Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"
  • [02] 'Υδρα. Οι Ελληνες ήρωες της Αργεντινής, η Εβίτα Περόν, σπάνια έγγραφα...

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"

    Αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εστιάζει στα θέματα της διαφάνειας και τον Αντώνη Σαμαρά να επικεντρώνεται στην οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

    «Βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν οι τεράστιες πληγές που μας γυρίζουν πίσω. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική πολιτική του προκατόχου σας. Εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου και της ευνομίας θα μας πάρουν με τις πέτρες. Απαιτώ τη συμβολή όλων και τις δικές σας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    «Ήταν και είναι απαίτηση μας η διαφάνεια παντού με κανόνες λογοδοσίας, χτύπημα της διαφθοράς, να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποθέσεις των ομολόγων και της Ζήμενς.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη και χαρακτήρισε λάθος να προσπαθούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στο χθες.

    Αφορμή της αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαμαρά σχετικά με την αλλαγή του διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, (Τ+10), αμέσως μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «λάθος σοβαρό και ασυγχώρητο» που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε καθώς επί μήνες, ενώ η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κερδοσκοπίας χωρίς να ελέγχονται.

    «Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συναλλαγών και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ενώ συμφώνησε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.

    «Χαίρομαι που θέλετε να είστε εποικοδομητικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, δεν το κάνατε. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της ΝΔ για το έθνος αν τα είχατε στηρίξει και να δώσουμε στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα συμπαγούς προσπάθειας. Χαίρομαι επίσης που οι βουλευτές σήμερα παίρνουν μέτρα και πρωτοβουλία για τη διαφάνεια γιατί επί ημερών σας υιοθετήθηκε ένα σύστημα χαλάρωσης των θεσμών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να προσέλθει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

    Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα

    Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον. Χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας - ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις «ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις» που παρατηρούνται.

    «Τι κάναμε τους οκτώ μήνες που είμαστε κυβέρνηση; Είναι πολύ βασικό να λειτουργήσει το παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας στον καταναλωτή να παρακολουθεί σούπερ μάρκετ και αγορές. Δεύτερον οι αγορανομικοί έλεγχοι με τα πρόστιμα. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισχυρές ελεγκτικές αρχές και εποπτεία - ακόμα και στις λαχαναγορές. Έχουμε προωθήσει αγορανομικές διατάξεις όπως π.χ. στα φάρμακα, όπου επιτυγχάνεται για τα ταμεία, όφελος 140 εκ. ευρώ μηνιαίως. Παγώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δώσαμε εντολή, για πρώτη φορά, υποβολής φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Θέλουμε μια ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τελειώνουμε με τους κουμπάρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά.

    «Είστε πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ενώ οι μισθοί μειώνονται, αλλά "οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης", ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της νομαρχίας Πειραιά, οι τιμές των εισαγόμενων εκτοξεύονται από 180% έως 450% και αναρωτήθηκε ποιος θα ελέγξει αυτήν την αισχροκέρδεια. «Όταν το καταναλωτικό κίνημα είπε «"εν πληρώνουμε", καταστήσατε την άρνηση φορολογικό αδίκημα. Θα κάνετε το ίδιο για την προστασία των καταναλωτών και για τον έλεγχο των τιμών;», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «ΕΒρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γι' αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά πρέπει να βρούμε το πρόβλημα. Τα συμφέροντα είναι πολλά και παντού και είναι και μέσα στο κράτος, τις λειτουργίες του. Έχουμε τεράστια περιουσία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού με τρόπο διαφανή. Αυτά όμως, απαιτούν ανατροπές που δεν εξυπηρετούνται με γενικόλογο επαναστατικό λόγο. Στη μάχη αυτή δεν περιμέναμε μηδέν κριτική, αλλά να συμβάλλετε. Περιμένετε από 15 υπουργούς να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα;»

    «Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση - και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ.Καρατζαφέρη

    Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κ.α.)

    Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και την ευνομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για αυτό τον λόγο θεσμοθετούνται κοινές δράσεις και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε το μέγεθος του προβλήματος και στην γραφειοκρατία, στις πολλαπλές αρμοδιότητες και οι οποίες δημιουργούν ένα περίπλοκο κομμάτι για να τονίσει ότι ο Καλλικράτης θα παίζει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ, «την μισή δηλαδή δόση του Μαΐου από τα χρήματα που πήραμε». Είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό μαγαζιών, συμπληρώνοντας ότι «χάσαμε τη βιομηχανία από λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων και κινδυνεύουμε να χάσουμε και το εμπόριο». Πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι είναι ο αφανισμός 12 κλάδων, λόγω της εισαγωγής από την Κίνα υποδημάτων, ρούχων κι άλλων προϊόντων - "μαϊμού". Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «κάνετε ότι έκανε ο Τζουλιάνι, που κατέστρεφε το παράνομο προϊόν», αναφέροντας πως αν δεν πατάξουμε το φαινόμενο έχουμε διαρροή 12 δισ. Πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος. «Υπάρχουν τρόποι αρκεί να συνοδεύονται από βούληση και θέληση» κατέληξε.

    [02] 'Υδρα. Οι Ελληνες ήρωες της Αργεντινής, η Εβίτα Περόν, σπάνια έγγραφα...

    Στον πολεμικό στόλο της Αργεντινής υπήρξαν πλοία, με τα ονόματα «Γεωργίου» και «Σπύρου» στις πλώρες τους. Το νήμα της ιστορίας που τα βάφτισε, χάνεται στον χρόνο. Μοιάζει με παραμύθι και ξεκίνησε λίγο μετά το 1800, στην Ύδρα και τη Μυτιλήνη, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, για να φτάσει στη Λατινική Αμερική και το Μπουένος Άιρες.

    Είναι η ιστορία δύο Ελλήνων ναυτικών, που εγκαταλείποντας τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι συγκυριών, έφτασαν να συγκαταλέγονται ανάμεσα τους εθνικούς ήρωες της Αργεντίνικης Ανεξαρτησίας.

    Ακόμη και σήμερα, ο επισκέπτης της Ύδρας βρίσκεται μπροστά σε μια ανάγλυφη επιγραφή στο λιμάνι της, που μαρτυρά την ιστορία. Πρόκειται για την τιμητική επιγραφή, που ένα αργεντίνικο καράβι εγκατέστησε στο νησί πριν τα μέσα του αιώνα, γύρω στο 1937.

    Στο δε μουσείο του νησιού, φιλοξενείται ένα "δώρο" της Εβίτας Περόν, από το 1949, προς τιμήν του "Γεωργίου" ή Jorge ή αλλιώς Νικόλαου Κολμανιάτη.

    Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, παρακολουθώντας τους Κολμανιάτη και Σπύρου στη διαδρομή που τούς οδήγησε στην Αργεντινή κι έχει από όλα: εγκλήματα τιμής, αέρα Γαλλικής Επανάστασης, περάσματα από τη Μάλτα, το Βασίλειο της Νεαπόλεως και τη Ρωσία, ηρωϊσμό που ξεπερνά τα ανθρώπινα, ακόμη και μία "Κάρμεν".

    Ένα επεισόδιο τιμής, μια λιποταξία και ο αέρας της Γαλλικής Επανάστασης

    Το 1784, στην Ύδρα γεννήθηκε ένα παιδί, που βαφτίστηκε Νικόλαος και γρήγορα φανέρωσε ανήσυχο πνεύμα, το οποίο υπογραμμίστηκε από τον άνεμο φιλελεύθερων ιδεών στο νησί. Νεότατος ακόμη, ο Νικόλαος Κολμανιάτης, άρχισε να ταξιδεύει και πολύ γρήγορα διακρίθηκε. Τον Ιούλιο του 1952, ο τότε διοικητής της Εμποροναυτικής Σχολής Υδρας, Θεοφάνης Καλλίτσας, γράφει στη "ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ" ότι ο νεαρός Νικόλαος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί όπου γεννήθηκε, εξαιτίας ενός επεισοδίου τιμής.

