Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές"
  • [02] Φόρουμ για την «Ψηφιακή Ελλάδα»
  • [03] Έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • [04] Δίωξη για το "Ερμής"
  • [05] "Ιδρύουμε νέο κόμμα"
  • [06] Γενική απεργία στη Γαλλία

  • [01] "Τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές"

    Με επιτυχία ξεκίνησε η τεράστια προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Η μέχρι τώρα πορεία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, όπως ανέφερε, η προσπάθεια αφορά στο να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στην ίδια θέση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται "θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη".

    Ο πρωθυπουργός ήταν για μια ακόμη φορά ειλικρινής τονίζοντας ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν και όπως είπε, μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Τώρα, όπως τόνισε, εκκαθαρίζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά του παρελθόντος.

    Παράλληλα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές για να σπάσει η γραφειοκρατία, να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας παντού και να ξαναφτιάξουμε, όπως είπε, το κράτος. Είναι, ανέφερε, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.

    Αναφέρθηκε και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

    Χρέος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις σε βάθος χρόνου με ένα σύστημα βιώσιμο και ότι αυτό θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη. Χρέος μας, όπως είπε επίσης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προστατεύει, θα στηρίζει αλλά και θα δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως επίσης και θα βοηθάει τη χώρα να γίνει πιό σύγχρονη και πιό ανταγωνιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη του κράτους πρόνοιας και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η διαχείριση τόσο του κράτους πρόνοιας όσο και του κράτους γενικότερα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά στο κράτος πρόνοιας όπως έχει αποδειχθεί και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που εφαρμόζεται.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση πίεσης αναφορικά με το χρέος όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και προέβλεψε ότι πολλές από τις χώρες αυτές θα πάρουν μέτρα είτε όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα είτε ανάλογα με αυτά.

    Επανέφερε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Κοινότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν μπει ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της τάξεως του 0,05%, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έσοδα περί τα 240 δισ. ευρώ που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική πηγή. Το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενός νέου φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο προϋπολογισμό.

    Ο πρωθυπουργός θεώρησε θετικό ότι οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τα συνδικάτα στο Βανκούβερ του Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο G -20.

    Σχετικά με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη και το οποίο θα κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνιστά το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει ως στόχους τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μείωση των εκπομπών αερίων. Ο βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η κατά το δυνατόν απεξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με την αξιοποίηση εγχώριων πόρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

    Ο κ. Γ. Παναδρέου θα απαντήσει αύριο από το βήμα της Βουλής στα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας, Μνημόνιο, εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομία, με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των τριών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα, θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» στις ερωτήσεις, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά θέματα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την κατάσταση στην οικονομία και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το Μνημόνιο.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

    Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει "να στηρίξουν τον εαυτό τους" και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες είπε ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε "δίχτυ ασφαλείας" για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και γενικότερα της εφαρμογής του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%. Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών τώρα, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.

    Διευκρινίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Διευκρινίσεις για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούμενο με 10 δισ.ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κος Σαχινίδης σημείωσε πως το Ταμείο δεν αποσκοπεί στην στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.

    Με την ίδρυση του Ταμείου, τόνισε ο κος Σαχινίδης, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει της κρίσης, ότι όσες επιθέσεις κι αν εξαπολύσουν, υπάρχει στην άκρη ένα ταμείο με πόρους 10 δισ. ευρώ - όχι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας (εκεί υπάρχουν άλλες πρόνοιες), αλλά για την περίπτωση επιβεβαίωσης ακόμα και ακραίων σεναρίων, να στηριχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος».

    Στο ίδιο πνεύμα η Ελπίδα Τσουρή (ΠΑΣΟΚ), τόνισε πως το Ταμείο, «δεν στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών, αλλά στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας» και πως «η προσφυγή μιας Τράπεζας σ' αυτό, δεν θα είναι ευχάριστη κίνηση για τους μετόχους του, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα».

    Η ίδρυση του Ταμείου αποτελεί όρο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

    Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αν και συναινεί στην ίδρυση του Ταμείου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα το φθινόπωρο του 2008, είχε προχωρήσει σε ένα πακέτο ρευστότητας. Η επιλογή συνάντησε σφοδρότατη κριτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από σας προσωπικά, που μιλήσατε για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες».

    Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, εκτίμησε πως με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του προσχεδίου νόμου, το τοπίο συγκρότησης του Ταμείου παραμένει «θολό και ασαφές».

