Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας
  • [02] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία
  • [03] Έκδοση εντόκων γραμματίων σήμερα
  • [04] Ψήφιση ν/σ Υπουργείου Οικονομικών
  • [05] "Σήμα κινδύνου" για τη βιοτεχνία
  • [06] Δημιουργία "Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη"
  • [07] Μακρύς ο κατάλογος μαρτύρων
  • [08] Κινητοποιήσεις
  • [09] "Φόρουμ για την Ελλάδα"
  • [10] Απογραφή στο δημόσιο
  • [11] Στηρίζει τον υπουργό του
  • [12] Τηλεοπτική εμφάνιση

  • [01] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

    Κατά 46% μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, το α΄ εξάμηνο εφέτος και διαμορφώθηκε σε 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι ο ετήσιος στόχος προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 39,5%.

    Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2009, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.

    Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες

    Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.

    Τόνισαν, επίσης, ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

    "Συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (...) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βαν Ρόμπεϊ, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας, της οποίας προεδρεύει.

    Αυτή η ομάδα, που έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, συγκεντρώνει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 7ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ' αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν πάντως ακόμη καθοριστεί.

    Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε προτείνει τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.

    Τέστ αντοχής για τις τράπεζες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν "τα απαραιτήτα μέτρα" για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress test) στις 23 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η φόρμα για τη δημοσιοποίηση των πολυαναμενόμενων τεστ αντοχής θα τελειοποιηθεί αύριο Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Ακολούθως, "θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση" των αποτελεσμάτων και "θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα" αν υπάρξουν ανεπάρκειες στα κεφάλαιά τους, πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

    Παρόλα αυτά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.

    [02] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:18 το πρωί της Τρίτης σε απόσταση 256χλμ νοτιοδυτικά τη Αθήνας.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης.

    Δεν προκλήθηκαν ζημιές, ωστόσο, η δόνηση έγινε αισθητή στην πόλη της Καλαμάτας.

    [03] Έκδοση εντόκων γραμματίων σήμερα

    Σε δημοπρασία εξάμηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων, ύψους 1,25 δις ευρώ, θα προχωρήσει το Δημόσιο στις 13 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Παράλληλα, και αυτή η έκδοση θα διατεθεί στη συνέχεια στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Ιανουαρίου 2011.

    Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής και μη ανταγωνιστικών προσφορών. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:

    1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.

    2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

    Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

    [04] Ψήφιση ν/σ Υπουργείου Οικονομικών

    Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της ΝΔ εγκρίνεται η ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - το οποίο χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της ΕΕ και το ΔΝΤ - όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου ψηφίζουν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Αναγκαία παρέμβαση της Πολιτείας» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης εξηγώντας ότι ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει την σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος από ένα ατύχημα, από μία ενδεχόμενη - όσο απίθανη κι αν είναι αυτή - κατάρρευση ή ασφυξία ενός πιστωτικού ιδρύματος που θα μπορούσε να έχει συστημικές επιπτώσεις.

    Απαντώντας στις επικρίσεις (ιδιαίτερα του προέδρου του ΛΑΟΣ) περί επιλεκτικής μεταχείρισης των τραπεζών έναντι των άλλων επιχειρήσεων ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξομοιώνεται ο ρόλος των τραπεζών με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και αιτιολόγησε επισημαίνοντας την διεθνή εμπειρία, βάση της οποίας εάν μία τράπεζα σε μία χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κλείσει, επηρεάζει την λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος. Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε συγκεκριμένα το παράδειγμα της Λίμαν Μπράδερς για να πει πως η αδράνεια και η καθυστέρηση της αμερικανικής κυβέρνησης οδήγησε στο ξέσπασμα της τρίτης μεγαλύτερης κρίσης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπο το καπιταλιστικό σύστημα. Σημείωσε πως το Ταμείο αποτελεί «δίκτυ ασφάλειας» που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και χαρακτήρισε «κινδυνολογικά και άστοχα» τα όσα ειπώθηκαν και από τα κόμματα της Αριστεράς για πριμοδότησης των τραπεζιτών.

