Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας"
  • [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό
  • [03] Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
  • [04] Απειλεί ο κυκλώνας "Άλεξ"
  • [05] Ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [06] Προανακριτική για το Βατοπέδι
  • [07] Στον β' γύρο η εκλογή

  • [01] "Αναγκαία τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας"

    Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των «αναγκαστικών μέτρων για τη σωτηρία της χώρας», οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, που έκαναν λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης», χαρακτήρισαν τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του ν/σ για το «Πρόγραμμα Διαύγεια».

    «Κοινός παρονομαστής σε ό,τι κάνουμε είναι η διαφάνεια παντού. Όλες μας οι επιλογές έχουν μοναδικό στόχο να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Να καταφέρει να πατάει γερά στα πόδια της, να βγει από τη κρίση, που την οδήγησε ένα παλιό, χρεωκοπημένο, αδιαφανές, πελατειακό πολιτικό σύστημα, και πάνω από όλα, να της δημιουργήσουμε προοπτική», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με αφορμή το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των μέτρων, τα οποία αναγκάστηκε, όπως είπε, να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «η χώρα ήταν ένα ακυβέρνητο καράβι» και πως «αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε όλα σε πρωτόγνωρους ρυθμούς».

    Απαντώντας στις αναφορές του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι το κόμμα του «θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από το μνημόνιο», ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Αυτό που θέλετε να κάνετε, είναι να σβήσετε από τη μνήμη σας τις μνημειώδεις πράξεις σας και την απραξία στα χρόνια διακυβέρνησής σας, που φόρτωσαν στην Ελλάδα αναξιοπιστία. Τη βούληση να φύγουμε από τις δικές μας αδυναμίες, να ορίζουμε εμείς την τύχη της χώρας, δεν την δείξατε ποτέ. Φοβηθήκατε. Την έχουμε, όμως, εμείς και αναλαμβάνουμε και το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μας».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και για «επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης». Μίλησε δε, για «σενάρια εθνικής σωτηρίας, που έχουν αρχίσει να προωθούν κάποιοι από αριστερά και δεξιά, τα οποία όμως, δεν μπορούν να προχωρήσουν».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγορώντας τον ότι επέλεξε την δρόμο της «τυφλής σύγκρουσης» και πρόσθεσε: «Από την αλήθεια δεν ξεφεύγει κανένας και κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει διαφορετικά τις εξελίξεις, είναι μάταιη. Ένα αριστερό κόμμα είπε ένα μεγάλο "όχι" σε ένα ν/σ, που επιβάλλει την απόλυτη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση».

    Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κ. Τζαβάρας, όσο και ο πρ. υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη την παραπληροφόρηση ότι η χώρα έφτασε εδώ από την ανεύθυνη πολιτική της ΝΔ» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα καταργώντας διατάξεις του κράτους δικαίου».

    «Νέο πολιτικό σκηνικό με παλαιά υλικά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υποστήριξε ότι «οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους».

    [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα.

    Το μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απασχόλησε τη χθεσινή (Τρίτη) κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ).

    Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια του Συνεδρίου, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τους τομείς δημόσιο και ιδιωτικό. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο ΕΣ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.

    Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε και πάλι ορισμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, ενώ ένα άρθρο κρίθηκε αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, αλλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

    Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.

    Τέλος, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσει επί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    "Μαζικό μήνυμα αντίστασης" στην πολιτική που προδιαγράφει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έστειλαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με τη χθεσινή 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία.

    Στην Αθήνα, απεργιακά συλλαλητήρια οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ξεκινώντας από το Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

    Η συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες και ιδίως από τη μεγάλη διαδήλωση της απεργίας της 5ης Μαΐου.

    Όμως σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η συμμετοχή στην απεργία ήταν και πάλι τεράστια αφού κατά τα στοιχεία της ΓΣΕΕ σε πολλούς εργατικούς χώρους άγγιξε το 100% ενώ επίσης ήταν ορατή στις συγκοινωνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες.

    Στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπου μετά τις αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων του διασωματειακού.

