Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου
  • [02] Για το "πάγωμα" παροχών του ΟΕΚ
  • [03] Μείωση του πληθωρισμού, τον Ιούνιο
  • [04] "Έρχονται χειρότερα"
  • [05] Αντιφατικές πληροφορίες

  • [01] Αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

    «Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».

    Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

    Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αρκετές προσπάθειες, που έγιναν διαχρονικά στο παρελθόν και από τις δυο κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ούτε εξυγιαίνει το ασφαλιστικό σύστημα», επειδή δεν αναζητά κίνητρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ούτε δίνει κίνητρα στις οικογένειες και τις γυναίκες» αλλά και «ούτε αποσκοπεί στην αύξηση των απασχολούμενων».

    «Το νέο ασφαλιστικό σκοπεύει στη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν ενθαρρύνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις, ενώ το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι νέες κρατήσεις μειώνουν το εισόδημα, ενώ εκείνο που κυρίως επέρχεται είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους, το οποίο απλά εγγυάται τη βασική σύνταξη, άρα έχουμε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».

    Ακολούθως, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε για «συρρίκνωση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού, που πάει από αδικία σε αδικία με τρόπο που υποθηκεύει το μέλλον δύο γενεών» και για «μεγάλες ανατροπές σε ευαίσθητες ομάδες».

    «Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».

    Ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι οι προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, αυτές οι λέξεις λείπουν συστηματικά, απελπιστικά, από το λεξιλόγιο του κ. Παπανδρέου. Στο δικό του λεξικό βρίσκονται "ανεργία" και "λουκέτα". Μια κοινωνία κρίνεται με το πώς φέρεται σε αυτούς, που βρίσκονται στην αυγή της ζωής και στη δύση τους. Και τους πρώτους και τους δεύτερους τούς τσακίζει το ΠΑΣΟΚ σβήνοντας τα όνειρα τους».

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αντέτεινε: «είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα». Πρόσθεσε, δε, πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

    Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ να φέρει την έγγραφη εγγύηση ότι εξασφάλισε μακροχρόνια σταδιακή προσαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κάνει», καθώς και να διευκρινίσει αν απαλλαγή από το μνημόνιο σημαίνει και από τον «Καλλικράτη», ή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

    «Δε θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε. Ας εξηγήσει με ποια "μαγικά" θα μπορούσαμε σε δύο χρόνια να ξεφύγουμε», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, θα προχωρήσει αταλάντευτα στο συνταξιοδοτικό για να δώσει ελπίδα και προοπτική».

    Στη δευτερολογικία του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημαδιάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα).

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ έκρινε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω «προσκρούει στην κοινή λογική».

    «Αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε τους θεσμούς, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, με παιδικούς σταθμούς, ολοήμερο σχολείο και στήριξη των ευπαθών ομάδων», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «παρότι έχουμε πολλά στάδια να διανύσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία στους πολίτες, τα βήματα που έχουμε κάνει αναγνωρίζονται απ' όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας. Σε όλο τον διεθνή Τύπο αναπαράγονται τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ για την "Ελλάδα που ανταποκρίνεται περισσότερο κι από τις δικές μας προσδοκίες" και χθες είχαμε μια περιορισμένη έξοδο προς τις διεθνείς αγορές, με την έκδοση ομολόγων εξάμηνης διάρκειας. Η Ελλάδα προχωρά και τα βήματά της αναγνωρίζονται».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ' άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Aλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».

    Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    «Σήμερα πορεύεται η Ελλάδα με έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητούμενο. Τυγχάνει ο κ. Προβόπουλος της εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως; Γιατί της εμπιστοσύνης του Σώματος δεν τυγχάνει. Όταν και από δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται πως έκανε λαμογιά, για να κερδίσουν οι κερδοσκόποι, εμείς πορευόμαστε με έναν διοικητή, που αμφισβητείται εντόνως από το Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα είναι εκτεθειμένη η χώρα. Πήγε προχθές ο κ. Προβόπουλος στην Τουρκία, συζητήθηκαν κάποια πράγματα και ο κ. διοικητής πήγε μάλλον απογυμνωμένος. Αυτό δεν προβάλλει τα θέματά μας».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα τιμολόγια αγοράς των δημοσίων νοσοκομείων με εκείνα των ιδιωτικών, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου. «Φεύγουν 8.000 αξιωματικοί. Θα αδειάσει ο στρατός», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».

