Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεξελέγη πρόεδρος ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Πρωταθλητής με διακοπή!
  • [03] "Ερχονται δέσμες μέτρων"
  • [04] Κατάρρευση γέφυρας

  • [01] Επανεξελέγη πρόεδρος ο Αλ. Τσίπρας

    Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΝ σε σύνολο εκλεγμένων συνέδρων 1356 -εκ των οποίων 68 δεν παρέλαβαν κάρτα συνέδρου-ψήφισαν 1038 σύνεδροι.

    Ο κ. Τσίπρας πήρε 785 ψήφους, ο έτερος υποψήφιος Γιώργος Βλαχογιώργος πήρε 56 ψήφους ενώ βρέθηκαν 162 λευκά και 35 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην επόμενη ημέρα καθώς η Ανανεωτική Πτέρυγα θα αποφασίσει την στάση της στη Βουλή, αν δηλαδή θα παραμείνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσει.

    Ο κ. Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος -έως τώρα- του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου, είχε δηλώσει ότι η η συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του ΣΥΝ στην κοινωνία» και «οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα».

    «Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας και σας δηλώσαμε με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι για την Ανανεωτική Πτέρυγα, η απόφαση του Συνεδρίου σε αυτό το θέμα έχει οριακά χαρακτηριστικά» τόνισε ο κ Κουβέλης και σημείωσε ότι η Ανανεωτική πτέρυγα δεν θα λάβει μέρος στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύει.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κ. Τσίπρας έλανε λόγο για σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΝασπισμού «να γυρίσουμε σελίδα, να βάλουμε τέλος στις παθογένειες που κρατούν το κόμμα μας καθηλωμένο, που μας κρατούν όμηρους σε άγονες αντιπαραθέσεις, σε άγονα και ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια».

    «Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω στο ακέραιο αυτή την εντολή και εγώ και η νέα ηγεσία που θα προκύψει σήμερα από την ψηφοφορία. Να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά ώστε να είμαστε αντίστοιχοι στις απαιτήσεις του κόσμου της αριστεράς αλλά και στις απαιτήσεις της κοινωνίας που θέλει μια αριστερά δίπλα της να αγωνίζεται και να ανοίγει δρόμους για μια άλλη προοπτική» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    Σε ερώτηση αν θα ζητήσει από τον Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «δεν είναι ώρα για αποχωρήσεις. Είναι ώρα για συνθέσεις πάνω σε μια σαφή και καθαρή πορεία».

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Τσίπρας, συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία τους στον Συνασπισμό, λέγοντας ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο, ενώ είχε καλέσει την Ανανεωτική Πτέρυγα "να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή".

    Ιδιαίτερη αναφορά και μάλιστα αιχμηρή έκανε για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον κ. Αλαβάνο τονίζοντας ότι από αύριο θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, θα πάρουν το μήνυμα ότι "τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ".

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, "να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων". Επίσης υπογράμμισε ότι "δεν περισσεύει κανείς παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν" και διαβεβαίωσε ότι "από την Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση".

    [02] Πρωταθλητής με διακοπή!

    Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε μέσα στο ΣΕΦ πρωταθλητής Ελλάδος για 8η συνεχόμενη φορά, παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

    Με εναπομείναντα χρόνο 1 λεπτό 3 δευτερόλεπτα και με την ήττα να φαίνεται μη αναστρέψιμη για την ομάδα του Ολυμπιακού, στο -6 (69-75) μετά από «γκολ φάουλ» του Νίκολας, οι λιγοστοί οπαδοί των «ερυθρολεύκων» που βρίσκονταν στα «πέταλα» ξεκίνησαν νέο γύρο από ρίψη κροτίδων και αντικειμένων μέσα στο παρκέ.

    Παρά την προτροπή του Α` διαιτητή, Λάζαρου Βορεάδη, στους παίκτες του Παναθηναϊκού να επιστρέψουν στο παρκέ για το τελευταίο λεπτό, οι οπαδοί του Ολυμπιακού έσπασαν καθίσματα και τα εκσφενδόνισαν στο παρκέ μαζί με φωτοβολίδες.

    Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από το να αποχωρήσουν οι «πράσινοι» στα αποδυτήρια με τον αγώνα να κατακυρώνεται οριστικά υπέρ του Παναθηναϊκού που στέφθηκε έστω και με αυτόν τον τρόπο πρωταθλητής.

    Επιβαρυντικό για τον Ολυμπιακό, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν το φύλλο αγώνα που συνέταξαν οι διαιτητές του τέταρτου τελικού της Α1. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» μηδενίζονται στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, την οποία κερδίζει ο Παναθηναϊκός με σκορ 20-0. Στο φύλλο αγώνα, οι διαιτητές της αναμέτρησης αναφέρουν τι ακριβώς συνέβη πριν αλλά και τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος ως γνωστόν διεκόπη 1:03 πριν την ολοκλήρωσή του λόγω ρίψης αντικειμένων από τους λιγοστούς οπαδούς του Ολυμπιακού που είχαν μείνει στο γήπεδο.

