Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή τα δικαιώματα των νέων
  • [02] Ασφαλιστικό. Ψηφίστηκε εν μέσω διαδηλώσεων
  • [03] Ακύρωσε συναυλία στα κατεχόμενα
  • [04] Από Δευτέρα η καταβολή του προστίμου για τους ημιυπαίθριους
  • [05] Ενημέρωση στο λιμάνι
  • [06] Ρυθμίσεις για μετεγγραφές
  • [07] Επίθεση αυτοκτονίας.
  • [08] Απελάθηκαν 10 άτομα

  • [01] Στη Βουλή τα δικαιώματα των νέων

    Προτροπή στους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αλλαγής της Ελλάδας, που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και έκκληση στα κόμματα να συμπεριλάβουν νέους ανθρώπους στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στους ΟΤΑ, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις «αλλαγές, που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων», η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε το «παλιό πελατειακό κράτος, το οποίο αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης, παρακμής και εξάρτησης, με τη νοοτροπία που καλλιεργεί, τόσο στις σχέσεις πολίτη-Δημοσίου, όσο και στις σχέσεις που οικοδομεί κατά παράδοση η χώρα με τους "πάτρωνές" της» και επισήμανε για άλλη μία φορά την ανάγκη μιας «επανάστασης» για την αντικατάστασή του, στην οποία πρωτοπόροι θα πρέπει να είναι οι νέοι.

    «Θα πετύχουμε την επανάσταση αυτή με τη ζωντανή συμμετοχή των νέων, ώστε να πάψουμε να ζούμε το παράδοξο, η σημερινή γενιά να είναι μορφωμένη με τις περισσότερες παραστάσεις, να έχει ταξιδέψει περισσότερο, (σσ. να διαθέτει) τα περισσότερα προσόντα και δεξιότητες - και όμως να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Προεκλογικά και σήμερα υποσχόμαστε μια πραγματικά προοδευτική πολιτική για τους νέους, δικαιοσύνη για όλες τις γενιές. Η αλληλεγγύη των γενεών βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Ασφαλιστικού. Θα στηρίξουμε και τον αδύναμο νέο μέσα από ένα προνοιακό σύστημα, πού δημιουργούμε, αλλά θα στηρίξουμε και τον δημιουργικό. Οι νέοι χρειάζονται απελευθέρωση των δυνατοτήτων τους και όχι περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Θα αξιοποιήσουμε και τις καλύτερες πρακτικές διεθνώς. Έχω ζητήσει από μια κορυφαία προσωπικότητα να ηγηθεί μιας διεθνούς ομάδας, να αξιολογήσει το προνοιακό μας σύστημα, αλλά παράλληλα να κοιτάξει και τα θέματα νέας γενιάς - γιατί είναι υπεύθυνος του Ινστιτούτου Μελλοντικών Σπουδών και είναι γνώστης του κράτους πρόνοιας, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ερευνών Κράτους Πρόνοιας, που μάχεται και ενάντια στη φτώχεια».

    «Χρειάζονται αλλαγές, ώστε οι νέοι να είναι στην αιχμή της παγκόσμιας γνώσης. Είναι ώρα να συνδεθούν τα ΑΕΙ με την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξιφουλκούμε κατά του Μνημονίου, ή να δημαγωγούμε εναντίον των βαρβάρων, γιατί και ο ίδιος ξέρω τι σημαίνουν οι άγριες διαθέσεις των αγορών και τις ανατροπές, που χρειάζονται και έχουμε προτείνει, ως σοσιαλιστές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, μεταξύ άλλων, είπε: «Από τις προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο, μέχρι το πώς λειτουργεί το φορολογικό σύστημα, το σπάσιμο γραφειοκρατικής δομής του κράτους μέχρι την πλήρη διαφάνεια για το πώς θα λειτουργούν τα υπουργεία, όλα αυτά απαιτούν μιαν επανάσταση και πρωτοπόρα θα πρέπει να είναι η νέα γενιά. Γι αυτό την καλώ: "Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα, πάρτε την τύχη στα χέρια σας"».

    Ομιλία Αλ.Παπαρήγα

    Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και την ψήφιση των νέων εργασιακών και ασφαλιστικών μέτρων, άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που είχε τη πρωτοβουλία της συζήτησης.

    Η κ Παπαρήγα έκανε λόγο για έγκλημα και για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών με το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο.

