Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές διακηρύξεις συνεργασίας
  • [02] Προκήρυξη "Σέχτας Επαναστατών"
  • [03] Στη μάχη ο ΠΑΟΚ
  • [04] Αδεια σε 30 κολέγια
  • [05] Συντριβή αεροσκάφους
  • [06] Θετική πρεμιέρα

  • [01] Σημαντικές διακηρύξεις συνεργασίας

    «Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».

    Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Σόφια υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.

    «Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής» και «περίφημο παράδειγμα» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τη δυναμική πρόοδο των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης δύσκολης εποχής, όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά στρατόπεδα, όπως υπενθύμισε.

    «Πιστεύω ότι οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στη σταθερή προώθηση της Ατζέντας 2014 για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Επισήμανε ακόμη ότι η συμπλήρωση της 130ης επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, "στους οποίους σήμερα δίνουμε ισχυρή ώθηση", όπως τόνισε.

    Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

    «Απόλυτα ικανοποιητικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, καθώς πλέον οι δύο χώρες είναι ισότιμοι εταίροι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία, που αποδίδουν οι δύο χώρες στην «πράσινη ανάπτυξη» και την ευαισθησία που δείχνουν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.

    Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και τον δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον Βούλγαρο ομόλογό του και τα παριστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας για το Σχέδιο Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης «βάσει του οποίου λάβαμε δραστικά μέτρα, απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας μας», όπως είπε.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού

    "Η σημερινή συνάντηση βαθαίνει και θεσμοθετεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα μας",τόνισε σήμερα στη Σόφια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την πρώτη κοινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών,στο πλαίσιο του οποίου αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν πολυάριθμες διακυβερνητικές συμφωνίες, που λύνουν διάφορες εκκρεμότητες αλλά και αποτυπώνουν την κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού επισήμαινε την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ,τόνισε:

    "Βρισκόμαστε σε έναν κοινό πια χώρο, χωρίς να μας χωρίζουν τα σύνορα μας, ενώ υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τη συνεργασία μας. Κάναμε σήμερα μια πρώτη προσέγγιση για την υπέρβαση και πιθανότατα για την οριστική λύση μιας σειράς διμερών εκκρεμοτήτων που είχαμε κληρονομήσει από το παρελθόν, αλλά και για την προώθηση σε νέους τομείς των κοινών μας στόχων: οι εμπορικές ανταλλαγές, οι οικονομική συνεργασία, η ενεργειακή συνεργασία, η διασυνοριακή συνεργασία, η απασχόληση, η αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των επιμέρους συμφωνιών που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, τονίζοντας:

    "Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι προχωράμε ένα βήμα περαιτέρω στην εξειδικευμένη συνεργασία μας, ανταποκρινόμενοι στη βούληση του βουλγαρικού και του ελληνικού λαού".

    Στο διακυβερνητικό διάλογο κορυφής εξετάστηκε επίσης η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην περιοχή, αλλά και διεθνώς και συζητήθηκαν πρότασεις για αμοιβαία ενημέρωση και αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση "στην οποία η οικονομική συνεργασία μάς δίνει ήδη μια απάντηση",όπως επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.

    "Συζητήσαμε τη συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, στη βάση της προσπάθειας για ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, που πραγματοποιείται στα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στρατηγική επιλογή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης η προώθηση του "South Stream" και του ΤGΙ (το σχέδιο σύνδεσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό αερίου Ελλάδα - Ιταλία, για το οποίο αρμόδιοι φορείς των τριών χωρών υπέγραψαν πριν ένα χρόνο ειδική συμφωνία - σ.σ.). Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Κατανοούμε, πάντως, την θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί, βεβαίως, και ελληνική προτεραιότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

    Με την παραδοσιακή πρακτική των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνεδριάζουν από κοινού σε τακτικά χρονικά διαστήματα, συνέκρινε τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του διακυβερνητικού Συμβούλιου Συνεργασίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

    Και πρόσθεσε ότι η ιδιαίτερη ευαισθησία της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά με την περιβαλλοντολογική διάσταση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη "δεν οφείλεται σε πείσμα ή σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν αλλά στην προσδοκία να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας και της παραλίας στην περιοχή του Μπουργκάς".

    Στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία περιμένει τα αποτελέσματα της διεθνούς περιβαλλοντολογικής μελέτης του αγωγού, που αναμένεται να είναι έτοιμα το ερχόμενο φθινόπωρο, είπε.

    Ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι οι εμπορικές τράπεζες της Βουλγαρίας, ανάμεσα στις οποίες και οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, πέρασαν με επιτυχία το πρόσφατο "stress test" και τόνισε ότι την είδηση αυτή δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση οι Βούλγαροι αποταμιευτές και επιχειρηματίες.

    Ο βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με τη συμπλήρωση 130 χρονών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών στις 9 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσουν μαζί μιά νέα δίοδο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας για την ένταξή της στη συμφωνία του Σέγκεν, του χρόνου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, για την συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών ανταλλαγών.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτησης υπενθύμισε την πολιτική τόλμη και καλή θέληση που έδειξαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και μια πλειάδα πολιτικών ανδρών υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ακόμα στην δύσκολή εποχή της αντιπαράθεσης κατά τον "ψυχρό πόλεμο", καθώς και στις μέρες μας, όταν πια Έλληνες και Βούλγαροι είναι ισότιμα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και αυτό το γεγονός θα συνεχίζει να υπογραμμίζει την καθοριστική σημασία της οικονομικής συνεργασίας με τους γείτονες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε.

    Η οικονομική κρίση

    "Φιλοδοξία μας αλλά και ρεαλιστικός στόχος μας είναι σήμερα η χώρα μας να μπει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας,αλλά και μιας ανάπτυξης βιώσιμης και ανταγωνιστικής,που να στείλει σαφές μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση ακόμα και σε διεθνές επίπεδο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Εξ άλλου,στην ενημέρωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος για το Σχέδιο Σταθερότητας και για τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκε δραστική μείωση του ελλείμματος με 45,4 % αντί του προγραμματισμένου 39,5 %.

    "Συνεπώς, η πρόσφατη θετική αξιολόγηση του Eurogroup και οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών αποτελούν σαφείς ενδείξεις, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της, χτίζει ξανά σε στέρεες βάσεις την φερέγγυα εικόνα της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση και για τη θετική της συμβολή στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σήμερα στη Σόφια.

    Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης

    Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Συμεών Τζάνκοφ. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στον ΦΠΑ και τελωνειακών παραβάσεων στα σύνορα, καθώς και θεμάτων λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την κοινή διακήρυξη:

    - Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

    - Αξιοποιείται περαιτέρω,για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, το Κέντρο Συνεργασίας που λειτουργεί σήμερα στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

    Αξιοποιούνται νέοι, αποτελεσματικότεροι τρόποι, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών.

    Επίσης, με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, εκ των οποίων μία θα έχει έδρα στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία. Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα. Οι ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Παρά το γεγονός δε, ότι θα εργαστούν ξεχωριστά, θα έχουν και κοινές συναντήσεις για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

    Κοινή διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών

    Κοινή διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών και ιδιαίτερα των σιδηροδρόμων υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Βουλγαρίας, Aleksandar Tsvetkov.

    Ο κ. Ρέππας είχε συνάντηση και με το Βούλγαρο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Rosen Plevneliev, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των οδικών αξόνων και κυρίως του άξονα Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας - Σόφια, για τον οποίο επιδιώκουμε να αναλάβει τη θέση τεχνικού συμβούλου της Βουλγαρίας ως προς το έργο η Εγνατία ΑΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας στον τομέα των υδάτων

    Η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στον τομέα των υδάτων θα είναι ο βασικός κορμός της συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας για την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας Νόνα Καρατζόβα υπέγραψαν, σήμερα, στη Σόφια, κοινή διακήρυξη.

    Η κοινή διακήρυξη υπογράφηκε παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με τη διακήρυξη αυτή επιβεβαιώνεται η επιθυμία των δύο χωρών για ενέργειες προστασίας των υδατικών πόρων των ποταμών, δρομολογώντας τις αναγκαίες συντονισμένες δράσεις για την επίτευξη του κοινού σκοπού που είναι η ορθολογική διαχείριση και προστασία της κοινής υδάτινης κληρονομιάς. Λαμβάνοντας υπόψη τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων οι δύο χώρες θα συνεργάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στον τομέα των υδάτων.

    «Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων των διασυνοριακών λεκανών ποταμών και συγκεκριμένα του Στρυμόνα, του Έβρου του Νέστου και του Άρδα, αποτελεί άμεση ανάγκη και για τις δύο χώρες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [02] Προκήρυξη "Σέχτας Επαναστατών"

    Την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια αναλαμβάνει η οργάνωση"Σέχτα Επαναστατών", με την προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και θα δημοσιευθεί ολόκληρη την Τετάρτη.

