Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό
  • [02] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [03] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"
  • [04] Αναρτώνται οι βαθμολογίες

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό

    Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών φορέων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία, δήλωσε ότι "σεβόμαστε και είναι επιθυμητή η αυτοτέλεια του κάθε βουλευτή. Ο κάθε βουλευτής εκφράζει την αγωνία, τις απόψεις και τις σκέψεις των πολιτών που εκπροσωπεί. Από εκεί και πέρα το Ασφαλιστικό είναι από τις πολύ μεγάλες τομές".

    Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το Ασφαλιστικό και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και κατά το δυνατό δίκαιο.

    "Την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τον καθορισμό της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς προδικάζουμε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

    "Εμείς ενθαρρύνουμε να υπάρχει αποτέλεσμα, συμφωνία ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να δείξουν την υπευθυνότητα που έχουν και να αποβεί αυτή η συμφωνία προς όφελος της εργασίας", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς εάν οι αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση είναι συλλογικές της αποφάσεις.

    "Φυσικά το διαψεύδω, τα δημοσιεύματα δεν σημαίνει ότι απεικονίζουν την πραγματικότητα πολλές φορές", τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν ισχύουν δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για υπουργούς που δεν βγαίνουν δημόσια να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

    Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω-κάτω, που μέσα και από επώδυνες αποφάσεις παγιώνει ένα δίκαιο κατά το δυνατό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και το οποίο δουλεύεται μέχρι τελευταία στιγμή.

    "Άρα είναι λογικό και επόμενο να επωμίζεται το βάρος κάθε φορά ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός όταν αφορά σε τέτοιου είδους μεγάλες ρυθμίσεις όπως είναι το ασφαλιστικό", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόωπος.

    Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενες δικαστικές προφυγές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και βαρύ καθήκον που δεν θα μπορούσε να το επιτελεί έχοντας στο μυαλό ότι κάποιοι μπορούν να προσφύγουν σε κάποια δικαστήρια.

    "Πιστεύουμε ότι λειτουργούμε με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του ελληνικού κράτους αλλά και τα κοινοτικά δεδομένα και τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις συμβάσεις", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι "από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο θέλει".

    Στο μεταξύ, νέα γενική απεργία έχει κηρύξει για την Πέμπτη, ημέρα της ψηφοφορίας του ν/σ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει η ΝΔ το νέο ασφαλιστικό σύστημα και επιμένει στην απόφασή της να μην το ψηφίσει. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία. Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

    Ενημερωτική ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένουν να ενημερωθούν οι βουλευτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία για τα προβλήματά τους..

    Ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι το ασφαλιστικό και εργασιακό ζήτημα είναι μείζον για την κοινωνία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από τα κόμματα και τους πολίτες, αλλά είναι αναγκαία η συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

    Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του σχολίασε και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα, σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας: "να υπενθυμίσω στον κ. Παπανδρέου ότι έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι άλλης χώρας και είναι υποχρεωμένος να σέβεται το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να το απαξιώνει και να το κάνει κουρελόχαρτο".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι στο δημόσιο λόγο η κυβέρνηση ξεχνά σκόπιμα το λόγο ύπαρξης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε, όπως είπε, για την προστασία των κοινωνικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά κοινωνικό.

    Είπε ακόμη ότι όσοι επιχειρούν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος επικαλούνται την πληθυσμιακή γήρανση και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ επισήμανε ότι η πληθυσμιακή γήρανση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια με ενίσχυση των νέων ανθρώπων.

    Οσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, είπε ότι είναι λάθος η άποψη αυτή, καθώς, όπως συμπλήρωσε, εργατικό δυναμικό υπάρχει, αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο αγώνας για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού είναι αγώνας προστασίας της κοινωνίας και αφορά την ίδια τη δημοκρατία και δεν αφορά μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά το ίδιο το μέλλον των επόμενων γενεών, τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη ψηφοφορία θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές των πολιτών των περιφερειών τους και να μην υποκύψουν, όπως είπε, στις πιέσεις που θα δεχθούν στα πολιτικά τους γραφεία.

    Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα συνεχίσει να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο.

