Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Συμμαχία για την Ελλάδα''
  • [02] Χωρίς βενζίνη, καθυστερήσεις στις πτήσεις
  • [03] Επίσκεψη πρωθυπουργού στη Σόφια
  • [04] Σε ηλεκτρονική μορφή η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

  • [01] ''Συμμαχία για την Ελλάδα''

    Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της διαφημιστικής καμπάνιας στήριξης του ελληνικού τουρισμού στο εσωτερικό της χώρας που δημιούργησαν οι φορείς του ευρύτερου κλάδου της επικοινωνίας, όπως είναι η ΕΔΕΕ, ο ΣΔΕ, ο ΣΕΠΤ, η ΕΙΙΡΑ και η ΕΙΤΗΣΣΕ.

    "Η Συμμαχία για την Ελλάδα", όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν αυτή τη συνεργασία οι θεσμικοί φορείς του κλάδου της επικοινωνίας στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την επικοινωνία ενός δυναμικού κοινωνικού μηνύματος με απήχηση και αποδοχή που θα μιλήσει στην ψυχή του Ελληνα.

    Η καμπάνια, που δεν παρεμβαίνει στο έργο του ΕΟΤ και γίνεται χωρίς κόστος για τον οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική τηλεόραση, με 3 τηλεοπτικά σποτ που έκαναν πρεμιέρα στις 20 Ιουλίου και έχει κεντρικό μήνυμα "Ελλάδα Κομμάτι της ψυχής μας".

    Στα σποτ κυριαρχούν στίχοι για την Ελλάδα που έχουν γραφτεί από κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όπως είναι ο Οδυσσέας Ελύτης («Σ΄όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνο ετούτον αγαπώ»), ο Γιάννης Ρίτσος («Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια») και ο Λορέντζος Μαβίλης («Σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει»).

    Να τονιστεί ότι η παρούσα καμπάνια θα πλαισιωθεί και με μια δεύτερη φάση στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι καθημερινοί Ελληνες.

    [02] Χωρίς βενζίνη, καθυστερήσεις στις πτήσεις

    Το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις διεθνείς πρακτικές και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και περί ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή της ΥΠΑ, διατηρείται ο ίδιος αριθμός των τριών γενικών διευθύνσεων, δηλαδή του φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, των αερομεταφορών και της διοικητικής υποστήριξης.

    Οι βασικές δομικές αλλαγές που επέρχονται είναι:

    -Η δημιουργία γενικής διεύθυνσης φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας

    -Η γενική διεύθυνση αεροναυτιλίας μετεξελίσσεται σε διεύθυνση φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής διακίνηση των αεροσκαφών.

    Η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του εναέριου χώρου, της ροής της εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αυτοτέλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας που επικαλούνται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η αυτοτέλεια είναι δεδομένη, αλλά διευκρίνισε, πως το χρηματικό ποσό των περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, θα το χειρίζεται η αρμόδια γενική διεύθυνση.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι όπως είπε, προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στην ελληνική οικονομία αλλά και αναστάτωση στην κοινωνία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Η πρώτη, με συμβάσεις παραχώρησης, για ορισμένο χρόνο, σε ιδιώτες και δεύτερον, την ίδρυση ανώνυμων εταιριών, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

    Διευκρινίζεται ότι σε όλα τα αεροδρόμια, ανεξαρτήτως καθεστώτος λειτουργίας η ΥΠΑ εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πτήσεων.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός που όπως τόνισε, ο υφυπουργός ΥΜΔ Νίκος Σηφουνάκης, θα επιφέρει ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μείωση του κόστους ανά επιβάτη για τις αεροπορικές εταιρίες, γεγονός που σημαίνει αύξηση των πτήσεων και των επιβατών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, ρύθμιση και για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι θέλουν να μεταταγούν στην ΥΠΑ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, δεν πρόκειται όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση να μεταταγούν. Συγκεκριμένα, έχουν υποβάλει αίτηση 742 άτομα, 326 πιλότοι, 155 μηχανικοί και 250 διοικητικό προσωπικό και πρόκειται να μεταταγούν 80 πιλότοι, εκατό μηχανικοί και 200 διοικητικό προσωπικό.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρέππας τόνισε πως όλοι οι κλάδοι είναι σύμφωνοι με το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε εναρμονίζει επίσης και την κοινοτική στην ελληνική νομοθεσία, εκτός από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των ελεγκτών και άφησε αιχμές για "κάποιους που αντιδρούν επειδή θίγονται τα οικονομικά τους". "Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση γιατί κάποιοι κέρδιζαν και έχανε η χώρα. Ηρθε η ώρα να κερδίζουν και αυτή αλλά και η χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

    Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

    "Σύγχρονο πλαισίο στις οδικές μεταφορές"

    Τάξη στην "αταξία" που υπάρχει στον τομέα των οδικών μεταφορών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και τον επόμενο μήνα να γίνει νόμος του κράτους.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός ΥΜΔ Δημήτρης Ρέππας, η τελευταία άδεια σε φορτηγά δημόσιας χρήσης έχει δοθεί το 1971, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται πλέον κλειστό επάγγελμα. Ο κλάδος των ΦΔΧ αντιπροσωπεύει σε έσοδα το 7% του ΑΕΠ, αποτελείται από 33.000 οχήματα και σε αυτόν εργάζονται 110.000 άτομα.

    Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα, με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της σταδιακής μετάβασης προς το νέο καθεστώς των εμπορευματικών μεταφορών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

    -Πρόσβαση οποιουδήποτε στο επάγγελμα και απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ.

    -Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος χορήγησης αδειών

    -Απελευθέρωση του κομίστρου, ενίσχυση του ανταγωνισμού για καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές

    -Οργάνωση των μεταφορέων σε εταιρίες

    -Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

    -Δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και

    -Οργάνωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με ένα σύγχρονο τρόπο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι τέσσερις κατηγορίες εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή οι εθνικές, οι διεθνείς, οι νομαρχιακές και των υγρών καυσίμων και θα υπάρχουν στο εξής δυο κατηγορίες οι εθνικές και οι διεθνείς. Οι έχοντες άδεια διεθνών μεταφορών θα μπορούν να εκτελούν έργο και σε εθνικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες, που είναι και το επίμαχο σημείο για την απεργία που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά απομειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013 και τελικά μηδενίζεται.

    Για πρώτη φορά, καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο τόννο η εισφορά είναι 10.000 ευρώ, από δύο έως εφτά τόννους 2.000 ο κάθε τόννος και από εφτά έως 40, 1.500 ευρώ ο τόννος, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα φορτηγό 40 τόννων, η συνολικά αξία είναι 71.400 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα βυτιοφόρο 40 τόννων η αξία της άδειας ανέρχεται στα 102.000 ευρώ.

    Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε, ότι η αξία των αδειών που υπάρχουν σήμερα θα μπορεί να κατατεθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία που θα δημιουργηθεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι τώρα οι άδειες χορηγούντο σε πρόσωπα, ενώ στο εξής θα ανήκουν σε εταιρίες. Εάν η καινούργια άδεια δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα πεντάμηνο, ο κάτοχος θα πρέπει να πάει και πάλι στη Νομαρχία για την ανανέωσή της.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, ειδική ρήτρα για την ασφάλιση των εμπορευμάτων σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη με υπαιτιότητα του μεταφορέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Σχετικά με τις ελλείψεις που πρόκειται να προκληθούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ο κ. Ρέππας συνέστησε ψυχραιμία και υπενθύμισε, πως οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν δικά τους οχήματα που μπορούν να προμηθεύσουν τα πρατήρια.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες, να διαβάσουν καλά το νομοσχέδιο και να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου με τους μεταφορείς, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι έγινε εμπεριστατωμένος διάλογος με συγκλίσεις και διαφωνίες, ακολούθησε διαπραγμάτευση με το μηχανισμό στήριξης και το υπουργείο κατέληξε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια

    Βαθιές τομές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία γενικής διεύθυνσης οδικής ασφάλειας, εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ και το νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η απλοποίηση των θεμάτων οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης και των δομών οδικής ασφάλειας, η διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, καθώς και η βελτίωση των όρων λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής.

    Η γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας, θα έχει αρμοδιότητες που αφορούν στην υποστήριξη του έργου του ΕΣΟΑ, την εφαρμογή πολιτικών που αποφασίζονται από τη διϋπουργική επιτροπή και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ. Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν σήμερα ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων που ελέγχονται, δεν βρίσκονται ατέλειες, γεγονός που όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα το 35-40% των οχημάτων δεν περνάνε καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά και συγκεκριμένα 400 ευρώ. Στο σημερινό αυτό, ο υπουργός ΥΜΔ διευκρίνισε, ότι στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα που θα πάρει, και θα πληρώσει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.

    Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά κάρτα θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.

    Σε ό,τι αφορά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καταργείται ο περιορισμός που υπάρχει σήμερα, που είναι ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο 200 μέτρα και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων, από χώρους όπου συνωστίζονται πάνω από πενήντα άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που σήμερα λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται δωδεκαετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

    Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια

    Χωρίς βενζίνη έμειναν πλέον τα πρατήρια καυσίμων καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν από χθες το απόγευμα να "φουλάρουν" με αποτέλεσμα τα αποθέματα να εξαντληθούν ταχύτερα.