    Στην προκήρυξη, οπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα, αναφέρονται οι αιτίες για τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν "βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες όπως οι κ.κ. Π. Κωστόπουλος, Θ. Αναστασιάδης, Μ.Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ. Κουρής, Δ. Κοντομηνάς κ.α.".

    Επίσης, στην προκήρυξη εκτοξεύονται απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

    Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται η προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών" και εξετάζεται, προκειμένου στη συνέχεια να την παραλάβουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να τη μελετήσουν.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής η προκήρυξη είναι σε έντυπη μορφή και συγκεκριμένα κείμενο εφτά σελίδων, γραμμένο σε κομπιούτερ.

    Από την πρώτη εξέταση φαίνεται ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συντάκτης είναι ιδιαίτερα σκληρή και υβριστική για εκδότες και δημοσιογράφους, καθώς και για αστυνομικούς και σωφρονιστικούς, για τους οποίους εκτοξεύονται ευθέως απειλές. Επίσης, προβάλλει συγκεκριμένη αιτιολογία για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

    Καταδίκη της τρομοκρατίας

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την προκήρυξη και την ανάληψη ευθύνης της τελευταίας τρομοκρατικής δολοφονικής επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από την οργάνωση «ΣΕΧΤΑ», καταδίκασαν την τρομοκρατία.

    «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται αλλά ενισχύεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού για αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία, που θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα και με επιτυχία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    «Οι απειλές εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, εκδοτών και διευθυντών φυλακών δείχνουν ότι κάτι πάει να αλλάξει στο τρόπο που κάποιοι με το αρρωστημένο μυαλό τους θέλουν να τρομοκρατήσουν. Η κυβέρνηση θα έχει την αρωγή και τη στήριξη όλων να κάνει όσο γίνεται γρηγορότερα τη δουλειά της και να δώσει γρήγορα λύση στη δαμόκλεια σπάθη της τρομοκρατίας. Η σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης πρέπει να μας κινητροδοτήσει να κάνουμε όλοι αυτό που έχουμε ευθύνη απέναντι στη κοινωνία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

    «Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν χειραγωγία στο σύστημα και αποπροσανατολίζουν το λαό αλλά δεν θα τους περάσει. Είναι χρέος της κυβέρνησης να τους αποκαλύψει και να μάθουμε κάποια στιγμή την αλήθεια, όπως έγινε όταν αποκαλύφθηκε ότι το διαμέρισμα που κρατούνταν ο Αλντο Μόρο ήταν ενοικιασμένο από τη ΣΙΑ», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    «Το δικό μας το μήνυμα που πρέπει να τους στείλουμε είναι ότι με την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια τους δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα. Το μόνο που αποκόμισαν είναι κοινωνική απέχθεια και καθολική άρνηση των πολιτών να αποδεχθούν τέτοιου είδους ενέργειες που βάφονται με το αίμα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    [03] Στη μάχη ο ΠΑΟΚ

    Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί σήμερα στο «Άμστερνταμ Αρένα» απέναντι στον Άγιαξ, στον τρίτο γύρο της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, με στόχο να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα του δώσει ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Ο «δικέφαλος του Βορρά», με νέο προπονητή τον Παύλο Δερμιτζάκη, μετά την απόλυση-αστραπή του Ιταλού τεχνικού Μάριο Μπερέτα, δεν έχει προϊστορία με τον Άγιαξ, αφού αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την ομάδα του Άμστερνταμ σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχει όμως αγωνιστεί συνολικά οκτώ φορές με ολλανδικούς συλλόγους με απολογισμό πέντε ήττες, δύο ισοπαλίες και μία νίκη.

    Επί ολλανδικού εδάφους οι Θεσσαλονικείς έχουν παίξει τέσσερις φορές με μοναδικό όφελος έναν βαθμό που πήραν πέρσι τον Αύγουστο, όταν απέσπασαν ισοπαλία 0-0 από τη Χέρενφεν για το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ στα άλλα τρία ματς γνώρισαν ισάριθμες ήττες.

    Δίχως υπερφίαλες σκέψεις ο Παύλος Δερμιτζάκης τοποθετήθηκε ενώπιων των εκπροσώπων του Τύπου για την σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ για τον γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (21.45, Novasports1).