    «Είναι πολύ χειρότερο και από το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Είναι κατάπτυστες οι διατάξεις του, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα, καμία απολύτως εγγύηση για τις συντάξεις δεν υπάρχει. Είναι ένα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο, που, για να εφαρμοστεί, έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη μη σύνταξη. Στόχος του είναι να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα η σύνταξη».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

    «Καταργείτε ό,τι κατέκτησε ο ελληνικός λαός. Γίνεστε απλώς εντολοδόχοι της τρόϊκας. Και μπορεί να περάσετε με τη συνενοχή της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, δεν θα περάσει, όμως, από την κοινωνία και θα υποστείτε τον εφιάλτη της. Διαλύετε τον ελληνικό λαό, δεν έχετε όμως καμία προοπτική, ως κυβέρνηση, γιατί πολύ σύντομα θα σας καταδικάσει».

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυρόπανος Μαργέλης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, γιατί ποτέ δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ούτε υπήρξε πολιτική βούληση για την εξυγίανση του.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα, έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών. Ζήτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα, διαχρονικά, των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 90 δισ. ευρώ.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, αντέτεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, 'λεφτά υπάρχουν', σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για "διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, και για ασφαλιστικό που κινείται σε δύο δόγματα, πολύ λιγότερα χρήματα για σύνταξη, πολύ περισσότερα χρόνια για να βγεις στη σύνταξη, έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που κέρδισε τις εκλογές με τα τρία 'δεν' που καταπατάει σήμερα".

    Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχσδίου θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Αντιδρούν τα συνδικάτα

    Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας, αύριο από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν, αύριο, η Aegean Airlines και η Οlympic Air την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα, ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Χθες πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

    Σε αλλαγές προχώρησε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

    «Κατ' εξαίρεση για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 συντρέχουν μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

    -«Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

    -Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

    -Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

    -Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.

    -Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής .

    Τέλος, ο κ Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι, «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    -

    [02] Για το "πάγωμα" παροχών του ΟΕΚ

    Την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ εξέφρασε σε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ και ζήτησε την απόρριψη από τον υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι βασικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, παρέχοντας στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες δικαιούχους μέσω των προγραμμάτων του" και προσθέτει:

    "Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον Ο.Ε.Κ., είχε ως αποτέλεσμα:

    α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και

    β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογίσουμε τη συνέχιση της οφειλής του Ι.Κ.Α. από συνεισπραχθείσες υπέρ Ο.Ε.Κ. και μη αποδοθείσες εισφορές.

    Παρ' όλα αυτά, ο Ο.Ε.Κ. οφείλει να συνεχίσει και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με νέο πλαίσιο και στέρεη οικονομική βάση.

    Η Διοίκηση του ΟΕΚ, υλοποιώντας τις βασικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά:

    - Στον εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του ΟΕΚ, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων.

    - Στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους

    Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ".

    ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη η περιοκοπή

    "Tην ώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από άδικα και αντικοινωνικά μέτρα η διοίκηση του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο εργασίας την διακοπή των προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής, λόγω χρηματοπιστωτικού προβλήματος στον οργανισμό, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει «κόκκινο»", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και εκφράζει την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ και ζητά την απόρριψη από τον Υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.

    "Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Εάν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι' αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την ψήφιση της διάταξης στο ασφαλιστικό που προβλέπει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία του ΟΕΚ με μείωση των δικαιούμενων ποσών, ρύθμιση που δεν προβλέπεται από το απεχθές μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές παρεμβάσεις και δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και οι δικαιούχοι του ΟΕΚ" καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    [03] Μείωση του πληθωρισμού, τον Ιούνιο

    Μείωση, από 5,3% σε 5,2%, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μαϊο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν ο υψηλότερος στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% τον Μαϊο σε 1,4% τον Ιούνιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν -0,1%.

    Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2% σε 1,9%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 0,6%. Τον Ιούνιο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-2%), τη Λετονία (-1,6%) και την Ολλανδία (0,2%) και τα υψηλότερα στην Ελλάδα (5,2%), την Ουγγαρία (5%) και τη Ρουμανία (4,6%).

    Σε σχέση με τον Μαϊο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούνιο σε οκτώ κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε τέσσερα κράτη μέλη και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη.

