Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική πανεργατική απεργία
  • [02] ΕΕ: Περιορισμοί στα μπόνους τραπεζιτών
  • [03] ΟΟΣΑ-Προβλέπει αύξηση της ανεργίας
  • [04] Πρωτοβουλία για τις συντάξεις

  • [01] Πανελλαδική πανεργατική απεργία

    Νέα γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο, ημέρα της ψηφοφορίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11πμ.

    Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας.

    "Με την αυριανή 24ωρη γενική απεργία κάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο αισθητή την διαμαρτυρία μας για το άδικο, αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για την αδιάλλακτη συμπεριφορά των εργοδοτών όσον αφορά στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ειδικότερα ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: "Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί θεμελιώδεις αρχές του δικαίου. Λέμε όχι στην βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Απαιτούμε μεταξύ άλλων ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ πριν την 1/1/1983 με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

    Ο αγώνας δεν θα σταματήσει. Θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Άλλωστε η τριετής παραμονή της χώρας μας υπό την επιθεώρηση της τρόϊκας δεν προμηνύει παρά μόνο αγώνα και προσπάθεια εξόδου από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν για μια ακόμη φορά περισσότερο εκείνους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη".

    Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

    Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Συμμετοχή, στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αποφάσισε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με στόχο την άρση των αδικιών που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με απόφαση - ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς

    Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνει το Λεκανοπέδιο Αττικής, από αύριο στις 6 το πρωί, μέχρι στις 6 το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Έτσι δεν θα κινηθούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, το Τραμ και ο Προαστιακός. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο εσωτερικού και εξωτερικού, εκτός ορισμένων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών".

    Στο Μετρό υπήρξε διαφωνία μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων στο συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς, για τη στάση που θα τηρήσουν στην αυριανή απεργία. Συγκεκριμένα, ενώ το ΣΕΛΜΑ αποφάσισε να διακόψει την απεργία μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, το σωματείο των Οδηγών, επέμεινε στην πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας. Έτσι οι συρμοί του Μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από αύρο στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.

    Επίσης, αναμένεται να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αναμένεται να ματαιωθούν αύριο, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας.

    Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι την ημέρα εκείνη αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

    Η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Η AEGEAN θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) και +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).

    [02] ΕΕ: Περιορισμοί στα μπόνους τραπεζιτών

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά ένα κείμενο που θέτει περιορισμούς στα μπόνους που λαμβάνουν οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες στην Ευρώπη, που προκάλεσαν σάλο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν το νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη, ενώ οι περιορισμοί στα μπόνους θα ισχύσουν από την αρχή του επόμενου χρόνου.

    Ετσι από το 2011 μόνο το 30% του μπόνους, ή το 20% για πολύ μεγάλα ποσά, θα πληρώνεται αμέσως, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πληρώνεται σε μία περίοδο το λιγότερο τριών χρόνων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

    Στην περίπτωση μάλιστα που οι τράπεζες επωφεληθούν κρατικής βοήθειας το κείμενο προβλέπει ότι καμία επιπλέον αμοιβή "δεν θα πληρώνεται στους τραπεζίτες αυτής της τράπεζας, εκτός κι αν μπορεί να δικαιολογηθεί".

    "Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα μπόνους θα αλλάξουν την κουλτούρα των μπόνους και θα δώσουν τέλος στα υπερβολικά ρίσκα", σχολίασε η Αρλίν Μακάρθι, υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις.

    Ο αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμάρ Καράς από τη μεριά του σχολίασε: "Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι πληρωμές των μπόνους δεν θα υποστηρίζουν τη λήψη υπερβολικών ρίσκων, αλλά θα την αποθαρρύνουν".

    [03] ΟΟΣΑ-Προβλέπει αύξηση της ανεργίας

    Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 12,1% εφέτος και στο 14,3% το 2011 από 9,5% το 2009 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση, την οποία παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Angel Gurria στο Παρίσι.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ ενδεχομένως κορυφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν έφθασε το 8,6%, αλλά ο κ. Gurria τόνισε ότι "παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες, παραμένει ο κίνδυνος ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας". Ο Γραμματέας σημείωσε ότι η ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι μία δύσκολη πρόκληση, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα από τις Κυβερνήσεις με μια σαφή στρατηγική, καθώς τα σημερινά επίπεδα ανεργίας δεν είναι αποδεκτά. Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να δημιουργηθούν 17 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ώστε η απασχόληση να φθάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2007. Συνολικά, υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνεργοι σήμερα στην περιοχή του ΟΟΣΑ, αλλά ο αριθμός φθάνει τα 80 εκατομμύρια, αν ληφθούν υπόψη και οι υποαπασχολούμενοι καθώς και όσοι δεν αναζητούν εργασία, αν και θα επιθυμούσαν να εργάζονται ως πλήρως απασχολούμενοι.

    Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από 8% τον Δεκέμβριο του 2007 στο 10,2% τον Δεκέμβριο του 2009, σημειώνοντας μία άνοδο κατά 2,2%. Στην περιοχή του ΟΟΣΑ, η ανεργία αυξήθηκε από 5,8% κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο του 2007 σε 8,7% το Μάρτιο του 2010, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9% (για την Ελλάδα δεν αναφέρονται μηνιαία στοιχεία μετά τον Δεκέμβριο του 2009). Ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται για όλες τις χώρες σημαντικά, αν υπολογισθούν και οι υποαπασχολούμενοι και όσοι δεν αναζητούν εργασία. Για την Ελλάδα, η ανεργία με βάση τον ευρύτερο αυτό δείκτη υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ στο 15,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έναντι 16% για 27 από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Η απασχόληση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% εφέτος και κατά 2,5% το 2011, ενώ μειώθηκε 1,1% το 2009. Στον ΟΟΣΑ προβλέπεται αύξηση 0,2% το 2010 και 1% το 2011 μετά από μείωση κατά 1,8% πέρυσι. Η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης συνδέεται με τη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται στο 3,7% το 2010 και στο 2,5% το 2011.

    Οι πραγματικές αμοιβές - αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός - των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,8% πέρυσι, αλλά προβλέπεται να μειωθούν φέτος κατά 3,3% και το 2011 κατά 0,8%. Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, οι μέσες πραγματικές αμοιβές αυξήθηκαν 1% το 2009 και προβλέπεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 0,3% για να αυξηθούν και πάλι το 2011 κατά 0,5%. Η παραγωγικότητα της εργασίας υποχώρησε στην Ελλάδα 0,9% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 1% φέτος για να μείνει σταθερή το 2011. Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, η μείωση της παραγωγικότητας το 2009 έφτασε το 2,5% ενώ για φέτος και το 2011 προβλέπεται αύξηση κατά 2% και 1,8%, αντίστοιχα.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφύγουν, λόγω της ανάγκης μείωσης των ελλειμμάτων, τον πειρασμό να περικόψουν τα επιδόματα ανεργίας και να μειώσουν τους πόρους για τη εκ νέου προώθηση στην αγορά εργασίας τω ανέργων.

    Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο εφέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) αυξήθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2009, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούνιο 2010, σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,2% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 18,9% της ομάδας " Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,9% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,5% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 18,2% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    στ) Κατά 3,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    ζ) Κατά 0,7% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    η) Κατά 3% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    θ) Κατά 3,5% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ι) Κατά 5,1% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση του δείκτη κατά 0,8% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ψάρια νωπά, κρέατα γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, τυρί φέτα, γλυκά ζαχαρωτά.

    Όσον αφορά τον Εναρμονισμένo Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ), αυτός αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,2%, από 5,3% τον Μάιο.

    Στο -1% ο ρυθμός ανάπτυξης

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    -

    [04] Πρωτοβουλία για τις συντάξεις

    Μονόδρομο αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής δημόσιας συζήτησης για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη "πράσινη βίβλο για τις συντάξεις", η οποία αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Επιτρόπων Λάζλο Άντορ (απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις), Όλι Ρεν (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της Επιτροπής ότι ενώ το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας 65 χρονών και άνω, μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι αν δεν γίνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το 2060 η Ελλάδα θα επωμιστεί τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις, μετά το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2060, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα ανέρχονται στο 12,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% του ΑΕΠ που θα είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και 2,2% του ΑΕΠ ο μέσος όρος στην "ΕΕ των 27".

    "Οι γηράσκοντες πληθυσμοί σε όλα τα κράτη-μέλη ασκούν μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιτείνει αυτή την πίεση", αναφέρει η Επιτροπή.

    Παράλληλα, η κρίση του χρέους στην ΕΕ και τα υπερβολικά ελλείμματα που παρουσιάζουν πολλά κράτη-μέλη, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων τους. Η Γαλλία θέλει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 έτη στα 62 έως το 2018, η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, και η Γερμανία από τα 65 έτη στα 67 ως το 2029.

    "Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη", τόνισε ο Ούγγρος Επίτροπος, Λ. Άντορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. "Η επιλογή που έχουμε είναι φτωχότεροι συνταξιούχοι και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές ή περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης είναι να εξασφαλίζει ότι τα γηρατειά δεν είναι συνώνυμο της φτώχειας. Αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε και ο διάλογος που ξεκινάμε σήμερα πρέπει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να λάβουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι κατάλληλα για τον σκοπό αυτό", δήλωσε ο κ. Άντορ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η "πράσινη βίβλος" καλύπτει πολλά και διαφορετικά θέματα, όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η εσωτερική αγορά για τις συντάξεις, η κινητικότητα των συντάξεων στην ΕΕ, τα κενά στο ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, το μελλοντικό καθεστώς φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κίνδυνος αφερεγγυότητας των εργοδοτών, η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και η διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ.

    Ειδικότερα, η πράσινη βίβλος στοχεύει στην πραγμάτευση των ακόλουθων ζητημάτων:

  • εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων

  • επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου

  • εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα

  • ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου

  • διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.

    Η περίοδος της διαβούλευσης θα διαρκέσει τέσσερις μήνες (λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2010), κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του στον ειδικό δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 14:30:28 UTC