Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πακέτο προτάσεων
  • [02] Ιστορική μεταρρύθμιση

  • [01] Πακέτο προτάσεων

    Πακέτο προτάσεων με τρεις άξονες κατέθεσε η Λευκωσία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, για να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Όπως συνάγεται από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου Χριστόφια, το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει τα εξής:

    Πρώτο: Διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και πρέπει να συζητηθεί, ταυτόχρονα, μαζί με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, των αλλοδαπών και του ασύλου, δηλαδή των εποίκων.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, είναι πρόδηλο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού, που είναι περίπλοκο και ακανθώδες.

    Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων, θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

    Δεύτερο: Εφαρμογή από την Τουρκία του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την παράδοση της περίκλειστης (ΒΑΡΩΣΙΑ) πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

    Στόχος, η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της πόλης και η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Παράλληλα, δεσμεύεται για την αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    Επίσης, προτείνει να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

    Η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόταση, θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι "παγωμένα".

    Τρίτο: Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει, όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν "σε ακτίνα συμφωνίας" πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ' αυτή να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, που περιλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, την παρουσία των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την παρουσία των ξένων που παράνομα έχουν εγκατασταθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    [02] Ιστορική μεταρρύθμιση

    Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την τελική πρόταση για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930. Για να ισχύσει ο νέος νόμος θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί, εντός των επόμενων ημερών, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο, η έκταση του οποίου ξεπερνά τις 2300 σελίδες, με ψήφους 60 υπέρ έναντι 39 κατά. Από τους 58 Δημοκρατικούς γερουσιαστές ένας, ο Ρας Φέινγκολντ, το καταψήφισε όμως τελικά πέρασε αφού εξασφάλισε τη στήριξη τριών Ρεπουμπλικανών, των Σκοτ Μπράουν, Σούζαν Κόλινς και Ολυμπία Σνόου. Στις 30 Ιουνίου το ίδιο κείμενο είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο λεγόμενος νόμος "Ντοντ-Φρανκ" (από τα ονόματα των συντακτών του, του γερουσιαστή Κρις Ντοντ και του βουλευτή Μπάρνεϊ Φρανκ) έχει ως στόχο να εμποδίσει μια νέα οικονομική κρίση σαν αυτή του 2008 που βύθισε την αμερικανική οικονομία στο χάος.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, χαιρέτισε την έγκριση από τη Γερουσία, επισημαίνοντας ότι θα παράσχει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια στους Αμερικανούς πολίτες.

    Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν κατά την επιστροφή του από το Μίσιγκαν, λίγη ώρα αφότου η Γερουσία, με ψήφους 60 υπέρ έναντι 39 κατά, πέρασε το νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 8:30:21 UTC