    «Αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τα 28 δισ. ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. Όσο για τα υπόλοιπα, «αφού διαφωνήσατε με το Μνημόνιο, γιατί κόβεστε για το αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει;».

    «Είναι ενδεικτικό το πώς υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα του τι είδους κυβέρνηση υπάρχει», παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ).

    «Το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα μας λέει η κυβέρνηση, πως τυχόν ζημιές των Τραπεζών, θα καλείται να αναλάβει το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος του Ταμείου - δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός».

    Για «τραπεζοκεντρική Ελλάδα και Ευρώπη» μίλησε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    «Οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείνουν «για το καλό της οικονομίας», αλλά οι Τράπεζες όχι. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βοηθήσει Ναυπηγεία που πάνε να κλείσουν, επεμβαίνει η Επιτροπή και λέει πως είναι νόθευση του ανταγωνισμού. Εδώ όμως, μας λέει πως πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες και να κατευθύνουμε το 10% των κεφαλαίων του Μνημονίου προς τα κει», σχολίασε ο βουλευτής.

    «Διάβασα ότι το υπόλοιπο των ελληνικών Τραπεζών που οφείλουν στην ΕΚΤ, είναι 90 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

    «Για να διασωθούν οι Τράπεζες, η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει την τιμολόγησή τους. Και τιμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με τιμές Απριλίου και τα αγοράζει για να στηρίξει τις Τράπεζες. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τυγχάνουν της έγκρισης οιασδήποτε κυβέρνησης. Και απορώ που και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να οικοδομεί αντιπροτάσεις, έρχεται και τα στηρίζει.Κύριοι θα λογοδοτήσετε για το πού πάει αυτή η ρευστότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων - και επειδή έχει ληκτότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει, καταφεύγει στην ΕΚΤ», είπε ο υφυπουργος.

    «Ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.

    [02] Φόρουμ για την «Ψηφιακή Ελλάδα»

    Η ιδρυτική συνεδρίαση και η επίσημη παρουσίαση του Φόρουμ "Ψηφιακή Ελλάδα 2020" πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ενεργοί πολίτες και η δημόσια διοίκηση μπορούν, στο πλαίσιο του Φόρουμ (www.digitalgreece2020.gr), να ανταλλάσσουν προτάσεις για πολιτικές που θα αξιοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινής ζωής.

    Το Φόρουμ, που έχει κυρίως ψηφιακή υπόσταση, λειτουργεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς να διαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς αλλά και την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει αναληφθούν και τους στόχους που πρέπει να τεθούν για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020.

    Στο πλαίσιο αυτό, ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση προτάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο. Οι προτάσεις αυτές, που θα κωδικοποιηθούν, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς: Κοινωνία-Καθημερινότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση-Διακυβέρνηση, Καινοτομία-Έρευνα, Παιδεία-Πολιτισμός. Για την αξιοποίηση της υπάρχουσας γνώσης και τη συνεργασία των εμπλεκομένων, αναπτύχθηκαν ομάδες εργασίας και υποστηρικτικά εργαλεία.

    Το Φόρουμ θα παρακολουθεί διάφορες άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες, όπως ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό, την πορεία της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο φορέων όπως το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), δράσεις όπως το opengov.gr, labs.opengov.gr κλπ.

    Οι ομάδες εργασίας θα συνεισφέρουν περιεχόμενο, ενώ το Τwitter και το Facebook θα αξιοποιούνται σαν επιπλέον κανάλια συμμετοχής και ενημέρωσης του κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα) θα μπορούν να σχολιάζουν και να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας και να υλοποιούν τις δικές τους ομάδες. Η οργανωτική επιτροπή, οι συντονιστές των ομάδων εργασίας και ο τρόπος συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15/9/2010.

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας, o Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στέφανος Γκρίτζαλης και o Συντονιστής του Φόρουμ Θόδωρος Καρούνος παρουσίασαν τους στόχους της νέας αυτής πρωτοβουλίας. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση για την πολιτική και αναπτυξιακή διάσταση του Φόρουμ.

    «Θεωρήσαμε ότι από μια τέτοια διαβούλευση για το μέλλον της ψηφιακής Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι άτυπες ομάδες. Αυτό ήταν το βασικό μας κίνητρο για τη δημιουργία του Φόρουμ. Θελήσαμε να δώσουμε βήμα διαλόγου σε αυτές τις πολυπληθείς διαδικτυακές ομάδες και να τις καταστήσουμε συνομιλητές επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, που υποσχέθηκε «κάθε δυνατή υποστήριξη» από την πλευρά της πολιτείας.

