Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης
  • [02] Διέξοδος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [03] Προσφυγή κατά του Μνημονίου
  • [04] Λήγει η προθεσμία για τα καρτοκινητά
  • [05] Ηράκλειο: Ένταση για τα αυθαίρετα
  • [06] Επικύρωση της τοποθέτησης
  • [07] Το αλκοόλ βοηθά τα αρθριτικά
  • [08] Ανασκαφικά ευρήματα

  • [01] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο συναντήθηκαν, είχαν τα μέλη της τρόικας, που ελέγχουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται από το Υπουργείο, καθώς και για τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Επίσης, παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του Υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.

    Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θεσμικές αλλαγές που σε τελική ανάλυση εγγυώνται ότι αυτή τη φορά οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο».

    Οπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία). Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες). Πάντως, με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

    Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

    Στη συνέχεια, οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέβησαν στο υπουργείο Άμυνας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας ήδη νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν, επίσης, το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και η συσχέτιση της οικονομικής με τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση στον χώρο της Άμυνας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στην κοινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας κας Λ. Κατσέλη και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι τεχνοκράτες από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ζήτησαν επίσης επιτάχυνση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελεί «οδηγό» για όλα τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν στους τομείς ευθύνης τους τέτοια επαγγέλματα.

    Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιαστούν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση όλο τον Αύγουστο και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής ενώ οι νέες διατάξεις θα τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου.

    Ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναμένεται να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα από το φθινόπωρο, οπότε θα είναι εφικτή η δημιουργία επιχείρησης σε μία ημέρα και με ένα βήμα.

    Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συζητήσεις έγιναν σε ευρύτερο, πολιτικό επίπεδο για τα θέματα εφαρμογής του μνημονίου και την πορεία της οικονομίας. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο με συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου και των τεχνοκρατών από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

    Σήμερα τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να εξετάσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ είχε συνάντηση στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση κράτησε λίγο περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο και έγινε γνωστό, έγινε αναλυτική συζήτηση για θέματα ανάπτυξης αλλά και για τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Παράλληλα, άλλα κλιμάκια της τρόικας (στην Αθήνα έχουν έρθει συνολικά 30 άτομα), συνεχίζουν τις επαφές τους με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα συντάξει ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Α.Λοβέρδος για επικουρικά ταμεία

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι διαπιστώθηκαν από την Τρόϊκα ταμειακά προβλήματα στα επικουρικά ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει πλήρης οικονομική επάρκειά τους για πολλά ακόμα χρόνια και δεν τίθεται θέμα περικοπών επικουρικών συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για επαγγελματίες του ψεύδους.

    «Κανένα επικουρικό ταμείο από τα τρία που επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα, δεν έχει ταμειακό πρόβλημα. Διακινείται αναληθέστατα, για να δημιουργηθεί ίσως πολιτικό ζήτημα ότι δήθεν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας επισκεπτόμενοι τα επικουρικά ταμεία διαπίστωσαν οικονομικά προβλήματα που οδηγούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων. Ουδέν αναληθέστατο. Το αντίθετο συνέβη. Από τις επισκέψεις της Τρόϊκα στα τρία ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ ΤΑΗΤΕΚΟ και ΕΤΕΑΜ διαπιστώθηκε ότι έχουνε επάρκεια οικονομική για πολλά πολλά ακόμα χρόνια. Κάποιοι επαγγελματίες του ψεύδους λένε το αντίθετο συνειδητά για να παραχθεί πολιτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του υπό κατάθεση ν/σ για την αναδιαμόρφωση του ΣΕΠΕ.

    [02] Διέξοδος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

    Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λ. Κατσέλη και του γεν. γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ψήφιση του νόμου. Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ, Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών) που χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 ως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60 % του συνόλου έπεσαν στο 48 % και από το 2001 ως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8 στο 21 %. "Το αποτέλεσμα, είπε η υπουργός, ήτα να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε".

    Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

    Ο κ. Σπυράκος παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αναλυτικά:

    - Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    -Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:

    Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

    Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

    Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

    Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

    -Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.

    -Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

    -Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

    -Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

    Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

    Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.

    Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

    Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

    Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

    Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

    -ο οφειλέτης παραμένει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.

    -ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.

    -η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

    [03] Προσφυγή κατά του Μνημονίου

    Κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή, κατά του Μνημονίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ, της ΕΣΗΕΑ και άλλων φορέων.

    «Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ φορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και σημειωνόταν: «Τη στιγμή, που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε».

    [04] Λήγει η προθεσμία για τα καρτοκινητά

    Προθεσμία μέχρι αύριο έχουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών τηλεφώνων να το δηλώσουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις.

    Συγκεκριμένα, αύριο 30 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που είχε τεθεί από το κράτος να δηλωθούν όλα τα καρτοκινητά, στο πλαίσιο της σχετικής κυβερνητικής απόφασης για μεγαλύτερη ασφάλεια και να εκλείψουν τα φαινόμενα των τηλεφωνημάτων χωρίς να γνωρίζει κανείς τον κάτοχο του τηλεφώνου.

    Η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών είναι εντελώς απλή, δεν κοστίζει τίποτα και απαιτεί λίγα μόνο λεπτά της ώρας. Οι κάτοχοι των καρτοκινητών θα πρέπει να προσέλθουν στα εκατοντάδες καταστήματά τους, συνεργατών τους και εξουσιοδοτημένων προσώπων με την ταυτότητά τους, ή το διαβατήριό τους, αν πρόκειται για αλλοδαπούς, και την κάρτα SIM του κινητού τους. Συμπληρώνονται τα στοιχεία τους σε ένα ειδικό έντυπο και η διαδικασία έχει λήξει.

    Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.

    Όσοι δεν προσέλθουν στη διαδικασία ταυτοποίησης, τότε θα διακοπεί η σύνδεσή τους και δεν θα μπορούν ούτε να δέχονται, ούτε να πραγματοποιούν κλήσεις από το καρτοκινητό τους.

    [05] Ηράκλειο: Ένταση για τα αυθαίρετα

    Ένταση επικράτησε το πρωί στην περιοχή των Γουβών του Ηρακλείου, όπου επιχειρήθηκε, παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης, η κατεδάφιση αυθαιρέτων ξύλινων κατασκευών (αναψυκτηρίων κ.λπ) στον αιγιαλό, η οποία τελικά αναβλήθηκε.

    Οι κάτοικοι και ο δήμος ζήτησαν αναβολή της κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων και αναστολή της άμεσης εφαρμογής σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη, μεσούσης της υψηλής τουριστικής περιόδου, κατά την οποία την περιοχή επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες λουόμενοι.

    Το πρωί, ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εμπόδισαν την κατεδάφιση. Ένας από αυτούς, σκαρφάλωσε σε οροφή κτίσματος και απείλησε να αυτοπυρποληθεί.

    Οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν πως οι κατασκευές είναι παράνομες, υποστηρίζουν, όμως, ότι γι αυτές πληρώνουν κανονικά στην εφορία και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Παράλληλα, διαμαρτύρονται ότι η επιχείρηση αρχίζει από τους μικρούς ιδιοκτήτες και όχι από τα μεγάλα ξενοδοχεία.

    Τελικά, ο εισαγγελέας έκανε αποδεκτό το αίτημα για παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι τις κατασκευές θα απομακρύνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.

    [06] Επικύρωση της τοποθέτησης

    Η επικύρωση της τοποθέτησης του Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 14:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Στο συμβούλιο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, την αναδιοργάνωση της Εθνικής σχολής δικαστών και την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των ΕΔ.

