Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοβουλίες για μια ειρηνική γειτονιά"
  • [02] Συνεδριάζει η διυπουργική αποκρατικοποιήσεων
  • [03] Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
  • [04] Δυστύχημα στην Ημαθία
  • [05] Η Ελλάδα τιμά «τον συνθέτη» της
  • [06] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου
  • [07] Ποιότητα ατμόσφαιρας
  • [08] Τα μέτωπα των πυρκαγιών
  • [09] Παρέγραψε το χρέος

  • [01] "Πρωτοβουλίες για μια ειρηνική γειτονιά"

    Από τη Ραμάλα που βρίσκεται, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Πιο συγκεκριμένα και μετά από συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου καλωσόρισε για πολλοστή φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι: "είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία.

    Μας ανησυχεί η στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων. Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά".

    Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ανέφερε ότι: "δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας".

    Παίρνοντας το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι: "θέλω να επαναλάβω πως στεκόμαστε δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η Βρετανίδα υπουργός των Εξωτερικών κ. Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ. Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις".

    Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δήλωσε ότι έχει έντονες αναμνήσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, από πολλές και διαφορετικές περιόδους, στις οποίες με διαφορετικό ρόλο κάθε φορά επισκεπτόταν την περιοχή. "Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί".

    Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μπ. Νετανιάχου

    Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στάθηκαν απέναντι στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι, ή όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα», ξεκίνησε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.

    «Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.

    Σχολιάζοντας τη διάθεση της ιρανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του και εξήρε τη στάση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στο ζήτημα αυτό.

    Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ, όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει.

    «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουμε και επιθυμούμε να συμβιβαστούμε».

    Απαντώντας ο έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξήρε, δε, τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.

    Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.

    Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

    Κλείνοντας, έδωσε έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα του ισραηλινού, αλλά και ξένου Τύπου, για τη χρονική στιγμή, που επελέγη για την επίσκεψη αυτή. «Γιατί σήμερα; Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων», είπε.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος απεδέχθη, δεσμευόμενος για το προσεχές μέλλον.

    Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, ξεκίνησε από το όρος του Herzl.

    Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη συνοδευόμενος από τα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος όπου, αποδίδοντας τιμές, άναψε τη φλόγα στο Μαυσωλείο του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

    Μιλώντας αμέσως μετά στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα από την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός. Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αρχές η δημοκρατία στην Ελλάδα βασίζεται".

    Τελειώνοντας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι η σημερινή του επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, έχει το χαρακτήρα της απόδοσης τιμής στα θύματα μιας μελανής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας και της απόδοσης τιμής στην προσφορά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τα όσα υπέφεραν.

    Το πρόγραμμα στο Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συναντήσεις με τον υπουργό των εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

    Αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τους κ. Δρούτσα και Πεταλωτή, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993 και την πρώτη προσωπική, φέροντας το αξίωμα του αρχηγού της κυβέρνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Τηλεφωνική συνομιλία με Πούτιν

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και συμφώνησαν, στα στάδια της κατασκευής τους να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λάρνακα, αλλά και για τις επαφές, που πρόκειται να έχει στη Μέση Ανατολή.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός διαβίβασε στο ρώσο ομόλογό του τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου.

    [02] Συνεδριάζει η διυπουργική αποκρατικοποιήσεων

    Με αντικείμενο το γενικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με αιχμή τη διερεύνηση των επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, μετά και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, συγκαλείται το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διυπουργική επιτροπή, είναι:

    1. Επιλογή χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για τη διερεύνηση των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα

    2. Επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων- πρόοδος, ανταλλαγή απόψεων και σχέδιο δράσης

    3. Εκσυγχρονισμός και διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εν γένει

    4. Δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου .

    Στη διυπουργική επιτροπή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    [03] Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

    Συνέρχεται σήμερα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο το γενικότερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο τον ορισμό συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Αυτό δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε παράληλλα ότι έως στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάρτισης νομοσχεδίου για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα ξεκινήσει "σαφάρι" για τον καταλογισμό και την είσπραξη (όπου έχουν ήδη καταλογισθεί) προστίμων από όλα τα αυθαίρετα.

