Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα"
  • [02] "Θα πετύχουμε τους στόχους μας"
  • [03] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι
  • [04] Άκαρπη συνάντηση
  • [05] Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς

  • [01] "Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα"

    Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό θα είμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο διαθεσμικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ακόμη σημείωσε ότι "επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος".

    "Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι το κυβερνητικό έργο δεν περιοριζεται μόνο σε ορισμένα μέτρα, αλλά και σε μεγάλες αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει στη χώρα έδω και δεκαετίες και τόνισε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις αλλαγές που κάνουμε.

    "Και είναι σαφές ότι οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και το κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου", πρόσθεσε.

    [02] "Θα πετύχουμε τους στόχους μας"

    Την ικανοποίησή του για την "εξαιρετικά σημαντική συμφωνία" του Eurogroup, ως προς τις τελευταίες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η ευρωζώνη διαμηνύει στις αγορές ότι θα υπερασπισθεί τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και τη σταθερότητα στο σύνολό της.

    Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δίνει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ, αν χρειαστεί, να χρηματοδοτηθούν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που χρηματοδοτείται η Ελλάδα.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αρκετές χώρες, αλλά και ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, αναγνώρισαν ότι υπήρξε καθυστέρηση, η οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα.

    Οσον αφορά στη λεγόμενη "Ομάδα Κρούσης", υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι που συνεδρίασε για δεύτερη φορά χθες το βράδυ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και προς την αποκλιμάκωση του χρέους.

    Ωστόσο, η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα να εξετάζεται όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και το ιδιωτικό, το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι υπέρογκο.

    Εξ άλλου, οι υπουργοί οικονομίας συζήτησαν το ζήτημα του αυτόματου χαρακτήρα των κυρώσεων, σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ειδικότερα, η Ελλάδα συμφώνησε στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών ποινών, ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο τόνισε ότι οι ποινές δεν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα "τιμωρίας", αλλά το χαρακτήρα "αποτροπής και διόρθωσης".

    Επιπλέον, στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν "σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης", δηλαδή θα ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο διατάξεις που θα χαρακτηρίζουν παράνομες τις δημοσιονομικές υπερβάσεις.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούνιο, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές παρατηρήσεις που απέσπασε από τους ευρωπαίους ιθύνοντες το τριετές πρόγραμμα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

    Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών, τόνισε ότι με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο Επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν,κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμαναν την ικανοποιητική εφαρμογή του κοινού τριετούς προγράμματος για την ελληνική οικονομία, και τόνισαν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας και οι διαρθρωτικές αλλαγές εκτελούνται κανονικά.

    Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι πάνω από 40% . Το ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, η αύξηση των εσόδων είναι της τάξεως του 8%. Η αύξηση αυτή, τόνισε ο υπουργός, είναι πολύ κοντά στο στόχο, χωρίς ακόμη να έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και από τους φόρους ειδικής κατανάλωσης. "Η Ελλάδα έχει πάρει πολύ περισσότερα μέτρα για να επιτύχει το στόχο της και ακόμα και με μία μικρή απόκλιση των εσόδων, λόγω ύφεσης, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα στο όργιο φημών περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται περί "αστειοτήτων". "Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. Ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές", ανέφερε ο υπουργός.

    [03] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι

    Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστωνίδας. Παρά τις προσπάθειες, τα κόμματα δεν συμφώνησαν ούτε στη σύνταξη κοινού πορίσματος ούτε και στην έκδοση κοινών πορισματικών θέσεων για την έναρξη, πορεία και τεκμηρίωση του σκανδάλου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Μπετενιώτης παράδοσε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

    Χθες, προσήλθε οικειοθελώς στην Εξεταστική ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης για να καταθέσει για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

    «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε ο κ. Ξυνίδης εισερχόμενος Επιτροπή, ενώ στην κατάθεσή του, επανέλαβε τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή που έβαλε, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπεδίου:

    Η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Με ομόφωνη απόφαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens αποστέλλεται επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ώστε να ζητηθεί, με διάβημα από την Γερμανική κυβέρνηση, να υποδείξει συνεργασία στη Siemens για την παροχή στοιχείων για τις δωροδοκίες, καθώς επίσης να αχθεί το όλο θέμα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εξ άλλου με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινό Προστασίας του Πολιτη) τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη και τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, η εξέταση του οποίου είναι σε εξέλιξη, συνεχίζεται το ανακριτικό έργο της εξεταστικής επιτροπής.

    Σήμερα επίσης κατατέθηκαν στην επιτροπή δύο φάκελοι που κατασχέθηκαν από τη Δικαιοσύνη από το γραφείο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, με ονόματα πολιτικών και μη, προς τους οποίους εστάλησαν οικοσκευές από τη Siemens, ή συνεργαζόμενες με την ίδια εταιρείες.