    Στις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, να σταματήσει κάθε απόπειρα υποβάθμισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετική παρέμβαση για το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα θεωρηθεί αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συζητούν για νέα 24ωρη απεργία για το ασφαλιστικό, η οποία αναμένεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής στις αρχές του Ιουλίου.

    Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά

    Με προβλήματα πραγματοποιήθηκαν τα χθεσινά δρομολόγια των πλοίων λόγω της απεργίας των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσων», η οποία είχε κηρυχθεί παράνομη από τα δικαστήρια του Πειραιά. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν συμμετείχε στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ.

    Συγκεκριμένα, από τις 21 γραμμές που συνδέουν τον Πειραιά με τη νησιωτική Ελλάδα, πέντε δεν εξυπηρετήθηκαν. Ειδικότερα, στον Αργοσαρωνικό δεν πραγματοποιήθηκαν 59 δρομολόγια, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις αναχωρήσεις στα βραδινά δρομολόγια. Για παράδειγμα τα επιβατηγά πλοία με προορισμό την Κρήτη έφυγαν τουλάχιστον με μια ώρα καθυστέρηση.

    Στο μεταξύ, εξαιτίας της απεργίας, σημαντικός αριθμός επιβατών δεν μπόρεσε να επιβιβαστεί εγκαίρως στο πλοίο, καθώς ορισμένα πρωινά δρομολόγια έφυγαν 15 περίπου λεπτά νωρίτερα από τον προγραμματισμένο απόπλου τους.

    "Κίνδυνος θάνατος για το λαό και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, είναι το μνημόνιο, η πολιτική της κυβέρνησης, είναι η βία των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, είναι η βία που ασκούν δικαστές που πρακτορεύουν κυριολεκτικά τα συμφέρονται των εφοπλιστών", δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά.

    "Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τις κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, του λαού, των εργαζόμενων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα σηκώσει ανάστημα. Θα αποτρέψει την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση.

    Δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ

    «Η κυβέρνηση τινάζει στο αέρα τον προγραμματισμό εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

    «Οι θυσίες, που ζητάει, δεν πιάνουν τόπο», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις, που θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ για ασφαλιστικό

    Να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα όπως είναι η 13η και η 14η σύνταξη, η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων, τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες ανήλικων παιδιών, ζήτησαν, από τον κ. Αν.Λοβέρδο, βουλευτές που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

    Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, σε απόφαση του "έκρινε ομόφωνα ότι σ' αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς".

    "Η πρόκληση ανάπτυξης και εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένων κοινωνικών και προνοιακών δομών, αποτελεί τον άμεσο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του", αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης εκτίμησε ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή πλαισίου συμφωνίας "συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και ισχυροποιεί την συλλογική μας προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία".

    -

    [03] Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

    Νέες λιανικές τιμές σε 11.898 φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες υπολογίστηκαν με το νέο συντελεστή ΦΠΑ 11% και νέες τιμές σε 22 φαρμακευτικά προϊόντα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομική διάταξη περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2010.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ανακοίνωση του, πρόκειται, σε ότι αφορά στις ηπαρίνες, για διόρθωση τιμών που προβλέπεται από το άρθρο 2 της με αριθ. 3/2010 Αγορανομικής Διάταξης και γνωστοποιείται ότι μετά τις διορθώσεις αυτές, οι τιμές σε αυτή την κατηγορία προϊόντων διαμορφώνονται έως και 22,55% χαμηλότερα από τις ισχύουσες τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η μεταβατική Α.Δ. 3/2010.

    Επίσης στο δελτίο υπάρχουν και διορθώσεις τιμών σε 10 φαρμακευτικά προϊόντα (ορφανά φάρμακα κ.λπ.), διαγραφές 252 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ και μεταβολές σε 414 προϊόντα, που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

    Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp

    [04] Απειλεί ο κυκλώνας "Άλεξ"

    Η τροπική καταιγίδα Αλεξ που αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα --ο πρώτος της εποχής στον Ατλαντικό-- ανάγκασε την BP να περιορίσει τις επιχειρήσεις της για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως θα χρησιμοποιήσουν την βοήθεια που τους πρόσφεραν δώδεκα χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχτούν τις 22 προσφορές βοήθειας από δώδεκα χώρες και διεθνείς οργανισμούς", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Αλεξ απειλεί τις ακτές του Μεξικού και του Τέξας. "Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν" στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) με έδρα το Μαϊάμι.

    Οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας ανακοίνωσαν πως κύματα δύο μέτρων και άνεμοι ταχύτητας 40 χιλιομέτρων εμποδίζουν την περισυλλογή και καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Εκπρόσωπος της BP, ο Ρόμπερτ Γουάιν, τόνισε πως, όσο η θάλασσα είναι ταραγμένη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα μέρος των επιχειρήσεων.

    Επίσης εξαιτίας του κυκλώνα Αλεξ θα καθυστερήσει η άφιξη του τρίτου πλοίου περισυλλογής πετρελαίου. Αν οι άνεμοι ξεπεράσουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας θα πρέπει να απομακρυνθούν και τα άλλα πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, επικεφαλής των επιχειρήσεων καθαρισμού.

    Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν για δύο εβδομάδες και η γεώτρηση βοηθητικών πηγαδιών θα αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

    Για προληπτικούς λόγους οι πετρελαϊκές εταιρίες Shell και ExxonMobil απομάκρυναν μέρος του προσωπικού τους από τις πλατφόρμες άντλησης.

    Ο ναύαρχος Αλεν υπογράμμισε πως "υπάρχει κίνδυνος από τις καταιγίδες το πετρέλαιο να φτάσει πιο μακριά στους βάλτους".

    Μέχρι τώρα τέσσερις πολιτείες --Μισισιπή, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα και Φλόριντα-- έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις 20 Απριλίου όταν εξερράγη πλατφόρμα άντλησης της BP, 80 χιλιόμετρα από τις ακτές.

    Χθες Τρίτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων στη Νέα Ορλεάνη, πριν μεταβεί στη Φλόριντα.

    [05] Ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

    Με το σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία. Προσθέτει δε ότι ''στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το παραπάνω σχέδιο νόμου''.

    Ειδικότερα:

    - Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

    - Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

    - Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.

    - Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Κατ? αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.

    - Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων. Δεν είναι συνεπώς απαραίτητη η παράστασή του με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Θα εκδοθούν σχετικά έντυπα από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνεται ο οφειλέτης στη συμπλήρωση και υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

    - Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον όγκο των υποθέσεων που θα προστεθούν σε εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται ογδόντα νέες θέσεις ειρηνοδικών.

    - Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση. Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.

    - Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και μετά από αυτή.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός

    Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

    Δικαστικός συμβιβασμός

    Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Το δικαστήριο μπορεί να υποκαταστήσει τη συναίνεση των αντιτιθεμένων εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση τους και εξασφαλίζεται η σύμμετρη ικανοποίησή τους. Για το συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές.

    Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στους υπερχρεωμένους απέναντι στους πιστωτές του και δημιουργεί κίνητρα και στις δύο πλευρές για μία συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών.

    Το σχέδιο νόμου λαμβάνει με πλήθος διατάξεων ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή καταχρήσεων σε βάρος των πιστωτών. Ενδεικτικά: Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμία πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του. Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Η υποχρέωση ειλικρίνειας υφίσταται τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία. Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

    Σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση & Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Τα σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Με την κατάθεση των δύο αυτών νομοσχεδίων, το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει, εντός χρονοδιαγράμματος, τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη τροποποιεί ριζικά το ισχύον πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, την εισαγωγή ανώτατων ορίων δαπανών στον προϋπολογισμό του κράτους και στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εισάγοντας, ταυτόχρονα, ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα. Ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και των στοιχείων και διαμορφώνει ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό του κράτους, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται και δίνοντας τη δυνατότητα ανακατανομής των πόρων και των δαπανών, εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Παράλληλα, με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τη Βουλή και τη δημιουργία Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών πόρων, ενώ με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο σε εύληπτη μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες, υπηρετούμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

    Με το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου θεσμού για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα εξακολουθήσει να παρέχεται επαρκώς και σύμφωνα με τους υφιστάμενους μηχανισμούς (ΕΚΤ, εγγυήσεις του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας του Ν.3723/2008).