    Για το θέμα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόσθεσμα χρέη, οι οποίοι διαθέτουν και ακίνητη περιουσία σε περιοχές μεγάλης αντικειμενικής και αγοραίας αξίας (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, κ.λπ.), ο συγκεκριμένος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι έως προχθές, 20 Ιουλίου, που έληξε η προσθεσμία από το υπουργείο, προσήλθαν και εξόφλησαν τις οφειλές τους 230 άτομα ή περίπου το 30% του συνόλου αυτών. Για τους υπόλοιπους θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών. Από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών είχαν εντοπιστεί περίπου 990 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ, οι οποίοι κατέχουν στη Μύκονο και τη Σαντορίνη 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της ΕΛΣΤΑΤ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου (έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι εκτός από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμμετος, η Ελλάδα αποκαθιστά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της, μέσω της νέας στατιστικής αρχής, και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στους διεθνείς οργανισμούς.

    [04] Δυστύχημα στην Ημαθία

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε στην παλιά εθνική οδό Βέροιας- Θεσσαλονίκης, όταν τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό.

    Νεκρός είναι ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου, που ανήκε στην εταιρία Κριεζής Travel, με έδρα το Κιλκίς, ένας ιερέας και ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης.

    Την ώρα του δυστυχήματος, που σημειώθηκε σε ευθεία δρόμου, διπλής κατεύθυνσης, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, έβρεχε καταρρακτωδώς και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

    Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, το φορτηγό έχασε τον έλεγχο κι έπεσε πάνω στο λεωφορείο, που κατευθύνονταν προς τη Βέροια, μεταφέροντας μαθητές και γονείς από την Καστανούσα Σερρών, σε μοναστήρι της περιοχής.

    Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του χωριού Στάθης Κουρτίδης, ο παπάς του χωριού μίσθωσε το λεωφορείο από το Κικλίς με σκοπό οι πενήντα περίπου επιβαίνοντες να επισκεφθούν αυθημερόν τον Μακρύγιαλλο Κατερίνης και μοναστήρια της περιοχής. Το λεωφορείο ξεκίνησε από το ακριτικό χωριού του νομού Σερρών γύρω στις 8 το πρωί.

    Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν οι τραυματίες, αφού το τροχαίο σημειώθηκε ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) της Αλεξάνδρειας.

    Από την πρώτη στιγμή, άμεση ήταν η κινητοποίηση στο 3ο ΤΕΑΣ, ενώ ενημερώθηκε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Ετοιμάστηκε το χειρουργείο της μοίρας και τα ιατρεία της προκειμένου να δεχθούν τραυματίες, ενώ αξιωματικοί και στρατιώτες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν μαθητές και συνοδούς, τους οποίους και μετέφεραν εντός της μοίρας, όπου τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Όπως δήλωσε ο διοικητής της μοίρας, αντισυνταγματάρχης Νίκος Μπινιατίδης, στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 41 άτομα, εκ των οποίων άλλα φέρουν ελαφρά τραύματα και αμυχές κι άλλα έχουν υποστεί κάποια κατάγματα, όμως κανείς δεν κινδυνεύει.

    Περίπου δέκα εκ των τραυματιών έχουν διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, ενώ εμπειρογνώμονες της Τροχαίας βρίσκονται στο σημείο για να εξετάσουν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

    Έως και τις 13:15 τουλάχιστον, ο δρόμος, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα παρέμενε κλειστός και η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτηρίους.

    [05] Η Ελλάδα τιμά «τον συνθέτη» της

    Ήταν 29 Ιουλίου του 1925, όταν γεννήθηκε στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Σμυρνιά, ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο στιχουργός, ο μουσικός, ο συνθέτης, ο άνθρωπος Μίκης Θεοδωράκης. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Λυκαβητού, στο χώρο που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει δοξασμένες στιγμές της μουσικής του δημιουργίας, παλιοί και νέοι συνεργάτες του, τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, Έλληνες και ξένοι, καθώς και μερικοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, θα ενώσουν τα ταλέντα τους για να του προσφέρουν, ως δώρο γενεθλίων, ένα μουσικό πρόγραμμα. Τραγούδια αγαπημένα, φορτισμένα με μνήμες θα ανάψουν, σαν κεράκια τούρτας γενεθλίων, για να θυμίσουν τη μεγάλη πορεία του συνθέτη.

