Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος το ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες
  • [02] Προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών" εστάλη στην εφημερίδα "Τα Νέα"
  • [03] Στον εισαγγελέα του ΑΠ τέσσερα πορίσματα για το Βατοπέδι
  • [04] Προσφυγή κατά του Μνημονίου
  • [05] Ιαπωνία: Φονικός καύσωνας
  • [06] Ενημέρωση της τρόικας

  • [01] Στόχος το ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες

    Στόχος της τουριστικής πολιτικής της Ελλάδας είναι να φθάσουμε σε 3-4 χρόνια το ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών, που θα επισκέπτονται ολόκληρη την Ελλάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξη Τύπου στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της Μόσχας.

    "Σε σύγκριση με την περίοδο Μάρτιος - Ιούλιος του 2009, που εκδόθηκαν από το Γενικό Προξενείο Μόσχας 130.456 βίζες, έως τις 25.07 φέτος έχουμε ήδη 177.739 βίζες και προχωράμε", είπε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε "όμως αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί και πρέπει να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο τα επόμενα 3-4 χρόνια, αυτός είναι ο στόχος".

    Όπως εξήγησε ο κ. Νικητιάδης οι διήμερες επαφές του τόσο με παράγοντες του τουρισμού, με το Προξενείο και το Visa Centre της Μόσχας, όσο και με απλούς Ρώσους πολίτες, που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τον έπεισαν για την ανάγκη σειράς μέτρων ενίσχυσης της διαδικασίας έκδοσης, όπως "η αύξηση του εποχιακού προσωπικού του Προξενείου με 30 ακόμη άτομα, ώστε να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες, που θα δουλεύουν συνεχώς για τη διευκόλυνση των επισκεπτών".

    Αξιοποιώντας το γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας είπε ο κ. Νικητιάδης "θα χαρτογραφηθεί ολόκληρη η Ρωσία και θα στοχεύσουμε όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπου θα έχουμε εκπροσώπηση τόσο με παραρτήματα των Visa Centre, όσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία προξενικών στελεχών, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η αποστολή αιτήσεων και διαβατηρίων στη Μόσχα για να δοθεί η έγκριση της θεώρησης" και η έκδοση των θεωρήσεων να γίνεται στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα της Ρωσίας.

    Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβιέντεφ για την πλήρη κατάργηση της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες και ωσότου συμβεί αυτό θα ακολουθήσουμε την πιο απλουστευμένη ερμηνεία της Συνθήκης, δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολιτική καταρχήν χορήγησης εξάμηνων θεωρήσεων εφόσον δεν υπάρχουν λόγοι άρνησης, καθώς και οι μέγιστες διευκολύνσεις, καθώς "κατευθυνόμαστε σε τουρισμό 52 εβδομάδων το χρόνο με όλες τις εξειδικευμένες μορφές, που μπορεί έως σήμερα να μην είχαμε αξιοποιήσει (αγροτουρισμός, καταδυτικός, αναρριχητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, γαστρονομικός κλπ)".

    Ενημερώνοντας τους Ρώσους δημοσιογράφους ο κ. Νικητιάδης είπε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να παρουσιάσει σε Ρώσους επενδυτές τα προς εκμετάλλευση τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα ο αρμόδιος γγ Ολυμπιακής Αξιοποίησης Γιάννης Πυργιώτης, ο οποίος και θα εξηγήσει μεταξύ άλλων τις γρήγορες διαδικασίες, που έχουν υιοθετηθεί και τις προοπτικές αξιοποίησής τους.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από συμφωνίες και συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανταλλαγή Ρώσων και Ελλήνων φοιτητών τουριστικών επαγγελμάτων, εκ των οποίων οι μεν πρώτοι θα μπορούν να σπουδάζουν και να κάνουν την πρακτική τους στις ελληνικές σχολές, ενώ οι δεύτεροι θα μαθαίνουν τη γλώσσα, την κουλτούρα και το μενταλιτέ της χώρας για να επανδρώσουν το ραγδαία αναπτυσσόμενο "ρωσικό" άξονα του ελληνικού τουρισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και θα συζητηθεί η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων αμοιβαίας προβολής σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας και της Μόσχας, όπως για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος και η Κόκκινη Πλατεία, η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής και των παράλληλων εκδηλώσεων προβολής στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, καθώς και η προετοιμασία ρωσικών αθλητικών ομάδων σε ελληνικά αθλητικά κέντρα, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.

    [02] Προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών" εστάλη στην εφημερίδα "Τα Νέα"

    Προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών" εστάλη στις 2.30 το μεσημέρι στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα και υπέδειξε συγκεκριμένο σημείο οπου είχε αφεθεί η προκήρυξη.

