Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο
  • [02] ΕΕ. Διαδικτυακή πύλη για τη Δικαιοσύνη
  • [03] Ισχυρός σεισμός μεταξύ Κω-Αστυπάλαιας
  • [04] Συναγερμός για καύσωνα

  • [01] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είχε το μεσημέρι στο υπουργείο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ετέθησαν τα θέματα των τεστ κόπωσης των τραπεζών (stress tests), τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιούνται στις 23 Ιουλίου, καθώς και της διαδικασίας, που πρέπει να ακολουθηθεί μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ).

    Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συναντηθεί στο Υπουργείο με τον πρόεδρο της ΑΤΕ, Θεόδωρο Πανταλάκη. Επίσης, μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανταλάκης ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία της τράπεζας, ενώ δεν υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης αποσαφήνιση για το τι θα πράξει σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΤΕ είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ευγενικά (σσ. σχετικά με την πρόταση) και χωρίς να θίξει κανέναν, γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο»

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει συμβούλους, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση, συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να "αποκρυσταλλωθεί" προς το Σεπτέμβριο.

    Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά ΑΤΕ και ΤΤ

    Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την υποβολή πρότασης προς την κυβέρνηση πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

    «Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται (σσ. η πρόταση)», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις συγκεκριμένες τράπεζες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σχετική επιστολή-πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, εστάλη προχθές στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει την αποδοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλας. Μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 69 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σάλας, η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργιες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").

    Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

    Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας, να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών, να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, θα σεβαστεί την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

    Εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μακροοικονομικές εξελίξεις

    Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών εξέφρασε ο Μιχάλης Σάλας υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Ο κ. Σάλας εκτιμά ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ενώ θα καταγραφεί και περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Μάλιστα, με τη συμβολή των μέτρων (πληρωμή ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ, ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, μείωση επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων) η προοπτική να διαμορφωθεί το έλλειμμα σημαντικά κάτω από το 8,1% είναι πλέον σοβαρή.

    Αντιδράσεις για την πρόταση

    Είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, υπογραμμίζει η ΝΔ.

    Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης - ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της πιθανής απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε σήμερα ο κ. Σάλας. Η κυβέρνηση -είπε - έχει μια λίστα και πουλάει, τη στιγμή που εμείς είμαστε κατά των ολιγοπωλίων και υπέρ της κοινωνικοποίησης των τραπεζών.

    Μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις. Η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το Τ.Τ. και την Α.Τ.Ε., αναφέρει ο ΛΑΟΣ

    Η τυχόν πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ θα συνιστούσε μείζον εθνικό έγκλημα και θα εξωθούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα ρόλο ακόμα πιο εκμεταλλευτικό και ληστρικό σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει παραδόσει τον τόπο στη νεοαποικιακή διαχείριση της «τρόικα» και μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία» και «προτεκτοράτο» πρώτα από όλα του χρηματιστικού κεφαλαίου, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «βίαιες, βάναυσες και κόλαση για τους νέους» τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό «που προωθεί (σσ. η κυβέρνηση), εκβιάζοντας τους βουλευτές της».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

    Να διασφαλίζονται απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου, των εργαζομένων στις τράπεζες αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ζητά η ΓΣΕΕ που υποστηρίζει και συμπορεύεται με τις θέσεις και τις απόψεις της ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    Οι εργαζόμενοι του ΤT και της ΑTE αντιδρούν στην πρόταση εξαγοράς και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι της ATEBank.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι θα παρακολουθήσει πολύ στενά μαζί με τους Συλλόγους-Μέλη της τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

    [02] ΕΕ. Διαδικτυακή πύλη για τη Δικαιοσύνη

    Η ΕΕ εγκαινίασε σήμερα την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal), ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, το οποίο παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων. Στις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου, που διαθέτει, η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομική συνδρομή, την κατάρτιση των δικαστών και τη μέθοδο της τηλεσυνδιάσκεψης, καθώς και συνδέσμους προς τις νομικές βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας και κτηματολόγια.

    Ο Στεφάν ντε Κλερκ, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε σήμερα επί του θέματος: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, θέτουμε τα θεμέλια για μια δικαιοσύνη περισσότερο αποτελεσματική και προσιτή στους ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμα σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και η διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί την θύρα που παρέχει πρόσβαση προς το σύστημα αυτό. Για τη μακροχρόνια επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται πλέον εντατική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».