    Στην παρουσίαση της μεγάλης επετειακής γιορτής, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μίλησαν για το δημιουργό και άνθρωπο Μίκη Θεοδωράκη, μερικοί από τους συντελεστές της εκδήλωσης.

    «Το Υπουργείο και η ελληνική πολιτεία αισθανόταν σήμερα την ανάγκη να είναι εδώ, σε αυτό το "λουτρό αγάπης", όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης, και να συμμετάσχει στη γιορτή για τα 85 χρόνια ενός καλλιτέχνη του βεληνεκούς και της διάστασης του Μίκη Θεοδωράκη, ενός καλλιτέχνη που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην οικουμένη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι, προσφέροντας και στον ελληνικό τουρισμό, φέροντας με τη μουσική του εκατοντάδες ανθρώπων στην Ελλάδα».

    «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε τις αξίες μας, όλες τις σταθερές της χώρας, για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση του εθνικού μας κεφαλαίου και να βρούμε έναν καινούργιο δρόμο. Μέσα σε αυτόν τον "καμβά" πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, αντλώντας δύναμη από προσωπικότητες, όπως αυτή του Μίκη Θεοδωράκη», δήλωσε ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

    Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, από τον εκδοτικό οργανισμό Π. Κυριακίδη, που συμμετέχει ως χορηγός στην εκδήλωση, αφού συνεχάρη προσωπικά τον υφυπουργό Γ. Νικητιάδη για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής, «ένα γεγονός όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά παγκόσμιο», μίλησε για το Μίκη Θεοδωράκη, τον άνθρωπο που προσφέρει στον πολιτισμό, μέσα στον οποίο «ζουν και επιβιώνουν όλα τα αγαθά, η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη».

    Την αγάπη του για τον Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης: «Η αγάπη μου για το Μίκη με έκανε να γίνω μουσικός, αλλιώς θα παρέμενα αρχιτέκτονας. Όλα μου τα πρώτα τραγούδια ήταν επηρεασμένα από το Μίκη, μέχρι να βρω τον δικό μου δρόμο και γι αυτό, για ακόμη μια χρονιά, βρίσκομαι εδώ για να λάβω μέρος στη γιορτή του και να του ευχηθώ».

    Η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέτα, από την πλευρά της, ανέφερε: «Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στέκει σήμερα σαν φάρος που δείχνει το ωραίο, το όμορφο, το διαφορετικό. Είναι η μουσική που έχει ταξιδέψει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι παντού συγκινούνται και νιώθουν μια κοινωνική ανάταση, όταν την ακούν».

    Η Αρετή Κετιμέ, ως η νεότερη εκ των καλλιτεχνών και προερχόμενη από το χώρο της παραδοσιακής μουσικής, είπε: «Ένα μεγάλο μέρος της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης. Μέσα από τον Μίκη Θεοδωράκη μου δίνεται η δυνατότητα να ψάξω και να ανακαλύψω την παραδοσιακή μεριά του εαυτού μου».

    Στη εκδήλωση, που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», θα πάρουν μέρος οι συνθέτες: Zulfu Livaneli, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος και οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Μαρία Φαραντούρη, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Orfanos. Επίσης, οι ηθοποιοί Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι και φωνή) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

    Η τέχνη του Στέλιου Παρλιάρου θα «γλυκάνει» την αέναη εφηβεία των 85 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζοντας την τούρτα γενεθλίων του.

    [06] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση αυτή, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

    Το δικαστήριο "αποφαίνεται ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου του 2008 δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της. Το Βελιγράδι προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αποφανθεί όσον αφορά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

    Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως και να φέρει την Πρίστινα εγγύτερα σε μια ένταξη στον ΟΗΕ.

    [07] Ποιότητα ατμόσφαιρας

    Η βελτιστοποίηση των ελέγχων για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Πειραιά κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τον Νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γ. Ανωμερίτη και εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας.

    Παράλληλα, στη συζήτηση για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Πειραιά από λιμενικές δραστηριότητες ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά.

