Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Αυστηρός προϋπολογισμός
  • [02] Ανεστάλη η αποχή των διορθωτών
  • [03] Οι επιπτώσεις της κρίσης
  • [04] Έκρηξη με πέντε νεκρούς

  • [01] Βρετανία: Αυστηρός προϋπολογισμός

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν έχει στόχο να επαναφέρει την ισορροπία στα δημοσια οικονομικά της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης λίγο πριν την παρουσίαση στο κοινοβούλιο του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

    "Ο προϋπολογισμός μου είναι αυστηρός όμως θα είναι δίκαιος, είναι ένας προϋπολογισμός αναπόφευκτος με δεδομένη της ακαταστασία που έχουμε να τακτοποιήσουμε", δήλωσε ο Όσμπορν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    Λίγο αργότερα, ο Όσμπορν ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ότι ελπίζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%.

    Παράλληλα μείωσε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας στη Βρετανία από το 2,6% που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδαμάδα το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (OBR) στο 2,3% για το 2011.

    Ο Όσμπορν δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλλει από τον Ιανουάριο του 2011 ένα φόρο στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο. Σύμφωνα με τον υπουργό η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέδωσαν σήμερα μία κοινή ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουν ότι συμφωνούν με την επιβολή του φόρου στις τράπεζες των τριών αυτών χωρών.

    Επιπλέον αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2011 να αυξηθεί και ο ΦΠΑ από το 17,5% στο 20%. Τα αναμενόμενα έσοδα από αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13 δισεκατομμύρια λίρες (15,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Αντίθετα, ο Όσμπορν σκοπεύει να μειώνει κατά ένα βαθμό τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον φόρο των εταιρειών με στόχο να φτάσει στο 24% από το 28% που είναι τώρα και να αυξήσει κατά 1.000 λίρες τη φορολογική ελάφρυνση για 23 εκατομμύρια φορολογούμενους που πληρώνουν με βάση τον χαμηλότερο συντελεστή (20%), γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν 170 λίρες ο καθένας.

    Ο Όσμπορν θεωρεί ότι με αυτά τα μέτρα "το βάρος θα κατανεμηθεί δίκαια".

    [02] Ανεστάλη η αποχή των διορθωτών

    Σταματάει η αποχή των βαθμολογητών, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Πεππές δήλωσε ότι, "ως παιδαγωγοί αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε την αποχή, διασφαλίζοντας έτσι και την αξιοπιστία των εξετάσεων".

    "Το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταφέραμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας και καταδείξαμε την αναξιοπιστία της κυβέρνησης όσον αφορά το ύψος των αμοιβών μας, για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση", ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και προανήγγειλε "θερμό" φθινόπωρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα υπακούσουν όλοι οι βαθμολογητές στην απόφαση της ομοσπονδίας, ο κ. Πεππές είπε ότι "η απόφαση του ΔΣ είναι σαφής - είπαμε ότι σταματάμε την αποχή και καλούμε τους συναδέλφους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους".

    Ο κ. Πεππές κατέληξε εκτιμώντας ότι σε ένα δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθητών.

    Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αλέξανδρος Αρβανιτίδης, διαφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ και κατηγόρησε την ηγεσία της ΟΛΜΕ ως "πουλημένη", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για αναστολή "σπάει, υπονομεύει και ξεπουλάει έναν δίκαιο αγώνα". Κάλεσε δε τους βαθμολογητές να μην υπακούσουν.

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    "Η ΟΛΜΕ επέδειξε στάση ευθύνης και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη", δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για αναστολή της αποχής των βαθμολογητών των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

    "Η αγωνία των μαθητών τελειώνει", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    "Το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλει ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαδικασία της βαθμολόγησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους βαθμολογητές".

    Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης και τους προέδρους των βαθμολογικών κέντρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τη βαθμολόγηση, και γι' αυτό το λόγο ζήτησε να απαλλαγεί το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται με τις εξετάσεις, απο κάθε άλλου είδους ενδοσχολική απασχόληση.

    Κινητοποιήσεις

    Συλλαλητήριο για αύριο στις 7 το απόγευμα, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

    Σε γενική απεργία αύριο Τετάρτη ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας» καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση, και διοργανώνει απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 10 το πρωί.

    Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

    Τα σωματεία, που αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "οι κινητοποιήσεις στοχεύουν στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο οποίο εκκρεμούν οι αιτήσεις για χορήγηση του εφάπαξ σε πάνω από 20.000 συναδέλφων".

    Τέλος, 24άωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τρίτη αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωση ζητά να ανακληθούν "τα σκληρά και άδικα μέτρα που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, υποθηκεύουν το μέλλον, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ανατρέπουν οικογενειακούς προγραμματισμούς".

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Κανονικά θα λειτουργήσει όλο το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επισήμανση ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣ.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της εξαγγελίας, ίσως και εντός της εβδομάδος, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, από σήμερα έως και την Πέμπτη. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα με δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιουνίου.

    Αποχή των δικηγόρων

    Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    [03] Οι επιπτώσεις της κρίσης

    Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

    Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και από το οποίο, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, είναι πως οι Ελληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

    Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).

    Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.

    Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.

    Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.

    Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι "απίθανο ή μάλλον απίθανο" να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

    [04] Έκρηξη με πέντε νεκρούς

    Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα σε στρατιωτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας το θάνατο σε 5 ανθρώπους, μετέδωσε πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση.

    Η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" (TAK), η οποία πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποιεί τους πολίτες να απέχουν από στρατιωτικούς στόχους σε ανακοίνωσή της, η οποία μεταδόθηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat.

    Η ΤΑΚ έχει αναλάβει την ευθύνη και για προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις που βρίσκονται εκτός της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το PKK πολεμάει τον τουρκικό στρατό.

    Δύο στρατιωτικοί και μία νεαρή 17 ετών, η κόρη ενός στρατιωτικού, σκοτώθηκαν επί τόπου από την έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο οδόστρωμα και πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού στους δημοσιογράφους στον τόπο της έκρηξης.

    Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο προάστιο Χαλκαλί στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Στόχος της επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικούς στην εργασίας τους.

    Η τεχνική των εκρηκτικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται με τηλεχειρισμό είναι μια συνήθης πρακτική των κούρδων ανταρτών στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 14:30:26 UTC