύναμη, που αντλεί από κάπου». Έκανε, δε, γνωστό, ότι σήμερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνομιλία και με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

    «Η Παγκόσμια ειρήνη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα», είπε ο Τ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ οπωσδήποτε πρέπει να τιμωρηθεί». Σημείωσε μάλιστα ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει αμέσως». Απευθυνόμενος δε προς τον ισραηλινό λαό, είπε: «πρέπει να τερματίσετε αυτή την πορεία».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ και παρατήρησε τα εξής: "Υποστηρίζουν ότι υπήρξαν πυρά από τα πλοία. Φτάνει πια με τα ψέματά σας. Να είστε έντιμοι». Ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «όποιος στο εξής παραβλέψει τα εγκλήματα αυτά του Ισραήλ, θα είναι συνένοχος» και τόνισε: «Οι Ισραηλινοί, που τους είχαμε πει δημοσίως ότι αυτοί ξέρουν καλά να σκοτώνουν, έδειξαν γι άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο πόσο καλά ξέρουν τη δολοφονία και τη σφαγή». Σύμφωνα με τον ίδιος «η σφαγή αυτή είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας ειρήνης και της ανθρώπινης συνείδησης».

    «Όλοι μπορεί να παραβλέψουν τα εγκλήματα, ή ακόμη και να τα στηρίξουν με τρόπο ύπουλο. Αλλά το Ισραήλ να μην κάνει το λάθος να νομίσει ότι η Τουρκία είναι σαν τους άλλους. Το κόστος του λάθους αυτού θα είναι πολύ βαρύ», είπε ο Τ. Ερντογάν και σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει άμεσα να σταματήσει τους περιορισμούς εναντίον της Γάζας και να πάψει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνους.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία, είπε πως ανακλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στο ισραήλ, ματαιώθηκαν τρία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ, ζητήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ματαιώθηκαν δύο αγώνες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ μεταξύ της τουρκικής και της ισραηλινής εθνικής ομάδας κάτω των 18 ετών, ζητήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και ξεκίνησαν επαφές με χώρες της ΕΕ, του Οργανισμού ισλαμικής Διάσκεψης και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η οργάνωση ισλαμικής Διάσκεψης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα την άμεση απελευθέρωση των μελών της νηοπομπής και την παράδοση των πλοίων.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει αύριο σύσκεψη με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ, και τους υπουργούς, που μετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το αντικείμενο της σύσκεψης αναμένεται να είναι η κατάσταση, που έχει ανακύψει με το Ισραήλ. Οι υπουργοί μέλη του ΣΕΑ είναι οι εκάστοτε αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

    Χθες, στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 10.000 άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Τακσίμ κατά του Ισραήλ. Στην Άγκυρα, περίπου χίλια άτομα διαδήλωσαν μπροστά από την κατοικία του ισραηλινού πρεσβευτή. Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν σε και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

    Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Με αίτημα να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι και τα πλοία και να διακόψει η Ελλάδα τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία.

    Την εκδήλωση διαμαρτυρίας κάλεσε η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" και συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η Συμμαχία "Σταματήστε τον πόλεμο" καθώς και οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων κυρίως από αραβικές χώρες.

    Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την Ισραηλινή επίθεση στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" πρόκειται να εξαγγείλει και άλλες δράσεις για την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης.

    Η πρεσβεία του Ισραήλ ήταν περικυκλωμένη από αστυνομικά οχήματα και είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετά από μικροεπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

    Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τα Προπύλαια, περνώντας μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών , καταδικάζοντας την Ισραηλινή επίθεση και φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επίσης έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποίησε και η ΚΝΕ.

    Στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη πορεία πραγματοποιήθηκε από την Καμάρα προς το προξενείο των ΗΠΑ και τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Στην πορεία πήραν μέρος μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Οικολόγων Πράσινων και Οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συνδικαλιστές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσος Κουράκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση, μόλις ξεκίνησε η πορεία, από άτομα που τον πλησίασαν και είχαν λογομαχία μαζί του. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή τα εν λόγω άτομα προέρχονται από τον χώρο των αναρχικών, τον κατηγόρησαν ότι «πρασινίζει τον καπιταλισμό», του ζήτησαν να κατεβάσει το πανό, εκείνος αρνήθηκε και τότε του πέταξαν καφέ και μπουκάλι με νερό. Στο επεισόδιο δεν δόθηκε άλλη διάσταση.

    Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Καταδικάζουν κόμματα, σύλλογοι και κινήσεις

    Απρόκλητη και κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου χαρακτηρίζει η ΝΔ την ισραηλινή επίθεση, με δηλώσεις του υπέυθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλου και ζητάει από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη νηοπομπή και να καταδικαστεί διεθνώς η ενέργεια αυτή.

    «Είναι αυτονόητο ότι κάθε δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται απρόσκοπτα, πέρα και πάνω από σύνορα, ο δε κριτής της νομιμότητάς της είναι τα διεθνή θεσμικά όργανα και όχι μονομερώς ένα κράτος» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Για νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους, που "σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια". Η ΚΝΕ κάνει λόγο "έγκλημα που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    "Διεθνές έγκλημα" και "πειρατεία σε διεθνή ύδατα", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ισραηλινή επιδρομή και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν δικαιούται να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δολοφόνους και τους δολοφονημένους". "Της υπενθυμίζουμε -πρόσθεσε- ότι έγινε επίθεση σε πλοίο με ελληνική σημαία.

    "Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο. Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο. Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του. Όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του" αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν "τη δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ" αλλά και την "ολιγωρία που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση στο να προστατέψει τους Έλληνες της αποστολής και τα υπό ελληνική σημαία πλοία".

    Τέλος, την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής καταδικάζουν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό-Ιντιφάντα και η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταδικάζει την ισραηλινή επιδρομή, τονίζει ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών -και μάλιστα αμάχων".

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες και στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τον Λίβανο για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίθεσης του ισραηλινού στρατού, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος, καταδίκασε τον θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

    Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν χθες σε ένα "καταδικαστικό" κείμενο κατά του Ισραήλ για τη χρήση βίαςκαι ζητούν διενέργεια "ανεξάρτητης" έρευνας, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Στο κείμενο εκφράζεται επίσης μεγάλη λύπη και για τις απώλειες ζωών και καλούνται όλες οι πλευρές "να μειώσουν την ένταση", και "υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    "Πλήρη και αμερόληπτη έρευνα" στο θέμα της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στην ανθρωπιστική νηοπομπή, ζητούν ΕΕ και Ρωσία με κοινή ανακοίνωσή τους που εξεδόθη στο πλαίσιο της ρωσο-ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που διεξάγεται στην πόλη Ροστόφ στη νότια Ρωσία.

    Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και "ζητούν πλήρη και αμερόληπτη έρευνα" για τις συνθήκες του συμβάντος, αλλά και άμεση άρση του αποκλεισμού που θα επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα.

    Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει "τη βαθιά ανησυχία της".

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί "καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας" από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ζήτησε να "χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του "Στολίσκου της Ελευθερίας"».

    Παράλληλα, η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι "καταδίκασε τη δολοφονία πολιτών" από τους Ισραηλινούς.

    Νωρίτερα ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα είχε χαρακτηρίσει "καθαρή πρόκληση" τη διεθνή φιλοπαλαιστινιακή επιχείρηση.

    Την ισραηλινή επίθεση καταδικάζουν, η μία μετά την άλλη, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητούν άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις από το Ισραήλ.

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν όταν ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Την υπερβολική χρήση βίας και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών" καταδίκασε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε γραπτή δήλωσή του και επαναλαμβάνει ότι "η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων" της περιοχής αυτής.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την ισραηλινή επίθεση, αποκαλώντας την μία "κίνηση τρέλας", που θα βάλει φωτιά στην περιοχή.

    "Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του", τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου IRIB.