    Σκοπός του είναι η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα. Το Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ.

    -

    [06] Προανακριτική για το Βατοπέδι

    Προθεσμία για να απολογηθεί στις 19 Ιουλίου, ζήτησε και έλαβε από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή Γιάννης Αγγέλου, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

    Ο κ. Αγγέλου είχε κληθεί χθες ενώπιον της ανακρίτριας μετά την απαγγελία σε βάρος του της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Τόσο ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όσο και κατηγορούμενοι και μάρτυρες ενώπιον της ανακρίτριας, έχουν κάνει λόγο για παρεμβάσεις του κ. Αγγέλου στην υπόθεση και για κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό στην όλη υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

    Στο μεταξύ, την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, των πέντε από τους έξι πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως υπευθύνους για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

    Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας, επί 282 παρόντων βουλευτών, έχουν ως εξής:

    Ευάγγελος Μπασιάκος: Υπέρ της παραπομπής 194 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 2, λευκά 4 και άκυρα 1

    Πέτρος Δούκας: Υπέρ 177 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 13, λευκά 0, άκυρα 11

    Αλέξανδρος Κοντός: Υπέρ 186 ψήφοι, κατά 77, «παρών» 4, λευκά 0, άκυρα 15

    Γιώργος Βουλγαράκης: Υπέρ 167, κατά 91, «παρών» 17, λευκά 1, άκυρα 6

    Κώστας Κιλτίδης: Υπέρ 49, κατά 212, «παρών» 16, λευκά 0, άκυρα 5

    Θόδωρος Ρουσόπουλος: Υπέρ 198, κατά 73, «παρών» 7, λευκά 4, άκυρα 0.

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 5:00 μ.μ. της Δευτέρας. Οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός, επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της παραπομπής τους με υπομνήματα προς την Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι επιστολές τους, αναγνώστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

    «Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σβ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κος Ρουσόπουλος.

    Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

    «Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή. που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» προειδοποίησε τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, επιφυλασσόμενος παράλληλα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.

    «Ένα ψέμα δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε μια αλήθεια μπορεί να μετατραπεί σε ψέμα, επειδή κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να την δουν» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, για να υποστηρίξει στην συνέχεια, πως παραπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ σε Προανακριτική Επιτροπή, μονάχα με βάση την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

    «Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής, απέδειξα πως η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (με υπογραφή του σημερινού υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) - στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος. Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ότι η σύζυγός μου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και με ευθύνη μου άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Με λίγα λόγια, δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, ή πρώην υπουργός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο - ως Γιώργος Βουλγαράκης» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Κατηγορούμαι για παραβίαση καθήκοντος, γιατί δεν έστειλα στο ΚΑΣ τις καταγγελίες του προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις ανταλλαγές. Όμως, την αμέσως επόμενη μέρα, ρώτησα την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, που μου απάντησε, πως η αρχαιολογική νομοθεσία, δεν προβλέπει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο» υπογράμμισε ο κος Βουλγαράκης. «Αν μπορούσε ο υπουργός να ακυρώσει τα συμβόλαια, γιατί δεν τα ακύρωσε ο κος Λιάπης, ο κος Σαμαράς, ο κος Γερουλάνος, να τελειώνουμε; Γιατί δεν μπορεί. Αλλά και ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου, ο κος Βενιζέλος, λέει στα Πρακτικά της Βουλής κατά την συζήτησή του: «Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, δεν συνεπάγεται δέσμευση των δικαιωμάτων κυριότητος και δεν σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας διάθεσής του». Ολόκληρος ο δήμος Αθηναίων έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Δεν μεταβιβάζονται οικόπεδα στην Αθήνα; Μπορεί ο υπουργός να ακυρώνει πράξεις μεταβίβασης;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

    «Η ανταλλαγείσα έκταση, δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, δεν υπάρχει καμία τέτοια υπουργική απόφαση που να τον οριοθέτησε. Ακόμα και αν ήταν, πάλι θα μπορούσε να μεταβιβαστεί ελεύθερα χωρίς έγκριση, ή συναίνεση. Σε όλη την περιοχή, υπάρχουν μόνον τρία αρχαιολογικά μνημεία, όλα εκτός συμβολαίων. Ακύρωση των συμβολαίων είναι ανεπίτρεπτος για τον υπουργό Πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βουλγαράκης.

