Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευχάριστες εκπλήξεις στο συνέδριο"
  • [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] "Τα μέτρα θα αποδώσουν"
  • [05] Σαλάτα για ρεκόρ Γκίνες
  • [06] Στο δεύτερο γύρο η προεδρία

  • [01] "Ευχάριστες εκπλήξεις στο συνέδριο"

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει το ΔΝΤ εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημ. "Τύπος της Κυριακής". Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η κυβέρνηση μπορούσε να έχει αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης αν δεν "φούσκωνε" το έλλειμμα του 2009 τουλάχιστον κατά 9 δισ. ευρώ, αν έπαιρνε έγκαιρα μέτρα και αν απέφευγε να δυσφημεί τη χώρα διεθνώς.

    Παράλληλα, υπεραμύνεται της επιλογής του να ψηφίσει "όχι" στη συμφωνία με την τρόικα, και αναφέρει ότι επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ και της Κομισιόν αλλά και διεθνείς οικονομολόγοι, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης, εξαιτίας των μέτρων αυτών.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει "αστειότητες" τις κατηγορίες ότι η ΝΔ προσπαθεί να "κερδοσκοπήσει" από ενδεχόμενη αποτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης και τονίζει ότι στη θέση του πρωθυπουργού θα έψαχνε τρόπο να απεμπλακεί από το μνημόνιο ακολουθώντας άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής. Για τις εξεταστικές σχολιάζει ότι όσο ψάχνονται αυτές οι υποθέσεις τόσο περισσότερα στοιχεία ανάμιξης στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται.

    Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας -λόγω της οικονομικής κρίσης- δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κλείσει εθνικά μέτωπα.

    Για τα εσωκομματικά σημειώνει ότι δοκιμάζονται νέοι άνθρωποι και υπόσχεται "ευχάριστες εκπλήξεις" στο επικείμενο συνέδριο. Επαναλαμβάνει ότι όσοι έβλαψαν τη ΝΔ δεν έχουν θέση στο κόμμα και τονίζει ότι ανεξαρτήτως προθέσεων τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, λειτούργησαν σαν "εξαπτέρυγα" του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση για τη στάση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι έχει μιλήσει για τα λάθη του χθες, αλλά ούτε η ισοπεδωτική κριτική της κυβέρνησης θα μένει αναπάντηση, ούτε το θετικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ανυπεράσπιστο.

    [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα προεδρεύσει του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Νέα Υόρκη

    10.00 π.μ. Έναρξη Εργασιών Συμβουλίου (κτήριο Ηνωμένων Εθνών)

    1.15 μ.μ. Γεύμα εργασίας

    3:00 μ.μ. Εργασίες Συμβουλίου

    5.00 μ.μ. Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., Ban Ki-Moon

  • Επίσκεψη της υουργού ΥΠΟΙΑΝ Λούκας Κατσέλη στη Σαγκάη.

    18:30-21:00 Ομιλία της υπουργούσε δείπνο στο "Economic Club of China" (ξενοδοχείο Hyatt on the Bund, Ball Room I )

  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση: Η Επιστροφή στη Σταθερότητα» από το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Αιόλου 82-84, Πλατεία Κοτζιά

    Πρωϊνή Συνεδρία: Προβόπουλος κ.ά

    Απογευματινή Συνεδρία: Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ι Στουρνάρας (ΙΟΒΕ) κ.ά

  • Συνέδριο με θέμα "Σύγχρονοι Αυτοκινητόδρομοι - Ένα νέο κεφάλαιο στην κοινωνική ευθύνη". Τις εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει στην Αθήνα η Διεθνής Ένωση Γεφυρών, Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια, θα προλογίσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" - 09:15:00

  • Συνέντευξη-Διαμαρτυρία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή της Ενωσης Μεταναστών Εργατών. ΑΣΟΕΕ - 12:30:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαροτη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα (13:00:00) και τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γεώργιο Καρατζαφέρη (14:00:00)