    «Η προοπτική που φαίνεται καθαρά, αν δεν ανατραπεί με αγώνες, είναι μαύρη και για τα παιδιά που είναι ακόμα στη κοιλιά της μαμάς τους. Είναι η πλήρης απαξίωση τους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στην μηχανή του κέρδους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ Παπαρήγα.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η κ Παπαρήγα δήλωσε δεικτικά «να καλωσορίσω τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ότι έκανε μια επιλεκτική περιγραφή όλων των 'κακώς κειμένων', τα έθιξε, σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μελέτησε τα προβλήματα ως τρόϊκα.

    «Περιγράφετε επιλεκτικά ό,τι δημιουργήσατε εσείς και η ΝΔ. Το θεωρώ προσβλητικό για το λαό και τη νεολαία να θίγει μια κυβέρνηση τα κακώς κείμενα για να μπορέσει να δημιουργήσει το κατάλληλο ιδεολογικό κλίμα και να περάσει τα χειρότερα ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα των τελευταίων 50 χρόνων», τόνισε η Παπαρήγα.

    Η γενική γραμματέας μίλησε για φόβο και τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι νέοι παραδίδονται στην αποκεντρωμένη ρουσφετολογία του «Καλλικράτη».

    Έντονη κριτική άσκησε η κ Παπαρήγα και στα μέτρα για την παιδεία κάνοντας λόγο για «αντιπαιδαγωγική επίθεση που δέχεται η νεολαία, η οποία οδηγεί στη πλήρη, μέχρι κεραίας προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και εντάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών»

    «Η αξιολόγηση είναι φορτισμένη θετικά, γίνεται όμως με στόχο την προσαρμογή της σε όρους ζούγκλας και βάσει της σκέψης της Τρόϊκας. Η δια βίου μάθηση θα είναι ένας εφιάλτης, Εγκληματείτε στο θέμα της γλώσσας.Μιλάμε για έγκλημα κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς που αφορούν τους νέους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή της αγοράς», τόνισε μεταξύ άλλων η κ Παπαρήγα.

    Ταυτόχρονα, δεν άφησε ασχολίαστη την αποστροφή του κ Παπανδρέου για τον κ Πάλμε σημειώνοντας ότι «αν και δεν τον ξέρω προσωπικά και του ζητώ συγνώμη δεν ξέρω αν εξαιρείται από τους εμπόρους γνώσεις ».

    Τέλος, η γενική γραμματέας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν υπνώσει την ώρα που η εξάπλωση των ναρκωτικών παίρνει χαρακτήρα μάστιγας.

    Ομιλία Α.Σαμαρά

    «Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο μνημόνιο, όμως -υπογράμμισε- ανεργία, πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αύξηση των κρουσμάτων βίας, προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας».

    Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρία είναι τα προβλήματα, ή τρεις οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία, που προσφέρεται.

    «Για να αποτρέψουμε τους σημερινούς νέους από τα δικά μας λάθη, θα πρέπει να δώσουμε, και το οφείλουμε, πρότυπα ηθικά και κοινωνικά. Όσο λιγότερο πιστεύουν στις αρχές αυτές, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια έχουν. Κι εμείς είμαστε που όλα αυτά τα χρόνια γκρεμίζαμε πρότυπα παραδοσιακά και διαχρονικά», είπε.

    Στη παλαιά γενιά απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση».

    «Δεύτερο έλλειμμα είναι η προοπτική, που σημαίνει προσδοκία». Κατά τον κ. Σαμαρά δεν υπάρχει σήμερα, όντας όλοι βέβαιοι ότι η κρίση θα χειροτερέψει κι η ανεργία, που τώρα βρίσκεται στο 12%, να προεξοφλείται ότι του χρόνου θα σκαρφαλώσει στο 20% με μεγαλύτερη ανασφάλεια για τη νεολαία.

    «Ακουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, δρόμος της επαναστατική γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν για παράδειγμα κλείνουν τα λιμάνια για τους τουρίστες. Πρέπει να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που κυριαρχεί παντού».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόταση, που κατέθεσε πριν δύο ημέρες το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κολλήσει τη βελόνα» στο ότι για όλα φταίει η σημερινή κυβέρνηση: «Είτε πρόκειται για αμηχανία, είτε για μισαλλοδοξία, κρύβεται από πίσω εμμονή και αποθάρρυνση κάθες συναινετικής διάθεσης», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά τα ρουσφέτια, για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς είπε πως «η μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, που παρανόμως είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων δικών σας ρουσφετιών» και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να δώσουμε πρότυπα και ελπίδα».