    [07] Το αλκοόλ βοηθά τα αρθριτικά

    Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της ίδιας της πάθησης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά στον κόσμο έκανε μια τέτοια διαπίστωση. Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, υπό τον καθηγητή ρευματολογίας, Τζέρι Γουίλσον και τον ρευματολόγο, Τζέημς Μάξγουελ, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Rheumatology" (Ρευματολογία), σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και συμπέραναν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μικρότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου. Πάντως προειδοποίησαν ότι αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί αυτομάτως "πράσινο φως" για να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει άλλους κινδύνους.

    Η ανάλυση με ακτίνες Χ έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, είχαν μικρότερη ζημιά στις αρθρώσεις, ενώ ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια του αλκοόλ δεν περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα, αλλά αφορά την ίδια την ασθένεια.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στα αρθριτικά. Εκτιμούν ότι ίσως καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει την εκδήλωση της πάθησης. Η αντι-φλεγμονώδης και αναλγητική επίπτωση του αλκοόλ φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο τόσο στα συμπτώματα όσο και σε καθαυτό το υπόβαθρο της πάθησης, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

    Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει πάντως να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους και να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ επιδρά θετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τη στιγμή που αυτή έχει εμφανιστεί. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το αλκοόλ, σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

    [08] Ανασκαφικά ευρήματα

    Σημαντικά στοιχεία για την Χαλκολιθική και την Ελληνιστική περίοδο στην Κύπρο, προσκομίζουν τα νέα ανασκαφικά ευρήματα στη Γερόνησο, το μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην επαρχία Πάφου.

    Οι ανασκαφές διεξάγονταν από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Joan Breton Connelly.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, σε ανακοίνωσή του με τη λήξη της φετινής ανασκαφικής περιόδου, αναφέρει ότι τα 19 μέλη της αρχαιολογικής αποστολής ξεκίνησαν τις εργασίες τους στις 16 Μαΐου και διερεύνησαν τρεις βασικές περιοχές στο νησί: το Ελληνιστικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, που σχετίζεται με την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων και βρίσκεται στο νότιο-κεντρικό τμήμα του νησιού, την κυκλική κατασκευή στα βόρεια, που έχει προκαταρκτικά ερμηνευθεί ως Ελληνιστική εξέδρα χορού, και τις τρεις βυζαντινές κυκλικές οικίες, που βρίσκονται στο κέντρο του νησιού. Το υλικό, που βρέθηκε στις ανασκαφικές τομές, συμβάλλει σημαντικά στην πληρέστερη κατανόηση των τριών ξεχωριστών φάσεων χρήσης του χώρου: την πρώιμη Χαλκολιθική εποχή (3800 π.Χ.), την Ελληνιστική (1ος αιώνας π.Χ.) και τη Βυζαντινή περίοδο (6ος και 13ος αιώνας μ.Χ.).

    Στον χώρο βρέθηκε μια πολύ καλά διατηρημένη λίθινη σμίλη (εργαλείο) της Χαλκολιθικής περιόδου, η οποία προστέθηκε στην γκάμα των εντυπωσιακών λίθινων εργαλείων, που έχουν βρεθεί έως στιγμής στη Γερόνησο. Το υλικό αυτό, μαζί με κεραμική, που συλλέχθηκε σε άλλες ανασκαφικές περιόδους, καθώς και ένα ειδώλιο και περίαπτα, υποδηλώνουν ότι η Χαλκολιθική κατοίκηση της Γερονήσου υπήρξε σημαντική.

