Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Διάβημα για το "Πιρι Ρέις"
  • [03] Παπαρήγα: "Mνημόνιο πτώχευσης"
  • [04] Καρατζαφέρης για Γ.Προβόπουλο
  • [05] Από το Λούβρο στο ...Δίον της Πιερίας
  • [06] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης
  • [07] ΟΕΚ: "Πάγωμα" παροχών
  • [08] Πρεμιέρα εκπτώσεων
  • [09] Στην Αίγυπτο το "Αμάλθεια"

  • [01] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε, με πενταετή θητεία, ο Ηλίας Μάτσικας του Κωσταντίνου.

    [02] Διάβημα για το "Πιρι Ρέις"

    «Το υπουργείο ¶μυνας σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα παρακολουθεί στενά και με μεγάλη προσοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις το οποίο βρισκόταν επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχει περιέλθει μέχρι στιγμής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουμε διάθεση ούτε να υποβαθμίσουμε, ούτε να υπερτιμήσουμε το γεγονός. Έχουμε ένα μέτωπο αρραγές και δεν θα καμφθούμε σε τίποτα για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

    Αυτό τόνισε ο υπουργός ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη που ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για το τι συμβαίνει στο Καστελόριζο με το τουρκικό σκάφος και στα πόσα μίλια από τα ελληνικά ύδατα διεξάγει τις έρευνες του.

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος είναι επιστημονικού χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι ήδη έχει προβεί το υπουργείο από χθες στα προβλεπόμενα διπλωματικά διαβήματα προς την ¶γκυρα, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά.

    [03] Παπαρήγα: "Mνημόνιο πτώχευσης"

    Mνημόνιο πτώχευσης του λαού, χαρακτήρισε την συμφωνία για έξοδο της Ελλάδος από την κρίση, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος της στον δημοτικό κήπο των Χανίων.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε πως το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και όπως τόνισε «το καταψηφίζουμε πολιτικά και ιδεολογικά». Προέβλεψε ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους και χαρακτήρισε απάτη και ψέμα την άποψη ότι στην Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

    Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και υποστήριξε ότι παρά τις διαψεύσεις «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σημαίνει καινούργια μέτρα για το λαό». Εκανε επίσης λόγο για βαρβαρότητα καθώς όπως είπε, «παίρνονται πίσω κατακτήσεις από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα».

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ακόμα ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού αρχίζει τώρα να καταλαβαίνει τα μέτρα και τις συνέπειες τους. «Το επόμενο διάστημα θα φανούν ότι είναι ακόμα χειροτέρα», είπε και υποστήριξε πως, «δεν τελειώσαμε ακόμα με τα μέτρα».

    Είπε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει το λαό για τα μέτρα και ανέφερε στη συνέχεια ότι «στην πολιτική δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που ακούγεται ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Στην πολιτική δράση και πράξη, πρέπει να ξέρεις από πριν, τι έρχεται. Όταν ξεκινάς με την προοπτική ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία τότε πρέπει να αντιμετωπίσεις την λαίλαπα αυτή των μέτρων».

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που διανύει η χώρα και πρόσθεσε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, έρχονται και άλλα μέτρα». Όπως ακόμα είπε, «το μνημόνιο αφορά αποκλειστικά και μόνο, την δημιουργία δυνατοτήτων και προϋποθέσεων, το μεγάλο κεφάλαιο, τα επιχειρηματικά μεγαθήρια, η αστική τάξη της κάθε χώρας να βγάλει την κρίση με λιγότερο κόστος, με μικρότερη απώλεια κερδών και να πετύχει να βγάλει από την μέση και τα τελευταία ίχνη των κατακτήσεων διαμορφώνοντας ένα καθεστώς δουλειάς και καθημερινής ζωής που οδηγεί το λαό στην απόγνωση και την απάθεια».

    Η κ. Παπαρήγα υποστηρίξει ακόμα στην ομιλία της ότι, η ΝΔ και ο Γ. Καρατζαφέρης αντιπολιτεύονται στην Βουλή αλλά «είναι αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου».

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε ένα σύνθετο πεδίο μάχης ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία και ντροπή την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου εργασίας για την συνταξιοδότηση των εργαζομένων.

    Καθώς η πολιτική εκδήλωση πλησίαζε στο τέλος της διεκόπη το ρεύμα και η γ.γ. του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία της χρησιμοποιώντας τηλεβόα.

    Tην πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Τόνισε την ανάγκη να δοθεί, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, μια νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Αυτή η ανάπτυξη θα είναι ανάπτυξη για τον λαό και όχι για την πλουτοκρατία», είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός της για τη «λαϊκή οικονομία, που βασίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, στη συνεταιριστικοποίηση των μικρών εμπόρων και παραγωγών, στον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, σε ριζική και κάθετη ρήξη με τα μονοπώλια».