    «Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, εκφράζοντας την πικρία του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, περί παραπομπής του σε Προκαταρκτική («Προανακριτική») Επιτροπή, για την συμμετοχή του στην υπόθεση της λίμνης Βισθωνίδας.

    «Η Επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς της Μονής και των λεγόμενων «εμπλεκομένων» και να φανεί αν πήγε ένα ευρώ και σε ποιόν. Αν δεν το έψαξε αρκετά, πώς βγάζει τέτοιο πόρισμα; Με αέρα κοπανιστό; Αν το έψαξε και δεν βρήκε, γιατί δεν το λέει ρητά; Το ΠΑΣΟΚ δεν παρήγγειλε καμία έκθεση πραγματογνωμοσύνης από κάποιον σοβαρό ανεξάρτητο μη κομματοκρατούμενο οργανισμό, για να τεκμηριωθεί η μη σωστή τιμολόγηση των ακινήτων. Δεν έψαξε τα τηλεφωνήματα που έγιναν από πλευράς μοναχών, προς οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή μη, από το 1995 και μετά. Γιατί από το 1995 ήρθε ελικόπτερο να πάρει την Τιμία Ζώνη από τη Μονή. Δεν έψαξε το πότε ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή η υπόθεση, που άρχισε το 1998, όταν θεωρείτο υδροβιότοπος η περιοχή. Και δεν έλαβε υπόψη της τις απαντήσεις. Για κάθε θέμα που με αφορά, έδωσα τρεις και τέσσερις εξηγήσεις, και δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα η απάντησή μου» διαμαρτυρήθηκε ο κος Δούκας.

    «Για μικροκομματικά οφέλη, βάζετε βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του κράτους. Βάζετε τα θεμέλια για τα Ειδικά Δικαστήρια για τους δικούς σας υπουργούς του αύριο» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός. «Με κατηγορείτε γιατί αποδέχθηκα ομόφωνες αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών, που από το 1930 μέχρι σήμερα, είναι τα όργανα που αποφαίνονται για την ιδιοκτησία του Δημοσίου - και αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ελήφθησαν με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό που υπέγραψα εγώ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί. Αν δημιουργούσε νέο έννομο καθεστώς, αν έβλαπτε το Δημόσιο, γιατί δεν ανακλήθηκε; Με παραπέμπετε ενώ γνωρίζετε πως τον Μάιο του 2007, αρνήθηκα να συνυπογράψω να διατεθούν ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών⦻ ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δούκας, για να καταλήξει λέγοντας πως ο ίδιος, δεν μπήκε στην πολιτική για να αποκατασταθεί επαγγελματικά ή οικονομικά.

    «Παραιτήθηκα από μια σειρά από δουλειές για να πολιτευτώ, για να βοηθήσω την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή - και όχι για να ασχοληθώ με ανταλλαγές οικοπέδων. Ίσως κάποιους να σας έχω στεναχωρήσει, ίσως κάποιοι «να μην με πάνε», αλλά ό,τι έχει λεχθεί σε βάρος μου είναι καθαρά συκοφαντικό, είτε εξαιρετικά διαστρεβλωμένο» κατέληξε ο Πέτρος Δούκας.

    Καμία ευθύνη, καμία αρμοδιότητα και κανένα αδίκημα δεν έχω διαπράξει δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο και χωρίς αιτιολογημένη νομική βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κλίματος κατασκευής ενόχων.

    Παράλληλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο, ο κ. Μπασιάκος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε δώσει οποιαδήποτε εντολή στην διευθύντρια πολιτικής γης Σταματίνα Μαντέλη.