    Στην αναφορά δε του Γ. Καρατζαφέρη ότι «δεν θα λειτουργούσαν ούτε μία μέρα τα κόμματα, εκτός από τον ΛΑΟΣ κι ίσως άλλο ένα, αν οι τράπεζες έκοβαν την κάνουλα», ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι αδικεί το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι είναι υποχείριο των τραπεζών ένα κόμμα όταν προσφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό. «Αν μη τι άλλο η προσφυγή των κομμάτων στον τραπεζικό δανεισμό ως λύση έκτακτης ανάγκης δίνει διαφάνεια στο σύστημα», υπογράμμισε.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η ΝΔ τοποθετείται υπέρ της Ίδρυσης του Ταμείου «όχι γιατί προβλέπεται στο Μνημόνιο, αλλά γιατί απαιτείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής εκφράζοντας επιμέρους επιφυλάξεις στα άρθρα.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης είπε ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με απόλυτο σκοπό το κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά την παρέμβασή του πρότεινε την συγχώνευση τραπεζών με την Εθνική, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    «Σκανδαλώδες» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τράπεζες σαν αναξιοπαθούντα ιδρύματα και σαν πρόβλημα για τον τόπο τους συνταξιούχους των 600 ευρώ.

    Ν/σ για την «δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη»

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη» με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης και ελέγχου εφαρμογής του κρατικού Προϋπολογισμού, με αναβαθμισμένο το ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Βουλής, (πλέον χαρακτηριστικό του, ότι κάθε υπέρβαση του Προϋπολογισμού θα πρέπει να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, άρα και να καταγράφεται), θέσπιση τριετούς Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (όπου θα καταγράφονται δημοσιονομικές εκτιμήσεις και στόχοι για μία τριετία αλλά θα συγκρίνονται και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης διετίας), δημιουργία σε κάθε υπουργείο ειδικής διεύθυνσης Προϋπολογισμού, αλλά και απολογιστικό έλεγχο στους οργανισμούς και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης, επεσήμαναν την σημασία του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των Προϋπολογισμών των ελληνικών κυβερνήσεων και την άνοδό τους από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Από κει και πέρα, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, «δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι είναι εφικτό να γεμίζουν κάθε φορά οι τρύπες και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού απ' οποιονδήποτε το επιθυμεί χωρίς λογοδοσία και έγκριση - κάτι που έκανε δυστυχώς στον υπέρτατο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση». Οφέλη έχει και το κοινωνικό κράτος, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν υστερούν σε μέγεθος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αλλά σε αποτελεσματικότητα.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζήμας, δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, το οποίο άλλωστε - όπως επεσήμανε - αποτελεί και συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ για έλεγχο της πορείας των Προϋπολογισμών απ' τη Βουλή. Από κει και πέρα, εξέφρασε ενστάσεις για επιμέρους ασάφειες σε ορισμένα άρθρα, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη, οι υπερβάσεις του Προϋπολογισμού να εγκρίνονται από τη Βουλή, μονάχα με αυξημένη πλειοψηφία.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος επέμεινε στην πάγια θέση του κόμματός του πως η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν με τέτοιου είδους νομοθετήματα, όπως αποδεικνύεται και από σειρά σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν υιοθετήσει από δεκαετίες τέτοιου είδους νομοθετήματα. Επιπρόσθετα, κατά το ΚΚΕ, η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά για τα λαϊκά στρώματα: «Ούτε την 13η και 14η σύνταξη θα επαναφέρει, ούτε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα αποτρέψει, αλλά ούτε και θα αποκαλύψει τα μυστικά κονδύλια και δαπάνες, ή όσα αποκρύπτονται πίσω απ' τον μανδύα των προσωπικών δεδομένων για τους μεγαλοφειλέτες» ανέφερε ο βουλευτής.

    Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων με τις οποίες επιφορτίζεται ο υπουργός Οικονομικών και θεωρώντας «ρητορεία» τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας περί αναβάθμισης της Βουλής.

    Από την άλλη, ο κος Αϊβαλιώτης, αναγνώρισε θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η θέσπιση ανώτατων ορίων δαπανών ανά τομέα άσκησης κυβερνητικής δράσης.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρατήρησε πως «κύριος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος των οικονομικών του κράτους, αλλά η προσαρμογή - η πιο αυστηρή, σκληρή και πειθαρχημένη προσαρμογή της χώρας στις κατευθύνσεις του συμφώνου σταθερότητας και της νεοαποικιακής Τρόικας».

    «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο κος υφυπουργός, ήταν να καταργήσει τους ειδικούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να πουλάτε δημόσια περιουσία ανεξέλεγκτα και να πηγαίνουν σε έναν εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμό, για δαπάνες λες και είναι κουμπαράς του εκάστοτε υπουργού;» παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης.

