Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη
  • [02] Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γ. Αγγέλου

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη

    Επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός. Κατευθυνόμενος προς το Τέλ Αβίβ, ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα παραμείνει για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Το μεσημέρι, αναμένεται να αφιχθεί στην ισραηλινή πρωτεύουσα και το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' και αμέσως μετά θα μεταβεί για προσκύνημα στο Ναό του Παναγίου Τάφου.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.

    Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό.

    Συνέντευξη στο «Foreign Policy»

    «Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση. Γι αυτό, θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε επίσης ανάπτυξη, επενδύσεις στην παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια και πρέπει, επίσης, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το ανεκτό σε μια Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy».

    Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Benjamin Pauker «περί παρεμβάσεων ευρυτέρων δυνάμεων» στα ελληνικά πράγματα, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Αυτή είναι μια παράδοξη κατάσταση, που τη ζούμε σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αυτό που κάνουμε, όσο γίνεται πιο συστηματικά, είναι να δίνουμε στους πολίτες την αίσθηση ότι, ελέγχουμε την κατάσταση, ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση.

    Υπήρξε μια στιγμή σχεδόν τρόμου, όταν μας τρομοκρατούσαν καθημερινά οι αγορές, όταν μας έλεγαν ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος και όλοι οι "γκουρού" της οικονομίας, ότι "θα χάσετε τα χρήματά σας, τα ευρώ σας, τις οικονομίες σας, θα γίνει καταστροφή" κ.λπ. Χρειάστηκε, λοιπόν, να κινηθούμε μέσα σε ένα τέτοιο ψυχολογικό κλίμα. Ήταν πολύ δύσκολο, ασφαλώς, αλλά αυτό περίμεναν από εμάς οι άνθρωποι, τόσο από εμένα, όσο και από την Κυβέρνησή μου και, γενικά, αυτό περιμένουν από τους ηγέτες στη χώρα, να χαράξουν μια σταθερή πορεία.

    Επειδή, όμως, τα προβλήματα αυτά είναι παγκόσμια, επειδή είναι αλληλένδετα, οι άνθρωποι νιώθουν ανήμποροι και αυτό είναι πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερη δυσπιστία στους πολιτικούς θεσμούς, που μπορεί να κυμαίνεται από την απάθεια στη βία, από τον ριζοσπαστισμό στον λαϊκισμό. Αυτό είναι ένα βαθιά δημοκρατικό ερώτημα: πώς εξασφαλίζουμε ότι οι δημοκρατικές δομές μας θα λειτουργούν σε έναν κόσμο τόσο αλληλένδετο; Και όμως, σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, παραμένουμε ακόμα σε εθνική και όχι σε διεθνή βάση. Πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά; Αυτή θα είναι η ουσία των προβλημάτων του πλανήτη μας, τους επόμενους μήνες και χρόνια.

    Όταν χτύπησε η τραπεζική κρίση, όλοι ακούσαμε για αριθμούς, που ούτε τους είχαμε ποτέ ονειρευτεί - δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια. Υπάρχουν οι φορολογικοί παράδεισοι, οι κινήσεις κεφαλαίων, που μπορεί να είναι πολύ γρήγορες και ανεξέλεγκτες, και οι χώρες μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένες. Αλλά αυτό ισχύει και για το περιβάλλον, για τις πανδημίες, για τους πρόσφυγες, τις επικοινωνίες. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να μην ελέγχονται και να γίνουν επικίνδυνα.

    Πρέπει να βρούμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κοινές αξίες, στις οποίες να συμφωνούμε - δημοκρατικές αξίες. Και αυτή, πιστεύω, ότι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση»

    Αναφερόμενος στο μέλλον της ευρωζώνης, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κρίση έδειξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», αλλά χρειάζεται περισσότερος συντονισμός για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

    «Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας».

    [02] Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γ. Αγγέλου

    Χρηματική εγγύηση 400 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκαν ως περιοριστικοί όροι στον κ. Γιάννη Αγγέλου μετά τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Αγγέλου είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο στον οποίο επιβλήθηκε τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση. Μέχρι στιγμής σε άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση ανακρίτρια και εισαγγελέας έχουν επιβάλλει χρηματικές εγγυήσεις από 30 έως και 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού απολογήθηκε επί περίπου 11 ώρες στην ανακρίτρια για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο.

    Ο κ. Αγγέλου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του με την παρούσα υπόθεση. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου στο οποίο προσήλθε με τους συνηγόρους του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κ. Ράνια Καραπλιάνη αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

    "Επρόκειτο για μια απολογία, επί μιας κατηγορίας, κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μία πράξη που δεν έχει καν κριθεί", δήλωσαν οι συνήγοροί του, μετά την απόφαση, για να προσθέσουν:

    "Η απόφαση περί επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα τόσο δυσβάστακτων, αγνόησε την προσωπικότητα και την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε ανάλογες περιπτώσεις, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και ουσιαστικώς οδηγεί στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση.

    Ο Γ.Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει η λογική και να αποδοθεί το δίκαιο, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή και απειλή δημοσιότητας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 4:30:26 UTC