Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή Siemens

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή Siemens

    Ημίωρη συνάντηση είχε στη Βουλή, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καπελέρης έκανε στον πρόεδρο της Εξεταστικής μία συνοπτική παρουσίαση των ελέγχων, που διενήργησε κατά την είσοδο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Siemens, αλλά τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει στοιχεία και ζήτησε μικρή προθεσμία -έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ο κ. Βαλυράκης διαβίβασε στον κ. Καπελέρη το αίτημα της Εξεταστικής να ελέγξει το ΣΔΟΕ και τους λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Πάντως, το πρωί, το μέλος της Εξεταστικής, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ζήτησε, επειδή είχε υπάρξει η πληροφορία ότι θα κατετίθεντο σήμερα από το ΣΔΟΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων των κωδικών για τα δώρα - ηλεκτρικές συσκευές που έδωσε η Siemens και σε πολιτικούς, να μην ανοιχθεί οποιοσδήποτε φάκελος, χωρίς την παρουσία των μελών της Επιτροπής.

  • ** Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Εξέταση Ρούντολφ Φίσερ, Αικατερίνης Τσακάλου.

    Ευθεία ομολογία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

    Καταθέτοντας, την Πέμπτη, για δεύτερη φορά η μάρτυρας, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ' αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια "και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της" από τον γερμανό διευθυντή.

    Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε "ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή".

    Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.

    Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: "Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς".

    Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε, ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

    Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.

    Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: "Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές".

    Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: "Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις."

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.

    Κατά τα λοιπά η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.

    Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

    Τη Δευτέρα η συζήτηση και η έγκριση του πορίσματος για το Βατοπέδι

    Με τη εξέταση του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

    Η πρόταση της ΝΔ για περαιτέρω παράταση των εργασιών, με αφορμή την αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχαζόπουλου, ενός ακινήτου, που κατά το παρελθόν ανήκε στην εταιρεία TORCASO, που εμπλέκεται στις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, δεν συνάντησε την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - το οποίο επέμεινε στην εξαγωγή πορίσματος την Δευτέρα και σε ενδεχόμενη συνέχιση της διερεύνησης των ύποπτων δραστηριοτήτων της εταιρείας, από την Προανακριτική Επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί.

    Προτίμηση στην επίσπευση των εργασιών, επέδειξαν επίσης, τόσον το ΚΚΕ, όσο και ο ΛΑΟΣ.

    Στην κατάθεσή του την Πέμπτη, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας TORCASO κατά την διετία 2006-7, παντελώς άσχετος με την πώληση ακινήτου επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου στην εταιρεία NOBILIS - του ίδιου ακινήτου που η NOBILIS στη συνέχεια μεταπώλησε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σαχπατζίδης ισχυρίστηκε πως την TORCASO αγόρασε κατόπιν προτροπής ιταλικού δικηγορικού γραφείου, το οποίο του σύστησε ο πρόεδρος της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι, καθώς η TORCASO είχε δύο ακίνητα "άνευ βαρών" στην Αθήνα, το ένα από τα οποία νοικιαζόταν στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, ο οποίος το υπενοικίαζε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ο ίδιος ο Γ. Σαχπατζίδης αγόρασε την εταιρεία MEADOW INVESTEMENTS LTD, η οποία ήταν ο μοναδικός μέτοχος της TORCASO στα χέρια του κυπρίου δικηγόρου Γ. Τριανταφυλλίδη, με τον οποίον ο έλληνας επιχειρηματίας ουδέποτε είχε συνεργασία, παρά μόνον έμμεση, μέσω του ιταλικού δικηγορικού γραφείου.

    Εν ολίγοις, ο κος Σαχπατζίδης, δεν διέθετε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί πως υπήρξε ιδιοκτήτης της TORCASO, ή που να τον εξασφαλίζει σε σχέση με τα ποσά που διέθεσε για την ανεπίσημη αγορά της, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης εξακολουθούσε να παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας και πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Η TORCASO κατά την διάρκεια της κατοχής της από τον κο Σαχπατζίδη, πούλησε το ακίνητο που στέγαζε προηγουμένως την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε διαγωνισμό που ελέγχεται ως εικονικός, για την μεταπώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, που είχε παραχωθεί στη Μονή από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο πλαίσιο των επίμαχων ανταλλαγών.

    Στις αρχές του 2007, έχοντας πωλήσει τα ακίνητά της, ο επιχειρηματίας προτίμησε να κλείσει την εταιρεία καταβάλλοντας τα 754.000 ευρώ που του ζητήθηκαν μέσω Ιταλίας, αντί να την κρατήσει ανενεργή.

    Βάσει των παραπάνω, ο Ν. Δένδιας (ΝΔ) εκτίμησε πως ο Γ. Σαχπατζίδης ουδέποτε υπήρξε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της TORCASO - θέση που συμμερίστηκε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) - ενώ εκτίμησε και πως η σχέση του Άκη Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία, σε συνδυασμό με την αποποίηση της λίμνης Βιστωνίδας επί υφυπουργίας των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 June 2010 - 8:30:19 UTC