Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαδρομή της βόμβας
  • [02] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα

  • [01] Η διαδρομή της βόμβας

    Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο-βόμβα που εξερράγη στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

    Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός.

    Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για "αργό' εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

    Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

    Στο μεταξύ, διευκρινίστηκε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο φάκελος βόμβα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επρόκειτο για ένα δέμα σε σκληρό κουτί που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

    Το δέμα έγραφε ως αποστολέα τον Χρήστο Καραβέλα με διεύθυνση την Εκάλη και έφτασε στο γραφείο την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο.

    Πράγματι όλη η αλληλογραφία μεταφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

    Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή.

    Ένας ακόμη παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία.

    Συγκεκριμένα, ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί σε καραμπινιέρους στη Ρώμη, στις 19 Απριλίου 2010, αλλά εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Αμέσως μετά την ευθύνη ανέλαβε η "άτυπη αναρχική ομοσπονδία ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ" ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αναρχικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

    Η κηδεία του Γιώργου Βασιλάκη έγινε το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και αστυνομική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με επικεφαλής τον Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Σπ. Βούγια, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την πατρίδα του το Ηράκλειο Κρήτης.

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ενώ τον αποτροπιασμό τους για το δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλνικος, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    «Η πράξη αυτή και οι νοσηροί εγκέφαλοι που την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, με στόχο να πλήξουν την ομαλότητα σε αυτόν τον τόπο που αγωνίζεται για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να βγει απβ την κρίση, είμαι βέβαιος ότι καταδικάζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και από όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

    «Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία».

    Την «αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη» της, εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. «Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις» προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.

    Θλίψη για τον θάνατο ενός «άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνδέοντας, δε, το τραγικό γεγονός με την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε, αναρωτήθηκε «εάν συμβεί το ίδιο μετά από δυο χρόνια, η χήρα ενός επόμενου Βασιλάκη ή επόμενου Ηλιάκη, θα πάρει σύνταξη;»

    Στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού διέκρινε πίσω απβ τη δολοφονία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο πως «προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους»: «Αν δεν είχε γίνει, θα είχαν σήμερα, τελείως διαφορετικούς τίτλους τα ΜΜΕ» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Θα ασχολούνταν με το Μνημόνιο, με την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη των δύο γραφών στη μετάφραση του Μνημονίου - αλλά όλοι ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, γιατί κάποιοι το αποφάσισαν. Και για να μην πω και άλλες κουβέντες που μπορεί να παρεξηγηθούν, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, εξάλλου, αναφέρει: «Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει:

    «Με βαθύτατη θλίψη, ευρισκόμενος στην Καππαδοκία, πληροφορήθηκα το χθεσινό αποτρόπαιο έγκλημα, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Ολόψυχα δε εκφράζω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του αστυνομικού υποδιευθυντού Γιώργου Βασιλάκη που έπεσε κατά την επιτέλεση του καθήκοντος.

    Σε αυτές τις σκληρές ώρες τέτοια οδυνηρά γεγονότα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στο ομόψυχο και όμαιμο του Γένους μας. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και προσευχή Της είναι η ειρήνη και γαλήνη στην κοινωνία μας».

    Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και σημειώνει πως «είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσης όταν ένα έθνος πρέπει να δρα και να λειτουργεί ενωμένο για την υπέρβαση δυσκολιών, ότι κάποιοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν αθώους πολίτες.Καταδικάζω τους δράστες αυτής της βομβιστικής επίθεσης».

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. "Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κοινότητας της αμερικανικής πρεσβείας επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Βασιλάκη. Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    [02] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα

    Εργάτες προσπαθούν να επιδιορθώσουν ένα κατεστραμμένο φράγμα στη νότια Κίνα, όπου οι συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 379 ανθρώπων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και τα πρακτορεία.

    Φορτηγά τοποθέτουν βράχους και χώμα για να επιδιορθώσουν ένα ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Φου, στην επαρχία Τζιανγκσί, που ανάγκασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού έχουν προκαλέσει οικονομική καταστροφή ύψους 12,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ξινχουά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 June 2010 - 12:30:15 UTC