Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη»
  • [02] Mακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων
  • [03] Πανεπιστημιακοί για την απογραφή
  • [04] Οδοιπορικό στην πολυφυλετική, αλλά πάμφτωχη Αιθιοπία
  • [05] Αλλες τέσσερις υπό επιτήρηση
  • [06] Αφησε τη θέση του ταμία

  • [01] «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη»

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», με το οποίο αναμορφώνεται η διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου του Προϋπολογισμού, προβλέποντας για το τελευταίο και συμμετοχή της Βουλής.

    Έχοντας υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζήμας, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στις «υπερεξουσίες» που δίνει στον υπουργό Οικονομικών το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (δεκαεπτά ρητές αρμοδιότητες). Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) παρατήρησε πως ο υπουργός Οικονομικών γίνεται «υπερτσάρος», ενώ για «ενός ανδρός αρχή» έκανε λόγο και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Το υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται υπερυπουργείο, αλλά συγκεντρώνεται η εποπτεία σε ένα υπουργείο για να μπορούν να ελεγχθούν οι δαπάνες» απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός, Φ. Σαχινίδης, ο οποίος δέχθηκε να αφαιρεθεί από το άρθρο 3, η προβλεπόμενη για τον υπουργό Οικονομικών, αρμοδιότητα της «ρύθμισης» της διαχείρισης των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης.

    Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των άρθρων στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει, όπως καταψήφισε και επί της αρχής: «Με την όποια δημοσιονομική εξυγίανση θα έχουμε μια ακόμα πιο ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων» παρατήρησε σχετικά ο αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Σημειώνεται επίσης η επιμονή του Δ. Παπαδημούλη, να προβλεφθεί η δυνατότητα της Βουλής να τροποποιεί τον Προϋπολογισμό, ακόμα και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ουδετερότητας (οι όποιες αυξήσεις κονδυλίων σε έναν τομέα, να ισοσκελίζονται με μειώσεις σε κάποιον άλλο) - πρόταση με την οποία δήλωσε πως συμφωνεί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Εκ μέρους του Φ. Σαχινίδη, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση - ενώ η προεδρεύουσα Β. Παπανδρέου, υπενθύμισε παρεμβαίνοντας πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, που πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή.

    [02] Mακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων

    Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.

    Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ, τον νυν υπουργό Εργασίας και το νυν υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται με την επίμαχη υπόθεση, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Επίσης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, η περίοδος είναι άσχετη από αυτήν που διερευνά η Εξεταστική και υπενθύμισε ότι ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2007, τα οποία κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κάνοντας λόγο για ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία.

    Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

    Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

    Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική ανάγνωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου, καθώς αποδεικνύεται ότι αντίστοιχης δόμησης ομόλογο στο οποίο είχε επενδύσει η Εμπορική Τράπεζα επέφερε σημαντικότατα κέρδη στο δημόσιο.

    Αναφερόμενοι δε, στο «επίμαχο» ομόλογο, υποστήριξαν ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ καλύφθηκε από το κράτος με νόμο του 2007, τον οποίο υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα υποστήριξαν ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί την πρόταση της ΝΔ για τους προέδρους του ΟΔΔΗΧ έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να προκατασκευάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    [03] Πανεπιστημιακοί για την απογραφή

    Ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του πρωθυπουργού, στέλνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που αναφέρεται στην απογραφή.

    Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Πανεπιστημίου ζητούν "να αντικατασταθεί στο έντυπο απογραφής και στη Γ ΟΜΑΔΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΔ, η φράση "Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού", με τη φράση "ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ".

    Ιδιαίτερα, οι Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν:

    "Μόλις πληροφορηθήκαμε- και συγχρόνως διαπιστώσαμε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα- τη ρύθμιση στην οποία προβήκατε σχετικά με το θέμα του διαχωρισμού των δημόσιων λειτουργών από αυτό του ευρύτερου σώματος των δημοσίων υπαλλήλων. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτή η επανόρθωση αφορούσε ένα μέρος μόνο του συνόλου των δημόσιων λειτουργών.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας μετά από πολλούς αγώνες έχει κατακτηθεί η ισοπολιτεία, τουλάχιστον στο θεσμικό της σκέλος. Βέβαια δεν συζητάμε το οικονομικό σκέλος της ισοπολιτείας, όσο θα υπάρχουν λειτουργοί, που αυτοπροσδιορίζουν τις οικονομικές απολαβές τους χωρίς να τους ακουμπάει κατβ ελάχιστον η σημερινή τραγική κατάσταση του συνόλου σχεδόν της υπόλοιπης κοινωνίας, ανεξαρτήτως ρόλου και ουσιαστικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη της χώρας".