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Παιδείας και τον «πόλεμο, που αντιμετώπισε». «Δεσμευόμαστε -είπε- να καταργήσουμε την ασυλία της παρανομίας στα Πανεπιστήμια».

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί ως τα τέλη Ιουνίου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά «εκτός από την πρόταση του προέδρου της Βουλής για το θέμα της ασυλίας, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο για την ευθύνη υπουργών και το πολιτικό χρήμα». «Ζητάμε -είπε- ευρεία διακομματική θέση για να παταχθεί η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς. Φέρτε το να το ψηφίσουμε».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν τριών ειδών δυνάμεις στην πολιτική.

    «Είναι αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και καταδικάζουν τη νεολαία, αυτοί που κερδοσκοπούν στην οργή της κοινωνίας και της νεολαίας και αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα, διακηρύσσοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία δίνοντας πρότυπα, ιδανικά και προοπτική, αφού ούτε προστάτες, ούτε καθοδηγητές, ή λαϊκιστές, χρειάζεται η νεολαία», σημείωσε.

    Ομιλία Γ.Καρατζαφέρη

    Να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία ώστε να ξέρουν οι νέοι ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία δημιουργεί απαίδευτους νέους και τους εμφυσά λανθασμένα πρότυπα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης με στόχο τη συγκράτηση μορφωμένων νέων στην πατρίδα και την άμβλυνση της ανεργίας πρότεινε να καλύπτει το κράτος τα ένσημα των αποφοίτων πανεπιστημίων οι οποίοι προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια.

    [02] Ασφαλιστικό. Ψηφίστηκε εν μέσω διαδηλώσεων

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

    Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

    Στην κατ΄άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

    Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

    ΓΣΕΕ: Καμία συμφωνία για τον ΟΜΕΔ

    Σχετικά με αναφορές περί συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για το θέμα του ΟΜΕΔ, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:

    "Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους Εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας. Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων.

    Εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχε γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι τους οποίους εκπροσωπούμε. Απαιτούμε την διατήρηση του θεσμού του ΟΜΕΔ, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις μας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νεας ΕΓΣΣΕ".

    Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

    Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χθες η απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

    Οι ομιλητές, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκαναν λόγο για μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία των συνδικάτων να συνεχίσουν τον αγώνα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, χαρακτήρισε «καθολική» τη συμμετοχή στην απεργία.

    Πάντως, η πορεία που ακολούθησε την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες των συνδικάτων, γεγονός που συνδικαλιστές απέδιδαν στην απεργία των μέσων μεταφοράς.

    Από μικροφώνου της απεργιακής συγκέντρωσης, συνδικαλιστές καταλόγιζαν ευθύνη στην κυβέρνηση, αλλά και σε κάθε βουλευτή, που ψήφισε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη αυτή δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται από τα συνδικάτα».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν ακυρώνονται, έκανε λόγο για αγώνα μακρόχρονο και με διάρκεια, ενώ προειδοποίησε ότι «τα συνδικάτα θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να ακυρώσουν αυτές τις ρυθμίσεις».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική «ξεθεμελιώνει δικαιώματα δεκαετιών», σημείωσε ότι η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό δεν κρίνεται στιγμιαία και εκτίμησε ότι «οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές έχουν ημερομηνία λήξης».

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε αντίστοιχα ότι όλα θα κριθούν στους δρόμους.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    «Το κύριο ερώτημα σήμερα είναι για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρά αγνοώντας την κοινωνία, θα νομοθετεί αγνοώντας το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη και θα στηρίζεται, όχι στη συνειδητή επιλογή, αλλά στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία βράζει. Δεν πάει άλλο. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τη μύνη των Ελλήνων πολιτών. Αρνείται, βεβαίως, το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, διότι φοβάται την κρίση των πολιτών. Πολύ γρήγορά, όμως, θα αναγκαστεί να δεχθεί την κρίση τους. Η επόμενη μεγάλη μάχη, η εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα δημοψήφισμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής».