    «Ποτέ δεν μίλησα με την κ. Μαντέλη. Είναι πρωτοφανής και αήθης η συμπεριφορά της. Επινόησε τα ονόματα γιατί έτσι καθοδηγήθηκε. Η ίδια το είχε καταθέσει ρητά πριν αλλάξει την κατάθεση της. Μέχρι ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα ασχολείται με αυτή την κατάπτυστη μάρτυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μπασιάκος και πρόσθεσε: «Επί πολλούς μήνες κατασυκοφαντούμαι. Πλήττεται η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια μου. Ότι πιο ιερό έχω. Για ποιο λόγο να διασύρομαι; Δεν ξέρω. Όπως δεν ξέρω αν είναι ουτοπία να σας πω να ψηφίσετε κατά συνείδηση».

    «Η πλειοψηφία της Βουλής προχωρά στη πρόταση αυτή χωρίς στοιχεία για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες», υποστήριξε ο πρώην υπουργός για να διερωτηθεί στη συνέχεια: «Τι σκάνδαλο είναι αν δεν μπορεί να εντοπιστεί η ροή πολιτικού χρήματος;». «Δεν αγόρασα ποτέ τίποτα και αυτό αποδεικνύεται από τα πόθεν έσχες που κατέθετα στη Βουλή», τόνισε ο Ε. Μπασιάκος.

    Ο κ. Μπασιάκος, υποστήριξε ότι ως υπουργός δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ερευνήσει την νομιμότητα της κυριότητας των ανταλλαγών, ούτε ποτέ έκανε εκτίμηση ή υπερεκτίμηση ακινήτων ή υπέγραψε πράξη μεταβολής περιουσίας του δημοσίου ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα για ψευδείς βεβαιώσεις ούτε θέμα απιστίας. Απέρριψε δε, κατηγορηματικά την κατηγορία για ηθική αυτουργία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηθική αυτουργία σε νόμιμη πράξη υπαλλήλου δεν νοείται. Εγώ απευθύνομαι με στοιχεία στη Βουλή. Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προκαθορισμένο. Κρίμα που αναζητείται σε εμένα το σκάνδαλο».

    Και ο κ Μπασιάκος συνέχισε: «Μόνο αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για τις ανταλλαγές ήταν το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Ο υπουργός είναι απολύτως αυτονόητο να αποδέχεται τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ του κράτους. Τι άλλο κάναμε εμείς διαφορετικό από αυτά που έκαναν οι κ.κ. Φωτιάδης, Δρυς και Ξυνίδης; Γιατί εμείς πυροβουλόμαστε;»

    Ο πρώην υπουργός επέμεινε πολλές φορές λέγοντας: «Δεν είχα καμία σχέση ούτε με ανταλλαγές ούτε με υποτιμήσεις ή υπερεκτιμήσεις ή με τα τελικά συμβόλαια».

    Τέλος ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι «ο υπουργός δεν μπορούσε να διαφωνήσει με γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις ούτε του ΝΣΚ ούτε της ΚΕΔ που αποφάσισε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ένας υπουργός για τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών».

    «Δεν περίμενα ότι στην όμορφη προσπάθεια για αναγέννηση της δασικής μας πολιτικής, θα βρισκόμουν ενώπιόν σας για μια παρωνυχίδα - και ξέρετε πόσο εύκολα στοχοποιούμαστε, ιδιαίτερα στις εκλογικές μας περιφέρειες» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης της πλειοψηφίας, να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, για την υπόθεση του παράνομου διοικητικού χαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης.

    Ο κ. Κιλτίδης, επανήλθε στην Ολομέλεια στα όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την κακοποίηση που είχε δεχθεί η περιοχή του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης κατά το παρελθόν. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, η πρόταση της διευθύντριας Πολιτικής Γης, Σταματίνας Μαντέλη, να προσυπογράψει την παράνομη (όπως κρίθηκε εκ των υστέρων) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το δάσος της Ουρανούπολης χαρακτηριζόταν διοικητικά ως «δασική έκταση», δεν τον βρήκε αντίθετο.