    Η ρύθμιση αυτή που ζητούν να γίνει στην απογραφή -λένε οι καθηγητές - ότι "τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή θέση και δεν επιτρέπει τη δημιουργία οποιασδήποτε παρεξήγησης, αφού κατά το άρθρο 16 παρ. 6 του Συντάγματος της Ελλάδος 'Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί'. Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΟΣΔΕΠ θα αναγκαστεί άμεσα και εντός της ημέρας να ζητήσει από τα μέλη της να απόσχουν από τη συμπλήρωση του Απογραφικού Δελτίου στην ιστοσελίδα της 'Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απογραφής Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο"'.

    Χθες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της διευκρίνησε ότι η Ενωση ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή, αλλά πωςνα υπάρξει ένδειξη "Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί".

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε, αναφορικά με την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ' αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς τούτο ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

    Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.

    Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)".

    Η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσίασε προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύτηκαν να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Αργότερα, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απογραφή εξελίσσεται ομαλά, απογράφονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους την ώρα. Μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 100.000 άτομα.

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    [04] Οδοιπορικό στην πολυφυλετική, αλλά πάμφτωχη Αιθιοπία

    Στην αρχή ακούς το κελάηδισμα εξωτικών πουλιών. Περίεργοι ήχοι, καθηλωτικοί. Μετά νιώθεις δυσφορία από το υψόμετρο.

    Έχουμε μόλις προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, στα 2.500 μέτρα, μετά από πολύωρη αναμονή στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Οι υπάλληλοι του τελωνείου της Αντίς δεν μας επιτρέπουν να βάλουμε στη χώρα τη φαρμακευτική βοήθεια που μεταφέρουμε από την Αθήνα. Ίσως αντιμετωπίζουν με καχυποψία την ανθρωπιστική βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων ή και γενικότερα, την ελεημοσύνη του "πολιτισμένου κόσμου".

    Είναι ξημερώματα, 17 Ιουνίου 2010 και προορισμός μας είναι τα βάθη της χώρας που το επίσημο ημερολόγιό της δείχνει οκτώ χρόνια πίσω.

    Η ομάδα 25 Ελλήνων φοιτητών, γιατρών και καθηγητών έχει ξεκινήσει από την Αθήνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής και "Γιατρό του Κόσμου", Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, για τα νότια της Αιθιοπίας, στην πόλη Γίργκα Άλεμ (Yirga Alem), της περιφέρειας Σιντάμο(Sidamo).

    Σκοπός του ταξιδιού, το σεμινάριο για "Aποτελεσματικές πρακτικές στην Παγκόσμια Υγεία", στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας", που διεξάγει εδώ και τρία χρόνια η Ιατρική Σχολή της Αθήνας και μια πρώτη επαφή των Ελλήνων φοιτητών με την "τροπική" ιατρική, τους Αιθίοπες γιατρούς και τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, κάτω από τη Σαχάρα. Προηγούμενο ταξίδι αυτού του μεταπτυχιακού είχε πραγματοποιηθεί στην Τανζανία.

    Στoιβαζόμαστε σε ένα μικρό λεωφορείο, με τις βαλίτσες στην οροφή, σκεπασμένες με μουσαμά για τη βροχή και τα μπιτόνια πετρελαίου για το ταξίδι. Είναι περίοδος βροχών στην Αιθιοπία έως τον Σεπτέμβριο και η υγρασία αυτή την εποχή, είναι βαριά στον Τροπικό του Καρκίνου.

    Από το πυκνό σκοτάδι, περνάμε ταχύτατα στο φως της ημέρας. Μισοκοιμισμένοι και παραζαλισμένοι, διασχίζουμε ατελείωτα χιλιόμετρα. Στην πορεία του ταξιδιού ανακαλύπτεις ότι στην Αιθιοπία δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, αλλά οι ώρες που απαιτούνται για να μετακινηθείς από το ένα μέρος στο άλλο. Και τελικά ούτε καν αυτές, γιατί ενδέχεται τα εμπόδια να είναι ανυπέρβλητα : τα ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει, οι λασπωμένοι δρόμοι να είναι αδιάβατοι, η σκόνη να πνίγει τα πάντα, οι αγελάδες στους δρόμους να μην μετακινούνται και φυσικά, να έχει χαλάσει το αυτοκίνητο...