    [04] "Έρχονται χειρότερα"

    Tην πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση, παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Τόνισε την ανάγκη να δοθεί, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, μια νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Αυτή η ανάπτυξη θα είναι ανάπτυξη για τον λαό και όχι για την πλουτοκρατία», είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός της για τη «λαϊκή οικονομία, που βασίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, στη συνεταιριστικοποίηση των μικρών εμπόρων και παραγωγών, στον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, σε ριζική και κάθετη ρήξη με τα μονοπώλια».

    «Σας υπενθυμίζω ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2009, το ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε ως εξής: "Ετοιμάζεται πόλεμος. Και στον πόλεμο αυτόν πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο"», ξεκίνησε τη συνέντευξη η γγ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Σήμερα, θέλουμε να πούμε στον λαό με την ίδια σιγουριά, που είχαμε και τότε, ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους, που ψήφισε αυτή η βουλή, και δεν τελειώνει με αυτά που είναι τώρα για συζήτηση στο κοινοβούλιο. Έρχονται πολύ χειρότερα και πολλά περισσότερα».

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «δύσκολη» την εφαρμογή του μνημονίου αφού, όπως υποστήριξε, «οι νόμοι, που πρόσφατα ψηφίστηκαν, είναι αντιδραστικοί και έχουν πολλές ασάφειες. Οι 200 ρυθμίσεις, που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι πιο αντιδραστικοί νομοί που έχουμε γνωρίσει, θα τους κάνουν ακόμα χειροτέρους».

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις φήμες περί εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    «Λέγεται πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει κάποια "δωράκια" για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Αν ήταν να κάνει δώρα, να κάνει παροχές, δεν θα έπαιρνε αυτά, που πήρε. Αν εξαγγείλει, για παράδειγμα, ένα επίδομα θέρμανσης 50 ευρώ, ή τίποτα ελεημοσύνες, αυτό μπορεί να το κάνει για την πολύ ακραία φτώχια και για ένα πολύ μικρό μέρος. Κοροϊδία. Τίποτα. Κανένα δώρο δεν μπορεί να δώσει. Όταν αδειάζεις τις τσέπες των εργαζομένων, όταν τους στερείς δικαιώματα σημαντικά, δεν είναι δυνατό να λες ότι "μπορεί να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη"», είπε.

    Η κ. Παπαρηγα κάλεσε από τα Χανιά τους πολίτες «να δείξουν την πυγμή τους στα όσα έχουν γίνει» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του μνημονίου - για το οποίο επανέλαβε ότι το ΚΚΕ λέει "Οχι"- «θα έχει οδυνηρές συνέπειες για πολλές ελληνικές οικογένειες». Σημείωσε, δε, ότι «δεν πρέπει να χρεοκοπήσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία» και τόνισε την ανάγκη υπάρξης ενός κοινωνικού, επιθετικού κινήματος.

    «Έγινε το μνημόνιο και πάρθηκαν σκληρά μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για μας, όταν ο λαός χρεοκοπεί, είναι χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Γι αυτό και εμείς επαναλαμβάνουμε, ή θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες, ή θα χρεοκοπήσει ο λαός. Καλυτέρα να χρεοκοπήσει ο πλούτος και όχι ο εργαζόμενος λαός», σημείωσε.

    Τέλος, η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ως ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν τα μηνύματά τους.

    «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ο λαός πρέπει να εκδικηθεί για τη χρησιμοποίηση της ψήφου του, που έγινε το 2009, πρέπει να δει αυτή την εκλογική μάχη ως μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο και να αναδείξει, σε αυτές τις εκλογές, ανθρώπους, που δεν θα λειτουργούν ως κρατικοί υπάλληλοι».

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων

    H κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων όπου και ενημερώθηκε για την λειτουργία του από την πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χαρούλα Μυλωνάκη και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Λευτέρη Κοπάση, για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

    Σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας προβλέποντας ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους τονίζοντας ότι έχουν δύο επιλογές:

    «Η μια επιλογή, είναι να σκύψεις το κεφάλι και να κλαις την μοίρα σου, και η άλλη επιλογή είναι να αποφασίσεις ότι πρέπει να δείξεις καθημερινά και με διάφορους τρόπους τη μη συμφωνία σου. Να απορρίψεις όλους τους σκοπούς που έχουν τεθεί για το Μνημόνιο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν βάλει για το Μνημόνιο.»

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία και όπως χαρακτηριστικά είπε, «να υπάρχει, μια πολύμορφη αντίδραση». Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην κοινωνία σοβαρές αλλαγές και ρήγματα στο συσχετισμό δύναμης.