    «Καταργούμε τους ειδικούς λογαριασμούς πλην αυτών που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης.

    Σημειώνεται τέλος και η διαμαρτυρία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον - απόντα κατά την εκφορά της - Π. Λαφαζάνη: «Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, κόλλησε αφίσες όπου περιλαμβάνομαι εγώ μαζί με τους υπολοίπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψηφίσαμε το Ασφαλιστικό, υπό τον τίτλο «Καταζητούνται»» δήλωσε ο κος Λιντζέρης και συνέχισε:

    «Δεν αισθάνομαι καθόλου καταζητούμενος. Μπορεί πολιτικά να μου αναζητηθούν ευθύνες στο μέλλον, αλλά δεν μπορεί να στοχοποιείται ένας συγκεκριμένος βουλευτής με όρους φαρ ουέστ όταν ασκεί το κοινοβουλευτικό του καθήκον. Μπορεί να είναι λάθος - αλλά αυτό θα το πει ο λαός. Τούτου του είδους οι ακρότητες, δημιουργούν μια πάρα πολύ δυσάρεστη παρακαταθήκη για τη δημόσια ζωή. Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση και καλά θα κάνει να ξεπεράσει γρήγορα την παιδική ασθένεια του αριστερισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λιντζέρης.

    [05] "Σήμα κινδύνου" για τη βιοτεχνία

    "Σήμα κινδύνου» για το μέλλον της βιοτεχνικής επιχειρηματικότητας εκπέμπει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το μητρώο του ΒΕΑ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 ιδρύθηκαν 789 επιχειρήσεις ενώ διέκοψε την λειτουργία σχεδόν διπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων (1448).

    «Είναι απαραίτητο να συγκρατηθεί αυτή η καθοδική πορεία, γιατί η συρρίκνωση του δυναμικού της Ελληνικής Βιοτεχνίας, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, που θα φανούν πολλαπλασιαστικά και διαχρονικά», αναφέρει το επιμελητήριο.

    Το ΒΕΑ καταλήγει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και στήριξης της βιοτεχνικής επιχείρησης. «Οι πολιτικές όμως που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα γεγονός που αποδεικνύεται από τους πιο αριθμούς".

    [06] Δημιουργία "Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη"

    Σε 4.008 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Πολιτικής και των συλλογικών φορέων, από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη προς την Ελληνική Πολιτεία, με την οποία ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη μη έκδοση και επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του». Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, ενώ έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr .

    «Ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», τονίζει από τη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, πρεσβευτής Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης και προσθέτει: «χάρη σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη προτείναμε στο γραφείου του πρωθυπουργού τη δημιουργία μιας "Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη", που θα αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος».

    Η Επιτροπή, που στοχεύει στην επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους μελετητές και με τυπογραφική εμφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις, αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα του Καζαντζάκη (ημερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.), άλλα και όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κ.ά. Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταφράσεις, τονίζεται ότι «όπου είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν εξ΄αρχής στις κυριότερες ξένες γλώσσες, από ειδικούς και έμπειρους μεταφραστές, πλαισιωμένους από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.

    Τι είναι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

    Το έργο της Εταιρείας, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια συνεχούς δράσης, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, τον Γιώργο Στασινάκη και τον Γιώργο Ανεμογιάννη, η Εταιρεία κατάφερε να «ταξιδέψει» το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή σε όλες τις ηπείρους, όπου ανακάλυψε, ή δημιούργησε, αμέτρητους φίλους της Ελλάδας. Είκοσι δύο χρόνια, μετά «μετράει» περισσότερα από 4.000 μέλη σε 107 χώρες, σε 70 και πλέον τμήματα, σε κάθε γωνιά της γης.

    Εκτός από τα συνέδρια, τις ημερίδες και τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Εταιρεία προωθεί με συνέπεια το έργο του Ν. Καζαντζάκη σε πολλά πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να στραφούν στη μελέτη του έργου του μεγάλου στοχαστή.

    Κείμενο: Δ. Ριμπά

    [07] Μακρύς ο κατάλογος μαρτύρων

    Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.

    Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ, τον νυν υπουργό Εργασίας και το νυν υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται με την επίμαχη υπόθεση, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Επίσης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, η περίοδος είναι άσχετη από αυτήν που διερευνά η Εξεταστική και υπενθύμισε ότι ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2007, τα οποία κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κάνοντας λόγο για ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία.

    Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

    Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

    Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική ανάγνωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου, καθώς αποδεικνύεται ότι αντίστοιχης δόμησης ομόλογο στο οποίο είχε επενδύσει η Εμπορική Τράπεζα επέφερε σημαντικότατα κέρδη στο δημόσιο.

    Αναφερόμενοι δε, στο «επίμαχο» ομόλογο, υποστήριξαν ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ καλύφθηκε από το κράτος με νόμο του 2007, τον οποίο υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα υποστήριξαν ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί την πρόταση της ΝΔ για τους προέδρους του ΟΔΔΗΧ έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να προκατασκευάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    [08] Κινητοποιήσεις

    Σε τρίωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχωρούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού.

    Στόχος της κίνησης είναι η καλύτερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που συζητείται στη Βουλή, «με το οποίο αλλάζει ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός του χαρακτήρας και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και όσων είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 15 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και στο μαζικο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, κλειστή είναι η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, έως τις 12 το μεσημέρι, λόγω της τετράωρης στάσης των μονίμων υπαλλήλων φυλάκων και των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Λειτουργεί το μετρό

    Κανονικά θα λειτουργήσει τελικά το Μετρό, σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό), είχε προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση.

    Διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο

    Συνεχίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου, οι περίπου 30 αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνειακοί, επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Όπως καταγγέλλουν, οι διορισμοί τους έχουν «παγώσει» παρόλο που το υπουργείο τους κάλεσε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ πολλοί έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενη εργασία τους.

    [09] "Φόρουμ για την Ελλάδα"

    Την ίδρυση ενός "Φόρουμ για την Ελλάδα", ενός ομίλου προβληματισμού, ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τα πρώτα πενήντα μέλη του φόρουμ που θα την πλαισιώσουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Με δήλωσή της στο Διαδίκτυο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και όλους τους πολίτες "σε μια συμμαχία των νέων ανθρώπων, των ενεργών πολιτών, των Ελλήνων που δεν παραδίδονται, που αγωνίζονται, που επιμένουν και που τελικά θα νικήσουν", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη τονίζει, ότι ο πολύτιμος χρόνος που κερδίσαμε μέσω του μηχανισμού στήριξης χάνεται και επισημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να παραιτηθούν, να παραδοθούν και να αφήσουν τα προβλήματα να τους καθηλώσουν, καθώς όπως τονίζει, υπάρχουν λύσεις.

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση και πως βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές αντιφάσεις, αδυνατώντας να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές. "Εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις και στο λαϊκίστικο παρελθόν του, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, κόβοντας συντάξεις και παγώνοντας μισθούς, αντί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.

    Επιτέθηκε στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε, ότι επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος, αντί να κάνει ουσιαστική κριτική και να λειτουργήσει ως σοβαρή αντιπολίτευση.

    Τέλος, άσκησε κριτική και στα κόμματα της αριστεράς, κατηγορώντας τα ότι έχουν ξεπερασμένες πολιτικές, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τα οποία επεσήμανε πως αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε την αυτοκριτική της, τονίζοντας πως αναγνωρίζει τα λάθη της και πως ήταν λάθος της που δεν είχε πει πολλά πράγματα με το όνομά τους.

    "Αναλαμβάνω στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί. Ομως εδώ που βρισκόμαστε τώρα, δεν δικαιούμαι να μένω αμέτοχη. Εμαθα από τα λάθη μου και από τα λάθη των άλλων, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    [10] Απογραφή στο δημόσιο

    Ξεκίνησε η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσίασε προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύτηκαν να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Αργότερα, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απογραφή εξελίσσεται ομαλά, απογράφονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους την ώρα. Μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 100.000 άτομα.

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    Διευκρινήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με ανακοίνωσή της που αφορά την απογραφή των δικαστικών λειτουργών. Η ΕΔΕ αναφέρει ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή.

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε, αναφορικά με την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ' αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς τούτο ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

    Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.

    Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)".

    [11] Στηρίζει τον υπουργό του

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στον υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικο-φορολογικού σκανδάλου και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, που αποτελούν την απαρχή της υπόθεσης.