    Όπως είπε, «το ιδανικό είναι το Φόρουμ να τύχει ευρύτερης αποδοχής και να λειτουργήσει σαν αυτόνομος θεσμός για πολλά χρόνια, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την ψηφιακή ανάπτυξη».

    Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο συνέδριο Telecoms Strategies με κύριο θεματικό άξονα τις «Ψηφιακές Πόλεις», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, της Ειδικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» ΑΕ.

    Η εκδήλωση, με πρωτοβουλία του Greek ICT Forum, πραγματοποιήθηκε σε μία καθοριστική χρονική περίοδο κατά την οποία το Σχέδιο «Καλλικράτης» τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα και, στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίστηκε, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των αλλαγών μέσω των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Πληροφορικής και των υπηρεσιών επικοινωνιών και ευρυζωνικότητας που «γεφυρώνουν» τις Περιφέρειες της χώρας με την Κεντρική Διοίκηση.

    [03] Έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Έκρηξη στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 απόψε το βράδυ, στον 7ο όροφο του υπουργείου στην λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.

    Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, ήταν αρκετά ισχυρή και έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές, ενώ ερευνάται αν υπάρχουν και θύματα δεδομένου ότι ο χώρος έχει αποκλειστεί μέχρι να εξεταστεί από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    Ο υπασπιστής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι το θύμα της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στο γραφείο του.

    Ο αξιωματικός της αστυνομίας δεν έχει ακόμα μεταφερθεί από το χώρο της έκρηξης και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι νεκρός ή τραυματίας.

    Από τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο υπασπιστής προφανώς άνοιξε κάποιο δέμα που έφθασε στο υπουργείο με άγνωστο τρόπο και περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αν υπάρχει άλλος τραυματίας.

    Αυτή την ώρα στο υπουργείο επικρατεί πραγματικά αναβρασμός.

    [04] Δίωξη για το "Ερμής"

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σκέλος της υπόθεσης της Siemens, άσκησε κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.

    Η υπόθεση αφορά το πρόγραμμα "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού και οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η φάση 2 του προγράμματος "Ερμής", κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.

    Εξέταση Κ. Γιαννακού

    Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου απηύθυνε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, μεταφέροντας την διαμαρτυρία και ανησυχία του για την αδράνεια της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Μετά τη χθεσινή δημόσια διαπίστωση ότι υστερεί ο τομέας της διερεύνησης του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Βαληράκης προτείνει στον υπουργό που εποπτεύει την επιτροπή να υπάρξει άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου και να ανασυγκροτηθεί εκ νέου ανεξάρτητη Αρχή με την κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό.

    Απευθύνει επίσης ο κ. Βαλυράκης επιστολή και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, υπενθυμίζοντάς του ότι η επιτροπή δεν έχει καμία επεξεργασμένη απάντηση ή πορισματική έκθεση για κάποιο από τα έξι αιτήματα που του έχει απευθύνει από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου η επιτροπή για άνοιγμα και περαιτέρω επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

    Κατά τα άλλα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου.

    Ο κ. Παναγιώτου που εξετάσθηκε για δεύτερη φορά από την επιτροπή, έχει καταγγείλει την "ασυνήθιστη συνέχεια" στη θητεία δύο υπουργών Μεταφορών, των κ.κ. Χ.Βερελή και Μ.Λιάπη "προκειμένου να πάρει η Siemens με κοινοπραξία συγκεκριμένα έργα με απευθείας ανάθεση".

    Καταγγέλλει επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό που υπηρέτησε στο πόστο αυτό και επί υπουργίας Βερελή και επί υπουργίας Λιάπη ότι συνήργησε σε μία παράνομη σύμβαση.

    Ταυτόχρονα με υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Παναγιώτου αποδίδει ευθύνες και στον διάδοχο του Μιχάλη Λιάπη στο υπουργείο, Κωστή Χατζηδάκη, γιατί "διετήρησε το μηχανισμό στήριξης, της παράνομης σύμβασης του προαστιακού, και ζημίωσε τον ΟΣΕ με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που παρεχώρησε στους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων".

    - Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν, σχολίασε ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου σχολίασε: "Η επιτροπή συνεχίζει να διερευνά τις πτυχές του τομέα ΟΣΕ, με απαίτηση από τη Siemens να βοηθήσει ουσιαστικά με στοιχεία για τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Το μέτρο της ευθύνης ενός εκάστου είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για "τεράστιες πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες συνδέονται με την γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ΕΕ να διαχωρίζει την υποδομή από την εκμετάλλευση".

