Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έχουμε αφήσει πίσω τους κινδύνους"
  • [02] "Αποδεικνύεται η συνέπειά μας"
  • [03] Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
  • [04] "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"
  • [05] "Αντιπαλεύουμε το μνημόνιο"

  • [01] "Έχουμε αφήσει πίσω τους κινδύνους"

    "Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είμαστε σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μια νέα αξιοπιστία την οποία κατακτήσαμε.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ακόμα, όπως είπε, και για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή.

    Χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια αστεία και άκρως επικίνδυνα, διότι, όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

    "Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο". Χρειάζεται να εντείνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και την προσπάθεια για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της φημολογίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακόμη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπηθεί με τα κατεστημένα, που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αναφέροντας ότι υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν,αλλά αυτοί δεν θα βγουν στο Σύνταγμα να φωνάξουν, αλλά θα δημιουργήσουν κλίμα.

    Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς, επίσης, και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είχε πει στον Κ. Καραμανλή, που ήταν πρωθυπουργός, ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό".

    Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, κάτι που κάνει, ήδη, η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού.

    Ο Γ . Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι περνάμε δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά είναι απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής.

    Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό και κοντά στον πολίτη.

    "Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους και πρώτα από όλα πόνεσαν εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να σώσουμε την Ελλάδα. Και αφού τη σώσαμε, μπορούμε να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς μια αλλαγή και ότι γίνεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να ξέρουμε ότι θα πάρουν συντάξεις τα παιδιά μας.

    "Σε αυτό το σημείο είχαμε φτάσει", είπε και σημείωσε ότι και οι περικοπές μισθών έγιναν για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί.

    "Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον τόνισε ότι μέσα από αυτές μας τις πράξεις, η χώρα κέρδισε διεθνή και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και στήριξη για να μπορέσει να ανασάνει.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και η σημασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που πριν οχτώ μήνες δεν υπήρχε και για τον οποίο η κυβέρνηση έπεισε με τις προσπάθειές της.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

    Ακόμη, μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος λύγισε από τις πρακτικές διαφθοράς και επεσήμανε ότι πλέον, όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, μπορεί να νοικοκυρέψει το σύστημα και έχει τη βούληση να το κάνει.

    "Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές".

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι το αποτελεσματικό κράτος, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ότι ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μείωση των μισθών και η φθήνια, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα .

    Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική επανάσταση και μια από τις ευνοϊκές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί και είναι μέσα στο μνημόνιο.

    Είπε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και κοινωνικού κράτους, οι οποίες θα συνδέονται με τον "Καλλικράτη".

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Λιβύη, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θα έχει θετικές συνέπειες για την Τρίπολη της Αρκαδίας.

    Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

  • ** Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο με το οποίο θα κλείσουν αύριο Παρασκευή, στη Βιέννη, οι τριήμερες εργασίες του εαρινού συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών.

    [02] "Αποδεικνύεται η συνέπειά μας"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης και αποδεικνύεται ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας, καθώς ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία με τους εταίρους γίνεται έγκαιρα.

    Ανέφερε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010, μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι, το έλλειμμα κατά 40% και οι δαπάνες κατά 10%, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 8%.

    «Διαψεύδονται έτσι όσοι επένδυαν στην καταστροφή της χώρας μας», τόνισε και σημείωσε πως διαθέτουμε κυβέρνηση που εργάζεται και προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών.

    Είπε επίσης πως υπάρχουν πολλά θετικά για την κυβέρνηση τα οποία «δυστυχώς καλύπτονται από εκτεταμένες υποθέσεις, σενάρια και καταστροφολογία» και έφερε ως παράδειγμα το πάγωμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Μίλησε επίσης για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, που προβλέπει έκπτωση 10% σε ειδικές ευπαθείς ομάδες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Η μείωση, είπε, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών σε ένα χώρο που υπάρχει κατασπατάληση του χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον τελικό στόχο που είναι να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2010.

    Μείωση του ελλείμματος

    Μείωση κατά 38,8% εμφανίζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2010 υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού που προβλέπει μείωσή του κατά 35,1% σε ετήσια βάση.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα το πεντάμηνο διαμορφώθηκε στα 8.973 δισ. ευρώ από 14.655 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009.

    Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων ενώ σημειώνεται ότι αυτό έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν το Μάρτιο και το Μάιο του 2010.

    Αναλυτικότερα τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 8,3% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 11,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,6% έναντι στόχου μείωσής τους κατά 4,8%.

    Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσής τους κατά 4,4% ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξησή τους κατά 5,1%.

    Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 29,6% ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,3%.

    [03] Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

    Oι επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεγάλες επιχειρησιακές αποστολές της Συμμαχίας στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν, αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες.

    Τις ελληνικές θέσεις υποστηρίζει ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στη σύνοδο εξετάζονται ακόμη τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας, καθώς και τα θέματα που συνδέονται με την αντιπυραυλική ασπίδα και την πυρηνική πολιτική.