    Από τον τόπο συγκέντρωσης των απεργών του ΠΑΜΕ, η γγ γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Τα απίστευτα βάσανα, που ρίχνουν στις πλάτες του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών και της νεολαίας, μπορούμε και πρέπει να τα μετατρέψουμε σε δικό τους Γολγοθά, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα».

    Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

    ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουλίου

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι εξαιτίας της περιόδου η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο βρίσκεται εκτός παραγωγικής διαδικασίας (εκπαιδευτικοί - άδειες κλπ) η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010 από 11.00 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Τη συνέχιση παραπέρα του αγώνα με συγκέντρωση και πορεία στη ΔΕΘ και την κήρυξη και νέας απεργιακής κινητοποίησης.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Κυβέρνηση και η Τρόικα μετά το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ψήφισαν στη Βουλή και αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, συγκεκριμενοποιεί και εξειδικεύει τις αντιλαϊκές επιλογές της για το Δημόσιο.

    Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις που ήδη ψηφίστηκαν, καταργείται το σύνολο των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

    Η Κυβέρνηση, μπροστά στο στόχο της να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα περιφρονεί το Σύνταγμα και τις Δ.Σ.Ε., αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που έχουν κρίνει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές.

    Έτσι μετά την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός μας με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μετά τα νέα φορολογικά βάρη, με πρόσχημα την κρίση καταργεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από κοινωνικό και αλληλεγγύης το μετατρέπει σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Αντί να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία, να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίσει νέους πόρους τα οδηγεί σε διάλυση.

    Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, δεν θα αυξήσει τις εισφορές και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας όχι μόνο δεν υλοποιούνται αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα".

    Σύμφωνα με όσοα αναφέρει στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, με τις επιλογές της Κυβέρνησης : Μειώνονται δραματικά οι συντάξεις μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση τον τελευταίο μισθό ή της πενταετίας που ισχύει σήμερα, αλλά με βάση όλο τον εργάσιμο βίο και την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. Περιορίζεται και προοπτικά καταργείται η συμμετοχή του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη. Αυξάνονται τα χρόνια εργασίας από 35 σε 40.

    Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια παραμονής στην υπηρεσία.

    Η επικουρική ασφάλιση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο οδηγείται σε διάλυση αφού εξαιτίας της κλοπής των αποθεματικών, του χρηματιστηρίου, του παγώματος των προσλήψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κανένα Ταμείο δεν θα είναι βιώσιμο και το Κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα. Με τις επιλογές αυτές το Τ.Π.Δ.Υ., το Μ.Τ.Π.Υ. που ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα αλλά και το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. οδηγούνται σε διάλυση και οι εισφορές που έχουμε καταβάλλει για 30 και 35 χρόνια είναι στον αέρα. Από 1/1/2011 εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι του Δημοσίου στο ΙΚΑ.

    "Οι επιπτώσεις από τις αντιασφαλιστικές επιλογές της Κυβέρνησης θα είναι δραματικές για όλου. Για τους ήδη συνταξιούχους, γι' αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πολύ περισσότερο για τους νέους. Για τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με το πάγωμα και την μείωση των επικουρικών συντάξεων.

    Για όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι συντάξεις μας θα μειωθούν δραματικά και θα γίνουν προνοιακά επιδόματα. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα. Η Κυβέρνηση για ευνόητους λόγους επέλεξε να ψηφίσει τις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές επιλογές της μέσα στο καλοκαίρι. Στις 8 Ιουλίου ψήφισε τις γενικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, στις 15 Ιουλίου την εξειδίκευση για το Δημόσιο" ανφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, εγγυήθηκε προσωπικά τη βελτίωση όρων του ασφαλιστικού όταν η ελληνική οικονομία εξέλθει από την κρίση και την επιτήρηση.

    Προτάσσοντας το τρίπτυχο «αλληλεγγύη - βιωσιμότητα - κοινωνική δικαιοσύνη» για το μελλοντικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η πρώτη αυτή παρέμβαση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα, «ακόμα και στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες».

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, «δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο".Τόνισε δε με έμφαση ότι η " κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών».

    "Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι "αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές".

    Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις αντικομμουνιστικής έξαρσης στο άμεσο μέλλον. Στον κύκλο επίσης, των τοποθετήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε την πολιτική του ΛΑΟΣ για κατάργηση των ενσήμων και θεσμοθέτηση ενός συστήματος τριπλής συνταξιοδότησης, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μέτρα "νεοαποικιοκρατίας".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Αριστεράς, απέρριψε τα "κροκοδείλια δάκρυα" της Νέας Δημοκρατίας και επέμεινε στο πνεύμα προηγούμενης τοποθέτησής του , λέγοντας πως "όσο πιο πιστά υλοποιούμε το Μνημόνιο με τις ασφυκτικές δεσμεύσεις, τόσο θα βελτιώνεται η δυνατότητα της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου και θα έρχεται και πιο κοντά η έξοδος από την επιτήρηση".

    "Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας", ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

    "Όλοι προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα", συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. "Ορισμένα άρθρα θα τα στηρίξουμε, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα. Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο. Δώστε μου μία ενέργεια της κυβέρνησης που να μείωσε τη σπατάλη του κράτους, να έκανε κάτι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μιαν απόσπαση, έναν έλεγχο. Όχι διάταξη για αύξηση των απολύσεων".

    Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για "αλαζονεία", όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. "Και όταν τα 165 ταμεία τα κάναμε 5, το δικό σας κόμμα ήταν έξω απ' τη Βουλή", ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

    Σήμερα, πρόσθεσε, συμβαίνει το "πρωτοφανές", ο υπουργός να ομολογεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιό του να καταπέσει ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια, παρουσιάζεται μια αναλογιστική μελέτη "με λάθος στοιχεία" και η κυβέρνηση χειροκροτεί προτάσεις για κοινωνικό διάλογο μετά την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, "όταν η ίδια αρνιόταν τη συζήτηση σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, προτού υπογράψει το Μνημόνιο".

    "Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο στήριξαν και τις συνέπειές του. Τους καλώ τουλάχιστον να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: "Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο".

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως "φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη", με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που "χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990". Από κει και πέρα, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ένα σχέδιο του 1997, το οποίο είχε δημοσιευτεί τότε στην εφημερίδα "Απογευματινή", και "αυτό που δεν τολμήσατε τότε, το φέρνετε τώρα φορτώνοντάς το στην Τρόικα".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως "ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα". Ομολόγησε ωστόσο, πως "λύση μέσα απ' την Τρόικα δεν υπάρχει". Η λύση έρχεται μέσα από εξωευρωπαϊκές επενδύσεις (Πούτιν, αραβικά κράτη, Κίνα κλπ.) που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην αρχή απέτρεψε λόγω αμάθειας, όπως είπε, και γι' αυτό, "χρειάζεται να υπάρξει μια οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση".

    Για το Ασφαλιστικό καθεαυτό, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

    Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

    "Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη", κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που "ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη".

    Στο παραπάνω πλαίσιο, στο μεν ΠΑΣΟΚ εναποτίθεται ο ρόλος του "νεκροθάφτη του λειψάνου του Ασφαλιστικού", η δε Νέα Δημοκρατία, σηκώνει με τον Αντώνη Σαμαρά τον τόνο αδικαιολόγητα, κατά την κ. Παπαρήγα.

    "Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Θα έρθουν και άλλα μέτρα (ίσως όχι φέτος, αλλά του χρόνου, ή το 2012) και πάτε να προλάβετε, να τσακίσετε το κίνημα. Το πρώτο πράγμα είναι ο αντικομμουνισμός. Αλίμονο αν δεν γίνεται αντι-ΚΚΕ πόλεμος. Άλλο όμως πράγμα αυτό και άλλο ο αντικομμουνισμός. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι και στις γραμμές σας και εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, που ξέρουν τι είναι ο αντικομμουνισμός για την πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι ετοιμάζεται και πώς θα γίνει η επίθεση. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και ξέρουμε και ποιοι παίρνουν μέρος. Είμαστε έτοιμοι και να σας απαντήσουμε", είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    "Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κε υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    "Όταν σας ακούει κανείς να μιλάτε, αποκτά την εντύπωση πως ήμασταν μια χώρα με παχυλές συντάξεις και κατοίκους που ζουν πανευτυχείς στα γεράματα", συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης. "360 ευρώ ήταν το προνοιακό επίδομα που δινόταν στους απόρους. Όποιος ήταν άπορος έπαιρνε το προνοιακό επίδομα του ΟΓΑ - και θεωρείτε κατάκτηση ότι μας το επαναφέρατε ως βασική σύνταξη; Οι υπολογισμοί για την αναλογική σύνταξη είναι σφαγείο. Και είναι δυνατόν η αναπροσαρμογή των συντάξεων να γίνεται με υπουργικές αποφάσεις;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Αυτά που κάνετε στις εργασιακές σχέσεις, δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο πέρασε απ' τη χώρα. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Όχι στον δρόμο της μπανανίας και του προτεκτοράτου, σε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος - μια πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως "η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού". Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα "κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά".