    Στη συνέχεια, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Κριτσιωτάκης, παρουσιάσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων εργατικών ομάδων, σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η ΓΣΕΕ απέναντι στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι κάθε φορά συνυπολογίζει και συνεκτιμά τις δυνατότητες και τις αντοχές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέφερε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ είναι κάθετα αντίθετη με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί, καθώς, όπως είπε, ρίχνει μονομερώς τα βάρη στον εργαζόμενο, ανατρέποντας τη δομή και τη φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητά αντίθεση μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στις ενοποιήσεις των ταμείων και ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

    Η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

    Περιορισμένες ενστάσεις, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν την βαρύτητα των διαφωνιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διατυπώνει η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Η βασική θέση που εκφράζεται είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Στην ένσταση που εκφράζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συγχωνεύσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει πως έχει κριθεί ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος η κατάργηση υγιούς και αυτοδιοικούμενου ειδικού ασφαλιστικού οργανισμού και η σύσταση νέου οργανισμού που δεν διοικείται από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά από εκπροσώπους του κράτους, ούτε η ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων και συνταξιούχων που τελούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά την ενοποίηση ταμείων εύρωστων με ταμεία μη βιώσιμα.

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής συμφωνεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απλής νομοθετικής εξουσιοδότησης (δηλαδή υπουργικής απόφασης) αλλά απαιτείται «ειδικός νόμος».

    Όσον αφορά τα Επικουρικά Ταμεία και την διάταξη του νόμου που ορίζει ότι το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμά τους, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το κράτος εκτός από την υποχρέωση άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεών τους, είναι υποχρεωμένο να καλύπτει και τα ελλείμματα των Επικουρικών Ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

    Τέλος στο θέμα των χαμηλότερων αποδοχών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει ως ερώτημα «ως προς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργαζόμενων θα είναι επιτρεπτό να είναι χαμηλότερη της νόμιμης, καθώς η απασχόλησή τους επί μακρόν, υπό τους ανωτέρω όρους εργασίας, είναι πιθανόν να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

    Σημειώνεται ότι η συζήτηση του Ασφαλιστικού αρχίζει αύριο το απόγευμα στη Βουλή και η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

    [02] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις θα προεδρεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στις 10.30 το πρωί, στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στο Ίλιον. (Αγίου Νικολάου 21 και Εφύρας)

    Στις 3:00 μ.μ., υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Απερίσπαστος από την κριτική στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και την κινητικότητα, που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό προς την κατεύθυνση ίδρυσης νέων κομμάτων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύτηκε στην εφ. «Ελευθεροτυπία».

    «Θεωρώ άθλο, χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, να έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα να σηκώσει τόσο μεγάλες ευθύνες, να αποφασίζει για τόσο δύσκολα θέματα, να χρειάζεται να ξεχάσει το πρόσκαιρο όφελος και να κοιτά το συλλογικό συμφέρον μακριά από μικροκομματισμούς», υπογραμμίζει.

    Ο πρωθυπουργός ασκεί δριμύτατη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής, που ακολούθησε η ΝΔ» και προσθέτοντας πως «το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και δεν βλέπω τη ΝΔ διατεθειμένη να βοηθήσει», ενώ επικρίνει τον Κ. Καραμανλή ότι επί πέντε χρόνια κινήθηκε μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου, αδιαφορώντας για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την Οικονομία.

    «Όσοι κάνουν εύκολη κριτική από τα τηλεπαράθυρα και τα σαλόνια, δεν έχουν καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα και πόσο δύσκολη είναι ακόμα η θέση μας. Θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της», απαντά στη θέση της Αριστεράς ότι είναι «πρωθυπουργός περιορισμένη ευθύνης» και καταγγέλει ευθέως το ΚΚΕ ότι στρέφεται «εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας». «Έχουν καθήκον όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί, να απορρίψουν τον δογματισμό, αλλά να κρατούν στάση ευθύνης», προσθέτει.