    Εξεταζόμενος ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C4I,όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα.Ο κ. Χηνοφώτης είπε στην επιτροπή και κατέθεσε σχετικά στοιχεία ότι ο ίδιος διεφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008 με σχετικές χειρόγραφες αναφορές με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.

    Η διαφωνία του με την επιτροπή παραλαβής, η οποία τάχθηκε υπέρ της παραλαβής του υποσυστήματος με απομείωση της τιμής, προκύπτει απόλυτη, αφού καταθέτει ταυτόχρονα σημείωμα 14 ενστάσεων, ενώ κάνει λόγο για ουσιώδεις ελλείψεις - αποκλίσεις που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του υποσυστήματος, συστήνοντας να μη γίνει δεκτή καμία επιστροφή ή έκπτωση με βάση την παρούσα κατάσταση.

    Με τη θέση αυτή του υφυπουργού η απόφαση της επιτροπής καθίσταται από αποφασιστική απλώς γνωμοδοτική και τη δικαιοδοσία εγκρίσεως έχει ο έχων την οικονομική εξουσία προϊστάμενός του υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επίσης δεν προσυπέγραψε την παραλαβή.

    Περιορισμένες διαφωνίες είχε ο υφυπουργός και με την παραλαβή του ΤΕΤΡΑ. Όπως συγκεκριμένα σημειώνει με βάση τους συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης προτείνει παραλαβή, αλλά με απομείωση της τιμής στο 10%, αντί του 3,51% που προτείνει η επιτροπή παραλαβής, 10% για τις παρεκκλίσεις στην παροχή υπηρεσιών και επιπλέον 3,51% λόγω των παρεκκλίσεων στην παροχή υπηρεσιών συντήρησης και υποστήριξης.

    Εξ άλλου ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε στην επιτροπή να κληθεί και να καταθέσει ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγιας για να ερωτηθεί για την καταγγελία της σύμβασης που κατέθεσε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.

    Όσον αφορά στα στοιχεία για τις συσκευές, ηλεκτρικές ή υψηλής τεχνολογίας, που δόθηκαν, τα ονόματα είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά και περιέχονται τμηματικά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και είχε σταλεί και σταδιακά στη Βουλή.

    Δεν διευκρινίζεται πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, αν οι συσκευές πληρώθηκαν από τη Siemens, ήσαν, δηλαδή, δώρα ή από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως φερ' ειπείν του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι έχει εξοφλήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 160.000 ευρώ για τον εξοπλισμό δύο εκλογικών του κέντρων πριν τις εκλογές του 2007.

    Στον πρώτο φάκελο (ονομάζεται blue file) που κατατέθηκε από τον συγκεντρωτικό κατάλογο προκύπτει ότι είτε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η κόρη του Αρετή, αλλά και συνεργάτες του πρώην υπουργού (Δ.Πατσάκης, Απ.Κασιμάτης) έχουν λάβει συσκευές ή εξοπλισμό αξίας 1.340.000 δρχ. της περιόδου 1998-2001 και 13.993 ευρώ έως το 2004.

    Πάντα στον ίδιο πρώτο φάκελο υπάρχει μία εγγραφή 498ευρώ στο όνομα Μαρέβα Μητσοτάκη, 3.722 ευρω για τον καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου Ι. Κονιδάρη, τα οποία εξόφλησε με έμβασμα και 915 ευρώ στο όνομα Κ. Λάππας, Γοργιανάδες Ευρυτανίας.

    Υπάρχει ακόμη ένα τιμολόγιο 283.000 δρχ. του 1997 στο όνομα της Τριανταφυλλιάς Δασκαλάκη, συγγενούς του τότε προέδρου της Γενικής Τράπεζας Γιώργου Δασκαλάκη, καθώς και η γνωστή χορηγία της Siemens προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.

    Στον δεύτερο φάκελο (ονομάζεται red file) περιέχεται σε τιμολόγια αποκλειστικά το σύνολο της παραγγελίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνεργάτου της Ντόρας Μπακογιάννη Λ.Δραγουμάνου για ποσό 6.252 ευρώ.

    - Δεν γνωρίζουμε, αν υπάρχουν και άλλα τιμολόγια, δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ενώ αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

    "Μπόχα της ξεφτίλας", χαρακτήρισε τα κατατεθέντα στοιχεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για παιχνίδι αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών και εντυπώσεις εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό.

    "Εταιρικά δώρα των 30 και 40 ευρώ είναι ξεφτίλα, όταν ζητούμενο είναι το πού πήγαν οι μίζες ύψους 100 εκατ. που συνδέονται με το χρόνο υπογραφής των συμβάσεων ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4I", σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

    Απο την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «τα στοιχεία που απεστάλησαν σήμερα, σχετικά με τα πάσης φύσεως "δώρα" της SIEMENS δείχνουν ότι δεν υπάρχει η ενδεδειγμένη ροή που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών».