    "Ζούμε το τέλος της εποχής της ψεύτικης ευδαιμονίας, της εποχής των μύθων - γιατί είναι μύθος να περιμένεις να επιβιώσει το κοινωνικό κράτος όταν αδιαφορείς για την εκτεταμένη κλοπή στο σύστημα υγείας. Υπάρχει όμως ελπίδα. Θα βγούμε από τη δίνη της κρίσης", διαβεβαίωσε ο κ. Παπουτσής. "Ένα όμως είναι σίγουρο: Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Μας περιμένουν δοκιμασίες - και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι αλλαγές θα είναι βίαιες στη ζωή όλων μας. Γι' αυτό, είναι έκδηλη η αγωνία να μην πληρώσουν οι φτωχοί και οι μικροσυνταξιούχοι. Γι' αυτό εργάζονται σκληρά και επίμονα ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Κουτρουμάνης".

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων «και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα, να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και υιοθέτηση του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε ευθέως κατά του υπουργού Απασχόλησης κατηγορώντας τον για «ιδεολογική μετάλλαξη» και υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και το όποιο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα»

    -

    [03] Ακύρωσε συναυλία στα κατεχόμενα

    Ύστερα από έντονες αντιδράσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, καθώς και λόγω παρεμβάσεων στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου, η διάσημη Λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη και τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κ. Λόπεζ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της.

    Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται ότι "ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής".

    Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην προγραμματισμένη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, λόγω της κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ΄ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σε δεκάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.

    [04] Από Δευτέρα η καταβολή του προστίμου για τους ημιυπαίθριους

    Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, από τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.

    Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).

    Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.

    Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

    [05] Ενημέρωση στο λιμάνι

    Δυναμικό «παρών» δίνει η Νομαρχία Πειραιά, από το πρωί στο λιμάνι, όπου σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις πραγματοποιεί οργανωμένη ενημερωτική καμπάνια με στόχο οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού να ενημερώνονται για τα αγαθά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πριν επιβίβασή τους στα καράβια.

    Για 6ο καλοκαίρι, κλιμάκιο της Νομαρχίας και μέλη των ενώσεων καταναλωτών, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (στις προβλήτες Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων έναντι του ηλεκτρικού σταθμού), μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους επιβάτες της ακτοπλοΐας, για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

    Το ενημερωτικό έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων των πλοίων, των οποίων η ανώτερη τιμή προσδιορίζεται από αγορανομική διάταξη, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, δίνει πρακτικές συμβουλές για την σωστή προετοιμασία πριν την άφιξη στον τόπο των θερινών διακοπών και ενημερώνει για τα δικαιώματα του επιβάτη πλοίου, όπως αυτά προκύπτουν από την εθνική νομοθεσία και την κοινοτική.

    Ειδικότερα, οι πολίτες που θα ταξιδέψουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προσδιορίζονται από την ελληνική νομοθεσία (Ν. 3709/2008).

    Ακόμη, σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη για τους όρθιους πελάτες των κυλικείων, που λειτουργούν στα επιβατηγά πλοία (και όχι μόνον), ισχύει περιορισμός στην ανώτατη τιμή πώλησης συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.