  • Συνέντευξη Τύπου της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με θέμα: «Οι θέσεις και οι στόχοι του ΚΚΕ για τις περιφερειακές εκλογές. Η παρουσίαση των υποψηφίων που θα στηρίζει το ΚΚΕ στις περιφέρειες». Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 2, Αθήνα - 14:30:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Εκδήλωση της ΥΑΣΒΕ για το σεισμό του 1978. Πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη - 09:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΘ Υγείας του ΚΚΕ. Στη συνέντευξη θα επισημανθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της δημόσιας Υγείας.γ Γραφεία ΚΟΘ ΚΚΕ, Εγνατίας 89, Θεσσαλονίκη - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πανοράματος. Θα αναφερθεί στο σχηματισμό μιας ευρείας δημοτικής παράταξης, που θα διεκδικήσει το νέο δήμο. Κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η συνέντευξη θα δοθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και το δήμο Καβάλας και έχει ως θέμα το σεμινάριο της ΕΕ αλλά και τη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής ECOS, με θέμα την περιφερειακή διάσταση του Καβάλα-ξενοδοχείο Lucyθέματος του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. - 13:15:00

  • 12η τακτική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Νομαρχία Θεσσαλονίκης - αίθουσα συνεδριάσεων - 13:30:00

  • Ενημερωτική εκδήλωση στο ΕΒΕΘ για τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα. Κτίριο ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29, 2ος όροφος), Θεσσαλονίκη - 18:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ: Κλήρωση α` και β` προκριματικού γύρου - 14:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ: Κλήρωση α` και β` προκριματικού γύρου - 15:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο (Α΄ φάση, 2η ημέρα):

    14:30 Πορτογαλία-Β.Κορέα

    17:00 Χιλή-Ελβετία

    21:30 Ισπανία-Ονδούρα

  • Ποδόσφαιρο-ΕΕΠ Β` & Γ` Εθνικής: Γενική Συνέλευση ομάδα Γ` Εθνικής - 12:30:00

    Θέματα προς συζήτηση:

    1.- Λειτουργικά θέματα Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, περιόδου 2010-2011.

    2.- Προκήρυξη Πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, περιόδου 2010-2011, κατάρτιση ομίλων, και προτάσεις σχετικά με τη διαδικασία των PLAY OFF και PLAY OUT.

    3.- Ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση με τον ΠΣΑΠ.

    -

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Σε γενική απεργία για την Τετάρτη 23 Ιουνίου ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας» καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

    Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

    Τα σωματεία κήρυξαν την απεργία στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ που θα γίνει την Τετάρτη στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Αποχή των διορθωτών

    Με πλειοψηφία έξι προς τέσσερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι και αύριο Τρίτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε έκκληση προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους". Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

  • ** Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    Ανεστάλη η απεργία στο μετρό

    Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, καθώς ανεστάλη η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων στην ΑΜΕΛ.

    -

    [04] "Τα μέτρα θα αποδώσουν"

    Την αισιοδοξία του ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να επιτύχει τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών της εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση: Η Επιστροφή στη Σταθερότητα», που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση.

    Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η κρίση και η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ευκαιρία για γενικότερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, είπε π κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί ωστόσο κάποιο χρονικό διάστημα για πειστούν οι αγορές για την αποδοτικότητα των μέτρων.

    Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά και επαρκή κεφάλαια.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Η έξοδος από το τούνελ έχει ξεκινήσει"

    «Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα απ΄ ό,τι υπολογίζουμε» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημ. "Πρώτο Θέμα", αναφέροντας ότι η έξοδος από το τούνελ της οικονομικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουμε ορίσει τα προβλήματα και προχωράμε μαζί με την κοινωνία να εφαρμόσουμε ένα τριετές πρόγραμμα διάσωσης και ανάταξης της χώρας.

