Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Περισσότερες αποδείξεις από 1η Ιουλίου
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] Προβλήματα στις μετακινήσεις
  • [06] Χαλαρώνει το εμπάργκο

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση

    Αρχισαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την βελτίωση του συντονισμού των επιμέρους οικονομικών πολιτικών, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ και τις ανησυχίες που προκαλεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

    Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά τους ως προς τη βελτίωση της ευρωπαϊκής "οικονομικής διακυβέρνησης", δηλαδή τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

    Οι 27 θα αναλάβουν επίσης δεσμεύσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, που πλαισιώνει τη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ηγέτες της ΕΕ τελούν υπό πίεση για να δώσουν καθησυχαστικά μηνύματα ως προς την ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση που παραμένει εύθραυστη. Μετά την Ελλάδα, ανησυχία πλέον προκαλεί η κατάσταση της Ισπανίας. Ο γερμανικός και ο ισπανικός τύπος έκανε τις τελευταίες ημέρες λόγο για την προετοιμασία σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας στη Μαδρίτη.

    "Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Ισπανία θα βρεθεί σε θέση ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη χρήση του ταμείου που έχουμε δημιουργήσει. Οι φήμες είναι πραγματικά μη φιλικές έναντι της Ισπανίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Σήμερα, η Ισπανία εξασφάλισε 3,479 δισεκατομμύρια ευρώ με τη δημοπρασία 10ετών και 30ετών ομολόγων, επιτυγχάνοντας τους υψηλότερους στόχους της. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ήλπιζε με την έκδοση αυτή να συγκεντρώσει 2,5 - 3,5 δισ. ευρώ. Διατέθηκαν 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με μέγιστη απόδοση 4,911%, καθώς επίσης και 30ετή ομόλογα αξίας 479 ευρώ, με μέγιστη απόδοση 5,937%.

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

    Η "Στρατηγική ΕΕ 2020" και "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είναι δύο ψηφίσματα που ενέκρινε η Ολομέλεια του ΕΚ, ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου.

    Και τα δύο ψηφίσματα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, οι οποίες τελικά συμβιβάστηκαν και κατέθεσαν από κοινού τα εν λόγω ψηφίσματα.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, καθώς «πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε στο κτίριο του συμβουλίου υπουργών ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση». Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δρούτσας επεξήγησε ότι η ελληνική επιδίωξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αποτελεί μιαν αυταξία, που «θα είναι χρήσιμο να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία της γειτονικής μας χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

    Ο κ. Δρούτσας απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές» παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές», ενώ σε ερώτηση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (που αναφέρθηκε σε δημοσίευμα) ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».

    Γ.Παπανδρέου: Καλύτερη εποπτεία της διεθνούς αγοράς

    "Είμαστε σε καλό δρόμο, συνεχίζουμε σε εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για μια πολιτική ευνομία και μια κοινωνική ευημερία", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πολ Ρασμούσεν, υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του και υπογράμμισε την αξία του εγκωμιαστικού άρθρου που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" για τον Έλληνα πρωθυπουργό και το έργο του. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους παρατήρησε πως το θέμα της ελληνικής κρίσης ανέδειξε τις αδυναμίες της διεθνούς αγοράς και την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών. "Σήμερα έχουμε ένα μηχανισμό στήριξης" είπε, "που πρέπει όμως να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί και να συμπληρωθεί από ένα ταμείο στήριξης".

    "Χρειάζεται επίσης μια καλύτερη εποπτεία της Διεθνούς αγοράς, η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια και η θέσπιση κανόνων" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να προωθηθεί και στο G-20".

    Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ακόμη πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν πως δεν αρκεί η δημοσιονομική ισορροπία, χρειάζονται και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορεί να γίνει με νέα μέσα - όπως είναι η δασμολόγηση των συναλλαγών (που μπορεί να αποδώσει 200 δισ. ευρώ ετησίως) ο πράσινος φόρος και τα ευρωομόλογα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τέλος πως οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή καθώς επίσης την μετατροπή της οικονομίας σε πράσινη ανταγωνιστική οικονομία. "Αυτή είναι η προοδευτική πρότασή μας", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Το τσεκούρωμα των αποζημιώσεων θα αποτελέσει το δρόμο για την προώθηση ενός νέου απάνθρωπου εκμεταλλευτικού καθεστώτος στο χώρο της εργασίας, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Συνάντηση με την τρόικα για το ασφαλιστικό

    Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλείς της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    [03] Περισσότερες αποδείξεις από 1η Ιουλίου

    Νέες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων από 1η Ιουλίου 2010, όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου. Έτσι, υποχρεωτικά θα εκδίδουν αποδείξεις από τον επόμενο μήνα:

    - ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν

    - ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων

    - πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ)

    - πωλητές εφημερίδων και περιοδικών

    - ασφαλιστικοί σύμβουλοι

    - ταξιτζήδες και εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζομένων δωματίων

    - φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

    Παράλληλα, υποχρεωτικά θα κόβουν αποδείξεις από 1/10/2010 οι αγρότες, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές.

    Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σε όλες τις εφορίες και την εγκύκλιο με τις νέες ποινές και πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και για άλλες περιπτώσεις διαφυγής.

    Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Επίσης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες, καθώς και λουκέτα σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων.

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. Βρυξέλλες/Κτήριο Συμβουλίου υπουργών, Βέλγιο - 10:15:00

  • Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βρυξέλλες, Βέλγιο

    09:15 Άφιξη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κτίριο Justus Lipsius)

    10: 00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕυρωΚοινοβουλίου

    10:15 Οικογενειακή Φωτογραφία

    10:30 Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    13:30 Γεύμα εργασίας

    16:30 Συνέντευξη Τύπου

  • 5ο Διεθνές Συνέδριό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με θέμα «Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία». Τις εργασίες του θα κηρύξει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας. Πολιτιστικό Κέντρο «ΔΑΪΣ», Παράδεισος Αμαρουσίου.

    Διημερίδα με θέμα "Οικολογικές Γειτονιές: Σχεδιάζοντας τις πόλεις του αύριο". Διοργανώνεται από το Δίκτυο "Μεσόγειος SOS", υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας και την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ. Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα.

  • Παρουσίαση έρευνας για τη ρύπανση. Τα αποτελέσματα της έρευνας και των μετρήσεων που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη Νομαρχία Πειραιά, σχετικά με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά παρουσιάζουν σε κοινή συνέντευξη τύπου Νομαρχία Πειραιά και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Θα μιλήσουν ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο τ. πρύτανης, καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Νίκος Μαρκάτος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχοντούλα Χαλουλάκου. Ακτή Ποσειδώνος 14-16, Πειραιάς - 10:30:00

  • Ημερίδα ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα "Αξιοποίηση από τους αγρότες ορισμένων ρυθμίσεων του Νόμου 3851/2010 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας". Θα συμμετέχει η υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ξεν. President, Λ. Κηφισίας 43, Αθήνα - 10:30:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και θα απονείμει τα Πτυχία στους νέους Ανθυποπυραγούς τάξεως 2010. Πυροσβεστική Ακαδημία, Μάτσα 10, Κάτω Κηφισιά - 11:00:00

  • Συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Μουσείου και για τη θεματική έκθεση "Περικλής Ξανθίππου" που θα παρουσιαστεί στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης (αίθουσα εικονικής πραγματικότητας στο ισόγειο). Μουσείο Ακρόπολης - 12:00:00

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου), οργανώνουν συνέντευξη Τύπου , για την παρουσίαση της αναφοράς "Μετανάστες χωρίς έγγραφα: Ζωές υπό κράτησης", ΕΑΞΤ, Ακαδημίας 23, Αθήνα - 12:00:00

  • Δήλωση πρόεδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου με αφορμή το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εργασίας για Ασφαλιστικό-Απασχόληση. ΓΣΕΕ - 12:00:00

  • ΔΝΤ-Επιτροπή-ΕΚΤ. Ενημέρωση από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων για την εφρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. ξεν Μ. Βρετανία, Royal Room, Αθήνα - 14:30:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών - Μελών τους, αφ' ενός και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αφ' ετέρου, μετά των Παραρτημάτων, Πρωτοκόλλων, της Τελικής Πράξης και Δηλώσεων αυτής. (1/1)

    09:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: Ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με πολιτικές πρωτοβουλίες για την στήριξη και προβολή της Ελληνικής Γλώσσας.

    09:30 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων. Θα ενημερώσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

    11:00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ "SIEMENS": Εξέταση μαρτύρων.

    Βόρεια Ελλάδα

  • Εκδήλωση διαμαρτυρίας των ΣΕΑ Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Θεσσαλονίκη - 09:00:00

  • Συνέντευξή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για το ΕΠΑΝ ΙΙ. Επιμελητήριο Πολυγύρου - 13:00:00

  • Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η Κομματική Οργάνωση Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Άγγελο Τζέκη διοργανώνει περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Θεσσαλονίκη - 10:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Έβρου για τον "Πολιτιστικό Οδηγό". Νομαρχία Εβρου - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" με θέμα α) Απολογισμός πεπραγμένων έτους 2009 της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης. β) Δημοτικές εκλογές. Βασ. Ηρακλείου 30, Θεσσαλονίκη - 12:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Πανελλήνιοι αγώνες Special Olympics. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος θα παρακολουθήσει τους αγώνες, που ταυτόχρονα είναι και δοκιμαστικοί για τους παγκόσμιους του 2011. Κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ - 10:00:00

  • Τελετή έναρξης εργασιών της 50ης Διεθνούς Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Πνύκα. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος κλπ. Λόφος της Πνύκας, Αθήνα - 19:30:00

