Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελική συνεργασία πριν το πόρισμα
  • [02] Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός
  • [03] Στάση πληρωμών στον δήμο Πειραιά
  • [04] Φονικές πυρκαγιές στη Ρωσία
  • [05] Παράταση ωρών στην αγωνία πολιτών και αγοράς
  • [06] Υπο έλεγχο η φωτιά
  • [07] Νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία
  • [08] Τιμή στον συνθέτη

  • [01] Η τελική συνεργασία πριν το πόρισμα

    Συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με κλιμάκιο της τρόικας

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, είχε το κλιμάκιο της τρόικας που ελέγχει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου και εκταμίευσης τον Σεπτέμβριο της δεύτερης δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τους αξιωματούχους της τρόικας για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν θετικά για τις ελληνικές τράπεζες. Αναφορά υπήρξε, επίσης, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει «μοχλό» σταθεροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και για όποια τράπεζα το χρειαστεί. Ακόμα, ο διοικητής της ΤτΕ επέδωσε στο κλιμάκιο της τρόικας στοιχεία και για την πιστωτική επέκταση, ο ρυθμός αύξησης της οποίας επιβραδύνθηκε σε 2,5% τον Ιούνιο, από 2,8% τον Μάιο.

    Την Παρασκευή το πρωί, θα υπάρξει η τελευταία συνάντηση του κλιμακίου των ελεγκτών με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο υπουργείο Οικονομικών. Την επόμενη εβδομάδα, οι ελεγκτές θα συντάξουν μια πρώτη αναφορά με τα συμπεράσματά τους, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Θα ακολουθήσουν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δις. ευρώ.

    Συνάντηση με Α.Λοβέρδο

    Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο όσον αφορά τους τομείς του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων και όπως προέκυψε από τις συναντήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο οι συζητήσεις ήταν εφ όλης της ύλης και υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων ότι όλα έχουν γίνει πριν από τα σημεία σταθμούς των χρονοδιαγραμμάτων.

    Πιο αναλυτικά:

    - Ως προς τις επικουρικές συντάξεις δεν παρουσιάζεται, πάντα σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πρόβλημα σε κανένα ταμείο και στόχος είναι η αναλογιστικές μελέτες να είναι έτοιμες μέχρι την άνοιξη του 2011 όπως έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου. Η συνολική αναλογιστική μελέτη για όλο το ασφαλιστικό σύστημα προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    - Ως προς τα εργασιακά το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διαιτησία όπου οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να συμπέσουν οι απόψεις των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων και κατά συνέπεια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους και θα αποσταλεί στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

    - Ως προς τον ΣΕΠΕ που το μνημόνιο προβλέπει την αναδιοργάνωση του και την πλήρη στελέχωσή του το ανάλογο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στον Αύγουστο.

    Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας έδωσε στους εμπειρογνώμονες στοιχεία για την μείωση των δαπανών στα φάρμακα που στο ΙΚΑ εμφανίζεται να είναι της τάξης του 25,8% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο ενώ στον ΟΑΕΕ εμφανίζεται μείωση της τάξης του 13,94%.

    Ικανοποίηση εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου και για την πορεία αύξησης των εσόδων που στον ΟΑΕΕ έφτασε στο 6%, ενώ στο ΙΚΑ περιορίστηκε στο 1,8%.

    Σημειώνεται ότι ο στόχος για αύξηση των εσόδων στο ΙΚΑ ήταν της τάξης του 4%, αλλά κατά τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη η υστέρηση δικαιολογείται από την μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων λόγω της αύξησης της ανεργίας στο μεταξύ διάστημα.

    Από τις έως τώρα συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν την άμεση εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, την πάταξη της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις εξοπλιστικές δαπάνες, στις προμήθειες του Δημοσίου και στα μεγάλα έργα. Απηύθυναν, επίσης, συστάσεις για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα.

    Από τους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκαν, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα και ενδέχεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων να είναι ταχύτερη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο παράγοντα του κυβερνητικού επιτελείου, «δεν πρέπει τώρα να χάσουμε το μομέντουμ των κρίσιμων αλλαγών και όταν τελειώσει η τριετία του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι μία άλλη χώρα». Για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζική απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών τούς επόμενους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η αρχή με τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ήταν επιτυχής. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς με ένα ενιαίο νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους.

    [02] Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός

    Την Επίσημη έναρξη του Συνεδρίου «Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση» θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός στις 7 το απόγευμα. Το Συνέδριο με τίτλο , διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, η αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενσωμάτωση της Οδηγίας Inspire και η άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την τελευταία πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων εξήγησε πως αυτό δεν είναι θέμα του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως το άνοιγμά τους "βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη".