    Κατά την πρωινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το Συμβούλιο των υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και αξιόπιστες, αποδεκτές και νομιμοποιημένες στα μάτια των πολιτών. Από την άποψη αυτή, τόνισε, πως η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί συνιστούν μια κρίσιμη παράμετρο της αμυντικής πολιτικής μαζί φυσικά με τις ιστορικές, γεωπολιτικές και στρατιωτικές παραμέτρους που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι από την άποψη αυτή η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει ταυτόχρονα και τους δύο στόχους, και αυτόν της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και αυτόν της διασφάλισης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς της στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Συμμαχίας.

    Κατά το γεύμα εργασίας των υπουργών συζητήθηκαν τα θέματα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (ΚFOR). Στο θέμα αυτό ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το κεντρικό ρεύμα και θα παραμείνει στο Κόσοβο σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο της Συμμαχίας, καθώς έχει προφανές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, στο πλαίσιο των γνωστών και σταθερών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα θέματα αυτά.

    [04] "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με σημερινές της δηλώσεις επισήμανε ότι σκέπτεται ακόμα ότι "είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ".

    "Είμαι της γνώμης ότι χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες", τόνισε η καγκελάριος, που διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακολουθητέας διαδικασίας, εάν κράτη μέλη δεν δείχνουν προσήλωση στους κανόνες του "Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης".

    Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι διαφορετική από την επίσημη γαλλική, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες της ΕΕ.

    Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, που εξελέγη πολύ πρόσφατα, έχει αποσαφηνίσει ότι οιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα, έστω κι αν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

    "Στην πραγματικότητα, εκτιμώ ότι παρόμοια τροπολογία συνθήκης θα εξασφαλίσει τις χρηματαγορές, εάν δηλαδή σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα"μ πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι "ευκταίο, βέβαια, είναι να μην φθάνουν τα πράγματα εκεί".

    Τέλος, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν είναι θέμα που άπτεται μόνον των "Εκοφίν", αλλ ασφαλώς και των Ευρωπαϊκών συμβουλίων (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).

    "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος τόνισε, στην καθιερωμένη συνέντευξη του μήνα, ότι "το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα", υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο. Η νομισματική πολιτική θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τις ποσότητες ομολόγων που έχει μέχρι στιγμής αγοράσει. Υποσχέθηκε τέλος, ότι εντός του καλοκαιριού θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη μέσω τρίμηνων δανείων. Το εργαλείο αυτό ξεκίνησε η ΕΚΤ να το χρησιμοποιεί για να ενισχύει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Ενθαρρυντικές εξάλλου ήταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την παλαιότερη εκτίμηση (0,8%) σε 1%.

    Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2121 δολάρια από το επίπεδο των 1,1979 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2045 δολάρια.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το κύριο επιτόκιό της στο 1%. Η απόφαση αυτή αναμενόταν. Το επιτόκιο βρίσκεται σ' αυτό το ιστορικά χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2009.

    "Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αντιτάχθηκε σήμερα στη δημιουργία νέων θεσμών για να διευθύνουν την οικονομική στρατηγική της ΕΕ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Γαλλίας.

    "Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς" ή τεχνικά υποστηρίγματα στους θεσμούς που υπάρχουν ήδη, δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αυξημένη επίβλεψη στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε.

    Λόγω της κρίσης του ευρώ, η Γαλλία πρότεινε μια μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο διευθύνεται η ευρωζώνη, με τακτικές συνόδους των ηγετών των 16 χωρών μελών, και τη σύσταση μιας γραμματείας, με δικό της πρόεδρο, για να συντονίζει την οικονομική της πολιτική.

    Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Άνοδο κατέγραφαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη την Πέμπτη, υποβοηθούμενες από ισχυρά στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα αλλά και την χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, μετά τα θετικά σχόλια του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου της Κίνας για το Ευρώ.

    Θετικά επέδρασε στην πορεία των αγορών και η ισχυρή ζήτηση που παρατηρήθηκε σε δημοπρασία κρατικών ομολόγων που διενήργησε η Ισπανία καθώς και η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, όπως αναμενόταν.

    Περί το μέσον των συναλλαγών ο FTSEurofirst 300 κατέγραφε άνοδο 0,6% διαμορφούμενος στις 1.004,35 μονάδες. Στο 0,46% τα κέρδη για τον DAX 30 στις 6.012,45 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,25% στις 5.099,12 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,89% υψηλότερα στις 3.477,29 μονάδες.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια του Μαΐου, όπως και οι εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρά τα μέτρα αποκλιμάκωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έλαβε η εκεί κυβέρνηση πρόσφατα.

    [05] "Αντιπαλεύουμε το μνημόνιο"

    Σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται σε "καλό δρόμο" λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα.Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι "είναι πολύ αισιόδοξος ο υπουργός σκοπίμως, ή ενδεχομένως δεν έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ορισμένα πράγματα, τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την ευρωζώνη".

    Αυτό όμως, τόνισε η κ.Παπαρήγα, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: "Το χρέος που υπάρχει και τα ελλείμματα, χάριν των οποίων έγινε το μνημόνιο, εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε και δεν πρέπει να τα αναγνωρίσει και ο ελληνικός λαός, διότι δεν τα προκάλεσε ο ελληνικός λαός. Με βάση, λοιπόν, αυτή τη θέση αντιπαλεύουμε το μνημόνιο. Η κυβέρνηση να πάει να βρει το δικό της δρόμο για να αντιμετωπίσει το χρέος.Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι".

    Η κα.Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 June 2010 - 16:30:41 UTC