    Σε ό,τι αφορά την Ελληνιστική περίοδο, οι φετινές έρευνες εμπλούτισαν τις γνώσεις για τα κτήρια που κάποτε υπήρχαν στο νησί αυτό. Ανασκάφηκε ένα μεγάλο τμήμα λίθινου γείσου με οδοντωτή λαξευμένη κόσμηση. Το αρχιτεκτονικό αυτό μέλος αποτελεί ένδειξη για το μεγάλο μέγεθος και την αίγλη των κτηρίων του 1ου αιώνα π.Χ. στο νησί. Το εν λόγω αρχιτεκτονικό μέλος βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο, όπου αποκαλύφθηκε, κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο, ένα τμήμα λίθινης υδρορροής σε μορφή λεοντοκεφαλής. Τα δύο αυτά αντικείμενά μάς βοηθούν να αντιληφθούμε πως θα ήταν η διακόσμηση και το μέγεθος του εντυπωσιακού προφανώς κτηρίου, το οποίο πιθανώς να κατέρρευσε στο σεισμό του 15 π.Χ. Κατά μήκος της νότιας πλευράς του νησιού, αποκαλύφθηκαν εκτεταμένες περιοχές απ΄ όπου είχαν αφαιρεθεί μεγάλες λαξευμένες πέτρες, οι οποίες κάθονταν πάνω σε γύψινες επιφάνειες. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν το μέγεθος της σύλησης, που υπέστη το νησί, πιθανόν κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια. Η απομάκρυνση του λαξευμένου οικοδομικού υλικού πιθανόν να έγινε για να κτιστούν οι τρεις χριστιανικές βασιλικές στον Άγιο Γεώργιο, απέναντι από τη Γερόνησο, μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

    Ο αρχιτέκτονας Richard Anderson, με τη βοήθεια των φοιτητών Charles Bartlett (New York University) και Kathryn Minogue (Columbia University), συνέχισε τις εργασίες του για την ετοιμασία ενός νέου σχεδίου αποτύπωσης ολόκληρου του νησιού με τη χρήση θεοδόλιχου (total station laser). Η συνεχιζόμενη διάβρωση των απότομων γκρεμών του νησιού καθιστούν την επισκόπηση και τη χαρτογράφηση της Γερόνησου επιτακτική ανάγκη. Ένας από τους πρώτιστους στόχους της αποστολής ήταν η προετοιμασία ενός νέου και μελετημένου χάρτη που να περιλαμβάνει την τοπογραφία του νησιού μαζί με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

    Οι τομές που διανοίχθηκαν κοντά στις Βυζαντινές οικίες στο κέντρο του νησιού έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα. Βρέθηκε ένα μικρό χάλκινο εξάρτημα λαβής, με διακόσμηση, που απεικονίζει το κεφάλι και τους ώμους ενός γενειοφόρου άνδρα. Το εξάρτημα αυτό ίσως να ανήκει σε Βυζαντινό αγγείο. Επίσης, βρέθηκαν πολλά θραύσματα Μεσαιωνικής εφυαλωμένης κεραμικής (sgraffitto) με λευκή, πράσινη και κίτρινο-καφέ εφυάλωση. Τα θραύσματα αυτά αφού συγκολλήθηκαν, σχημάτισαν ένα σχεδόν ακέραιο κύπελλο με ψηλή βάση. Το εύρημα αυτό, μαζί με δύο άλλα παρόμοια κύπελλα που βρέθηκαν κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την κατοίκηση της Γερόνησου κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ. Εξάλλου, χάρτες του 15ου αιώνα δείχνουν μια εκκλησία κτισμένη στο ανατολικό άκρο του νησιού.

    Κατά την ανασκαφική αυτή περίοδο εργάστηκε ομάδα σημαντικών επιστημόνων, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη μελέτη των ευρημάτων για την τελική τους δημοσίευση. Η δρ Jolanta Mlynarczyk από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της πάνω στην Ελληνιστική κεραμική της Γερονήσου, ενώ ο δρ Mariusz Burdajewicz από το Μουσείο της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη των γυάλινων αντικειμένων και σχεδίασε κεραμική και αρχιτεκτονικά μέλη. Η Victoria Grinbaum (Incoming Fulbright Fellow στην Κύπρο) από το University College London και το Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της πάνω στους αμφορείς από τη Γερόνησο. Ο δρ Paul Croft από το Lemba Archaeological Field Station μελέτησε τα ζωικά οστά από τη Γερόνησο και δίδαξε στο New York University Geronisos Field School. Τέλος, η καθηγήτρια Zoe Kontes από το Kenyon University έδωσε σεμινάρια στους φοιτητές που συμμετείχαν στο Field School.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 July 2010 - 8:30:30 UTC