Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό
  • [02] Τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο
  • [03] Νικητής ο Κομορόφσκι

  • [01] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

    Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων.

    Νέα γενική απεργία έχει κηρύξει για την Πέμπτη, ημέρα της ψηφοφορίας, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    «Παραίτηση για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα ήταν λιποταξία και μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στις πλάτες ενός άλλου συναδέρφου. Δεν είμαι ούτε δειλός, ούτε ευκαιριοθήρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφ. «Realnews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει απερίφραστα ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί και προσθέτει πως κι αυτοί ακόμη, που του προτείνουν να παραιτηθεί για να «γλυτώσει», οι ίδιοι -αν υπέβαλε παραίτηση- θα τον αποκαλούσαν «ριψάσπιδα».

    «Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων, εκφράζομαι απολύτως. Σε ένα, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζομαι υποχρεωτικά με τις ρυθμίσεις Μνημονίου, οι οποίες είναι σκληρές και απηχούν απόψεις των δανειστών μας», λέει.

    Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του για στήριξη των συναδέρφων του, υπουργών, όχι στον βαθμό, που ο ίδιος θα ήθελε, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «στα μεγάλα θέματα του υπουργείου, κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος -ενδεχομένως και όλο το βάρος- των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είπα, λοιπόν, ποτέ τίποτε για τη στάση των συναδέρφων μου. Αντέχω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου. Δεν μπορώ, όμως, να μην υπογραμμίσω τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

    Κληθείς να «δείξει» την πλέον σκληρή ή άδικη ρύθμιση από εκείνες, που αναγκάστηκε να προτείνει, ο υπουργός ομολογεί πως «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα ΒΑΕ (σσ. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».

    Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει η ΝΔ το νέο ασφαλιστικό σύστημα και επιμένει στην απόφασή της να μην το ψηφίσει. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία. Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

    Ενημερωτική ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πραγματοποίησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένουν να ενημερωθούν οι βουλευτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία για τα προβλήματά τους..

    Ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι το ασφαλιστικό και εργασιακό ζήτημα είναι μείζον για την κοινωνία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από τα κόμματα και τους πολίτες, αλλά είναι αναγκαία η συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

    Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του σχολίασε και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα, σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας: "να υπενθυμίσω στον κ. Παπανδρέου ότι έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι άλλης χώρας και είναι υποχρεωμένος να σέβεται το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να το απαξιώνει και να το κάνει κουρελόχαρτο".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι στο δημόσιο λόγο η κυβέρνηση ξεχνά σκόπιμα το λόγο ύπαρξης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε, όπως είπε, για την προστασία των κοινωνικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά κοινωνικό.

    Είπε ακόμη ότι όσοι επιχειρούν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος επικαλούνται την πληθυσμιακή γήρανση και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ επισήμανε ότι η πληθυσμιακή γήρανση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια με ενίσχυση των νέων ανθρώπων.

    Οσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, είπε ότι είναι λάθος η άποψη αυτή, καθώς, όπως συμπλήρωσε, εργατικό δυναμικό υπάρχει, αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο αγώνας για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού είναι αγώνας προστασίας της κοινωνίας και αφορά την ίδια τη δημοκρατία και δεν αφορά μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά το ίδιο το μέλλον των επόμενων γενεών, τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη ψηφοφορία θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές των πολιτών των περιφερειών τους και να μην υποκύψουν, όπως είπε, στις πιέσεις που θα δεχθούν στα πολιτικά τους γραφεία.

    Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα συνεχίσει να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο.

    Στη συνέχεια, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Κριτσιωτάκης, παρουσιάσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων εργατικών ομάδων, σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η ΓΣΕΕ απέναντι στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι κάθε φορά συνυπολογίζει και συνεκτιμά τις δυνατότητες και τις αντοχές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέφερε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ είναι κάθετα αντίθετη με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί, καθώς, όπως είπε, ρίχνει μονομερώς τα βάρη στον εργαζόμενο, ανατρέποντας τη δομή και τη φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητά αντίθεση μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στις ενοποιήσεις των ταμείων και ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

    Το ασφαλιστικό στο δημόσιο

    Το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο "Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.

    Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:

  • Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.

  • Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.

  • Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.

    Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου:

    Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

    Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).

    Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:

  • Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

  • Το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.

  • Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1/1/1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος.

    Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

    Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.

    Σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω νομοσχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του, το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε και τα εξής παραδείγματα:

    Παράδειγμα 1: Άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

    Παράδειγμα 2: Άνδρες και γυναίκες με τρία παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με 20 έτη υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι άνδρες μόνο εφόσον είναι χήροι ή έχουν επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση), εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, έτη υπηρεσίας 21 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, έτη υπηρεσίας 23 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, έτη υπηρεσίας 25 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

    Παράδειγμα 3: Άνδρες και γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται άμεσα από 1/1/2011 με μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών από το 65ο έτος στο 50ο έτος.

    Παράδειγμα 4: Άνδρες και γυναίκες με ενήλικα παιδιά ή χωρίς παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 60ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας το 61ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας το 63ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας το 65ο έτος.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνονται και στο Δημόσιο όσα ορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ειδικότερα:

  • Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

  • Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

  • Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.

  • Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.

  • Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.

  • Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

    [02] Τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα, μετά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, όταν, από έκρηξη βόμβας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν.

    Νέο επεισόδιο σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, στην πόλη αυτή του Κοσόβου, όταν άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Πέταρ Μίλετιτς, στέλεχος του Αυτόνομου Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Ο Μίλετις, ο οποίος είναι ένας από τους δέκα Σέρβους βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της βουλής του Κοσόβου, πυροβολήθηκε, τέσσερις φορές, τη στιγμή που έβγαινε από την πολυκατοικία, όπου βρίσκεται το διαμέρισμά του, στο βόρειο (σερβικό) τμήμα της πόλης.

    Από το νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα αναφέρεται ότι ο Μίλετις φέρει τραύματα στα κάτω άκρα, που δεν αποτελούν, ωστόσο, κίνδυνο για τη ζωή του.

    Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής συνεχίζονται χωρίς να έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο αποτέλεσμα.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, "ανακρίθηκαν έξι ύποπτοι, δεν κρίθηκαν, ωστόσο, προφυλακιστέοι λόγω έλλειψης στοιχείων που να αποδεικνύουν την ενοχή τους".

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, "να ευθύνονται για την έκρηξη Σέρβοι εξτρεμιστές, που βρίσκονταν στη διαδήλωση".

    Ο Ρετζέπι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται και προς την κατεύθυνση, να προκλήθηκε η έκρηξη από λάθος χειρισμό χειροβομβίδας που είχαν στην κατοχή τους διαδηλωτές".

    Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής, συμμετέχει και η αστυνομία της EULEX.

    Οι διαδηλώσεις των Σέρβων στο Κόσοβο πραγματοποιούνται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και δεν αποδέχεται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το γραφείο αυτό θα είναι η πρώτη υπηρεσία της κυβέρνησης του Κοσόβου που θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Για τους Σέρβους αποτελεί τον "Δούρειο ίππο" της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Πρίστινας, ενώ για την κυβέρνηση Θάτσι, "το πρώτο βήμα για την επιβολή της κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια".

    Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, το γραφείο της κυβέρνησης, αρχικά, θα ασχολείται με την έκδοση πιστοποιητικών, ταυτοτήτων, διαβατηρίων και άλλων εγγράφων, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει της αρμοδιότητες σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η επανένταξη των Σέρβων στους κεντρικούς, κρατικούς θεσμούς του Κοσόβου και η απεξάρτησή τους από το Βελιγράδι. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία, η κυβέρνηση Θάτσι βιάζεται να "δηλώσει παρουσία" στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, πριν ανακοινωθεί η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου προσέφυγε η Σερβία, καταγγέλλοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο και παρ' ότι δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εκτιμάται πως θα επηρεάσει τη στάση κάποιων χωρών, που δεν έχουν αγαγνωρίσει, μέχρι στιγμής το Κόσοβο, ενώ, από την άλλη, στο εσωτερικό, ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις.