  • Εγκαίνια Δημοτικού Γυμναστηρίου, Κλειστού Κολυμβητηρίου και Κωπηλατηρίου στο Παγκρήτιο στάδιο. Τους νέους χώρους άθλησης θα εγκαινιάσουν ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Κουράκης και ο πρόεδρος της Α.Ε ΟΤΑ Γιώργος Δροσίτης. Παγκρήτιο στάδιο. Ηράκλειο - 20:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο (Α΄ φάση, 2η ημέρα): Νότια Αφρική

    14:30 Αργεντινή-Ν.Κορέα

    17:00 Ελλάδα-Νιγηρία

    21:30 Γαλλία-Μεξικό

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Προκρ. φάση, β΄ γύρος, 2η ημέρα): Νανσί, Γαλλία

    17.30 Ολλανδία-Ν.Αφρική

    19.30 Γαλλία-ΕΛΛΑΔΑ

    -

    [05] Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Χωρίς Προαστιακό και τρένα ΟΣΕ από τις 12:00 μέχρι τις 04:00.

    Δεν θα κυκλοφορήσει και σήμερα το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 285 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Τα σωματεία εργαζομένων του Μετρό αποφάσισαν να προβούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει ούτε σήμερα. Σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκα έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Καρόλου,και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    [06] Χαλαρώνει το εμπάργκο

    Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε σήμερα υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.

    "Συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση της εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κατάλογος προϊόντων που προβλέπεται από το μέτρο.

    Η διατύπωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς , όπως τα Ηνωμένα Εθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ισραηλινή επίθεση (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009).

    Το συμβούλιο ασφαλείας , το οποίο άρχισε τη συνεδρίασή του χθες με θέμα την άμβλυνση των όρων του αποκλεισμού, επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι "οι ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας για την παρεμπόδιση της εισόδου όπλων και εξοπλισμού" θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

    Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίσθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου.

    Εβραϊκή οργάνωση θέλει να σπάσει τον αποκλεισμό

    Την πρόθεση της να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, ανακοίνωσε οργάνωση Εβραίων της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προδοσία του εβραϊκού λαού.

    Η επικεφαλής της οργάνωσης «Γερμανική Εβραϊκή Φωνή», Κέιτ Κατζενστάιν Λέιτερερ, δήλωσε ότι πρόθεση είναι να βοηθήσουν να διατηρηθεί το κράτος του Ισραήλ, καταδεικνύοντας ότι οι τωρινές του πολιτικές είναι λανθασμένες.

    «Θέλουμε το Ισραήλ να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να αναγνωρίζεται ως δημοκρατικό κράτος, τώρα αναγνωρίζεται ως εγκληματικό κράτος και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε», είπε η Κατζενστάιν-Λέιτερερ και σημείωσε ότι η οργάνωσή της θέλει να δείξει ότι «οι εβραίοι όλου του κόσμου είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας».

    Η Εβραϊκή Φωνή θέλει να φορτώσει τουλάχιστον ένα πλοίο με εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και ρούχα, παπούτσια και ζαχαρωτά, τα οποία γερμανοί μαθητές έχουν δωρίσει στα παιδιά της Γάζα και να αποπλεύσει από ένα μεσογειακό λιμάνι, στα μέσα Ιουλίου.

    «Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το ισραηλινό ναυτικό, έχουμε ενημερώσει τον ισραηλινό πρέσβη στο Βερολίνο και αν το βρουν απαραίτητο, να μας σταματήσουν και να μας ελέγξουν, θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν», είπε η πρόεδρος της οργάνωσης η οποία κατέστησε σαφές ότι αν κατά τους ελέγχους, δεν βρεθεί υλικό που να δημιουργεί θέμα ασφαλείας, το πλοίο πρέπει να ξεφορτώσει στην Γάζα.

    Η Κατζενστάιν-Λέιτερερ προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου επέστρεψαν οι Εβραίοι κομμουνιστές γονείς της που είχαν δραπετεύσει από τη χώρα, κατά την περίοδο του καθεστώτος του Χίτλερ, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οργάνωση είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος των Εβραίων για την Ειρήνη, που έχει δίκτυο σε δέκα χώρες.

    Η Εβραϊκή Φωνή επισημαίνει ότι έχει συγκεντρώσει τα χρήματα για το πρόγραμμα βοήθειας από προσωπικές δωρεές, δάνεια και μία δωρεά από το Αριστερό Κόμμα, μία μικρή πολιτική δύναμη, εξαιρετικά ισχυρή όμως στην ανατολική Γερμανία.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι απόψεις της οργάνωσης της έχουν προκαλέσει τον εξοστρακισμό της από τον κύριο όγκο της γερμανοεβραϊκής κοινότητας (αριθμεί 100.000 μέλη) «που λένε ότι οτιδήποτε κάνει το Ισραήλ είναι εντάξει». Ένας ακτιβιστής της οργάνωσης απομακρύνθηκε από τη θέση του στο Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, επειδή μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το 2006, άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές καταδικάζοντας την εισβολή.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 10:30:44 UTC