    Περνάμε την Σασέμενε (Shashemene), όπου και η ξακουστή κοινότητα των Ρασταφαριανών, που επέστρεψαν από την Τζαμάϊκα στην "ευλογημένη ανεξάρτητη αφρικανική γη τους". Διασχίζουμε την Αουάσα (Awasa), πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντάμο και συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε κλιμακωτά τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο από πανύψηλα καταπράσινα βουνά, λίμνες, οροπέδια, καλλιεργημένους κάμπους και σαβάνα, για να φτάσουμε στον προορισμό μας, το Γίργκα Άλεμ, σε υψόμετρο 1500 μέτρων.

    Ατέλειωτες φυτείες καφέ, καλαμποκιού και ψευδομπανανιάς. Οι άνθρωποι εδώ καλλιεργούν τα μικρά τους χωράφια, με ξύλινα άροτρα, διαθέτουν πανάρχαια εργαλεία, δεν υπάρχει ίχνος τρακτέρ ή άλλης μηχανής. Και είναι εδώ, στα χιλιάδων χιλιομέτρων ρηξιγενή ηφαίστεια της Κοιλάδας του Mεγάλου Ρήγματος (Rift Valley), - Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία -, που οι παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας, το γυναικείο σκελετό 3,5 εκ. χρόνων, την Λούσι. Έτσι την βάφτισε η ομάδα που την ανακάλυψε γιατί ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος άκουγε Beatles και το τραγούδι τους "Lucy in the sky with diamonds".

    Στη διαδρομή διασταυρωνόμαστε με δύο τζιπ των Ηνωμένων Εθνών. Παρακάτω με ένα σαραβαλιασμένο Toyota, που το οδηγεί κάποιος ντόπιος. Απορεί κανείς πού θα βρει συνεργείο αν σταματήσει στη μέση του πουθενά.

    Στον κεντρικό δρόμο του Γίργκα Άλεμ , - υπόλειμμα της βραχύβιας ιταλικής κατάκτησης - ο οδηγός συνεχίζει να κορνάρει, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη διαδρομή, προειδοποιώντας τα γαϊδούρια, τις κατσίκες, τις αγελάδες και τους ανθρώπους που προχωρούν αμέριμνα.

    Η πόλη οριοθετείται με δρόμους από πατημένο κόκκινο χώμα. Τα σπίτια, χωμάτινα κι αυτά, με τσίγκινη στέγη που "βράζει" τον περισσότερο καιρό. Μια ατέλειωτη παραγκούπολη, όπως όλη η Αφρική, είναι το όνειρο όσων μένουν ακόμα σε παραδοσιακές στρογγυλές "τοκούλ", από καλάμι. Στο ημίφως πάντως όλοι - γιατί η παροχή ηλεκτρικού στα "σπίτια" σπανίζει κι όπου υπάρχει, συχνά πέφτει η τάση.

    Κάποιοι μασάνε φύλλα "κατ". Παρατηρώ ένα παιδί, που δαγκώνει την άκρη ενός ξύλου και σε λίγο έχει φτιάξει βούρτσα για τα δόντια του. Σε κλάσμα δευτερολέπτου εμφανίζεται ένα σμήνος από παιδιά, με κίτρινα μπιτόνια, έτοιμα να τα γεμίσουν με νερό. Μας περικυκλώνουν και μέσα στο βουητό, μας δίνουν το χέρι χαμογελαστά. Μας ακολουθούν παντού στο δρόμο, στα μονοπάτια, στα βουνά.

    Ανέλπιστη έκπληξη η διαμονή μας στην Aregash lodge, του ελληνο-αιθιοπικής καταγωγής, Γρηγόρη Μισαηλίδη. Πάνε έξη χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε από την Αντις Αμπέμπα, στα κτήματα που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

    Μαζί με την ιταλο-αιθιοπίδα γυναίκα του, τη Μαρίκα, λειτουργούν υποδειγματικά την ξενοδοχειακή επιχείρησή τους, από παραδοσιακές τοκούλ, ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο εσωτερικό τους. Το προσωπικό είναι ντόπιοι αγρότες που ζουν στα κτήματα μέσα στην πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους, όπου βασιλεύουν ύαινες, γατόπαρδοι, μπαμπουίνοι, πεταλούδες, γύπες, φίδια και εκατοντάδες είδη εντόμων.

    Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το πολιτισμικό αίνιγμα της Αιθιοπίας. Ένας πληθυσμός 86 εκατομμυρίων, στην πλειοψηφία του ξυπόλητος, πάμφτωχος και πεινασμένος, ζει συνειδητά περήφανος για την ανεξαρτησία του. Μια χώρα, η μόνη αφρικανική χώρα που δεν αποικιοποιήθηκε, εναντιώθηκε στους Ιταλούς κατακτητές, έζησε την αυτοκρατορία του Χαϊλέ Σελασιέ, τη δικτατορία του Μενγκίστου, πολέμησε για τα σύνορά της με την Ερυθραία, έχει πρωθυπουργό τον Μέλες Ζενάουϊ με πλειοψηφία 99%! και τεράστιες ανάγκες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να στήσει υποδομές.

    Η πολυφυλετική Ηνωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας, συγκεντρώνει πάνω από 86 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες με περισσότερες από 200 διαλέκτους. Αν και η "επίσημη" γλώσσα είναι τα αμχαρικά, κάθε ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της. Και φυσικά τη θρησκεία της, κατά παράδοση ορθόδοξη χριστιανική κοπτική, (μονοφυσίτες). Ακολουθούν οι μουσουλμάνοι και οι ανιμιστές. Οπότε γλώσσες και θρησκείες δημιουργούν μια Βαβέλ, εδραιωμένη στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής.

    Χώμα πατημένο, μουσκεμένο παντού. Δύσκολα μπορείς να πιστέψεις ότι σε περίοδο ξηρασίας νεκρώνουν τα πάντα. Άνθρωποι και ζώα.

    Η παστερίωση, όπως και τα ψυγεία είναι άγνωστα. Γι αυτό και η παγωμένη κόκα κόλα της διαφήμισης στις πόλεις, φαντάζει εξωτική στους Αιθίοπες.

    Όχι όμως και οι τροπικές ασθένειες. Η γνώση και η καταπολέμησή τους είναι ο βασικός σκοπός του ταξιδιού μας. Μας ακολουθούν παντού. Από την Αθήνα "θωρακιστήκαμε" με το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού και ξεκινήσαμε τα χάπια της ελονοσίας.

    Ελονοσία, AIDS φυματίωση, τύφος, υποσιτισμός. Η κολασμένη κληρονομιά της Αφρικής.

    Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο του Γίργκα Άλεμ άρχισαν την επομένη της άφιξής μας και έγιναν η καθημερινότητα των Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών για ένα δεκαήμερο. Οι Έλληνες φοιτητές παρουσιάζουν στα αγγλικά στους Αιθίοπες γιατρούς περιστατικά που έχουν εξετάσει την προηγούμενη και αντίστροφα συμβαίνει με τους Αιθίοπες συνάδελφούς τους

    Πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο κρατικό νοσοκομείο της περιφέρειας του Σιντάμο. Ιδρύθηκε το 1975 από δωρεά Νορβηγών και καλύπτει πληθυσμό 3,2 εκ. κατοίκων! Κρεβάτια 230, ειδικευμένοι γιατροί 7!

    Συνολικά, μαζί με 14 γενικούς γιατρούς, 75 νοσηλευτές, άλλες ειδικότητες και τους διοικητικούς, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι 250 υπάλληλοι.

    Οι συνθήκες του νοσοκομείου για ένα Δυτικό, την πρώτη φορά, μοιάζουν επιεικώς απίστευτες. Πώς οργανώνεται το χάος;

    Ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα καλής κατασκευής, αλλά ασυντήρητο, με ομολογουμένως καλοδιατηρημένη βιτρίνα, τους κήπους του δηλαδή, χαρακτηρίζεται από ελάχιστες συνθήκες υγιεινής και αντισηψίας στα επιμέρους τμήματα του,- χειρουργικό, παιδιατρικό, παθολογικό, ορθοπεδικό, γυναικολογικό.