    «Το όλο πράγμα οδηγεί στο κουκούλωμα κάποιων πτυχών. Ο ΛΑΟΣ αποχωρεί από την Εξεταστική και περιμένει να δει, αν θα υπάρξει, επιτέλους, πρόθεση για πλήρη αποκάλυψη του τι πραγματικά έγινε ώστε να λειτουργήσει και πάλι κανονικά - και στο σύνολό της - η Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS» σημειώνει ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Χθες, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής ζήτησε την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν ζήτησε να κληθεί στην εξεταστική αλλά αν τον καλέσουν είναι αυτονόητο ότι θα πάει.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελλάκο, την αίτηση της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην στελέχους της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς παρακολουθείται όλο το 24ωρο.

    Η αίτηση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κρίνει ο κ. Σακελλάκος εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

    [04] Άκαρπη συνάντηση

    Η ρήξη στον ΣΥΝ επιβεβαιώθηκε μετά και τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος, υπό τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και της "Ανανεωτικής Πτέρυγας".

    Στην υπό τον κ.Τσίπρα αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Βίτσας, Κορωνάκης, Πουλάκης, Λαφαζάνης και Λεουτσάκος, τη δε Ανανεωτική Πτέρυγα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μαργαρίτης, Μπαγιώργος, Χατζησωκράτης και Μαυροκεφαλίδης.

    Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την συνάντηση καθιστούν σαφές το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών: Από πλευράς ηγεσίας τονίζεται ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας της "Ανανεωτικής Αριστεράς", ενώ από την πλευρά της η "Ανανεωτική" επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Τσίπρα για τις εξελίξεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση νέου φορέα.

    Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας και επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς την Ανανεωτική Πτέρυγα να παραμείνει στο κόμμα.

    Όπως τονίζεται στη συνέχεια, σε σχέση με τους βουλευτές - μέλη του κόμματός, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη Βουλή.

    Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση και προστίθεται ότι "πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας".

    Η ηγεσία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "όποια κι αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της Ανανεωτικής,θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ' έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του".

    Στην δική της ανακοίνωση η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι "την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ" και προσθέτει ότι "είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα".

    Σύμφωνα με την Ανανεωτική Πτέρυγα, "η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία συνολικής φθοράς και απαξίωσης του χώρου. Ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του".

    Και καταλήγει:

    "Όσο μας αφορά, τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς".

    [05] Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς

    Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου, με διεθνή καριέρα και μεγάλη ακτινοβολία, ο Ανδρέας Βουτσινάς, έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί στις 9, στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα και όπου πέρασε δύσκολες ώρες.

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, ύστερα από ατύχημα. Είχε χρειαστεί να μεταφερθεί εσπευσμένα στο χειρουργείο ενώ η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται πριν από χρόνια, όταν υπέστη ένα βαρύτατο εγκεφαλικό.

    Τελευταία επιθυμία του Ανδρέα Βουτσινά, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιος του, Μάριος, ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και οι στάχτες να σκορπιστούν στην Επίδαυρο, ώστε, όπως με χιούμορ έλεγε ο αξέχαστος σκηνοθέτης, "οι κακοί ηθοποιοί που πηγαίνουν στον ιερό χώρο της Επιδαύρου να φτερνίζονται".

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στην Σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του W. Douglas. Φοίτησε στη Σχολή του L. Strassberg και το 1957 έγινε μέλος του Actorsβ Studios.

    Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, στον Καναδά, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Φαίη Ντάναγουέι, την Τζέην Φόντα, τον Ουόρεν Μπίτι, τη Φανί Αρντάν, την Ειρήνη Παπά και άλλους, σκηνοθέτησε επίσης στο Μπροντγουέι, την Κομεντί Φρανσέζ, το Θέατρο του Πήτερ Μπρουκ.

    Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σχολή της Τέχνης, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου.

    Έχει παίξει στον κινηματογράφο σε ταινίες του Μελ Μπρουκς, Ζιλ Ντασέν και Λουί Μπεσόν.

    Τέλος έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με δύο ύψιστες τιμητικές διακρίσεις. Τελευταία του σκηνοθεσία στο θέατρο είναι το έργο του Τζορτζ Μπερνάρ Σο "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν" που ανέβηκε το περασμένο χειμώνα στη σκηνή του θεάτρου "Ορφέας".

    Θλίψη για την απώλεια του Ανδρέα Βουτσινά, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η επιρροή του σκηνοθέτη υπήρξε σημαντική, η προσωπικότητά του έντονη, η αγάπη και ο ενθουσιασμός για το θέατρο και τον κινηματογράφο καθόρισαν τη ζωή του.

    «Ο Ανδρέας Βουτσινάς υπήρξε, για την παγκόσμια σκηνή, πηγή αστείρευτης έμπνευσης, καλλιτεχνικής τόλμης και καινοτομίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 16:30:31 UTC