    «Δεν είναι μόνο η Βουλή που αποφασίζει. Να το πούμε καθαρά. Είναι και τα συνδικάτα που καθορίζουν, είναι και οι τοπικές εκλογές που καθορίζουν, είναι και η στάση η καθημερινή, στο τόπο δουλειάς και στη γειτονιά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αλλάζει το συσχετισμό στην κοινωνία και που θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές. Ανατροπές και των νόμων του Μνημονίου» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Σημείωσε επίσης, ότι η κρίση που περνά σήμερα η χώρα έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και με την κερδοφορία του κεφαλαίου και υποστήριξε ότι τα ελλείμματα, είναι το αποτέλεσμα της κερδοφορίας. Ακόμα απέδωσε την κρίση στην πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Σε περίοδο κρίσης τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι προωθημένα ριζοσπαστικά αποφασιστικά, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις άμεσα», ανέφερε.

    Όπως ακόμα είπε, «τους επομένους δυο -τρεις μήνες η φτώχεια θα είναι μαζική ενώ θα υπάρξει και απόλυτη μείωση των εισοδημάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί» και υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων

    Η κ. Παπαρήγα ενημερώθηκε για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

  • ** Το βράδυ, η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Χανιά και αύριο θα επισκεφθεί το Ηράκλειο.

    -

    [05] Αντιφατικές πληροφορίες

    Οι ακτιβιστές και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου με σημαία Μόλδοβα "Αμάλθεια", που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, είναι "αποφασισμένοι" να κατευθυνθούν προς τη Γάζα παρά τις απειλές του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καντάφι, που βρίσκεται στο πλοίο.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να κατευθυνθούμε προς τη Γάζα", δήλωσε ο Μασάλα Ζουέι, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται 20 ναυτικά μίλια από τη Γάζα.

    Σύμφωνα με τον Ζουέι το "Αμάλθεια" παρέμεινε ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα για 12 ώρες τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εξαιτίας μίας βλάβης στη μηχανή του, όμως σήμερα το πρωί ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του.

    Ο Ζουέι πρόσθεσε ότι το πλοίο περικυκλώθηκε σήμερα από οκτώ πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού καθώς και από άλλα μικρά στρατιωτικά σκάφη.

    "Την Τρίτη το βράδυ οι Ισραηλινοί μας έκαναν ερωτήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού μας, ενώ μας ζήτησαν τα ονόματά μας και την εθνικότητά μας".

    Το "Αμάλθεια" ξεκίνησε και πάλι την πορεία του σήμερα, όμως υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες για την κατεύθυνση προς την οποία πλέει.

    Αν και το Ιδρυμα Καντάφι, που έχει ναυλώσει το πλοίο, δηλώνει ότι πλέει προς τη Γάζα, μία πηγή του ισραηλινού στρατού δηλώνει ότι το πλοίο μοιάζει να κατευθύνεται προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρίς.

    Σύμφωνα με τον Ζουέι, το πλοίο διατηρεί μία πορεία που μπορεί να το οδηγήσει είτε στη Γάζα είτε στο αλ Αρίς. "Στις 18:00 ώρα Λιβύης (19:00 ώρα Ελλάδας) θα βρισκόμαστε στη διασταύρωση των δύο ναυτικών δρόμων. Αυτή θα είναι η ώρα της απόφασης".

    Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, το οποίο επικαλείται μια πηγή ασφαλείας, "η Αίγυπτος αποδέχθηκε το αίτημα του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη (...) να δέσει στο λιμάνι αλ Αρίς αντί για το λιμάνι της Γάζας".

    "Οι αιγυπτιακές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζονται να υποδεχθούν το πλοίο, ο κατάπλους του οποίου αναμένεται αργότερα σήμερα" Τετάρτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    ΠΑΜΕ-κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL

    Ολιγόωρη κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL, στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, πραγματοποίησαν το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Ισραηλινή κυβέρνηση στο θέμα των Παλαιστινίων.

    Ειδικότερα, περίπου 30 άτομα και με κεντρικό σύνθημα "Ελεύθερη Γάζα", απέκλεισαν γύρω στις 9 το πρωί τα γκισέ της EL AL, εμποδίζοντας τους επιβάτες της πτήσης 542, να κάνουν το check in και να πάρουν την κάρτα επιβίβασης στο αεροσκάφος.

    Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έμειναν εκεί λιγότερο από μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ η πτήση που επρόκειτο να αναχωρήσει γύρω στις 10:30, θα εκτελεστεί κανονικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 14:30:31 UTC