    «Το κτήμα αυτό, ουδέποτε υπήχθη στη Δασική Υπηρεσία. Αν αυτό θεωρείτο ή ήταν δάσος, τότε θα πρέπει να πάμε να εκτελεστούμε όλοι μας. Διαστροφή και παρανομίες μέχρι το 2003. Μετά απ΄ το 2003, αλαλούμ με τον νόμο 3147/2003. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι τους γινόταν από την άναρχη παρουσία των δασικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Κιλτίδης, καταθέτοντας στα Πρακτικά και παράρτημα της Επιτροπής Διανομών του 1991, «που συνεχίστηκε μέχρι το 2003 και είναι στην ίδια περιοχή: Οικόπεδα, χωράφια - ουδέποτε υπήχθη στην δασική υπηρεσία. Το ``χθαμαλόν δάσος`` είναι κατά τοπωνύμιο. Το κάνουμε βοσκή, χωράφια, διανομές. Οι ελεγκτές δημοσίας διοικήσεως παρεμβαίνουν στην έκταση και διατάσσουν παύση διανομών και οι δασάρχες λένε ότι το κτήμα, ``υπάγεται στην αγροτική νομοθεσία ως προς τη χρήση της``. Εγώ λοιπόν, μπροστά μου έχω την έκταση αυτή, για πρώτη φορά υπό δασική προστασία. Για ποιο λόγο εγώ, να μην κάνω αποδεκτή την Γνωμοδότηση για την δασική πολιτική; Δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα λοιπά που έχετε υπόψη σας. Ας απολογηθούν αυτοί που τα έκαναν. Η αγροτική νομοθεσία είναι μακράν εμού».

    Ο κ. Κιλτίδης, υποστήριξε πως οι ενέργειές του για άρση των συνεπειών της υπογραφής αυτής, έγιναν πριν ξεσπάσει ο θόρυβος του σκανδάλου - ενώ ανέφερε και σειρά ενεργειών του, που συνεχίστηκαν και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με ερώτησή του προς την νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), οι οποίες οδήγησαν στον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής από το τοπικό δασαρχείο ως «δάσους».

    Ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε πως από παλιά έχει δηλώσει πως δεν θέλει την βουλευτική του ασυλία και καμία προστασία κατά την ευθύνη των υπουργών - αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έτσι, επικαλέστηκε απόφαση δικαστηρίου που τον δικαιώνει, σε μήνυσή του εναντίον τοπικής εφημερίδας για «συκοφαντική δυσφήμιση».

    «Ό,τι έκαμα, είναι προς την προστατευτική διάταξη του Συντάγματος. Ενσάρκωσα επί 40 χρόνια την πολιτική. Εσείς, κάντε ό,τι λέει η συνείδησή σας για την πατρίδα και το δίκιο. Εγώ, είναι αργά νβ αλλάξω» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κιλτίδης.

    Πρώτη αγωγή κατά της μονής

    Την πρώτη αγωγή κατά της Μόνης Βατοπαιδίου, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και η επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και συγκεκριμένα αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος του Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αγωγή, ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011, ενώ θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου

    [07] Στον β' γύρο η εκλογή

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε σήμερα να εκλέξει από τον πρώτο γύρο τον υποψήφιό της, τον Κρίστιαν Βουλφ, στην προεδρία της Γερμανίας και ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί εντός της ημέρας.

    Ο 51χρονος Χριστιανοδημοκράτης Βουλφ, ο οποίος ήταν ως τώρα επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας (βόρεια Γερμανία), πήρε μόνο 600 ψήφους. Για να εκλεγεί χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία της ομοσπονδιακής συνέλευσης, ενός σώματος 1.244 εκλεκτόρων αποτελούμενο από τους 622 βουλευτές της Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και από ίσο αριθμό αντιπροσώπων που διορίζονται από τα δεκαέξι περιφερειακά κοινοβούλια.

    Ο συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελευθέρων (CDU-CSU-FDP) της Άγκελας Μέρκελ διαθέτει μαθηματικά είκοσι ψήφους περισσότερες στους κόλπους αυτού του εκλεκτορικού σώματος και τελικά η εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ θεωρείται δεδομένη.

    Όμως η διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου αποτελεί σοβαρή αποτυχία της καγκελαρίου, ο συνασπισμός της οποίας βρίσκεται στην εξουσία μόλις από το Νοέμβριο, αλλά κλυδωνίζεται από σοβαρές διαφωνίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 June 2010 - 14:30:39 UTC