Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας"
  • [02] Εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

  • [01] "Αναγκαία τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας"

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ αναμένεται να παρουσιάσει η κ. Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 12.30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το Πρόγραμμα Διαύγεια. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στήριξαν το σ/ν, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Τόσο ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου με παρέμβαση του, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισαν το ν/σ ως ένα ακόμα βήμα για τη διαύγεια και διαφάνεια όλου του πολιτικού συστήματος.

    Οι αναφορές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για την αναγκαιότητα των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καθώς και των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ που πήραν το λόγο.

    «Κοινός παρονομαστής σε ότι κάνουμε είναι η διαφάνεια παντού. Όλες μας οι επιλογές έχουν μοναδικό στόχο να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Να καταφέρει να πατάει γερά στα πόδια της, να βγει από τη κρίση που την οδήγησε ένα παλιό, χρεοκοπημένο, αδιαφανές, πελατειακό πολιτικό σύστημα, και πάνω από όλα, να της δημιουργήσουμε προοπτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο κ Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των μέτρων των οποίων αναγκάστηκε, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα ήταν ένα ακυβέρνητο καράβι και αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε όλα σε πρωτόγνωρους ρυθμούς.»

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που είχε αναφέρει ότι «το κόμμα του θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να σβήσετε από τη μνήμη σας τις μνημειώδεις πράξεις σας και την απραξία στα 6,5 χρόνια διακυβέρνησης σας που φόρτωσαν την Ελλάδα αναξιοπιστία. Τη βούληση να φύγουμε από τις δικές μας αδυναμίες, να ορίζουμε εμείς την τύχη της χώρας δεν την δείξατε ποτέ. Φοβηθήκατε. Την έχουμε όμως εμείς και αναλαμβάνουμε και το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μας»

    Στο σημείο αυτό, ο Γ Παπανδρέου επεσήμανε:

    «Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από το να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας για να βγει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολίτευσης. Το πρώτο στάδιο ήταν να αποφύγουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία της προς την χρεοκοπία. Εξασφαλίσαμε την μεγαλύτερη δανειοδότηση στα παγκόσμια χρονικά, ύψους 110 δισ. ευρώ. Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο αλλά εγγυώμαι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα της παρακμής».

    «Με σειρά πρωτοβουλιών μας αλλάζουμε την Ελλάδα κάθε μέρα για να την βγάλουμε από τη κρίση και να της δημιουργήσουμε προοπτική.

    Όλες μας οι επιλογές μόνο στόχο έχουν να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα», συνέχισε και πρόσθεσε:

    Σήμερα κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Αλλάζουμε οριστικά τον τρόπο που ασκείται η εξουσία και η διοίκηση. Είναι μια επανάσταση. Η Ελλάδα θα πρωτοστατεί ως η πιο διάφανη χώρα στο κόσμο,. Δημιουργούμε νέο κράτος. Αλλάζουμε νοοτροπία για το πώς ασκείται κάθε είδους εξουσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Σε άλλο σημείο ο Γ Παπανδρέου επεσήμανε ότι αν υπήρχε διαφάνεια, δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς ανομίας που οδήγησε στα σκάνδαλα επικαλούμενος ανάμεσα στα άλλα την υπόθεση των ομολόγων.

    «Από σήμερα όλα αυτά τελειώνουν. Η απληστία, η ιδιοτέλεια κάποιων, θα είναι στη δημόσια θέα και θα μας απαλλάξει από σκάνδαλα. Αυτή λοιπόν η δημόσια λογοδοσία είναι το στοίχημα για κάθε δημοκρατική κοινωνία, για το κτίσιμο μιας ευνομούμενης κοινωνίας», τόνισε ο κ Παπανδρέου ενώ κατέληξε λέγοντας.

    «« Το σ/ν αυτό είναι μια ακόμα επιλογή ανάρτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αλλάζουμε τον τρόπο άσκησης εξουσίας έτσι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κρίνουν μια κυβέρνηση όχι μέσα από καμπάνιες αλλά μέσα από το πραγματικό έργο και τις καθημερινές αποφάσεις αυτών που κυβερνούσαν».

    Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που αμφισβήτησε τα όσα υποστήριξαν περί διαφάνειας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών.

