Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυροί σεισμοί στο Αιγαίο
  • [02] ΕΕ. Διαδικτυακή πύλη για τη Δικαιοσύνη
  • [03] Συνελήφθη μελισσοκόμος για εμπρησμό
  • [04] Φάρσα η βόμβα στο Υπ. Εργασίας
  • [05] Έκθεση ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

  • [01] Ισχυροί σεισμοί στο Αιγαίο

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες στις 11:11 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας. Ο σεισμός, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος.

    Για τον λόγο αυτό ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός ούτε και προκάλεσε ζημιές στο νησί της Κω. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εμφανίζεται καθυσηχαστικός τονίζοντας ότι δεν αναμένεται να υπάρξει μετασεισμική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εστιάζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κω, 310 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

    Αισθητός σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδος έγινε επίσης ο σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 21.54 χτες το βράδυ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλοννήσου.

    Το επίκεντρο καταγράφεται 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

    [02] ΕΕ. Διαδικτυακή πύλη για τη Δικαιοσύνη

    Η ΕΕ εγκαινίασε την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal), ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, το οποίο παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων. Στις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου, που διαθέτει, η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομική συνδρομή, την κατάρτιση των δικαστών και τη μέθοδο της τηλεσυνδιάσκεψης, καθώς και συνδέσμους προς τις νομικές βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας και κτηματολόγια.

    Ο Στεφάν ντε Κλερκ, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε επί του θέματος: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, θέτουμε τα θεμέλια για μια δικαιοσύνη περισσότερο αποτελεσματική και προσιτή στους ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμα σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και η διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί την θύρα που παρέχει πρόσβαση προς το σύστημα αυτό. Για τη μακροχρόνια επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται πλέον εντατική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».

    Τέλος, η Βίβιαν Ρέντιγκ επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη με ένα κλικ. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ και να ενισχύσουμε τις γνώσεις των πολιτών των διαφόρων χωρών σχετικά με τα νομικά συστήματα των άλλων χωρών. Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δικηγόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια πραγματική διαδικτυακή θυρίδα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης και να αντλούν από εκεί πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης. Εντέλει, ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες λαμβάνουν νομικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στη γλώσσα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικό είναι αυτό. Η δικαιοσύνη που αργεί υπερβολικά είναι δικαιοσύνη άνευ ουσίας.»

    [03] Συνελήφθη μελισσοκόμος για εμπρησμό

    Ενας 54χρονος μελισσοκόμος συνελήφθη από υπαλλήλους της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, κατηγορούμενος για εμπρησμό δάσους σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πολιτεία.

    Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μελισσοκόμος εκτελούσε εργασίες στο χώρο που είχε τα μελίσσια του, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά που κατέστρεψε μικρή έκταση δάσους.

    [04] Φάρσα η βόμβα στο Υπ. Εργασίας

    Κλειστή παρέμεινε για δύο περίπου ώρες η οδός Σταδίου από την Αιόλου μέχρι το Σύνταγμα λόγω απειλητικού τηλεφωνήματος για βόμβα στο υπουργείο Εργασίας.

    Ωστόσο, το τηλεφώνημα αποδείχθηκε φάρσα. Γύρω στις 10.30 ολοκληρώθηκε η έρευνα των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στο κτίριο, από την οποία δεν προέκυψε τίποτε, και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, ενώ οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους.

    Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στις 09.15 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και είπε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα χωρίς να δώσει χρονικό περιθώριο για έκρηξη γι αυτό και αποκλείστηκε η περιοχή, εκκενώθηκε το κτίριο και ξεκίνησε η έρευνα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα προκάλεσε συναγερμό μία σχολική τσάντα που βρέθηκε έξω από το σούπερ μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στη λεωφόρο Ειρήνης, στο Νέο Φάληρο.

    Επειδή η τσάντα θεωρήθηκε ύποπτη έγινε κινητοποίηση της αστυνομίας και ερευνήθηκε από πυροτεχνουργούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για βόμβα.

    [05] Έκθεση ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

    Η εφαρμογή του προϋπολογισμού κινείται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και οι δαπάνες είναι υπό πλήρη έλεγχο, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στην οποία διαπιστώνει ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. "Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απβ ότι είχε προγραμματιστεί", αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι "οι ελληνικές αρχές έχουν κάνουν πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων".

    Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η παραοικονομία και οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις απειλούν την οικονομία. "Αυτοί οι τρεις τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής", τονίζεται, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σημειώνεται ότι περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις του κόστους για τα επόμενα χρόνια, αυτό όμως θα φανεί ξεκάθαρα μετά την πλήρη αναλογιστική μελέτη. Γίνεται, δε, λόγος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις "που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια".

    Επίσης, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως σημειώνεται, κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του Καλλικράτη, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των τοπικών Αρχών και κατ' επέκταση τις δαπάνες, ενώ επισημαίνονται οι πρόνοιες του νέου νόμου για την αποκέντρωση εξουσιών. Σε ανάλογο πνεύμα σχολιάζονται κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ.

    Αν και σημειώνεται η βελτίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης όπου τα κενά, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, δυσχεραίνουν την ερμηνεία των μέτρων.

    Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, μεγαλύτερη του προβλεπομένου, και επισημαίνεται η ανάγκη να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά. "Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Η έκθεση σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2010 ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε στο 12,9% από το 13,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από το 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό. Τονίζεται ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα παρακολουθούνται συστηματικά, αλλά εκτιμάται ότι η στήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

    Τονίζεται ακόμα ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούνται η σημασία των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη και συστήνεται η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 22:30:24 UTC