    Τα προϊόντα αυτά είναι:

    Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 500 ml έως 0,50 ευρώ

    Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 750 ml έως 0,70 ευρώ

    Τοστ με ζαμπόν και τυρί έως 1,80 ευρώ

    Τοστ με τυρί έως 1,60 ευρώ

    Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί έως 1,70 ευρώ

    Σάντουιτς με τυρί έως 1,50 ευρώ

    Καφές ρόφημα μονός «Ελληνικός» έως 1,60 ευρώ

    Καφές ρόφημα μονός φίλτρου «Γαλλικός» έως 1,60 ευρώ

    Καφές ρόφημα μονός «Εσπρέσσο» έως 1,70 ευρώ

    Καφές ρόφημα μονός στιγμιαίος (νεσκαφέ, φραπέ, κ.α) έως 1,60 ευρώ

    Τσάι ρόφημα έως 1,60 ευρώ

    [06] Ρυθμίσεις για μετεγγραφές

    Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τον εξορθολογισμό για τις μετεγγραφές φοιτητών, που ορίζονται με τροπολογία του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους στο εξής, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι οποίοι καταθέτουν από προχθές (7 Ιουλίου) και έως τις 20 του μηνός, τα μηχανογραφικά τους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 β¬, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

  • Δίνεται δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών.

  • Επιτυγχάνεται η ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων, που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

    Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, προτίθεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο πλαίσιο των μετεγγραφών, που αφενός θα σέβονται τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου θα ενισχύουν τη σωστότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

    Καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δε θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων».

    [07] Επίθεση αυτοκτονίας.

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο Ρασούλ Καν, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και παιδιά.

    Ο καμικάζι, που επέβαινε σε μοτοποδήλατο, πυροδότησε τα εκρηκτικά μπροστά στην κεντρική πύλη γραφείων δημόσιας διοίκησης στην πόλη Γιάκα Γουντ της περιοχή Μοχμάντ, όπου πακιστανικές δυνάμεις μάχονται με μέλη της αλ Κάιντα.

    Από την έκρηξη κατέρρευσε τμήμα γειτονικής φυλακής με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν 28 κατάδικοι, σύμφωνα με τον Καν.

    [08] Απελάθηκαν 10 άτομα

    Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NY1.

    "Όλοι όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο που θα τους οδηγήσει σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο συμφωνίας για ανταλλαγή κατασκόπων που επετεύχθη μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τις αιτήσεις χάρητος τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

    Τρεις από τους ρώσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης. Οι υποθέσεις είχαν τύχει ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τον τέταρτο κρατούμενο.

    Οι τέσσερις κατάσκοποι είναι:

    Ο ρώσος ερευνητής ειδικευμένος στα στρατηγικά όπλα Ιγκορ Σουτιάγκιν, που συνελήφθη το 1999 και καταδικάσθηκε το 2004 σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ, μέσω μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων Alternative Futures, η οποία παρουσιάσθηκε ως βιτρίνα της CIA από τη ρωσική δικαιοσύνη.

    Ηλικίας 45 ετών σήμερα, ο Ιγκορ Σουτιάγκιν συνεχίζει να δηλώνει αθώος και διαβεβαιώνει ότι έχει εργασθεί ως σύμβουλος για τη βρετανική εταιρεία και ότι δεν έχει διαβιβάσει παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες. Ωστόσο αναγκάσθηκε να ομολογήσει ενοχή για να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την προεδρική χάρη.

    Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, Σεργκέι Σκρίπαλ, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε διαβιβάσει πληροφορίες σε ρώσους πράκτορες που δρουν στην Ευρώπη. Εγκατέλειψε το GRU το 1999 για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα. Συνελήφθη το 2004 από το FSB, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι 59 ετών.

    Ο πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών, του SVR, Αλεξάντρ Ζαπορόσκι, που καταδικάσθηκε το 2003 σε 18 χρόνια καταναγκαστικών έργων για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον. Είχε δώσει στη CIA πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

    Υπήρξε υποδιευθυντής του αμερικανικού τμήματος του SVR και στη συνέχεια του τμήματος αντικατασκοπείας. Ο Αλεξάντρ Ζαπορόσκι ήλθε ο ίδιος σε επαφή με τη CIA κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αργεντινή το 2994, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο πράκτορας εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1997 και εγκαταστάθηκε τότε στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2001.

    Τέλος, ο Γκενάντι Βασιλένκο, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τέσσερις που δεν έχει καταδικασθεί για κατασκοπεία. Πρώην πράκτορας της KGB , υπήρξε εκ των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του τηλεοπτικού δικτύου "NTV-Plus". Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή όπλων, κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και αντίσταση κατά της αρχής. Οι ρωσικές δεν έχουν εξηγήσει για ποιόν λόγο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 July 2010 - 10:30:41 UTC