    «Αν υπήρχε δυνατότητα ανάρτησης πράξεων και αποφάσεων μιας κυβέρνησης θα υπήρχε και παράρτημα με τις μίζες και που πήγαν τεράστια ποσά σε σειρά σκανδάλων που ταλάνισαν τη χώρα; Και ρωτάμε θα αναρτώνται και οι μίζες ή απλά οι αποφάσεις;» αντέτεινε ο κ Τσίπρας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να αλλάξει την ατζέντα συζήτησης

    «Προσπαθείτε να φτιάξετε το ηλεκτρονικό φύλο της κυβέρνησης γιατί περί αυτού πρόκειται, την ίδια ώρα που ισοπεδώνετε τη χώρα με τους αντιεργατικούς και αντιασφαλιστικούς σας νόμους, Αν σας ενδιέφερε η διαφάνεια δεν θα μαθαίναμε μήνες μετά τα ψιλά γράμματα του μνημονίου. Δεν θα έμενε μυστικό και απόρρητο ποια δικηγορικά γραφεία ανέλαβαν την εκπόνηση του μνημονίου και πόσα εκατομμύρια πληρώσαμε για αυτό αλλά και θα πληρώσουμε σε περίπτωση που καταπέσει η σύμβαση», τόνισε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε:

    «Αυτό που σας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να αλλάξετε την ατζέντα. Όμως ο ελληνικός λαός δεν παραπλανάται. Τα επικοινωνιακά σας πυροτεχνήματα δεν φέρνουν πίσω τους μισθούς και τα επιδόματα τους που κόψατε. Δεν βγάζουν τη θηλιά που φορέσατε στην ελληνική κοινωνία. Γιατί στην Ελλάδα θα έχουμε καθεστώς εργασίας Ιαπωνίας και μισθούς Ουγγαρίας με αμερικάνικη επικοινωνιακή πολιτική».

    Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε:

    «Την ώρα που μας μιλάτε για διαφάνεια, κατεδαφίζετε την κοινωνία. Έχετε εξαπολύσει μια απίστευτη μάχη παρασκηνίου με απειλές και εκβιασμούς απέναντι στους ίδιους τους βουλευτές σας, μη τυχόν και υπάρξει κανείς και ακούσει τη συνείδησή του και αρνηθεί να αποδεχθεί την χειρότερη νεοφιλελεύθερη επιδρομή που γνώρισε ποτέ η χώρα. Αναφέρομαι στις απειλές και στους εκβιασμούς ότι αν δεν υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα πέσει η κυβέρνηση. Αναφέρομαι στη βρώμικη δουλειά που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τα διάφορα παπαγαλάκια.

    Ακόμα όμως και στις απειλές και στους εκβιασμούς ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γίνει πειστικός. Και δεν μπορεί να γίνει πειστικός γιατί είναι φανερό ότι ακόμη και να ήθελε να πάει σε εκλογές δεν πρόκειται να του το επιτρέψει η τρόικα τουλάχιστον ως το 2013, μέχρι να κάνει δηλαδή τη βρώμικη δουλειά και να τους είναι μετά παντελώς αχρείαστος».

    Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε:

    «Γιβ αυτό και δεξιά και αριστερά έχουν αρχίσει να ανθίζουν διάφορα σενάρια εθνικής σωτηρίας, έρχονται και παρέρχονται αναζητώντας πρόθυμους δεξιώθεν και αριστερώθεν. Δεν μπορούν όμως αυτά τα σενάρια να προχωρήσουν διότι δεν μπορεί κανείς να πάει μακριά με την κοινωνία απέναντι».

    Στον κ Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Έχετε επιλέξει τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Αν αυτός είναι ο αριστερός δρόμος θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

    Ακόμα, ο κ Ραγκούσης επέκρινε τον κ Τσίπρα τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες που εξαπολύει και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να είναι αριστερή η θέση του όταν λέει όχι σε ένα νόμο που επιβάλει για πρώτη φορά την υποχρέωση, σε αυτούς που διοικούν τη χώρα, να δίνουν στοιχεία για τις αποφάσεις τους.