    Διαβάζουμε στις σελίδες της μηνιαίας έκδοσης: "Κάποιος από τους θρασείς παλληκαράδες του τόπου ενοχλούσε τη γυναίκα του. [...] Σαν έμαθε το νέο, ο Κολμανιάτης υπηρετούσε στον τουρκικό στόλο. Χωρίς πολλούς δισταγμούς, λιποτάκτησε και έφτασε στην Ύδρα, όπου προκάλεσε τον άνδρα σε μονομαχία και τον μαχαίρωσε. Έτσι, φοβηθείς τη σύλληψι από τον αυστηρό διοικητή του νησιού, Γεώργη Βούλγαρη και την αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη για να δικαστεί, όπου ασφαλώς θα υφίστατο μαρτυρικό θάνατο, όχι τόσο για το φόνο όσο για τη λιποταξία, πήρε μια βάρκα με πανί και εξαφανίστηκε".

    Χρόνια μετά, ίχνη του εντοπίζονται στη Μάλτα και λίγο αργότερα στο Βασίλειο της Νεαπόλεως. Εκεί, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο Νικόλαος αντιστάθηκε στις διώξεις πολιτών, που ξεκίνησε η κυβέρνηση, με σκοπό να εκμηδενίσει το επαναστατικό ρεύμα, που κατέκλυσε την Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

    Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα, ήταν ραγδαίες: εγκατέλειψε την περιουσία που είχε δημιουργήσει στη Νάπολη και βρέθηκε στη Ρωσία, όπου κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Σύντομα τού απονεμήθηκε ο βαθμός του πλωτάρχη, καθώς εκτιμήθηκαν οι ικανότητές του.

    Από τη Ρωσία στο νησί Μάρτιν Γκάρθια για μια γιγαντομαχία

    Όπως έδειχναν όλα, είχε μπροστά του μια εξαιρετική σταδιοδρομία στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Αλλά τότε, κάτι άλλο τράβηξε την προσοχή του. Ήταν το 1810, όταν άρχισαν οι αψιμαχίες μεταξύ Αργεντινών και Ισπανών, για την ανεξαρτησία των πρώτων από το ισπανικό στέμμα, με πρωτοστάτη τον Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν. Ο Νικόλαος αποφάσισε τότε να αφήσει πίσω του τη Ρωσία και το αληθινό του όνομα και να πάρει το ψευδώνυμο Γεωργίου.

    Στην Αργεντινή έφτασε το 1811, έχοντας στο πλευρό του τον ναυτικό Σαμουήλ Σπύρου, από τη Μυτιλήνη. Οι δύο τους γνωρίζονται με τον Ιρλανδό Γουλιέλμο Μπράουν, στον οποίο είχε ανατεθεί η οργάνωση του αργεντίνικου στόλου.

    Η ιστορία της Αργεντινής ξεκινά να μνημονεύει τον Νικόλαο Γεωργίου από τη 10η Μαρτίου του 1814, όταν στη διάρκεια μιας ναυμαχίας κοντά στο νησί Μάρτιν Γκαρθία, δόθηκε -όπως μαθαίνουμε από τις εφημερίδες της εποχής- "μια γιγαντομαχία", στη διάρκεια της οποίας, "μετά από πολύωρο και πεισματώδη δράση, έτρεψεν εις φυγήν τους Ισπανούς".

    Επικαλούμενοι προφανώς την ελληνική υπηκοότητα του ήρωα, πολλοί ιστορικοί της εποχής χαρακτήρισαν τη ναυμαχία "ομηρική". Μάλιστα, κατά σύμπτωση, η ναυαρχίδα στην οποία επέβαινε ο Υδραίος ναυτικός, με την ιδιότητα του αξιωματικού, είχε το επίσης ελληνικό όνομα "Ηρακλής".

    Το τελευταίο ταξίδι του Σπύρου και της Κάρμεν

    Δίπλα στον "Ηρακλή", αγωνιζόταν ο Σπύρου, κυβερνήτης του πολεμικού "Κάρμεν". Λίγες ημέρες μετά, το ίδιο σκαρί μετέφερε τον γενναίο ναυτικό στο τελευταίο του ταξίδι.