    Η υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που, μεταξύ άλλων, αφορούν και τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το υπουργείο εξετάζει την αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος «Πράσινες Στέγες», το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα, αφορά εφαρμογές και σε περιοχές του Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

    Επιπλέον, με την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου δράσης για επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου του «20-20-20» - μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990, το 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, μείωση κατά 20% στη χρήση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης -, που περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης σε όλες τις αστικές περιοχές.

    «Η υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε από όλους τους φορείς (Νομαρχία, ΟΛΠ, Ακτοπλοϊκές Εταιρίες), να καταθέσουν προτάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές για βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στον Πειραιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] Τα μέτωπα των πυρκαγιών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Λάλα Καρύστου η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2, χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση.

    Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν πάει ενισχύσεις από Αθήνα και από Στερεά Ελλάδα αλλά υπάρχουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πολλά μέτωπα.

    Από τις δυνάμεις της πυρόσβεσης γίνονται προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τα βόρεια που κινείται αυτή την ώρα και να μην απειληθούν άλλες κατοικημένες περιοχές.

    Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει στους οικισμούς Λάλα και Νικάσι και απειλεί σπίτια. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλουν προσπάθεια να αποτρέψουν την καταστροφή περιουσιών και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, με την πλειοψηφία των κατοίκων να παραμένουν στα σπίτια τους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες ενώ λίγοι έφυγαν με δική τους πρωτοβουλία. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Δερβένι Αρκαδίας ενώ ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Πέρα Χωριό Λιβαδειάς από όπου αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.

    [09] Παρέγραψε το χρέος

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραγραφή του χρέους της Αϊτής προς το ίδιο κι ανακοίνωσε πως καθιστά διαθέσιμα νέα δάνεια στη χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού ο οποίος την έπληξε νωρίτερα εφέτος.

    Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του χρέους της Αϊτής, που ανερχόταν σε 268 εκατ. δολάρια, και προσέφερε ένα τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 60 εκατ. δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο ως τα τέλη του 2011, για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και την αποφυγή των διακυμάνσεων στο νόμισμά της.

    Επίσημα, πάνω από 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών ο οποίος διέλυσε τη χώρα τον Ιανουάριο. Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε τον Μάρτιο βοήθεια ύψους 9,9 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας της Καραϊβικής,

    Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Αϊτή, η χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν έχει στόχο να μεγεθύνει εκ νέου τα χρέη της χώρας αλλά να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στις νομισματικές ισορροπίες λόγω των μεγάλων εισροών βοήθειας στη χώρα.

    Παράλληλα, σημειώνεται ότι "στόχος του προγράμματος του Ταμείου δεν είναι να δώσει πόρους για την ανοικοδόμηση. . .δεν είμαστε ο αρμόδιος φορέας γι' αυτό", παραπέμποντας στα σχετικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Και επίσης, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό να "περιορίσει" τις δαπάνες για την αρωγή και την ανοικοδόμηση. "Η ιδέα είναι να διευκολύνουμε την απορρόφηση της βοήθειας".

    Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποκατάσταση της Αϊτής μετά το σεισμό παραμένει "εύθραυστη" και ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξή της θα είναι η ανοικοδόμηση. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Αϊτής θα μεγεθυνθεί 9% το οικονομικό έτος 2011-12, και θα επιβραδυνθεί στο 6% το 2015, όταν η ανοικοδόμηση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν την Αϊτή ώστε η διαδικασία της ανοικοδόμησης να επιταχυνθεί και οι κοινωνικές εντάσεις να αμβλυνθούν.

    Από τα υπεσχημένα 9,9 δις δολάρια, τα 5,3 δισ. δολάρια πρόκειται να δοθούν μέσα σε 18 μήνες. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος συμπροεδρεύει στην επιτροπή για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, διαμαρτύρεται διότι η βοήθεια φθάνει με πολύ αργό ρυθμό και δυσχεραίνει την διαδικασία.

    Στελέχη του ΔΝΤ έλεγαν ότι το πρόγραμμα του Ταμείου ίσως ενισχύσει την εμπιστοσύνη των δωρητριών χωρών στην κυβέρνηση και την πολιτική της και τις ενθαρρύνει να επιταχύνουν την αποδέσμευση των υπεσχημένων κεφαλαίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 22:37:25 UTC