    Οι οροί παρασκευάζονται από το ίδιο το νοσοκομείο σε γυάλινα μπουκάλια, δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά ( γάζες, καθετήρες, σύριγγες), ούτε μηχανήματα. Οι παρακλινικές εξετάσεις ιδιαίτερα περιορισμένες.

    Ούτε λόγος για ασθενοφόρα, όσο για φορεία μέσα στο νοσοκομείο είναι ελάχιστα κι αυτά ταλαιπωρημένα. Κάποιες κατσίκες κυκλοφορούν ελεύθερες και η πιο "θαρραλέα" μπαινοβγαίνει στο χειρουργείο.

    Αξιοπρόσεκτος ο συμβουλευτικός σταθμός του HIV. Μητέρες με μωρά- φορείς του AIDS, διανύουν συνήθως πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο καθορισμένο ραντεβού τους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων, είτε για την πρώτη εξέταση, είτε για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου, που χορηγείται δωρεάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι αντίγραφο φαρμάκου, προερχόμενο από την Ινδία.

    Πολλοί οι ασθενείς, ρουτίνα τα βαριά περιστατικά. Παιδιά υποσιτισμένα, πολλά εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους εκεί για μήνες, όπως ο 12χρονος Tewodros (Θεόδωρος), με παραμορφωμένο και ακινητοποιημένο το αριστερό του χέρι από ηλεκτροπληξία, όταν προσπάθησε να τραβήξει την παροχή στο σπίτι του.

    Απαγοητευμένος ήταν και ο καθηγητής Ρόζενμπεργκ όταν χειρούργησε το χέρι του μικρού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού θα χρειαστούν πολλαπλές πλαστικές επεμβάσεις και φυσικοθεραπεία. Εδώ υπάρχει μόνο ένας φυσικοθεραπευτής και η θεραπεία κοστίζει.

    Επισκέψεις στους θαλάμους. Ακίνητες μάζες οι ασθενείς για μέρες, κρεβάτια χωρίς σεντόνια πάνω σε μουσαμά για να καθαρίζονται πιο εύκολα. Αφόρητη μυρωδιά, ατέλειωτες ουρές για συνταγογράφηση των φαρμάκων. Οι ασθενείς περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.

    Η κατάσταση είναι, όπως διαπιστώνετε, πολύ ιδιαίτερη, μας λένε οι Αιθίοπες γιατροί, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη κλινική εμπειρία με το πλήθος των περιστατικών που έχουν αντιμετωπίσει. Ασκούν την ιατρική με κάθε μέσο και ευσυνειδησία, έχοντας επίγνωση των αναγκών τους. Μάλλον είναι από στόφα ηρώων όσοι μένουν στη χώρα. Πολλοί, την εγκαταλείπουν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

    Ο Έλληνας καθηγητής, κατ΄ απαίτηση των Αιθιόπων συναδέλφων του, αναλύει το μεγάλο πρόβλημα της διαλογής ασθενών(triage), όρος που καθιερώθηκε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αφορά την προτεραιότητα των περιστατικών σε επείγουσες καταστάσεις.

    Αυτές τις ημέρες προκύπτει θέμα με την εισαγωγή κρατουμένων στο νοσοκομείο, από τις φυλακές της πόλης. Ο καθηγητής Ρόζενμπεργκ αντιδρά στη θέα του αλυσοδεμένου κρατούμενου στο νοσοκομειακό κρεβάτι. Την επομένη, η διοίκηση του νοσοκομείου τον μεταφέρει σε ειδικό δωμάτιο, χωρίς αλυσίδες, με φρούρηση.

    Η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αιθίοπες ήταν γόνιμη και αποκαλυπτική .

    Ο τίτλος του σεμιναρίου της ελληνικής ομάδας, πυκνός από νοήματα: "Hands on global health" - Αποτελεσματικές πρακτικές στην παγκόσμια υγεία.

    Hamlin Fistula Εthiopia (Κέντρο συριγγίων Χάμλιν στην Αιθιοπία). Ένας ξεχωριστός άθλος

    Γυναικείες κορμοστασιές κινούνται με τη γοητεία αιλουροειδούς. Κρανία απίστευτα, που θα ονειρευόταν κάθε γλύπτης. Εβένινα μαλλιά χτενισμένα με περίτεχνες κοτσίδες σε κότσους, πρόσωπα σμιλεμένα με λεπτά, ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Επάνω στα πανέμορφα κεφάλια τους αυτές οι πανάξιες και γενναίες γυναίκες, κουβαλούν φορτία πολλών κιλών.