    «Είναι εμφανές ότι αυτοί που επέλεξαν τη τυφλή σύγκρουση είστε εσείς. Γιατί τέτοια επίθεση στην κοινωνία δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε» αντέτεινε ο κ Τσίπρας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων τονίζοντας την ανάγκη «βαθιάς, πλατιάς ριζικής αλλαγής στο κράτος που είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να βγει ο ελληνικός λαός από το αδιέξοδο και την κρίση».

    «Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος της κατάστασης και τη βιαιότητα της. Η κυβέρνηση κάνει ότι περισσότερο και καλύτερο είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει.

    Ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μια κρίση που ξέσπασε με τρομερή βιαιότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Αν δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσό των 110 δισ. ευρώ δεν θα συνέχιζε το κράτος τη λειτουργία του», σημείωσε ο κ Ραγκούσης.

    Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» , ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι θα ωθήσει πέρα από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην υποχρεωτική λήψη ορθολογικών αποφάσεων ενώ ακόμα και αν είναι νόμιμες θα πρέπει είπε να υπάρχει και πειστική επιχειρηματολογία.

    «Είναι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό όπλο», τόνισε ο κ Ραγκούσης.

    Κλείνοντας άφησε αιχμές για τη στάση των αριστερών κομμάτων τονίζοντας ότι υπάρχει πολιτικό θέμα και μάλιστα προερχόμενο από αριστερά.

    «Όταν ο λαός διψά για διαφάνεια δεν μπορεί να λες όχι. Θα χρειαστεί να γίνει αυτοκριτική. Μόνο όσοι έχουν μάθει και έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν σε καθεστώτα αδιαφάνειας θα είχαν συμφέρον να πουν όχι σε ένα τέτοιο ν/σ» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αντέτεινε ότι το κόμμα του, όσες φορές έγινε προσπάθεια για ενίσχυση, με πρακτικά μέτρα, της διαφάνειας, και την επικρότησε και την στήριξε.

    Ακόμα, μίλησε για «επιτακτικό αίτημα του ελληνικού λαού για καθαρότητα προθέσεων και επικοινωνίας» αλλά και για ανάγκη να γίνει η διαφάνεια κοινοβουλευτικό βίωμα.

    «Αυτό που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση σαν μεγάλη αποκάλυψη και τομή είναι η φανερή δράση της διοίκησης μέσα από νεφελώδη έννοια της διαφάνειας. Προσπαθεί να πείσει για πράγματα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας για χρόνια», συμπλήρωσε ο κ Τζαβάρας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για επικοινωνιακά παιχνίδια και αντιφάσεις της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει από τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή που απαγγέλλεται είναι η νέα κόλαση για τους εργαζόμενους,»

    Ακόμα τόνισε ότι η διαφθορά αναδεικνύει το πρόβλημα κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που προσπαθούν να κρύψουν οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

    «Νόμιμα έγιναν όλα, με ληστείες του μόχθου των εργαζομένων. Με το να αναρτώνται όλα δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν θέλετε τη διαφάνεια κάντε ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών για να ξέρει ο κόσμος ποιος κρύβεται πίσω από τις οφ σορ εταιρίες».

    «Υπερψηφίζουμε το ν/σ γιατί το θεωρούμε ως ένα θετικό βήμα στη διαφάνεια, όμως δεν σημαίνει ότι η μίζα θα πάψει να υφίσταται με το να αναρτώνται όλα στο διαδίκτυο, υποστήριξαν ο εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης και Αστέριος Ροντούλης. Ταυτόχρονα κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια εντυπωσιασμού ώστε να κρυφτεί πίσω από άλλες βάρβαρες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που εφαρμόζει.

    «Με παλαιά υλικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι παλιά υλικά και ας μας αδειάσουν τη γωνιά. Υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να ηγηθούν μιας νέας προσπάθειας για αναγέννηση του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ Ροντούλης.

    «Κουρελόχαρτο κάνατε το σύνταγμα. Παραβιάζονται βασικές διατάξεις του κράτους δικαίου», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι τόσο ο εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκαν στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ προτείνοντας να δοθεί παράταση στις συμβάσεις που λήγουν.

    Ακόμα ζήτησαν να γίνουν όλοι οι συμβασιούχοι αορίστου καθώς, όπως είπαν οι δημοσιογράφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με ορισμένους να εργάζονται πάνω από 10 χρόνια στην ΕΡΤ ενώ υπογράμμισαν ότι τα κριτήρια πρόσληψης τους πρέπει να είναι καθορισμένα και όχι αυθαίρετα.