    [03] Νικητής ο Κομορόφσκι

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε σήμερα την εκλογή του φιλελεύθερου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι στην προεδρία της Πολωνίας λέγοντας ότι είναι "πεπεισμένος" ότι θα επιτρέψει στην Πολωνία να ενισχύσει "ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην Ευρώπη", στην επιστολή συγχαρητηρίων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλούτισε εδώ και έξι χρόνια από την παρουσία της μεγάλης χώρας σας στους κόλπους της. Είμαι πεπεισμένος ότι, υπό την ηγεσία σας, η Πολωνία, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2011, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην Ευρώπη", γράφει ο Σαρκοζί.

    Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δηλώνει επίσης πεπεισμένος πως η Γαλλία και η Πολωνία "θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία" τους και εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσει ένα "τακτικό προσωπικό διάλογο" με τον ομόλογό του, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι "όσο το δυνατόν συντομότερα".

    Για ένα "ισχυρό φιλοευρωπαϊκό σήμα", έκανε λόγο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    "Η κυρίαρχη απόφαση του πολωνικού λαού υπέρ του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είναι ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό σήμα", δήλωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.

    "Ο στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να εμβαθύνει και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Πολωνία, όπως έγινε επιτυχώς τις τελευταίες δεκαετίες με τη Γαλλία", πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, ο οποίος είχε μεταβεί στη Βαρσοβία κατά την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό αφού ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στα τέλη Οκτωβρίου.

    Ο φιλελεύθερος υπουργός (FDP) θεωρεί πως ο πρόεδρος Κομορόφσκι είναι "ένας ισχυρός εταίρος στην οδό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας".

    Με καταμετρημένο το 95% των εκλογικών τμημάτων, ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμμαχος του ευρωπαϊστή πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, εξασφάλισε το 52,63% των ψήφων, έναντι 47,37% του υποψήφιου του εθνικιστικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δίδυμο αδελφό του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου στη Ρωσία.

    Τι γράφει ο πολωνικός Τύπος

    Η νίκη του φιλελεύθερου υποψηφίου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι στις χθεσινές προεδρικές εκλογές συνιστά πρόκληση για το κόμμα του, την Πλατφόρμα των Πολιτών, το οποίο οφείλει τώρα να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να εισαγάγει βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του πολωνικού τύπου.

    "Δεν είναι ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι που έλαβε την εντολή, αλλά ολόκληρη η πολιτική παράταξη", αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna. "Οι ψηφοφόροι διαβίβασαν πλήρεις εξουσίες στην Πλατφόρμα των Πολιτών, πεπεισμένοι ότι θα διαχειρισθεί καλύτερα τις συνέπειες της κρίσης...ότι θα μας εξασφαλίσει το πράσινο χρώμα στον ευρωπαϊκό αναπτυξιακό χάρτη", σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις επιδόσεις της Πολωνίας, μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατήρησε την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Εάν επιβεβαιωθεί η νίκη της, "η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν θα μπορεί πλέον να βρίσκει δικαιολογίες για όσα δεν έκανε", σχολιάζει η συντηρητική Rzeczpopolita . "Θα δούμε τελικά εάν αυτό το κόμμα είναι ικανό να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κυρίως σε τέτοιους τομείς όπως τα δημόσια οικονομικά, όπου θα πρέπει να έλθει αντιμέτωπο με ισχυρές ομάδες πίεσης", αναφέρεται στο σχόλιο της εφημερίδας.

    "Η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα των μεταρρυθμίσεων που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007...Και η κατάσταση ανά τον κόσμο δεν μπορεί να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη χωρίς την εισαγωγή καθόλου δημοφιλών μεταρρυθμίσεων", γράφει η Dziennik.

    "Το αποτέλεσμα αποτελεί προειδοποίηση για την Πλατφόρμα των Πολιτών", γράφει ο συντάκτης του κυρίου άρθρου της Gazeta Wyborcza.

    "Εάν η Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει σήμερα πλήρεις εξουσίες, δεν αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα μεταρρυθμίσεων ανοικτό στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στις πολιτισμικές και τις ηθικές διεκδικήσεις, θα χάσει τις προσεχείς εκλογές", γράφει.

    Ολες οι εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογική επίδοση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, θέτοντας τις βάσεις για θετικά εκλογικά αποτελέσματα σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 14:30:25 UTC