    Ήταν στη ναυμαχία Αρρόζο δε λα Τσίνα, όταν ο Σαμουήλ, περικυκλωμένος από υπεράριθμους Ισπανούς και, για να μην πέσει η "Κάρμεν" στα χέρια του εχθρού, ανατίναξε το πλοίο, βάζοντας φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του.

    Ο Κολμανιάτης εικάζεται ότι είδε την έκρηξη, καθώς το πλοίο που κυβερνούσε, το "Τρινιντάτ", στο οποίο είχε απομείνει μόνο με τον ύπαρχό του και ελάχιστα μέλη του κατώτερου πληρώματος, βρισκόταν σχετικά κοντά στην "Κάρμεν". Ωστόσο, κατάφερε για ακόμη μία φορά να διαφύγει.

    Η επόμενη αναφορά του ονόματός του είναι στο Μοντεβιδέο, όπου "η γενναιότης και η μέχρι απερισκεψίας ορμητικότης του έκαναν θαύματα". Πρώτος αυτός εισήλθε στην εξαιρετικά στρατηγική και οχυρή αυτή θέση. "Τη στρατιωτική του επιτυχία στεφάνωσε και σημαντικότερη διπλωματική, γιατί κατόρθωσε να προσεταιρισθή υπέρ των Αργεντινών, τον αξιόμαχο στρατό και στόλο του αντιπάλου", γράφει η "ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ".

    Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Βραζιλίας, ο Κολμανιάτης ανήκε πια στο ανώτερο επιτελείο του στόλου. Έλαβε μέρος σε οκτώ ναυμαχίες το 1826, δέκα το 1827 και τρεις το 1828.

    Το παράσημο της Αργυράς Ασπίδας και η Εβίτα Περόν

    Στην ελληνική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ-PATRIA" της Νοτίου Αμερικής, διαβάζουμε στις 6 Ιανουαρίου του 1957: "Ότε επανήλθε νικητής στο Βουένος Αϊρες, κυβερνήτης της φρεγάδας 'Αυτοκράτειρα', το 1828, ετιμήθη με το παράσημο του Τάγματος της Αργυράς Ασπίδος. Έκτοτε, πολεμικά της Αργεντινής, σχολαί και οδοί πόλεων και κωμοπόλεων φέρουν το όνομά του".

    Το 1937, ένα αντιτορπιλικό του αργεντινού στρατού «βαφτίστηκε» προς τιμήν του Jorge, ενώ άλλο έλαβε το όνομα του Σπύρου. Μάλιστα, το "ARA ESPIRO", στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, είχε καταπλεύσει στον Πειραιά.

    Σήμερα, στην Ύδρα, δύο μνημεία μαρτυρούν την ιστορία του Κολμανιάτη. Η μία είναι η ανάγλυφη επιγραφή στο "έμπα" του νησιού, στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, όπου ο Κολμανιάτης απεικονίζεται ανάμεσα σε δύο όρθιες γυναίκες, που συμβολίζουν την Ελλάδα και την Αργεντινή.

    Η άλλη, μια προτομή, που στη βάση της αναγράφει "JORGE", την οποία η Εβίτα Περόν δώρισε τον Νοέμβριο του 1949 στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ).

    Υδρα, ένα νησί που μυρίζει ιστορία

    Γενικά, κάθε στενάκι της Ύδρας μυρίζει ιστορία. Ο επισκέπτης μπορεί να την "αισθανθεί" κοιτάζοντας το άγαλμα του Μιαούλη που ατενίζει το πέλαγος και προσπερνώντας το σπίτι του Κουντουριώτη. Ή βλέποντας -έστω πίσω από προθήκες- κάποια από τα 6.000 βιβλία (ακόμη και παλιές ή σπάνιες εκδόσεις από το τέλος του 17ου- αρχές 18ου αιώνα!) ή τα 18.000 πρωτογενή έγγραφα, κώδικες και κατάστιχα της προεπαναστατικής, επαναστατικής και μεταεπαναστατικής περιόδου, που φυλάσσονται στο ιδρυθέν το 1918 Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Υδρας.