    «Ο Ερίκ Βερτ είναι ένας έντιμος και ικανός άνδρας, που έχει όλη μου την εμπιστοσύνη, καθώς και αυτής του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Είναι ο άνθρωπος που θα υπερασπισθεί την τόσο απαραίτητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», αιχμή του δόρατος στο δεύτερο κομμάτι της προεδρίας, τόνισε ο Σαρκοζί στο τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έκρηξη του σκανδάλου.

    Ο Βερτ κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, και δευτερευόντως για αποδοχή παράνομης πολιτικής χρηματοδότησης, στα πλαίσια της πολύπτυχης υπόθεσης που εμπλέκει την Λιλιάν Μπετανκούρ, την πλουσιώτερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμου του γίγαντα κοσμητικής Lβ Oreal.

    Για να αντιμετωπίσει στο μέλλον τη σύγκρουση συμφερόντων, ο Σαρκοζί δήλωσε πως θα συστήσει επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κατατεθούν οι διάφορες προτάσεις.

    Ο Σαρκοζί επίσης δήλωσε πως είναι «ντροπή» να τον παρουσιάζουν ως κάποιον που «μάζευε φακελάκια» με χρήματα από τη Μπετανκούρ, όπως διατείνεται η πρώην λογίστριά της.

    Ο Σαρκοζί δήλωσε πως η Γαλλία «δεν είναι διεφθαρμένη χώρα» και τόνισε πως ανασχηματισμός θα υπάρξει τον Οκτώβριο, έπειτα από την ψήφιση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος των συντάξεων.

    «Θα υπάρξει μία νέα εποχή στην πολιτική ζωή έπειτα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι υποστηρίζουν την ιδέα μίας «ολιγάριθμης» κυβερνητικής ομάδας έχουν δίκαιο.

    Η παρέμβαση του Σαρκοζί πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση της διοικητικής έκθεσης για τη διαχείριση του φορολογικού φακέλλου της Μπετανκούρ, σύμφωνα με την οποία ο Βερτ δεν συγκάλυψε πιθανές ατασθαλίες την εποχή που ήταν υπουργός προϋπολογισμού από το 2007 έως τον Μάρτιο του 2010.

    Ερευνες στα σπίτια της Μπετανκούρ

    Η γαλλική αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια της πλουσιότερης γυναίκας της χώρας Λιλιάν Μπετανκούρ και του στενού φίλου της φωτογράφου Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ αναζητώντας στοιχεία για το οικονομικό σκάνδαλο που έχει ταρακουνήσει όλη τη Γαλλία και έχει αγγίξει σαφώς και το συντηρητικό κόμμα του πρόεδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Οι επιδρομές στα δύο σπίτια έγιναν για να βρεθούν στοιχεία για τα πανάκριβα δώρα, αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που λέγεται ότι μοίραζε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη η κληρονόμος της γιγάντιας εταιρείας καλλυντικών, Ορεάλ.

    Μία πρώην λογίστρια της κ. Μπετανκούρ κατάγγειλε ότι η πολυεκατομμυριούχος και ο πρώην σύζυγός της έχουν δώσει πολλά παράνομα χρήματα σε συντηρητικούς πολιτικούς, περιλαμβανόμενου και του κ. Σαρκοζί που χρηματοδοτήθηκε από την πάμπλουτη κληρονόμο για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007.

    [12] Τηλεοπτική εμφάνιση

    Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο συζήτησε χθες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που αποτελεί την πρώτη του δημόσια τηλεοπτική παρέμβαση τα τελευταία τρία χρόνια.

    Φορώντας ένα αθλητικό μπουφάν και καρώ πουκάμισο, ο 83χρονος Κάστρο μιλούσε με άνεση και έδειχνε σε καλή κατάσταση στην εκπομπή «Στρογγυλής Τραπέζης», η οποία μεταδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών που παρουσιάζουν τον πρώην πρόεδρο σε επίσκεψή του στο κέντρο επιστημονικών ερευνών στην Αβάνα.

    Πρόκειται για την πρώτη του τηλεοπτική συμμετοχή τα τελευταία τρία χρόνια και για το πρώτο βίντεο που προβάλλεται για ένα χρόνο.

    Η μετάδοση της εκπομπής συμπίπτει χρονικά με την προγραμματισμένη αναχώρηση χθες βράδυ των πρώτων 11 αντιφρονούντων προς την Ισπανία, στα πλαίσια του σχεδίου για τη σταδιακή αποφυλάκιση 52 πολιτικών κρατουμένων, που βρίσκονται στις φυλακές από το 2003.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 6:30:41 UTC