    Δύο συντάκτες της εφημερίδας πήγαν στο σημείο, όπου βρήκαν ένα cd, που, όπως διαπιστώθηκε, περιέχει εφτασέλιδο κείμενο, που αναφέρεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

    Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα.

    [03] Στον εισαγγελέα του ΑΠ τέσσερα πορίσματα για το Βατοπέδι

    Στον Άρειο Πάγο προσήλθαν το πρωί ο βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης, και ο γραμματέας της ΚΕ, Αν. Λυκουρέντζος. Τα δύο στελέχη του κόμματος κατέθεσαν στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέσσερα πορίσματα, που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την ελληνική δικαιοσύνη και με την κατάθεση του πορίσματος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών της 1ης Ιουλίου του 2010, «καταγγέλλουμε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε επίθεση κατά της ΝΔ και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και αδιάσειστων στοιχείων».

    Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη του κόμματός του στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι δεδομένη και για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της, χρειάζεται και πληρότητα και ορθότητα στοιχείων. «Αυτά τα στοιχεία σήμερα εμείς καταθέσαμε για να τη διευκολύνουμε στο έργο της. Αναφέρομαι στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων, δύο ελληνικών και δύο διεθνών, τα οποία ουσιαστικά ταυτίζονται, όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλάξιμων ακινήτων, και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Το περίεργο είναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ τα απέκρυψε», συμπλήρωσε.

    Οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέθεσαν σήμερα στον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και Ι. Τέντε, αντίστοιχα, στοιχεία σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές επέδωσαν έγγραφο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών στο οποίο περιέχονται τέσσερα πορίσματα (δύο του ΣΟΕ και δύο διεθνών οίκων) που κατά τους ισχυρισμούς των βουλευτών δεν υπήρξαν ουσιώδεις διαφορές στις αξίες των ανταλλαξίμων εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο.

    Το έγγραφο αυτό μαζί με τα πορίσματα θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία με τη σειρά της θα το διαβιβάσει στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που ερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Ο κ. Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στηρίζουμε την ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό εκφράζουμε με την κατάθεση των εγγράφων.

    Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε τη σπίλωση της ΝΔ και στηρίχτηκε στην απόκρυψη στοιχείων.

    Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη είναι δεδομένη και ότι από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου.

    [04] Προσφυγή κατά του Μνημονίου

    Έτοιμη είναι η προσφυγή, κατά του Μνημονίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων. Όπως κοινοποιήθηκε από τον ΔΣΑ, το κείμενο της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Μνημονίου και όλων των εκτελεστικών του πράξεων, κατατίθεται μεθαύριο, Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια μέρα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου.

    «Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται: «Τη στιγμή, που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε».

    [05] Ιαπωνία: Φονικός καύσωνας

    Περίπου 15.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τουλάχιστον 66 άνθρωποι κατέληξαν από τον ισχυρότατο καύσωνα που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της Ιαπωνίας εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

    Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί σχεδόν 10.000 άτομα, 57 από τα οποία υπέκυψαν, αναφέρει η υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών.

    Το περασμένο καλοκαίρι, οι θάνατοι από τον καύσωνα δεν είχαν ξεπεράσει τους 16.

    [06] Ενημέρωση της τρόικας

    Στην εξέλιξη του πληθωρισμού και στην πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της "τρόικας" που βρίσκονται στην Αθήνα. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα καθώς υπάρχουν αβέβαια μεν, αλλά αρκετά σημάδια που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα του πληθωρισμού οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο, καθώς και ότι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία - εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις. Η εξήγηση που δίνεται για το φαινόμενο αυτό είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία - χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

    Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαρίθμησαν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση / μείωση των τιμών, όπως:

    -Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα που ήταν 20 - 21 % σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα μείωση το Σεπτέμβριο, της τάξης του 25 % με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.

    -Οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών.

    -Το πάγωμα των διδάκτρων.

    -Η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες - προσφορές.

    -Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

    -Ο έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

    -Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

    Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4 % και παρελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 3,5 %). Ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δις. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. το Δεκέμβριο. Από την πλευρά των ελεγκτών επισημάνθηκαν υστερήσεις σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση , μεταφορές - υποδομές). Όπως αναφέρθηκε, αιτία των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός και από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά. Θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευση να υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΕ αιτήσεις έγκρισης για 10 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Στο "θεσμικό" τομέα των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη η έγκριση του νέου αναπτυξιακού νόμου από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ψηφιστεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή από 1- 1- 2011. Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται η ίδρυση της πρώτης επιχείρησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που απλοποιεί τη διαδικασία.

    Αναφορικά τέλος με τις ενδείξεις περιορισμού της ύφεσης σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξαγωγές, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, κυρίως από το εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 14:30:26 UTC