    «Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη ομάδα, υπάρχει σεβασμός όχι φόβος. Γνωρίζουμε ότι ο Αγιαξ είναι ομάδα ποιοτική, που παίζει άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο, με κατοχή μπάλας, που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εκεί θα "χτυπήσουμε" για να πάρουμε κάτι θετικό. Προσπαθήσαμε στις λίγες μέρες που είμαι στην ομάδα να δουλέψουμε, δίνοντας βάση και στο κομμάτι της ψυχολογίας και σε ζητήματα τακτικά. Υπάρχουν προβλήματα με κάποιους ποδοσφαιριστές, αλλά θεωρώ ότι αυτό που έλεγα πάντα ως προπονητής και το είπα στα παιδιά και τώρα, πως όποιοι φοράνε τη φανέλα του ΠΑΟΚ και είναι στο ρόστερ όταν χρειαστεί πρέπει να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Τα παιδιά το έχουν καταλάβει. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι, πειθαρχημένοι, με καθαρό μυαλό και προσέξουμε κομμάτια της τακτικής, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα, ώστε στον επαναληπτικό να ζητήσουμε την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην πέτυχε σπουδαία πράγματα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει όμως ιστορία και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουμε κάτι πιο μεγάλο. Εύχομαι αύριο να έρθει κόσμος στο γήπεδο, να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο, να κερδίσει ο καλύτερος. Εύχομαι να είμαστε εμείς που θα χαμογελάσουμε», τόνισε αρχικά ο τεχνικός του "Δικεφάλου"

    [04] Αδεια σε 30 κολέγια

    Σε 30 από τα 40 "κολέγια", που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία υπέβαλαν φακέλους στο υπουργείο Παιδείας για έγκριση άδειας λειτουργίας, δόθηκαν τελικά οι άδειες λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου.

    Η υπουργός υπενθύμισε ότι, πριν εννέα μήνες, παραμονές κυριολεκτικά των εκλογών, ο τότε υπουργός Παιδείας υπέγραψε 40 άδειες "Κολεγίων". Αποδείχθηκε ότι οι 40 αυτές άδειες δόθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο - κυριολεκτικά στα τυφλά- ισοπεδώνοντας δικαίους και αδίκους και παγιδεύοντας χιλιάδες νέα παιδιά, που αναζητούσαν μια μεταλυκειακή εκπαιδευτική διέξοδο. Την ίδια στιγμή που η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποκάλυπτε τα παραπάνω με την υπ' αριθ. 416/2009 απόφαση-κόλαφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από άκαρπες πολύμηνες επαφές της με την τότε ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα "Κολέγια", ως αντικοινοτικό, προειδοποιώντας για επικείμενες κυρώσεις.

    Η υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδύθηκε σε μία έντονη, σοβαρή και προσεκτική προσπάθεια :

    έφραξε τις επαπειλούμενες από την ΕΕ δυσμενείς εξελίξεις, θέτοντας σε διαδικασία τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, υπό το πρίσμα και των κοινοτικών παρατηρήσεων

    μελέτησε σοβαρά το θέμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας, ενέταξε τα εκπαιδευτήρια αυτά, αποδίδοντάς τους την ακριβή φύση και ονομασία: Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

    μερίμνησε για τη θέσπιση νέων διατάξεων και νέας διαδικασίας, σχετικά με την αδειοδότηση των εκπαιδευτηρίων αυτών, την οποία ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης

    ρύθμισε με μεταβατική διάταξη το θέμα του ελέγχου των μη ελεγχθέντων "Κολεγίων" - και διεξήγαγε τον έλεγχο -κατά τις προϋποθέσεις μάλιστα, του νέου νόμου.

    Όλα αυτά έγιναν, είπε η υπουργός, με προσεκτικά βήματα, χωρίς να διαταραχθεί το σπουδαστικό έτος και μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και σε επίπεδο υψηλών τεχνοκρατικών και αντικειμενικών προδιαγραφών.

    Ήδη, μετά την ανασύσταση του θεσμικού πλαισίου και την πραγματοποίηση των ελέγχων στα παραπάνω Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποδεχόμενη σχετικές εισηγήσεις του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης, υπέγραψε σήμερα 30 νέες άδειες λειτουργίας.

    Η τάξη, η σοβαρότητα, κατέληξε η υπουργός, ο έλεγχος και η νομιμότητα αποκαθίστανται στο ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο σώμα της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Εφιστάται όμως η προσοχή των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν στα κολέγια, δεδομένου ότι πρέπει να είναι βέβαιοι πριν εγγραφούν σε κολέγιο ότι αυτό έχει την άδεια λειτουργίας.

    Η υπουργός, τέλος, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο.