    Ανάμεσα στα βιβλία, που φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμοόυ, υπάρχουν ακόμη και εκδόσεις του 18ου αιώνα και εικονογραφημένα, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης και του ΙΑΜΥ, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, συγγραφέας -μαζί με την Αννίτα Πράσσα- της μονογραφίας "Ανδρέας Μιαοόυλης [1769-1835], Από την Υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα".

    "Το πρώτο έγγραφο του αρχείου μας χρονολογείται από το 1708", εξηγεί και προσθέτει ότι ανάμεσα στα 18.000 έγγραφα περιλαμβάνεται η αλληλογραφία της κοινότητας και των δημογερόντων της Ύδρας με άλλες επαναστατημένες περιοχές, εμπορική αλληλογραφία, προσωπικά αρχεία και ατομικοί φάκελοι.

    «Παξιμάδι δια το Παλέρμον»

    Δεν είναι όλα τα έγγραφα και τα βιβλία του αρχείου προσβάσιμα στον επισκέπτη -λόγω παλαιότητας και σπανιότητας- αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μια "γεύση" για τα απλά και καθημερινά -από το τί εμπορευόταν το νησί και πώς φορολογούνταν οι πολίτες- μέχρι τα πιο μεγάλα και σημαντικά, όπως το πώς προετοιμάστηκε στην Υδρα ο απελευθερωτικός αγώνας.

    Για παράδειγμα: το 1799, Μαρτίου πρώτη, στο κατάστιχον του κοινού τάσνων και χαρατζίων του παρόντος χρόνου, αναφέρεται η τροφοδοσία παξιμαδιού από "τον θανάση του βόκου" σε καράβι με προορισμό την Αλγερία. Ή το 1800, η ποσότητα ίδιου προϊόντος "όπου εδόσαμεν δια το καράβι του καπετάν γεώργη, δια το παλέρμον και μισήνα από το φούρνο του θανάση βόκου". Το 1819 (11 Σεπτεμβρίου), ενημερωτικό έγγραφο των προεστώτων, σταλμένο προς την αρχηγό των Υδραίων Ναυτικών της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντή Γκιούστο.

    Ακρόπρωρα από πλοία του Αγώνα

    Το μουσείο φιλοξενεί επίσης κειμήλια των Βαλκανικών και του Α' και Β' Παγκοσμίου πολέμου, υδραϊκές ενδυμασίες, ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα και ιστορική πινακοθήκη με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, κυρίως ελαιογραφίες αλλά και υδατογραφίες με απεικονίσεις πλοίων του Αγώνα.

    Η Υδρα, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, αποτελεί σίγουρα ιδανικό προορισμό για τον ταξιδιώτη που αναζητά τα ίχνη της ελληνικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Οι πολεμίστρες και τα κανόνια, τα πέτρινα αρχοντικά των αγωνιστών της Επανάστασης - Μιαούλη, Βούλγαρη, Κουντουριώτη, Κριεζή- τα έξι μοναστήρια και οι 300 εκκλησίες θέλγουν τον "υποψιασμένο" επισκέπτη.

    Ανάμεσα στην Υδρα και τις ακτές της Αργολίδας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το νησάκι Δοκός όπου είναι εγκατεστημένος από το 1923 ένας φάρος, με ύψος πύργου εννέα μέτρα και εστιακό 23. Η περιοχή ερευνήθηκε από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1989-1992) και στον Δοκό βρέθηκε το αρχαιότερο μέχρι στιγμής γνωστό ναυάγιο στο Αιγαίο. H υποβρύχια ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως δύο λίθινες άγκυρες και αρκετούς αμφορείς, αλλά όχι το ίδιο το πλοίο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ναυάγιο χρονολογείται στην ύστερη Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο, μεταξύ 2100 και 2500 πΧ. Και, φυσικά, οι υπέροχες παραλίες της, προσφέρονται για ιδανικές διακοπές.

    _


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 June 2010 - 8:30:21 UTC