    Τέλος, η Βίβιαν Ρέντιγκ επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη με ένα κλικ. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ και να ενισχύσουμε τις γνώσεις των πολιτών των διαφόρων χωρών σχετικά με τα νομικά συστήματα των άλλων χωρών. Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δικηγόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια πραγματική διαδικτυακή θυρίδα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης και να αντλούν από εκεί πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης. Εντέλει, ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες λαμβάνουν νομικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στη γλώσσα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικό είναι αυτό. Η δικαιοσύνη που αργεί υπερβολικά είναι δικαιοσύνη άνευ ουσίας.»

    [03] Ισχυρός σεισμός μεταξύ Κω-Αστυπάλαιας

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα στις 11:11 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας. Ο σεισμός, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος.

    Για τον λόγο αυτό ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός ούτε και προκάλεσε ζημιές στο νησί της Κω. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εμφανίζεται καθυσηχαστικός τονίζοντας ότι δεν αναμένεται να υπάρξει μετασεισμική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εστιάζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κω, 310 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

    [04] Συναγερμός για καύσωνα

    Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση για καύσωνα επιπέδου 3 --του υψηλότερου-- για 18 μεγάλες πόλεις της χερσονήσου, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο, ενώ το υπουργείο Υγείας έθεσε στη διάθεση των πολιτών μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή.

    Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί αύριο Σάββατο, όταν 21 από τις 27 ιταλικές πόλεις που περιλαμβάνονται στο δίκτυο μετεωρολογικής παρακολούθησης, θα βρεθούν σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3.

    Έτσι από τη βόρεια Ιταλία, από την Τεργέστη, τη Βενετία, τη Βερόνα ή τη Γένοβα, ως το νότο, τη Νάπολη, στη χερσόνησο θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, κατά περίπου 5 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση θερμοκρασία της εποχής, ενώ θα επικρατεί και υγρασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στο επίπεδο συναγερμού 3 "οι επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες συνεχίζονται για τρεις ημέρες ή περισσότερο" σε μια πόλη, "καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη μέτρων πρόληψης για τις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο".

    Έτσι στη Ρώμη η μέγιστη θερμοκρασία χθες και σήμερα θα είναι γύρω στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

    Το υπουργείο Υγείας έθεσε στη διάθεση του πληθυσμού μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή από την οποία μπορούν να παίρνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να εκδηλωθούν πυρκαγιές, προσθέτει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, το κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει από την Κυριακή.

    Κύμα καύσωνα και στα Βαλκάνια

    Τροπικές θερμοκρασίες επικρατούν στα Βαλκάνια και οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες των χωρών της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Στο Μπαρ του Μαυροβουνίου η θερμοκρασία έφτασε στους 30 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της Σερβίας το θερμόμετρο δείχνει 36 βαθμούς Κελσίου και στην ΠΓΔΜ 38 βαθμούς.

    Στην Κροατία, στο εσωτερικό της Δαλματίας το θερμόμετρο έδειξε 39 βαθμούς Κελσίου, στο Λάστοβο 32 βαθμούς Κελσίου, στο Ντουμπρόβνικ 31 βαθμούς Κελσίου και στο Ζάγκρεμπ 28 βαθμούς Κελσίου. Οι κλήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο άμεσης βοήθειας του Ζάγκρεμπ αυξήθηκαν κατά 20%.

    Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Σλοβενία με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξιωματούχοι από το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διενεργούν ελέγχους σε ιδρύματα για να διαπιστώσουν αν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι προστατευμένοι από τη ζέστη.

    Κατά τον έλεγχο κρίθηκε ότι η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Σλοβενίας, το UCK Λιουμπλιάνας, ήταν τόσο υψηλή που αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία των νοσηλευόμενων και οι αξιωματούχοι του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη απέστειλαν αναφορά στον αρμόδιο επιθεωρητή.

    Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 29,9 βαθμοί Κελσίου στην ορθοπεδική κλινική και η χαμηλότερη, 28,2 βαθμοί Κελσίου στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ζέστη, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία στο κτίριο των φυλακών της Λιουμπλιάνας ήταν 29,4 βαθμοί Κελσίου.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 12:30:28 UTC