    Εξετάζοντας τον μάρτυρα κ. Παναγιώτου η κ. Τσόνογλου του επέστησε την προσοχή σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του, όταν ενέπλεξε το όνομα του τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Ντίνου Ρόβλια με την υπόθεση του προαστιακού.

    Ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη τόσο με τον κ. Ρόβλια, όσο και τον κ. Γιαννακό, αλλά πάντως ο ίδιος στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα για όσα ισχυρίστηκε.

    Κατά τον Κωνσταντίνο Τζαβάρα από την κατ' αντιπαράσταση εξέταση προκύπτει ότι "οι προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ εξελίχθηκαν με ανώμαλο τρόπο και κατέληξαν σε μεγάλες ζημιές του ελληνικού Δημοσίου, λόγω της μη καταβολής του συνόλου των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, της μη είσπραξης τόκων υπερημερίας, όταν το επιτόκιο ήταν 25% και τη μη αποκατάσταση αποθετικής ζημίας που υπέστη ο ΟΣΕ και το Δημόσιο".

    Σε τρεις εξάλλου συμβάσεις, είπε, ενώ συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κήρυξης εκπτώτων των αντίστοιχων κοινοπραξιών σε μία από τις οποίες συμμετείχε η Siemens δεν ασκήθηκε το δικαίωμα του Δημοσίου.

    Ζητεί, ακόμη να αποσταλούν στη Δικαιοσύνη τα πρακτικά των δύο κατ' αντιπαράσταση εξετάσεων του κ. Γιαννακού, για να ερευνηθεί, αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και να ανασυρθεί η δικογραφία του προαστιακού για να κληθεί να καταθέσει στην προανάκριση ο κ. Γιαννακός.

    [05] "Ιδρύουμε νέο κόμμα"

    Ένα βήμα πριν από την τυπική ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι "ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει".

    Την Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη θα εγκριθεί διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή.

    Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι "αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση".

    Επιλέξαμε, είπε, υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις "ασφαλείς" απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

    Ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για "μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο, αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό" και τονίζει:

    "Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό".

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση των στελεχών της "Αριστερής Αναγέννησης" αναφέρεται: «Εμείς, η τάση της "Αριστερής Αναγέννησης", που αποχωρήσαμε από τον Συνασπισμό μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της "Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς", να εκφραστεί ως ανεξάρτητη αριστερή πολιτική δύναμη".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική κοινωνική αριστερά, μακριά από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς και αντιδημοκρατικά στεγανά, απομεινάρια ενός εφιαλτικού και οριστικά ξεπερασμένου παρελθόντος».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Μίλτος Ανδρικόπουλος, Δημήτρης Παπαδάκης, Νίκη Νικόλα, Γιάννης Τσουνίδης, Χρήστος Κουτσονικολής, Ε. Κατσογιάννου, Κυριακή Μαύρη, Νίκος Γεωργόπουλος, Δ. Παπαδάκης, Θανάσης Αθανασούλας.

    [06] Γενική απεργία στη Γαλλία

    Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Γαλλία η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους σήμερα, ενώ οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης συμμετείχαν κι αυτοί στην απεργία.

    Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία σε μία "αναμέτρηση" που φέρνει αντιμέτωπους τα ισχυρά συνδικάτα με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις ευρώ μέχρι το 2050.

    Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62- παραμένει βέβαια χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε πολλές γειτονικές χώρες της Γαλλίας, αλλά ωστόσο σπάει ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

    Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι η σημερινή απεργία είναι απλά μία πρόγευση των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο μεταρρύθμισης θα πάει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

    Ο Σαρκοζί έχει επενδύσει σημαντικά στο συνταξιοδοτικό, το οποίο πιθανόν να είναι το τελευταίο σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες για το 2012 εκλογές.

    Εχει δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο με τα συνδικάτα και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανών τροποποιήσεων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

    Ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, o Φρανσουά Σερέκ, δήλωσε σήμερα στο RTL ότι ελπίζει να βγουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και πλέον.

    "Πολλοί άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά εδώ και καιρό", σχολίασε.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας BVA έδειξε ότι δύο στους τρεις Γάλλους στηρίζουν τη διαμαρτυρία των συνδικάτων, αλλά σύμφωνα με άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ifop για λογαριασμό της Le Figaro και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο εμφανίζει το 58% να στηρίζει την ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 18:30:35 UTC