    Η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε, ότι είναι μία δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι έχουμε περιορισμούς στις προσλήψεις, ενώ υπάρχουν και οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, επισήμανε όμως ότι το υπουργείο έχει ήδη κάνει και εξακολουθεί καθημερινά να εργάζεται για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κατέληξε χαρακτηριστικά: "δίνουμε μια μάχη όχι για να τη χάσουμε, αλλά για να την κερδίσουμε".

    [05] Συντριβή αεροσκάφους

    Στην ιδιωτική αεροπορική εταιρία AirBlue ανήκει το αεροσκάφος που συνετρίβη εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών σε λόφους κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Το αεροσκάφος στο οποίο σύμφωνα με την κρατική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επέβαιναν συνολικά 152 άνθρωποι, έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου του Ισλαμαμπάντ στις 04:43 ώρα Γκρήνουιτς (07:43 ώρα Ελλάδας), στη διάρκεια της πτήσης από το Καράτσι προς το Ισλαμαμπάντ.

    Ενα πυκνό σύννεφο καπνού αναδύεται από τους δασώδεις Λόφους Μαργκάλα κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

    "Εβρεχε. Από το παράθυρο του γραφείου μου είδα το αεροσκάφος να πετάει πολύ χαμηλά", δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Χαντίμ Χουσέιν.

    Το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΑJ μετέδωσε εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος. Την περιοχή έχει καλύψει πυκνός καπνός, ενώ πολλά δέντρα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

    Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [06] Θετική πρεμιέρα

    Πολύ καλή ήταν η συνολική παρουσία των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βαρκελώνης, αφού σε έξι συμμετοχές, είχαμε δύο προκρίσεις σε τελικούς και άλλες δύο σε ημιτελικούς.

    Ο Δημήτρης Τσιάμης προκρίθηκε εύκολα στον τελικό του τριπλούν με άλμα στα στα 16.98μ που είναι η καλύτερη φετινή επίδοσή του. Ο Τσιάμης ήταν 4ος στο Β΄ προκριματικό γκρουπ και 7ος στο σύνολο. Αντίθετα, δεν τα κατάφερε ο Νίκος Φράγκος, ο οποίος με 15.50μ, κατετάγη 26ος στο σύνολο.

    Στον τελικό του ύψους προκρίθηκε ο Κώστας Μπανιώτης ο οποίος υπερέβη τα 2.26μ και κατετάγη στο σύνολο 4ος και πέρασε στον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει την Πέμπτη.

    Η Έλενα Φιλάνδρα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό των 800μ και της έμεινε η πίκρα ότι μπορούσε να τα καταφέρει, αφού έκανε μια καλή προσπάθεια και τερμάτισε πέμπτη στην τρίτη σειρά με χρόνο 2:00.88. Η επίδοσή της αποτελεί νέο ατομικό και βέβαια την 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Στο σύνολο κατετάγη 12η ανάμεσα στις 24 αθλήτριες που συμμετείχαν.

    Το πρωί οι Δημήτρης Γράβαλος και Πέτρος Κυριακίδης είχαν πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά των 400μ, όπου και θα αγωνιστούν αύριο.

    Στα τρία τελικά αγωνίσματα της 1ης ημέρας, ο Ρώσος Στάνισλαβ Εμιλιάνοφ κατέκτησε το πρωί το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Ο νεαρός βαδιστής επικράτησε στα 20 χιλιόμετρα βάδην, καλύπτοντας την απόσταση σε μία ώρα, 20 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Πίσω από τον 19χρονο Ρώσο, τερμάτισαν ο Ιταλός Αλεξ Σβάτσερ, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 1:20:38 και ο Πορτογάλος Ζοάο Βιεϊρα, που κατέκτησε το χάλκινο 1:20:49.

    Στη σφαιροβολία γυναικών νικήτρια ήταν η Ναντζέγια Όσταπτσουκ (Λευκορωσία) με βολή στα 20.48μ, με 2η την συμπατριώτισσά της Ναταλία Μίχνεβιτς μς 19.53μ και 3η τη Ρωσίδα Αννα Αβντέγιεβα με 19.39μ.

    Ο Βρετανός Μο Φαρά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10.000μ αφού τερμάτισε σε 28.24.99 μπροστά από τον συμπατριώτη του Κρις Τόμπσον και τον Ιταλό Ντανιέλε Μεούτσι που ανέβηκαν μαζόι του στο βάθρο των νικητών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 July 2010 - 6:30:27 UTC