    Μαζί με τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα ασθενειών, κακοποίησης και θανάτων.

    Για τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια επιτελείται ένα σπουδαίο έργο σε έξι πόλεις της Αιθιοπίας, σε κέντρα που ίδρυσε η Αυστραλή γυναικολόγος, Κάθριν Χάμλιν. Το κέντρο Hamlin Fistula, στο Γίργκα Άλεμ, βρίσκεται στην προέκταση του νοσοκομείου.

    Είναι η θεραπεία κολπο-ουρηθρικών και πιο σπάνια ορθο-κολπικών συριγγίων, που αναπτύσσουν οι γυναίκες λόγω δύσκολων τοκετών ή βίαιων τραυματισμών της γεννητικής περιοχής ή και κατάλοιπων του τελετουργικού ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων που υφίστανται τα μικρά κορίτσια από τα έξη τους χρόνια. Πρακτική που απαγορεύεται πια με νόμο, αλλά εξακολουθεί σε κάποιες περιοχές της Αφρικής να εφαρμόζεται, μερικώς ή ολοκληρωτικά.

    Συμπληρωματικά της θεραπείας τους στα κέντρα Fistula, οι γυναίκες, νέες κοπέλες στην πλειοψηφία τους, μετά τη χειρουργική επέμβαση υποστηρίζονται ψυχολογικά, ενημερώνονται για το πρόβλημά τους, εκπαιδεύονται σε χειροτεχνήματα, βοηθούνται από ειδικευμένο προσωπικό να αναπτύξουν μια διαφορετική νοοτροπία για τις ικανότητές τους, το σώμα τους και τα αναφαίρετα γυναικεία δικαιώματά τους, πριν επιστρέψουν στα χωριά και στους άνδρες τους που συνήθως, τις έχουν εγκαταλείψει.

    Μετά από δέκα ημέρες στο Γίργκα Άλεμ, μετακινούμαστε νοτιότερα, μέσα από εύφορους κάμπους και ατέλειωτα χωριά στο Άρμπα Μιντς (Arba Minch), σταθμό για όσους κατεβαίνουν ακόμα πιο νότια την κοιλάδα του Όμο, εκεί όπου ζουν πολλές εθνότητες με παραδόσεις χιλιετίας.

    Στο Άρμπα Μιντς, απλώνονται οι πανέμορφες λίμνες Αμπάγια (Abaya) και Τσάμο (Chamo). Το οικοσύστημα υπογραμμίζει το συνεχή πόλεμο των φυτών, των ζώων, του ανθρώπου με τη φύση. Απόδειξη η λίμνη Τσάμο, που την διασχίζουμε με κομμένη την ανάσα. Γιγάντιοι κροκόδειλοι και ιπποπόταμοι περικυκλώνουν τις βάρκες. Σε ένα σημείο της λίμνης βρίσκεται και το κρατικό εκτροφείο κροκοδείλων, πριν καταλήξουν σε ...δερμάτινα είδη. Το βράδυ ακούγονται οι αναστατωτικοί ήχοι των ζώων από το εθνικό πάρκο του Νεκισάρ (Νechisar).

    Σε αυτό το περιβάλλον, η ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή ανθρωπολογίας Θεόδωρου Πίτσιου, στους φοιτητές, για την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

    Το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε με τα τζιπ, 10 ώρες οδήγησης ως την Αντίς Αμπέμπα. Μας δεξιώθηκε ο Ελληνας πρέσβης Μιχάλης Δαρατζίκης, στη λέσχη της ελληνικής κοινότητας, τον "Ολυμπιακό", μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιώργο Σταύρου και το διοικητικό συμβούλιο. Οι Έλληνες που έχουν απομείνει στην Αιθιοπία είναι περίπου 500. Εθιμοτυπική επίσκεψη και στην Αφρικανική Ένωση.

    Τελικά η φαρμακευτική βοήθεια, ύστερα από διαδικασίες ημερών, έφτασε στο νοσοκομείο του Γίργκα 'Αλεμ. Είναι γενναιόδωρη προσφορά των Γιατρών του Κόσμου, σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας".

    Φύλακας άγγελός μας σε όλο το ταξίδι, ο γιατρός Ζελάλεμ Τεσφάγιε, από την Αντίς Αμπέμπα.

