Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμη μέτρων για τις ΜΜΕ
  • [02] Σύγκρουση τρένων

  • [01] Δέσμη μέτρων για τις ΜΜΕ

    Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

    Η υπουργός ανέγνωσε, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο οποίο επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το σχέδιο «αποτελεί το συμβόλαιο για συνεργασία Πολιτείας και αγοράς. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

    Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:

    -Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.

    -Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα 200 - 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

    -Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις. «Το υπουργείο Οικονομίας, τόνισε η κα Κατσέλη, παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

    Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστική ότι επιχείρηση από την Άρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον Τειρεσία.

    Όπως είπε η κα Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντικοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό Κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους.

    Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη σήμερα από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κλπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.α.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κλπ.).

    Στις παρεμβάσεις τους:

    -Ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι ευκαιριακά και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του "all inclusive" στην τουριστική αγορά.

    -Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στην υπουργό, είπε ότι θα συστήσει στις εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων ως το τέλος του έτους.

    -Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Δ. Μπακατσέλος τόνισε ότι η Ένωση λαμβάνει καθημερινά μηνύματα αγωνίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων.

    -Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χ. Σακελλαρίδη υπογράμμισε ότι περισσότερες από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο μητρώο εξαγωγέων που έχει συστήσει ο ΠΣΕ.

    -Ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει θετικός.

    -Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ. Λακασάς ζήτησε ενίσχυση της πιστοποίησης συμμόρφωσης των ελληνικών προϊόντων με τα διεθνή πρότυπα κάτι που αποτελεί όπως είπε διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού.

    -Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλ. Καλαμπόκης είπε ότι μόνο με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα υπάρξει φως για έξοδο από την κρίση.

    «Σε περίοδο κρίσης είναι φυσικό να υπάρχουν αναδιαρθρώσεις στην αγορά, άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες μπαίνουν και άλλες βγαίνουν από την αγορά», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Οικονομίας σε ερώτηση για την έξοδο από την ελληνική αγορά γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις και να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα.

    Σε άλλη ερώτηση, για την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς η κα Κατσέλη είπε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις και θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση.

    [02] Σύγκρουση τρένων

    Το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην ανατολική Ινδία, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οφείλεται σε αμέλεια κι όχι σε δολιοφθορά, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της δυτικής Βεγγάλης.

    "Δεν είναι μια πράξη δολιοφθοράς. Είναι ένα τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε λόγω αμέλειας από την πλευρά της διοίκησης των σιδηροδρόμων", δήλωσε ο υπουργός Σρικουμάρ Μουκχερτζί.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 165 επιβάτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 89 σοβαρά.

    Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 120.

    Λίγο νωρίτερα η υπουργός Σιδηροδρομικών Μεταφορών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας Μαμάτα Μπανερτζί είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει "όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαλύψει τα αίτια της καταστροφής αυτής", χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 12:30:28 UTC