    Επαναλαμβάνει ότι ο προκάτοχός του ουδέποτε «έδωσε καθαρή εικόνα της πραγματικότητας» και ότι «ακόμη και δύο μέρες προ των εκλογών είχε αποστείλει η κυβέρνηση επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, το έλλειμμα ήταν μόνον 6% του ΑΕΠ, αντί για σχεδόν 14%, που ήταν στην πραγματικότητα». «Το ήξερε και μάλιστα πολύ καλά», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων κομμάτων, εκτιμά ως «φυσιολογικό να αυξάνεται η πολιτική κινητικότητα, όταν η χώρα περνά μια τόσο μεγάλη κρίση και ιδίως όταν οι θέσεις των κομμάτων δεν είναι καθαρές ή και υπεύθυνες και ψαρεύουν στα θολά νερά» και στην ερώτηση αν αυτή η κινητικότητα απειλεί τη συνοχή του δικομματισμού, απαντά: «Δεν ενδιαφέρομαι και δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για τις τύχες του δικομματισμού».

    "Ψήφος ευθύνης"

    «Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καλώντας τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να ψηφίσουν και εκείνοι το νομοσχέδιο, αφήνοντας πίσω «τα μικροκομματικά παιχνίδια», καθώς «παίζεται η τύχη της χώρας μας».

    Ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», δεδομένου ότι πρόκειται για την «τομή, που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος». Σε ό,τι δε αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο «έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη», την οποία «θα μελετήσουμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

    [03] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας είναι "σε σωστό δρόμο" και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, κάτι που αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" προς την κοινωνία και τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό εξαμήνου και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "γενικώς είναι καλά τα νέα" για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι, μετά και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος θα είναι -3% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο), η μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι "υπερβολικά απαισιόδοξη".

    Σε έντονο, μάλιστα ύφος, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Τέλος πια με την τρομολαγνία" και ζήτησε "να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών,

  • Απέδωσε σε ασάφεια του νόμου για τους ημιυπαίθριους τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι Εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν. Είπε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία και οι φόροι που βεβαιώθηκαν "θα τεθούν στο αρχείο"

  • "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουμε να έχουν συγκράτηση μισθών"

  • Εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή

  • Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων

  • Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει "πακέτο" κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι "παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δις. ευρώ", αλλά βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων)

  • Οι όποιες διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν προανακοινώνονται

  • Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν

  • Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί ολιγοπωλιακά και δεν απορροφά τις αυξήσεις των φόρων. Κάτι, που όπως είπε, είναι κοινή άποψη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

  • Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. Για το επόμενο έτος, εξάλλου, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

    Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

    Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν και κίνδυνοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίοι αφορούν:

    Α) Στα διαρθρωτικά μέτρα: την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών

    Β) Στους ποσοτικούς στόχους: την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Απαριθμώντας, τέλος, τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον Κώδικα Εισπράξεως Δημόσιων Εσόδων και την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ολι Ρεν: «Αβάσιμες φήμες»

    «Αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

    «Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

    [04] Αναρτώνται οι βαθμολογίες

    Αναρτώνται σήμερα στα λύκεια όλης της χώρας τα αποτελέσματα των βαθμολογιών στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αμέσως μετά θα αρχίσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου, οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου.

    Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς και τις ακριβείς ημερομηνίες χορήγησης της Βεβαίωσης Πρόσβασης από τα Λύκεια.

    Στατιστικά στοιχεία

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902

    Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, προκύπτει ότι:

    Η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009. Μικρή μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (15,51% έναντι 16,69% για το έτος 2009). Αντίστοιχα, παρατηρείται μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (19% έναντι 18,33% για το έτος 2009). Τέλος, μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5. (16,48% έναντι 15,7% το 2009).

    Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90.593 από 92.081 υποψηφίους). Το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85.354 από 87.091).

    Εφέτος αναβαθμολογήθηκαν λόγω διαφοράς α' και β' βαθμολογητή 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2009. (Το 2009 είχαν αναβαθμολογηθεί 41.180 (ποσοστό 7,7%).

    Υπήρξαν 210.114 γραπτά (37,09%) που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%).

    Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις βαθμολογίες τους στα σχολεία τους όπου θα αναρτηθούν, οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 July 2010 - 4:30:23 UTC