    Προσθέτει ότι ετοιμάζεται νομοθεσία για την ταχεία διεκπεραίωση μεγάλων επενδύσεων, στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για την αύξηση του πληθωρισμού αναφέρει ότι οφείλεται και στην έκτακτη επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει άκαιρη και αδικαιολόγητη την πρόσφατη πολλαπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή.

    Προαναγγέλλει επίσης την κατάθεση στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης με το οποίο θα θεσπίζονται κανόνες που θα βάζουν όριο στις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός να αποκλίνει από τις αρχικές προβλέψεις.

    Τέλος, τονίζει ότι η στάση πληρωμών και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ήταν μια επιλογή που αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε γιατί θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας.

    -

    [05] Σαλάτα για ρεκόρ Γκίνες

    Εξήμισι τόνοι ντομάτας, τρεις τόνοι αγγούρια, δύο τόνοι πιπεριάς, 1.000 κιλά κρεμμύδια, 800 κιλά φέτα, 500 κιλά παρθένο ελαιόλαδο και... το κέφι και το μεράκι εκατοντάδων εθελοντών χρησιμοποιήθηκαν για να παρασκευαστεί -το Σάββατο στην Ιεράπετρα Λασιθίου- η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου, βάρους πάνω από 12 τόνους σε σαλατιέρα (!!!) 100 τετραγωνικών μέτρων.

    Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, Δήμος, αγροτικοί και πολιτιστικοί φορείς, πολίτες και επισκέπτες, με κέφι, τραγούδι και χορό, επιχείρησαν να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες, για τη μεγαλύτερη σαλάτα (προηγούμενο ρεκόρ ήταν 10.200 κιλά - Ισραήλ).

    Με προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργημένα με σύγχρονους τρόπους, πιστοποιημένα και υγειονομικά ελεγμένα, γευστικά και ολόφρεσκα, τεμαχισμένα από τις ξακουστές κρητικιές νοικοκυρές, φιλοδοξούν να αναδείξουν ότι στο συγκεκριμένο τόπο υπάρχουν και άνθρωποι που με κόπο και ιδρώτα παράγουν "καθαρά" ποιοτικά προϊόντα και τροφοδοτούν με αυτά τις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

    Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του αγροτόκοσμου της Ιεράπετρας και ένα παλιό έθιμο από την "καρδιά" της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, που έδωσαν το έναυσμα για ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στους αγρότες και τα πρώιμα κηπευτικά της.

    Η ευρηματικότητα δεν σταμάτησε μόνο στην παρασκευή της μεγαλύτερης σαλάτας του κόσμου.

    Χθες Κυριακή 20 Ιουνίου, στην παραλία της Γρα Λυγιάς, στην "καρδιά" της παραγωγής των κηπευτικών προϊόντων, αναβίωσε ένα παραδοσιακό έθιμο, "τα ξεντοματιάσματα", ένας ντοματοπόλεμος με τρελό κέφι και τις αντίπαλες ομάδες, με μοναδικό όπλο τις άφθονες ντομάτες (μη εμπορεύσιμες και μη βρώσιμες), να συναγωνίζονται στην όμορφη τρέλα, αυτό που στην Κρήτη το λένε "κουζουλάδα".

    [06] Στο δεύτερο γύρο η προεδρία

    Ο φιλελεύθερος υποψήφιος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι πρώτευσε με 41, 22% στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, μπροστά από τον συντηρητικό Γιάροσλαβ Καζίνσκι (36,74%), σύμφωνα με την καταμέτρηση του 94,3% των ψήφων, ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Οι δύο αντίπαλοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 4 Ιουλίου.

    Ο υποψήφιος της αριστεράς, ο σοσιαλδημοκράτης Γκρέγκορζ Ναπιεράλσκι έκανε την έκπληξη φθάνοντας στην τρίτη θέση με 13,7%.

    Πάνω από το 52% του εκλογικού σώματος εκτιμάται ότι προσήλθε στις κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο στη Ρωσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 10:30:46 UTC