    [02] Εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

    Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό , αντέλεξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο, εξέφρασε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.

    «Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» ανέφερε ο κος Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.

    «Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η Τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα - δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη - και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς» ανέφερε ο κος Λοβέρδος.

    Αντίστοιχη απάντηση επεφύλαξε και ο υπουργός Εργασίας κατά την πρωινή συνεδρίαση, απαντώντας στην εκπρόσωπο των δικηγορικών συλλόγων, Μαρία Τσίπρα που τον προειδοποίησε με προσφυγές των κοινωνικών φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο: «Κάθε προσφυγή δεν είναι απειλητική για μας. Είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κάθε απόφαση δικαστηρίου δημιουργεί συνηγορίες».

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας, αποδέχθηκε «εν μέρει» τις εναντίον του αιτιάσεις, για αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το Ασφαλιστικό: «Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι - και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη. Για το τρίτο «δεν», υπάρχει όντως θέμα. Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ' τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο - και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κος Λοβέρδος επίσης, υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο, εκτός από τις δεδομένες αρνητικές του όψεις, έχει και θετικά στοιχεία, όπως είναι η ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη, το εργόσημο, ο διαχωρισμός των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, ο προσδιορισμός των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα», στερώντας αρμοδιότητες «από τους Μαυρογιαλούρους».

    «Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ). «Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα» πρότεινε.

    Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους». Ο κος Κουρουμπλής εμφανίστηκε και δύσπιστος στις διαβεβαιώσεις του υπουργού για βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού μέχρι το 2060, υπενθυμίζοντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις έκανε και ο Δημήτρης Ρέππας για το αντίστοιχο δικό του νομοσχέδιο. «Εσείς λέτε σήμερα, ότι θα φθάσει μέχρι το 2060. Ποιος το εγγυάται αυτό;» αναρωτήθηκε.

    Αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλαξε και η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη για την επικουρική ασφάλιση, ζητώντας «κανόνες που να την εξασφαλίζουν».

    «Η εγγύηση, δεν σημαίνει πάντα χρηματοδότηση» απάντησε ο κος Λοβέρδος. «Σημαίνει και κανόνες λειτουργίας, έλεγχο της πορείας των πόρων, διαρκή εποπτεία. Δεν είναι η εγγύηση ένα θέμα μιας παρέμβασης και τέρμα».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας δήλωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει διάταξη που να νομιμοποιεί παράνομες συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στα νοσοκομεία.

    Έντονα επικριτική για το νομοσχέδιο, υπήρξε τέλος, η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό: «Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» ανέφερε η βουλευτής.

    Αντιδρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.

    Ο κος Παναγόπουλος, τόνισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την "ισοτιμία" εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή - και "αντ' αυτού, ο υπουργός Εργασίας, θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή". Ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως οι εκπρόσωποι της "Τρόικας", δίνουν στο Μνημόνιο, ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα. "Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο" ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων" προσέθεσε.

    Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, δεσμεύθηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως "ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας" - σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς "δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία".

    Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κος Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως "θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό "προσώπων εμπιστοσύνης" ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.

    Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.

    Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους "να βρουν κοινή συνισταμένη": "Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)β¦" ανέφερε.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εμφανίστηκαν "εχθρικοί" προς το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε "μείζον δημοκρατικό ζήτημα" στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - και κάλεσε τη Βουλή, "αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο". Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, τόνισε πως "οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες".

    "Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις" παρατήρησε ο Σταύρος Κούκος (ΟΤΟΕ). "Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα" ανέφερε ο κος Κούκος.

    "Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%" ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων. "Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος - ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης" υποστήριξε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, έκανε λόγο για "αντιασφαλιστικό τερατούργημα", εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους "σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας". Ιδιαίτερα ο κος Ζιώγας στάθηκε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων - "κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία" - και υποστήριξε πως γενικότερα, το κράτος με το νομοσχέδιο, "αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης".

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Εμείς λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, είναι γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού του δημοσίου.

    «Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που βάζει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Άρα όταν τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μάλιστα εύκολα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 4:30:23 UTC