    Φτάνουμε στην Αθήνα. Το μυαλό και η καρδιά μας προσπαθεί να επεξεργαστεί την εμπειρία της Αιθιοπίας και ιδιαίτερα της περιφέρειας Σιντάμο, όπου οι Δυτικοί ίσως θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε την έννοια της ταπεινοφροσύνης.

    Κείμενο: Νατάσσα Δομνάκη

    -

    [05] Αλλες τέσσερις υπό επιτήρηση

    Η ΕΕ ξεκίνησε σήμερα διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος άλλων τεσσάρων χωρών μελών της, της Κύπρου, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας, αυξάνοντας έτσι σε 24 το συνολικό αριθμό των κρατών σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

    "Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία" στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.

    Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

    Κύπρος: Δημοσιονομική "τρύπα" 1 δισ. ευρώ

    Χωρίς ουσιαστικές λύσεις για την κάλυψη της μεγάλης δημοσιονομικής "τρύπας" του 1 δισ. ευρώ, μένει, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα "Stockwatch", η κυπριακή κυβέρνηση, έπειτα από επτά σχεδόν μήνες προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση.

    Η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, άναψε "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν "πυρά" σε ψηλούς τόνους.

    Οι υψηλής έντασης αντεγκλήσεις επανέφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν για τη διαχείριση της οικονομίας, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τις πιθανές λύσεις στο χρόνιο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Από τα δύο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.

    Από το νομοσχέδιο για τις παροχές, του οποίου η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, προσδοκούσε εξοικονομήσεις 30 εκατ. ευρώ. Τα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και για την πολεοδομική αμνηστία - των οποίων η ψήφιση επίσης μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου - θα προσέθεταν άλλα 34 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, ετησίως.

    Συνολικά, τα μέτρα θα περιόριζαν το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

    Η απόρριψη και η αναβολή των πέντε νομοσχεδίων στρέφει πλέον την προσοχή της κυβέρνησης σε λιγότερο φιλόδοξα μέτρα, που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής και που είναι πιο ώριμα για υιοθέτηση.

    Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης γίνεται λόγος για "επιθετικές μειώσεις" στις λειτουργικές δαπάνες και στο κρατικό μισθολόγιο.

    Τα στοιχεία πενταμήνου, που δείχνουν πως το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,26% του ΑΕΠ αντί 1,84% που ήταν πέρσι, δημιουργούν προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το φετινό έλλειμμα θα διατηρηθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ ή στο 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν και πέρσι.

    Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όμως, παρουσιάζονται σε χρηματική βάση (cash basis), αφήνοντας περιθώριο σημαντικής αύξησης του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το πρώτο πεντάμηνο προέκυψαν καθυστερήσεις πληρωμών ή προεισπράξεις οφειλών.

    Στα επίσημα στοιχεία, αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (Cystat), η εικόνα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει το υπουργείο. Οι δαπάνες για ενδιάμεση κατανάλωση μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, κατά μόλις 5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 80 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ έναντι 591 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι περιόρισε την αύξηση στο 1%.

    Η διαφαινόμενη μείωση του ελλείμματος τους πρώτους μήνες του 2010 οφείλεται κυρίως στα απροσδόκητα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζα και που πέρασε στα βιβλία της η κυβέρνηση το Μάρτιο. Η αύξηση αυτή φαίνεται στα μη φορολογικά έσοδα του κράτους, που βελτιώθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ περίπου.

    Η οριακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης οφείλεται, επίσης, στους μειωμένους τόκους που πληρώνει φέτος το κράτος για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η μείωση των επιτοκίων διεθνώς ευνόησε την Κύπρο, που κατέβαλε τους πρώτους μήνες του 2010 γύρω στα 40 εκατ. ευρώ λιγότερα για εξυπηρέτηση του χρέους.

    Οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται να αντισταθμίσουν την αύξηση του κρατικού μισθολογίου, διατηρώντας το έλλειμμα στα περσινά επίπεδα.

    Σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα από τα καύσιμα - που υπολογίζονται στα 35 εκατ. ευρώ για το 2010 και 65 εκατ. ευρώ ετησίως - η κυβέρνηση ελπίζει, μάλιστα, ότι θα παρουσιαστεί οριακή βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Για τα επόμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει σε αναστροφή του οικονομικού κλίματος και σε ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Αν επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν σταδιακή βελτίωση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υπάρχει η προσδοκία ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας το άνοιγμα στον κρατικό κορβανά και περιορίζοντας 'αυτόματα' το έλλειμμα, χωρίς να χρειαστούν επώδυνα μέτρα", σημειώνεται στην ανάλυση της "Stockwatch".

    -

    [06] Αφησε τη θέση του ταμία

    Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις παράνομες χορηγίες στο κυβερνών κόμμα, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του ταμία του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος UMP, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε αυτόν.

    Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση, που έχει κλονίσει τη δημόσια εικόνα του, δήλωσε χθες Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πρότεινε στον Βερτ να παραιτηθεί από ταμίας του κόμματος και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ρόλο του στο υπουργείο και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει αναλάβει.

    Ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στον υπουργό Εργασίας και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, που αποτελούν την απαρχή της υπόθεσης.

    «Ο Ερίκ Βερτ είναι ένας έντιμος και ικανός άνδρας, που έχει όλη μου την εμπιστοσύνη, καθώς και αυτής του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Είναι ο άνθρωπος που θα υπερασπισθεί την τόσο απαραίτητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», αιχμή του δόρατος στο δεύτερο κομμάτι της προεδρίας, τόνισε ο Σαρκοζί στο τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έκρηξη του σκανδάλου.

    Ο Βερτ κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, και δευτερευόντως για αποδοχή παράνομης πολιτικής χρηματοδότησης, στα πλαίσια της πολύπτυχης υπόθεσης που εμπλέκει την Λιλιάν Μπετανκούρ, την πλουσιώτερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμου του γίγαντα κοσμητικής Lβ Oreal.

    Για να αντιμετωπίσει στο μέλλον τη σύγκρουση συμφερόντων, ο Σαρκοζί δήλωσε πως θα συστήσει επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κατατεθούν οι διάφορες προτάσεις.

    Ο Σαρκοζί επίσης δήλωσε πως είναι «ντροπή» να τον παρουσιάζουν ως κάποιον που «μάζευε φακελάκια» με χρήματα από τη Μπετανκούρ, όπως διατείνεται η πρώην λογίστριά της.

    Ο Σαρκοζί δήλωσε πως η Γαλλία «δεν είναι διεφθαρμένη χώρα» και τόνισε πως ανασχηματισμός θα υπάρξει τον Οκτώβριο, έπειτα από την ψήφιση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος των συντάξεων.

    «Θα υπάρξει μία νέα εποχή στην πολιτική ζωή έπειτα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι υποστηρίζουν την ιδέα μίας «ολιγάριθμης» κυβερνητικής ομάδας έχουν δίκαιο.

    Η παρέμβαση του Σαρκοζί πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση της διοικητικής έκθεσης για τη διαχείριση του φορολογικού φακέλλου της Μπετανκούρ, σύμφωνα με την οποία ο Βερτ δεν συγκάλυψε πιθανές ατασθαλίες την εποχή που ήταν υπουργός προϋπολογισμού από το 2007 έως τον Μάρτιο του 2010.

    Ερευνες στα σπίτια της Μπετανκούρ

    Η γαλλική αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια της πλουσιότερης γυναίκας της χώρας Λιλιάν Μπετανκούρ και του στενού φίλου της φωτογράφου Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ αναζητώντας στοιχεία για το οικονομικό σκάνδαλο που έχει ταρακουνήσει όλη τη Γαλλία και έχει αγγίξει σαφώς και το συντηρητικό κόμμα του πρόεδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Οι επιδρομές στα δύο σπίτια έγιναν για να βρεθούν στοιχεία για τα πανάκριβα δώρα, αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που λέγεται ότι μοίραζε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη η κληρονόμος της γιγάντιας εταιρείας καλλυντικών, Ορεάλ.

    Μία πρώην λογίστρια της κ. Μπετανκούρ κατάγγειλε ότι η πολυεκατομμυριούχος και ο πρώην σύζυγός της έχουν δώσει πολλά παράνομα χρήματα σε συντηρητικούς πολιτικούς, περιλαμβανόμενου και του κ. Σαρκοζί που χρηματοδοτήθηκε από την πάμπλουτη κληρονόμο για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 12:30:34 UTC