    Η ζήτηση βενζίνης είναι αυξημένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι χθες και σήμερα για πολλούς ξεκίνησαν οι θερινές διακοπές. Ταυτόχρονα τα αποθέματα των πρατηρίων βρίσκονταν στα συνήθη επίπεδα καθώς η απεργία διαρκείας των βυτιοφορέων ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, οπότε οι βενζινοπώλες και οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να γεμίσουν τις δεξαμενές των πρατηρίων.

    Με κινητοποιήσεις απειλούν βενζινοπώλες και οι πρατηριούχοι

    Απόφαση για "άμεσες κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών" αναγγέλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το μεσημέρι για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

    Οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την ΟΒΕ τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή της Τρόικας "η οποία επιβάλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση και αποτελούν χαριστική - φωτογραφική διάταξη για το άνοιγμα πρατήριων από τα σούπερ μάρκετ και την εξόντωση των βενζινοπωλών".

    "Η εξαγγελία των μέτρων η οποία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόσταση των 110 μ. που όρισε ειδική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως "ασφαλή απόσταση" εκρηκτικής ή καύσιμης ύλης από χώρους συνάθροισης κοινού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης", τονίζει η ΟΒΕ.

    Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών καθώς το πρωί της Παρασκευής, παράγοντες του Υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. "Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών", αναφέρει η Ομοσπονδία.

    Σε έγγραφο που απέστειλε το πρωί προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου, τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

    Ανάσχεση της κυκλοφορίας

    Ανάσχεση της κυκλοφορίας παρατηρείται από το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, λόγω των φορτηγών -βυτιοφόρων , τα οποία απεργούν και είναι σταθμευμένα.

    Συγκεκριμένα, τα βυτιοφόρα έχουν σταθμεύσει στο ύψος της οδού Τατοΐου περίπου 50 στον αριθμό, στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Λαμία, γι αυτό και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κινούνται με αργούς ρυθμούς μέχρι τον κόμβο της οδού Λιοσίων.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των χώρων φορτώσεων στα διυλιστήρια, ενώ φορτηγά έχουν παραταχθεί και στην περιοχή της Λαχαναγοράς, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τον δρόμο ή να προκαλούν μέχρι στιγμής προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων.

    "Προβλήματα στο εμπόριο και στον τουρισμό"

    «Να πρυτανεύσει η λογική», ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στην απεργία των μεταφορέων, και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η συντεχνία των ΔΧ Φορτηγών αποφασίζουν να στραγγίξουν την αγορά δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην μεταφορά εμπορευμάτων όσο και στη διακίνηση τουριστών με την έλλειψη καυσίμων που θα δημιουργήσει η απεργιακή κινητοποίηση».

    Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι το ΕΒΕΑ εμμένει στις πάγιες θέσεις του προτείνοντας τη μείωση του κόστους απόκτησης αδείας στο ελάχιστο, προσαρμογή για χώρους στάθμευσης στα ελάχιστα ισχύοντα των χωρών της Ε.Ε., παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, επιβολή τελών κυκλοφορίας με κλιμακωτή τιμολόγηση στα παλαιότερα οχήματα.

    «Οι λίγοι εναπομείναντες εκπρόσωποι ενός απαξιωμένου οικονομικού μοντέλου, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι εποχές, είτε το θέλουν είτε όχι έχουν αλλάξει», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    Ταλαιπωρία στις μετακινήσεις στα αεροδρόμια

    Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που έχει επιλέξει για τις μετακινήσεις του τα αεροπλάνα, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της λευκής απεργίας, που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελ.Βενιζέλος", από τα μεσάνυχτα έως τις 13.30 το μεσημέρι, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις σε 78 πτήσεις που έφθαναν από πέντε έως εξήντα λεπτά. Σύμφωνα με παράγοντες του αεροδρομίου, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ομαλοποιημένη σήμερα, σε σχέση με χθες.

    Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και μόνο δυο αεροσκάφη αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 30 επτών, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Σάββας Βασιλειάδη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις θα πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις.

    Σε ανάκληση των θερινών αδειών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά και στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που παρατηρούνται από την "λευκή" απεργία που πραγματοποιεί ο κλάδος από χτες.

    Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας που ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, φαίνεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, λέγοντας ότι θα αναζητηθούν άλλα μέτρα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των Ελεγκτών και τους κάλεσε να αναλογιστούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Βλάμης άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν καλυφθούν τα κενά, θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τις 110 οι πτήσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις από 5 έως και 60 λεπτά.

    [03] Επίσκεψη πρωθυπουργού στη Σόφια

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία. Αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη δε συνέχεια έχει προγραμματιστεί η έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.

    Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.

    Το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    [04] Σε ηλεκτρονική μορφή η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

    Διαθέσιμα δωρεάν θα είναι στο εξής όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Τα φύλλα θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, τόσο για ανάγνωση, όσο και για αποθήκευση και εκτύπωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 July 2010 - 16:30:23 UTC