    «Σας υπενθυμίζω ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2009, το ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε ως εξής: "Ετοιμάζεται πόλεμος. Και στον πόλεμο αυτόν πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο"», ξεκίνησε τη συνέντευξη η γγ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Σήμερα, θέλουμε να πούμε στον λαό με την ίδια σιγουριά, που είχαμε και τότε, ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους, που ψήφισε αυτή η βουλή, και δεν τελειώνει με αυτά που είναι τώρα για συζήτηση στο κοινοβούλιο. Έρχονται πολύ χειρότερα και πολλά περισσότερα».

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «δύσκολη» την εφαρμογή του μνημονίου αφού, όπως υποστήριξε, «οι νόμοι, που πρόσφατα ψηφίστηκαν, είναι αντιδραστικοί και έχουν πολλές ασάφειες. Οι 200 ρυθμίσεις, που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι πιο αντιδραστικοί νομοί που έχουμε γνωρίσει, θα τους κάνουν ακόμα χειροτέρους».

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις φήμες περί εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    «Λέγεται πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει κάποια "δωράκια" για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Αν ήταν να κάνει δώρα, να κάνει παροχές, δεν θα έπαιρνε αυτά, που πήρε. Αν εξαγγείλει, για παράδειγμα, ένα επίδομα θέρμανσης 50 ευρώ, ή τίποτα ελεημοσύνες, αυτό μπορεί να το κάνει για την πολύ ακραία φτώχια και για ένα πολύ μικρό μέρος. Κοροϊδία. Τίποτα. Κανένα δώρο δεν μπορεί να δώσει. Όταν αδειάζεις τις τσέπες των εργαζομένων, όταν τους στερείς δικαιώματα σημαντικά, δεν είναι δυνατό να λες ότι "μπορεί να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη"», είπε.

    Η κ. Παπαρηγα κάλεσε από τα Χανιά τους πολίτες «να δείξουν την πυγμή τους στα όσα έχουν γίνει» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του μνημονίου - για το οποίο επανέλαβε ότι το ΚΚΕ λέει "Οχι"- «θα έχει οδυνηρές συνέπειες για πολλές ελληνικές οικογένειες». Σημείωσε, δε, ότι «δεν πρέπει να χρεοκοπήσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία» και τόνισε την ανάγκη υπάρξης ενός κοινωνικού, επιθετικού κινήματος.

    «Έγινε το μνημόνιο και πάρθηκαν σκληρά μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για μας, όταν ο λαός χρεοκοπεί, είναι χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Γι αυτό και εμείς επαναλαμβάνουμε, ή θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες, ή θα χρεοκοπήσει ο λαός. Καλυτέρα να χρεοκοπήσει ο πλούτος και όχι ο εργαζόμενος λαός», σημείωσε.

    Τέλος, η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ως ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν τα μηνύματά τους.

    «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ο λαός πρέπει να εκδικηθεί για τη χρησιμοποίηση της ψήφου του, που έγινε το 2009, πρέπει να δει αυτή την εκλογική μάχη ως μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο και να αναδείξει, σε αυτές τις εκλογές, ανθρώπους, που δεν θα λειτουργούν ως κρατικοί υπάλληλοι».

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων

    H κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων όπου και ενημερώθηκε για την λειτουργία του από την πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χαρούλα Μυλωνάκη και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Λευτέρη Κοπάση, για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

    Σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας προβλέποντας ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους τονίζοντας ότι έχουν δύο επιλογές:

    «Η μια επιλογή, είναι να σκύψεις το κεφάλι και να κλαις την μοίρα σου, και η άλλη επιλογή είναι να αποφασίσεις ότι πρέπει να δείξεις καθημερινά και με διάφορους τρόπους τη μη συμφωνία σου. Να απορρίψεις όλους τους σκοπούς που έχουν τεθεί για το Μνημόνιο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν βάλει για το Μνημόνιο.»

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία και όπως χαρακτηριστικά είπε, «να υπάρχει, μια πολύμορφη αντίδραση». Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην κοινωνία σοβαρές αλλαγές και ρήγματα στο συσχετισμό δύναμης.