    Ο μηδενισμός του Ολυμπιακού, εφόσον ισχύσει, σημαίνει ότι η ομάδα του Πειραιά θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα της Α1 με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών καθώς και τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών για δύο αγώνες. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από την απόφαση του αθλητικού δικαστή, ο οποίος θα εξετάσει όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τα επεισόδια αλλά και τις δύο διακοπές του αγώνα, μία εκ των οποίων και οριστική.

    [03] "Ερχονται δέσμες μέτρων"

    Βασικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων είναι οι σοβαρές ενδείξεις ανάκαμψης του εργατικού κινήματος, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε, ότι είναι ανάγκη αυτή η ανάκαμψη να σταθεροποιηθεί, να οργανωθεί ακόμα καλύτερα, αλλά και να διευρυνθεί.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι σήμερα καταγράφεται η απόλυτη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και προέβλεψε ότι θα έρθουν αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων, όχι μόνο με βάση όσα προβλέπει το μνημόνιο αλλά και εκτός μνημονίου όπως στην παιδεία και την υγεία, ή όπως γίνεται με τον "Καλλικράτη".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι πλέον, η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ δεν είναι θέμα ταμπού, αφού ήδη τα σενάρια υπάρχουν και σημείωσε, ότι ο λαός πρέπει να σκεφθεί και αυτή την προοπτική, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωζώνη παραπαίει και ότι η ανάκαμψη όταν έρθει θα είναι αναιμική, εκτιμώντας ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ ακόμα.

    Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο των εκτιμήσεων του ΚΚΕ είναι ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης πιθανόν να αυξηθούν και οι τοπικές συγκρούσεις και στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι θα οξυνθούν οι αντιθέσεις μεταξύ χωρών, επικαλούμενη το παράδειγμα της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να γίνει δορυφόρος της Τουρκίας και να δώσει κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων κεφαλαίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε, ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες και αναπόφευκτες και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της ανανέωσης έχει ζωή 50 χρόνια και τελικά, όλοι αυτοί που το επικαλούνται πνίγονται στις αντιφάσεις τους και σημείωσε ότι ο οπορτουνισμός ήταν πάντα εχθρικός στο λαϊκό κίνημα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ανανέωση στο έδαφος της διαχείρισης του συστήματος δεν υπάρχει. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για ανανέωση του ΚΚΕ σε πολιτικές, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ανανέωση γίνεται και δεν προπαγανδίζεται και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ σταδιακά έχει εκσυγχρονίσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος και τις έχει προσαρμόσει στις σημερινές εξελίξεις.

    Σχετικά με τα σκάνδαλα η κ. Παπαρήγα είπε, ότι σκάνδαλα βεβαίως υπάρχουν και είναι υπαρκτά, ωστόσο πρόσθεσε, ο λαός παγιδεύεται γιατί με όλη αυτή την εκστρατεία διαστρέφουν τη βαθύτερη αιτία της κρίσης, τονίζοντας ότι τα σκάνδαλα είναι σύμπτωμα της κρίσης και όχι η αιτία.

    Σε ερώτηση σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ, η γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της, κάνοντας λόγο για ημίμετρα, ενώ απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου είπε, ότι πρόκειται για μια πολιτική αναμέτρηση και τόνισε, ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ θα υπάρξουν και πρόσωπα τα οποία δεν θα είναι στελέχη του ΚΚΕ.-

    [04] Κατάρρευση γέφυρας

    Δώδεκα παιδιά στην Ινδονησία έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ποτάμι του νησιού Σουμάτρα, μετά την κατάρρευση ξύλινης εναέριας γέφυρας πάνω την οποία βρίσκονταν, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

    Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Κυριακή όταν παιδιά, όλα ηλικίας κάτω των 12 ετών, είχαν ανεβεί στη γέφυρα για να παρακολουθήσουν μια παραδοσιακή τελετή που είχαν οργανώσει χωρικοί για να "απομακρύνουν την κακοτυχία" μετά την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων ερυθράς σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Ατσεχ.

    "Τριάντα επτά παιδιά είχαν συγκεντρωθεί πάνω στη γέφυρα όταν αυτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα τα παιδιά να πέσουν στο ποτάμι", είπε ο Ιμπνού Χασγίμ, ο διοικητής της επαρχίας Γκάγιο Λούες. Είκοσι πέντε μεταξύ αυτών διασώθηκαν φέροντας μόνο ελαφρά τραύματα, ενώ δώδεκα παιδιά παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα.

    Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τις σορούς των παιδιών.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η γέφυρα υποχώρησε από το βάρος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί πάνω σε αυτήν για να δει την τελετή και ότι αυτό ήταν αιτία να κοπεί ένα από τα σχοινιά της γέφυρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 10:30:27 UTC