    Στην αρχή της εισήγησής του προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, αναφέροντας πως η χώρα μέσα στην χρονιά, την οποία χαρακτήρισε "από τις πιό δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών", βρέθηκε σε οριακό σημείο, απομονωμένη, με τεράστιο χρέος και έλλειψη αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σκόπευαν στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κληρονόμησε και πρόσθεσε ότι "τώρα συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού να σώσει τη χώρα, επιτυγχάνοντας αυτό που πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θεωρούσαν ακατόρθωτο και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει.

    Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δίνει χρόνο στη χώρα, της επιτρέπει να ξεκινήσει από άλλη αφετηρία καθώς οι δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν απέδειξαν ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απλώς ψεύδεται, διαφεύγει των ευθυνών της, αλλά ότι μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι και όχι φυγόπονοι".

    Σε ότι αφορά το 2011 ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόνισε όμως ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δημιουργική με τη κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στο κοινωνικό της πρόγραμμα με στοχευμένες πολιτικές και καινούργια θεώρηση γύρω από την κοινωνική πρόνοια, αλλά και στην ανάπτυξη με την διαμόρφωση του απαραίτητου επενδυτικού κλίματος, μέσω ενός σχεδίου που θα αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο και θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και βιώσιμη.

    Αναφερόμενος στις τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "επανάσταση του αυτονόητου που έλειπε από τη χώρα" και υπογράμμισε ότι "οι θυσίες που γίνονται σήμερα και που στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αντίκρισμα, σήμερα πιάνουν τόπο. Ανακτούμε και πάλι, και αυτό ήταν και μέριμνά μας από το 1974 ως Κίνημα, την ανεξαρτησία μας ως χώρα".

    "Εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς επιτηρήσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι "μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση "εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε".

    Ο κ. Παπανδρέου έφερε σε αυτό το σημείο ως παράδειγμα την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, λέγοντας πως αυτό δεν είναι θέμα του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως το άνοιγμά τους "βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη".

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως πρώτο παράδειγμα ανοίγματος κλειστού επαγγέλματος τις μεταφορές και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κατόπιν μαζί με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τέτοια επαγγέλματα.

    Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "πολιτικό κατεστημένο" δυνάμεων "κάτω από την ταμπέλα είτε του προοδευτικού είτε του φιλολαϊκού, είτε από την Δεξιά, είτε από την παραδοσιακή Αριστερά", μίλησε για τις "πιο συντηρητικές δυνάμεις της χώρας" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει τις μεγάλες αλλαγές πολλές φορές χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

    Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στη επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και ζήτησε από τους υπουργούς να το αξιοποιήσουν ως χώρο επεξεργασίας πολιτικών, προβλημάτων, αξιοποιώντας την εμπειρία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μάθουν ενδελεχώς και πέραν της "γενικής αίσθησης της υπάρχουσας κρίσης" ποιά είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας.

    Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ΔΕΘ υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη που θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά και με την ατζέντα που θα έχει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ΔΕΘ είπε ότι "η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις "φανφάρες" που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις" - για να δούμε τις τοπικές συνθήκες, να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα, και να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας σ' αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη της χώρας".

    Τέλος, σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη με την συμμετοχή του κ. Θανάση Τσούρα, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, και άλλων στελεχών του Κινήματος.

    Ομιλία πρωθυπουργού στο διαθεσμικό όργανο

    Σπάζουμε τη μιζέρια και ξαναφέρνουμε την αισιοδοξία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου. Είμαστε, είπε, δύναμη αλλαγής, είμαστε η δύναμη που πάει την Ελλάδα μπροστά, με μεγάλες αλλαγές, αυτονόητες πολλές φορές, αλλά ιστορικές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι θέλουμε την επανεκκίνηση της Ελλάδας, αλλά με τις δικές της δυνάμεις για να μην ξαναχρειαστούμε μνημόνια.

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πυροσβεστικής

    Στο μεταξύ, τα συγχαρητήριά του για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται έδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τον έκτο Πυροσβεστικό Σταθμό και το Επιχειρησιακό Κέντρο Πυροσβεστικής.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης το Σώμα και για το συντονισμό που επιτυγχάνει και τόνισε ότι φέτος γίνεται προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν με μέσα οι πυροσβεστικοί σταθμοί, ενώ επανέλαβε ότι ο συντονισμός της Πυροσβεστικής με την Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές, είναι το κλειδί για να μην δούμε τραγωδίες, όπως παλαιότερα.

    "Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Στάση πληρωμών στον δήμο Πειραιά

    Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει ο δήμος Πειραιά, όπως είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, τονίζοντας ότι από τις 13 Αυγούστου ο δήμος κάνει στάση πληρωμών αφού δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ούτε καν να πληρώσει τους εργαζόμενους.

