Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι έλεγχοι από την τρόικα
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές
  • [03] Στο σωστό δρόμο
  • [04] Ουρές στα βενζινάδικα
  • [05] Καθυστερήσεις στις πτήσεις
  • [06] Στα ύψη το θερμόμετρο

  • [01] Νέοι έλεγχοι από την τρόικα

    Στην Αθήνα έφθασαν οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι ξεκινούν τους νέους ελέγχους στα στοιχεία της οικονομίας, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

    Στο μικροσκόπιο των ελέγχων θα μπουν οι προβληματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα φορολογικά έσοδα και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Τα ζητήματα που θα συζητηθούν άμεσα είναι: η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ο έλεγχος των δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

    [02] Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές

    Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χτες, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, στις περιοχές Καστρίτσι και Πλατάνι αντίστοιχα, κοντά στην Πάτρα.

    Και στις δύο περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις.

    Οι φωτιές έχουν ήδη κάψει δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και καλλιεργειών.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική για την κατάσβεση επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Ρίψεις νερού, έκαναν επίσης από αέρος τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    Πάντως τόσο στο Πλατάνι, όσο και στο Καστρίτσι πνέουν δυνατοί άνεμοι, που δυσκολεύουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Στο μεταξύ, στη 1.25 το μεσημέρι της Κυριακής, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή, στο Γερολιμένα Λακωνίας.

    Η πυρκαγιά έλαβε διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από εδάφους και αέρος βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, χωρίς ενεργό μέτωπο.

    [03] Στο σωστό δρόμο

    Εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, με συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετέδωσε το ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rai uno.

    " Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον απεσταλμένο της Rai. "Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνος-εξηγεί ο πρωθυπουργός- τις φοβίζει. Φθάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία".

    Σε σχέση με τον νέο φορολογικό νόμο, ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει, ότι " πρέπει να ανακατανεμηθούν τόσο οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος αυτός θα χρησιμεύσει τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για να υποχρεώσει τις πιο πλούσιες, κοινωνικά, τάξεις, να σηκώσουν, και αυτές, το βάρος αυτής της κρίσης". Μετά από σχετική ερώτηση του ιταλού ρεπόρτερ, ο κ.Παπανδρέου τονίζει ότι " τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρχιπελάγη μας είναι μια πηγή ευεξίας για όλους και για τους ξένους. Αν πουλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε την θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνον σε λιγοστά άτομα".

    Τέλος, ο απεσταλμένος της Rai, ρωτά τον πρωθυπουργό αν σκέφθηκε ποτέ την γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Και ο κύριος Παπανδρέου απαντά : "ευτυχώς δεν αναγκασθήκαμε να προφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα, έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, την στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή την στιγμή, ακολουθούμε το σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε".

    [04] Ουρές στα βενζινάδικα

    Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσίας της αγοράς αναμένεται να προκύψουν, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας στην οποία κατέρχονται από τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για τον κλάδο τους, το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της πολιτικής για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

    Οι πρώτες ελλείψεις που αναμένεται να γίνουν άμεσα ορατές είναι αυτές στα υγρά καύσιμα, καθώς από τα μεσάνυχτα σταμάτησε η τροφοδοσία των πρατηρίων και ήδη οι πρώτες ουρές εμφανίστηκαν στα βενζινάδικα, από ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι είτε πρόκειται να αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα για τις μετακινήσεις τους. Ήδη, υπάρχουν καταγγελίες για αυθαίρετες αυξήσεις στη βενζίνη από ορισμένους πρατηριούχους.

    Την ίδια ώρα οι παράγοντες της αγοράς και κυρίως όσοι ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απεργία αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες καταγράφουν πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι και περίμεναν αυτό το διάστημα, στην καρδιά του καλοκαιριού και στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι απειλείται ακόμη και η ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν ότι δεν θα προμηθεύσουν με καύσιμα ούτε και τα καράβια.

    Εκτός, όμως από το θέμα των καυσίμων, ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αναμένεται να εμφανιστούν τις προσεχείς μέρες, καθώς θα σταματήσει η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, αν και στους κόλπους των Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ εκδηλώνονται διαφωνίες ως προς τη σκοπιμότητα της κινητοποίησης.

    [05] Καθυστερήσεις στις πτήσεις

    Προβλήματα αντιμετωπίζει το κοινό και στις μετακινήσεις του με τα αεροσκάφη, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις, που φτάνουν ή και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 90 λεπτά, εξαιτίας της απόφασης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να τηρούν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς σε ότι αφορά τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου και να επιτρέπουν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία τους.

    Οι ΕΕΚ απορρίπτουν, όπως λένε, στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου ΥΜΔ και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την τακτική αυτή, παρά τις αντιδράσεις του τουριστικού κόσμου.

    Σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου ΥΜΔ αναμένεται να δώσει απαντήσεις ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, το πρωί, με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο συντάκτες.

    [06] Στα ύψη το θερμόμετρο

    Σε κλοιό καύσωνα βρέθηκε η χώρα, με τον υδράργυρο να "σκαρφαλώνει" στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

    Η θερμοκρασία θα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφτασε έως και τους 40 βαθμούς και μόνο στα δυτικά κεντρικά και βόρεια υποχώρησε ελαφρά. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 4 μποφόρ.

    Ανάσα δροσιάς αναμένεται από τη Δευτέρα

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών η καταιγίδων μικρής διάρκειας. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 20:48:46 UTC