Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη

    Με την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την ξενάγηση στον ναό της Αναστάσεως, καθώς και με μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ, επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993.

    Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας - στη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Πέρες - στη διαδικασία ειρήνευσης και την προσήλωση της χώρας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Κατέστη επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

    Επίσης οι διεθνείς συγκυρίες και οι εξελίξεις στην περιοχή ανέδειξαν στην χειρότερή της μορφή την ανθρωπιστική κρίση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας για μια οριστική και βιώσιμη λύση επί αυτού. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους μέχρι τώρα συνομιλητές του - και θα πράξει το ίδιο και στις αυριανές συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής - για την ανάληψη πρωτοβουλίας από Ελλάδα και Κύπρο με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Το θέμα άλλωστε συζητήθηκε και στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του - στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - την Κύπρο.

    Τέλος, σε ότι αφορά την ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη και τις προσπάθειες για προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη στην πρωτοβουλία του Καϊρου υπό την αιγίδα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της συνεργασίας και προετοιμασίας για την επανέναρξη του διαλόγου.

    Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο Σιμόν Πέρες φέρεται να εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα κάποιων θετικών αποτελεσμάτων από την προσπάθεια για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η επιμονή για συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ των προτέρων δεν λειτουργεί θετικά στην παρούσα φάση.

    Αναφορικά με τα διμερή θέματα, "ο Τουρισμός και η κατακόρυφη αύξηση της επιλογής της Ελλάδας ως προορισμό διακοπών για τους ισραηλινούς τουρίστες είναι ένα σημάδι για το πόσο κοντά βρίσκονται οι χώρες μας και πόσο πιο κοντά μπορούν να φτάσουν" επισήμανε.

    "Οι σχέσεις μεταξύ μας ήταν ανέκαθεν καλές και μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου, των σύγχρονων τεχνολογιών και της γεωργίας. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ειδικά στον τομέα της γεωργίας, ότι τα επιτεύγματα στο Ισραήλ σε μια κατεξοχήν άνυδρη περιοχή είναι εντυπωσιακά".

    Κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ο Έλληνας πρωθυπουργός παρασημοφορήθηκε με το διάσημο Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου και το περιδέραιο του Παναγίου Τάφου - τιμή που συνήθως αποδίδεται σε αρχηγούς κρατών και όπως επισήμανε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, η εν λόγω τιμή είναι χαρακτηριστική της εκτίμησης που τρέφουν τα μέλη της Αγιοταφικής αδελφότητας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Κατόπιν ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ, το Ναό της Αναστάσεως.

    Η συνάντηση με τον Σιμόν Πέρες

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε: "Ηρθατε στα πολιτικά πράγματα την πιό δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πιό σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να πάρουμε μια σειρά από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια κρίση αντίστοιχη αυτής που αντιμετωπίζετε εσείς και αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς, αρκετά χρόνια πριν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα. Είχαμε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, η δημοτικότητα της κυβέρνησής μου είχε βουλιάξει. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά και πραγματικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον κοντά από ποτέ άλλοτε, ιστορικά, πολιτικά, καθώς επίσης και σε δεκάδες άλλους τομείς και καθημερινά διαπιστώνουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεών μας" .

    Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές τις οποίες εξέφρασε και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε. "Καταφέραμε να πάρουμε μια σειρά από δύσκολα και επίπονα μέτρα χάρη στη στήριξη που είχαμε από τον κόσμο. Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και έλεγχο του δημοσίου χρέους και έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κομμάτι, μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε".

    "Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ειδικότερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Μέσα από τα χρόνια και μέσα από διαφορετικές θέσεις που υπηρετήσαμε ο καθένας, έχουμε αναπτύξει μια φιλική, προσωπική και δοκιμασμένη στο χρόνο σχέση. Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ελληνα πρωθυπουργού. Όμως το κύριο είναι ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν αρκετά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση σε κάτι που και οι δύο έχουμε ταχθεί και αφορά την ειρήνευση στην περιοχή".

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέπτεται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ο κ.Παπανδρέου μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου, αυτή την ώρα, γίνεται δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'.

    Προσφωνώντας τον ο Πατριάρχης ανέφερε: " Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ' αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται".

    Αμέσως μετά ο κ.Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου. " Σας δίνουμε αυτό το σταυρό από καρδιάς, ευχόμενοι επιτυχία στο έργο σας και να σας δώσει ο μεγαλόσταυρος τη δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα σας ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση".

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι για τον ίδιο μια ιδιαίτερη στιγμή την οποία και θα θυμάται για πάντα " Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων".

    Αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια στο αεροδρόμιο Λάρνακας

    Το συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πακέτου προτάσεων, το οποίο υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αποφάσισαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. παπανδρέου και ο κύπριος Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας.

    Μετά τη σημερινή τους συνομιλία, διάρκειας περίπου 70 λεπτών της ώρας, στη Λάρνακα, ο έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε τη χθεσινή τραγική επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και απαρχή της επί 36 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος της νήσου από τον τουρκικό στρατό. «Μαύρες μέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, που βρισκόταν τότε κάτω από την μπότα μιας δικτατορίας, στρατιωτικής και ξενόφερτης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακολούθως, τόνισε ότι με την παρουσία του, σήμερα, στην Κύπρο, θέλει να διαβεβαιώσει τον κυπριακό Ελληνισμό ότι «το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Ιδιαίτερα επισήμανε ότι «η επίλυση του Κυπριακού είναι για εμάς προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και πως «η Κύπρος ή θα μας διαιρεί, ή θα μας ενώνει, και βέβαια επιδιώκουμε το δεύτερο». Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα, η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου» και κυρίως, ότι «στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού διζωνικού ομσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο προτάσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού θέματος, του περιουσιακού και εκείνου των εποίκων, επίσης την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ και, τέλος, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

    «Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα. Δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και η επίδειξη εκ μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε να επιτευχθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, «όπως, άλλωστε, διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί». «Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η ίδια, αφού θα επηρεαστούν θετικά, καθοριστικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια», πρόσθεσε.

    Ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό «διότι αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό».

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Ερογλου. «Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφορικά με τις προτάσεις του για το Κυπριακό ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε:

    -Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

    -Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

    -Καλούμε, επίσης, την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    -Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασής μας είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά και για την Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια, που σήμερα είναι παγωμένα.

    -Θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν φτάσουμε σε «ακτίνα συμφωνίας πάνω σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφλείας, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας δήλωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεννόηση για πρωτοβουλίες, σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την Πέμπτη

    Στη διάρκεια της αυριανής ημέρας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος και θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του, ενώ θα κλείσει τον κύκλο των επαφών του στο Ισραήλ, συναντώντας τον υπουργό των Εξωτερικών κ. `Αβιγκντορ Λίμπερμαν καθώς και την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τζίπι Λίβνι.

    Στα Παλαιστινικά Εδάφη και πιο συγκεκριμένα στη Ραμάλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο κ. Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 21:02:56 UTC