    «Δεν είναι μόνο η Βουλή που αποφασίζει. Να το πούμε καθαρά. Είναι και τα συνδικάτα που καθορίζουν, είναι και οι τοπικές εκλογές που καθορίζουν, είναι και η στάση η καθημερινή, στο τόπο δουλειάς και στη γειτονιά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αλλάζει το συσχετισμό στην κοινωνία και που θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές. Ανατροπές και των νόμων του Μνημονίου» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Σημείωσε επίσης, ότι η κρίση που περνά σήμερα η χώρα έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και με την κερδοφορία του κεφαλαίου και υποστήριξε ότι τα ελλείμματα, είναι το αποτέλεσμα της κερδοφορίας. Ακόμα απέδωσε την κρίση στην πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Σε περίοδο κρίσης τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι προωθημένα ριζοσπαστικά αποφασιστικά, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις άμεσα», ανέφερε.

    Όπως ακόμα είπε, «τους επομένους δυο -τρεις μήνες η φτώχεια θα είναι μαζική ενώ θα υπάρξει και απόλυτη μείωση των εισοδημάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί» και υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων

    Η κ. Παπαρήγα ενημερώθηκε για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

    [04] Καρατζαφέρης για Γ.Προβόπουλο

    Θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ' άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Aλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».

    Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    «Σήμερα πορεύεται η Ελλάδα με έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητούμενο. Τυγχάνει ο κ. Προβόπουλος της εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως; Γιατί της εμπιστοσύνης του Σώματος δεν τυγχάνει. Όταν και από δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται πως έκανε λαμογιά, για να κερδίσουν οι κερδοσκόποι, εμείς πορευόμαστε με έναν διοικητή, που αμφισβητείται εντόνως από το Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα είναι εκτεθειμένη η χώρα. Πήγε προχθές ο κ. Προβόπουλος στην Τουρκία, συζητήθηκαν κάποια πράγματα και ο κ. διοικητής πήγε μάλλον απογυμνωμένος. Αυτό δεν προβάλλει τα θέματά μας».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα τιμολόγια αγοράς των δημοσίων νοσοκομείων με εκείνα των ιδιωτικών, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου. «Φεύγουν 8.000 αξιωματικοί. Θα αδειάσει ο στρατός», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [05] Από το Λούβρο στο ...Δίον της Πιερίας

    Μια σπάνια έκθεση με χαρακτικά από το Μουσείο του Λούβρου, με θέμα τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις λαμπρές γιορτές και ψυχαγωγίες του "Βασιλιά ήλιου" στις Βερσαλλίες, από γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες "ταξιδεύουν" για πρώτη φορά από το μουσείο αυτό της Γαλλίας, με προορισμό το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου Πιερίας.

    Τα έργα γνωστών Γάλλων καλλιτεχνών βγαίνουν για πρώτη φορά από το Μουσείο του Λούβρου και το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού πηγή έμπνευσης και κέντρο αναφοράς της έκθεσης είναι η ηγετική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της Γαλλίας. Την πρόταση έθεσε στο φεστιβάλ ο Δήμος Δίου με το οποίο συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ο Δήμος Δίου, στο πλαίσιο συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών για το 2010 ανοίγει τις πύλες του για συνεργασία με τη Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κοινός παρονομαστής, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι δεσμοί του Δίου αλλά και της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια κρατούν από αρχαιοτάτων χρόνων, συμπληρώνοντας, πως είναι δεσμοί με βαθιές ρίζες και λαμπρό μέλλον. Δεσμοί κοινής ιστορίας, κοινού πολιτισμού, κοινών στόχων. Παράλληλα, ο λαμπρός πολιτισμός της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μην έχει αναφορά στον λαμπρό αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό και τον Μ. Αλέξανδρο'', σύμφωνα με το δήμαρχο του δήμου Δίου.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Δίου έστησε "γέφυρα" συνεργασίας με τη Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θεμελιωμένη, όπως τόνισε ο κ. Παπαχρήστος, "επάνω στους κίονες του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού".

    Ο χώρος, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, διαθέτει και εργαστήρι, όπου κάθε χρόνο, περίπου 50 μαθητές διδάσκονται από ειδικούς τεχνίτες το ψηφιδωτό.

    Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι αυτή των αρχαίων Μακεδόνων και τα θέματα προέρχονται από τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Κάθε καλοκαίρι, στους εκθεσιακούς χώρους του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών γίνεται έκθεση έργων ψηφιδωτών από τους μαθητές αλλά και επώνυμους καλλιτέχνες.

    Να σημειωθεί πως στο αρχαίο Δίον η τέχνη του ψηφιδωτού ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά στην έπαυλη του Διονύσου, τα οποία σώζονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

    Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.

    Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

    Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

    Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ).

    Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

    Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

    Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε, ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    [07] ΟΕΚ: "Πάγωμα" παροχών

    "Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι βασικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, παρέχοντας στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες δικαιούχους μέσω των προγραμμάτων του", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει τα εξής: "Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον Ο.Ε.Κ., είχε ως αποτέλεσμα:

    α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και

    β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογίσουμε τη συνέχιση της οφειλής του Ι.Κ.Α. από συνεισπραχθείσες υπέρ Ο.Ε.Κ. και μη αποδοθείσες εισφορές.

    Παρ' όλα αυτά, ο Ο.Ε.Κ. οφείλει να συνεχίσει και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με νέο πλαίσιο και στέρεη οικονομική βάση.

    Η Διοίκηση του ΟΕΚ, υλοποιώντας τις βασικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά:

    - Στον εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του ΟΕΚ, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων.

    - Στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους

    Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ".

    Αντιδράσεις για την απόφαση

    "Tην ώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από άδικα και αντικοινωνικά μέτρα η διοίκηση του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο εργασίας την διακοπή των προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής, λόγω χρηματοπιστωτικού προβλήματος στον οργανισμό, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει «κόκκινο»", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και εκφράζει την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ και ζητά την απόρριψη από τον Υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.

    "Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Εάν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι' αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την ψήφιση της διάταξης στο ασφαλιστικό που προβλέπει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία του ΟΕΚ με μείωση των δικαιούμενων ποσών, ρύθμιση που δεν προβλέπεται από το απεχθές μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές παρεμβάσεις και δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και οι δικαιούχοι του ΟΕΚ" καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    "Η κοινωνική στήριξη που προσφέρει ο ΟΕΚ στους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά σημαντική και, στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα μας, αποκτά χαρακτήρα αναγκαίο και επείγοντα. Η εξασφάλιση στέγης και η επιδότηση του ενοικίου των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, δεν πρέπει να διακοπεί", τονίζει η ΝΔ και αναφέρει ότι "Η ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι μεγάλη και συνοψίζεται στη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του Ο.Ε.Κ., από τις εισφορές που, έτσι και αλλιώς, καταβάλλονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες".

    Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΟΕΚ για αναστολή των παροχών του προς τους εργαζόμενους, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει την καταρρέουσα οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το ύψος της ανεργίας και για το δικαίωμα των εργαζομένων για στέγαση.

    [08] Πρεμιέρα εκπτώσεων

    Ξεκινούν σήμερα στα εμπορικά καταστήματα οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν εως τις 31 Αυγούστου.

    Επ' ευκαιρία της έναρξης των εκπτώσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους 257 Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη την χώρα, ώστε να ενημερώσουν έγκαιρα όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις των περιοχών τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

    1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. "50% έκπτωση").

    3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

    Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

    Επίσης, ζητά από τις ελληνικές οικογένειες από μικρούς και μεγάλους καταναλωτές να μην ξεχνούν την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από την ΕΣΕΕ, με την προτροπή: "Αγοράζω όσο και όσα Παράγω".

    [09] Στην Αίγυπτο το "Αμάλθεια"

    Το σκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας ελλιμενίστηκε στο αιγυπτιακό λιμάνι Ελ Αρίς, αφού άλλαξε ρότα μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ότι δεν επρόκειτο να του επιτραπεί ο πλους προς τη Γάζα.

    Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπό σημαία Μόλδοβα πλοίο "Αμάλθεια", ελλιμενίσθηκε στο Ελ Αρίς, στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων με τη Γάζα και θα αρχίσει αμέσως η εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    "Τα ιατροφαρμακευτικά εφόδια και οι επιβάτες θα μεταφερθούν στη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, ενώ τα τρόφιμα θα μεταφερθούν μέσω των συνόρων ¶ουζα", δήλωσε ο Γκαμάλ Αμπντέλ Μακσούντ, υπεύθυνος για τη λειτουργία του αιγυπτιακού λιμανιού. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο αιγυπτιακός Ερυθρός Σταυρός θα είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βοήθειας στα δύο μεθοριακά περάσματα και ήδη έχει διαθέσει φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι.

    Ο Γιούσεφ Σαουάνι, διευθυντής της λιβυκής φιλανθρωπικής οργάνωσης , της οποίας προεδρεύει ο γιος του Μοάμαρ Καντάφι, και η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει ρότα και να ελλιμενισθεί στην Αίγυπτο για λόγους ασφαλείας.

    "Ήταν απαράδεκτο για μας να μπούμε σε μία αντιπαράθεση και να διακινδυνεύσουμε μία αιματοχυσία", δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος. "Οι στόχοι του ΄Αμάλθεια΄ έχουν επιτευχθεί χωρίς αιματοχυσία και το αποτέλεσμα είναι κέρδος για τους Παλαιστίνιους", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 6:30:35 UTC