    [02] Από σήμερα οι νέες μειώσεις αποδοχών

    Από σήμερα, 1η Ιουνίου, ισχύουν οι περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών, των δώρων και των επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Ειδικότερα, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος, τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν μειωθεί κατά 12% από 1/1/2010, μειώνονται περαιτέρω από σήμερα κατά επιπλέον 8%. Σε όσους υπαλλήλους δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα μειωθούν οι αποδοχές τους κατά επιπλέον 3% (η πρώτη μείωση κατά 7% ισχύει από 1/1/2010).

    Παράλληλα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας θα είναι συνολικά 1.000 ευρώ (500 ευρώ, 500 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα) και θα δίδονται μόνο σε όσους υπαλλήλους οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα), συμπεριλαμβανομένων των δώρων, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά. Στην περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό αυτό και έως τα 3.083 ευρώ, καταβάλλεται αναλογία των δώρων αυτών, έως το όριο των 3.000 ευρώ.

    Στην εγκύκλιο παρατίθενται και δύο συγκεκριμένα παραδείγματα για την καταβολή των δώρων:

    1ο παράδειγμα:

    Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας, 2.983 ευρώ μεικτά, θα πάρει στο ακέραιο το ποσό των επιδομάτων εορτών και άδειας, υπολογιζόμενο ως εξής :

    Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και άδειας (1.000 ευρώ) ανέρχονται σε: 2.900*12+1.000=35.800 ευρώ (2.983 ευρώ μηνιαίως). Ο υπάλληλος αυτός- δεδομένου ότι οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές του, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με τα επιδόματα εορτών και άδειας είναι χαμηλότερες από 36.000 ευρώ- θα πάρει στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και άδειας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα άδειας).

    2ο παράδειγμα:

    Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας, 3.033 ευρώ μεικτά, θα πάρει αναλογία του ποσού των επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής :

    Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και άδειας (1.000 ευρώ) ανέρχονται σε: 2.950*12+1.000=36.400 ευρώ (3.033 ευρώ μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 ευρώ, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και άδειας, θα πρέπει από τον υπάλληλο αυτόν να αφαιρεθεί το ποσό των 400 ευρώ που υπερβαίνει τις 36.000 ευρώ, αναλόγως από τα επιδόματα εορτών και άδειας (200 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων, 100 ευρώ από το δώρο Πάσχα και 100 ευρώ από το επίδομα άδειας), έτσι ώστε οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με το μέρος των επιδομάτων που απομένουν μετά την αφαίρεση αυτή να μην υπερβαίνουν το ποσό των 36.000 ευρώ (δηλαδή 2.950*12+300+150+150=36.000 ευρώ) και τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, τα ποσά του επιδόματος εορτών και άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος αυτός, είναι 300 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 150 ευρώ για δώρο Πάσχα και 150 ευρώ για επίδομα άδειας.

    [03] Ευρώ: Σε χαμηλό τετραετίας

    Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε σήμερα γύρω στις 11.50 (ώρα Ελλάδας) στο 1,2115 δολάριο, το κατώτερο επίπεδο που έχει φτάσει εδώ και τέσσερα χρόνια, εξαιτίας την αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης και για την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη.

    Με πτώση πραγματοποιούνται σήμερα οι σήμερα οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια του Λονδίνου του Παρισιού και της Φρανκφούρτης. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο Λονδίνο, όπου η μετοχή της BP καταρρέει, έχοντας χάσει το 15% της αξίας της με την έναρξη της συνεδρίασης, έπειτα από την αποτυχία της επιχείρησης φραγής της πετρελαιοπηγής που προκαλεί την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

    Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,58% και διαμορφώθηκε στις 9.711,83 μονάδες.

    Πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών και στην Αθήνα, με τον γενικό δείκτη τιμών στις 12:45 να βρίσκεται στις 1.525,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,62%.

    [04] Ερευνα για την οικία Τσοχατζόπουλου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση του σπιτιού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου.

    Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ εξετάζει τα δημοσιεύματα του Τύπου και εάν κριθεί αναγκαίο, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος θα κληθεί ενώπιόν της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 12:30:25 UTC