    Αιτία γι΄αυτό το αδιέξοδο είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φασούλας, η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να παρακρατήσει 2,2 εκατ. ευρώ που είναι τμήμα της κρατικής επιχορήγησης μέσω των αυτοτελών πόρων, λόγω οφειλών του δήμου από δάνεια που έχει πάρει.

    Ο κ. Φασούλας τόνισε ότι επί των ημερών του ο δήμος δεν έχει πάρει κανένα δάνειο ενώ έχει αποπληρώσει μέρος των δανείων των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

    Είπε ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά ότι για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών και ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.

    [04] Φονικές πυρκαγιές στη Ρωσία

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έμειναν άστεγοι από τις πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές περιοχές της κεντρικής Ρωσίας, ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

    Ο καύσωνας που πλήττει τις κεντρικές περιοχές της ευρωπαϊκής Ρωσίας και τη Σιβηρία από τον Ιούνιο, κατέστρεψε σοδειές σε εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Πορτογαλίας. Αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας, έχουν καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία τους.

    Στην περιοχή του Βορονέζ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, αεροπλάνα πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε φλεγόμενα κτίρια, ενώ πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται με τις φλόγες. Από τη μάχη με τις φωτιές, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες το βράδυ, μεταξύ των οποίων και ένας πυροσβέστης, και πάνω από 550 έμειναν άστεγοι.

    Στην περιοχή της Μόσχας, τουλάχιστον 44 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA στη γειτονική περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, κάηκαν τουλάχιστον 540 σπίτια. Στη δε περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, πάνω από 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    [05] Παράταση ωρών στην αγωνία πολιτών και αγοράς

    Παράταση στην αγωνία της κοινωνίας και της αγοράς, έδωσαν οι ιδιοκτήτες των Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καθώς μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και την επίσης μαραθώνια σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό, οι εννέα πρόεδροι και ΓΓ των επιμέρους Ομοσπονδιών, δεν κατέστη δυνατόν να επέλθει συμφωνία και έτσι ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Τζορτζάτος, ανακοίνωσε αργά το βράδυ, ότι το θέμα της συνέχισης ή μη της απεργίας θα το πάρει η Γενική Συνέλευση, που θα συνέλθει σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι τότε συνεχίζεται η απεργία.

    Η συνάντηση του κ. Ρέππα με τους Ιδιοκτήτες άρχισε χτες λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, στο κτίριο που στεγάζεται το πρώην υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη Χαριλάου Τρικούπη και όχι στο υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό, εξαιτίας της έντασης που σημειώθηκε το πρωί με τις συμπλοκές απεργών και της αστυνομίας. Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο ΓΓ του υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

    Ο κ. Ρέππας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης βγήκε τουλάχιστον τρεις φορές για να ενημερώσει την κυβέρνηση, δεν έκανε δηλώσεις, αλλά αρκέστηκε να πει πως «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνέπεια και ήθος και θα ανταποκριθούν και ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει την ταλαιπωρία του κοινού».

    Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών, μετέβησαν στο υπουργείο Μεταφορών, στο Χολαργό, προκειμένου να κάνουν τη "μίνι" Γενική Συνέλευση, που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, με τη συμμετοχή των εννέα συνολικά προέδρων και των αντίστοιχων Γενικών γραμματέων των Ομοσπονδιών τους και να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

    Οι απεργοί προσήλθαν στη συνάντηση με τον υπουργό με διαφορετικό πνεύμα, έχοντας υπόψη τους δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτον ήταν η πολιτική επιστράτευση που είχε ήδη ανακοινωθεί και άρχισε να εκτελείται και το δεύτερο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και να μην αλλάξει ουσιαστικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, καθώς υπήρχαν οι σχετικές δεσμεύσεις από τον Μηχανισμό στήριξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση από την πλευρά των Ιδιοκτητών. Το πρώτο ήταν το Ασφαλιστικό για το οποίο οι συνδικαλιστές ζήτησαν οι συντάξεις των Ιδιοκτητών να εξομοιωθεί με τις ανάλογες που έπαιρναν μέχρι τώρα οι συνάδελφοί τους που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.

    Το δεύτερο αφορούσε τις άδειες και συγκεκριμένα ζήτησαν:

    - Να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και όχι από τον περασμένο Ιούνιο, η τριετής περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας η τιμή της αδείας θα έχει φθίνουσα πορεία μέχρι να μηδενιστεί.

    - Να γίνει πενταετής η διάρκεια προσαρμογής, για περίπου 5,5 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει πρόσφατα άδειες και δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση.

    - Να αφαιρεθεί η τελευταία μείωση του 35% στις άδειές τους, η να αυξηθεί κατά 20% το ύψος της αδείας που προσδιόρισε η κυβέρνηση.

    - Τόνισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πρόταση της κυβέρνησης για χορήγηση μιας επιπλέον δωρεάν άδειας για κάθε άδεια που κατέχουν.

    - Να αποζημιωθούν για τις άδειες, ώστε να μη χάσουν τα χρήματά τους.

    Το τρίτο ήταν να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες από την απομείωση της άδειας. Και τέταρτο να τους δοθούν κίνητρα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.

    Η εξέλιξη αυτή παρατείνει για ακόμη μια μέρα την αγωνία του κοινού, που δεν ξέρει ακόμη αν θα πρέπει να αναχωρήσει για τις Αυγουστιάτικες διακοπές, αλλά και των επαγγελματιών, οι οποίοι κυρίως στη νησιωτική χώρα και τα παραθεριστικά κέντρα, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εκτός από τα καύσιμα, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις, ειδικότερα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

    Εν τω μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται και ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν εδώ και τρεις μέρες η σοδειά τους να σαπίζει, αφού τα εργοστάσια χυμοποίησης και κομποστοποίησης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

    Στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά διαπιστώθηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κίνηση στα κάμπινγκ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να ταξιδέψει ή όχι.

    Σε ότι αφορά τη διακίνηση των υγρών καυσίμων, οι απεργοί εμπόδιζαν τα ιδιωτικά βυτιοφόρα και τα οχήματα των εταιριών πετρελαιοειδών να φορτώσουν από τα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα η προμήθεια των πρατηρίων να γίνεται πραγματικά με ρυθμό χελώνας.

    Επίσης ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο Χολαργό, όπου μεταξύ άλλων προέβησαν σε ακρότητες, προπηλακίζοντας δημοσιογράφους που βρίσκονταν για να καλύψουν τα γεγονότα. Παράλληλα ήλθαν στα χέρια με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν πάρει θέση από νωρίς για να αποφευχθούν επεισόδια. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν χρήση χημικών. Λίγο αργότερα ο ΓΓ της Ομοσπονδίας των Βυτιοφορέων, κ. Φάλαρης, καταδίκασε την ακραία αυτή συμπεριφορά ορισμένων θερμοκέφαλων συναδέλφων του.

    Τέλος, το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και της επίταξης των οχημάτων τους, έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις αδυναμίες και την έλλειψη συντονισμού της κρατικής μηχανής. Χθες το πρωί εστάλησαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις νομαρχίες όλης της χώρας, οι καταστάσεις με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, προκειμένου να συνταχθούν τα φύλλα πορείας και να διανεμηθούν στους ενδιαφερόμενους. Από ορισμένες νομαρχίες διαπιστώθηκε ότι οι καταστάσεις αυτές δεν ήταν πλήρως ενημερωμένες, με αποτέλεσμα να ζητηθούν άλλες. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και έτσι τα πρώτα φύλλα πορείας άρχισαν να παραδίδονται αργά το απόγευμα.

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.10 χθες το απόγευμα η μαραθώνια συνάντηση, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, του υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, με τους προέδρους έξι ομοσπονδιών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα γίνουν πλέον όχι στο σημείο της συνάντησης, που ήταν τα γραφεία του πρώην υπουργείου Δημοσίων Εργων στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά στο υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησε από τις νομαρχίες η διαδικασία αποστολής των φύλλων πορείας για την επιστράτευση των βυτιοφορέων και των οχημάτων τους, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με καύσιμα η αγορά και να αποκατασταθεί η λειτουργία της.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, οι νομαρχίες έλαβαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη σχετική εγκύκλιο για επιστράτευση ιδιοκτητών, οδηγών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

    Ο κ. Μίχας δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη περιφέρεια της δικής του αρμοδιότητας, η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσεως, θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ της νομαρχίας Αθηνών, Νίκος Παπαθέου, σημείωσε ότι η διαδικασία συλλογής στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να σταλούν στις αστυνομικές αρχές, απ΄όπου θα γίνει η διανομή των εγγράφων κλήτευσης.

    Οι απεργοί, ωστόσο, παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματα τους. Ο πρόεδρος του συλλογικού τους οργάνου Γιώργος Τζωρτζάτος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη πειθαρχίας των βυτιοφορέων στην κυβερνητική απόφαση, ακόμη και υπό την απειλή της επιβολής κυρώσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Από νωρίς δεκάδες οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, εν αναμονή συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Δ. Ρέππα. Προκλήθηκαν μικροεπεισόδια, καθώς οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να μπουν στο κτήριο και εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων.

    "Πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό"

    Για μικρά η μεγαλύτερα πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό κάνει λόγο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε όλες αυτές τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα δικαίως ή αδίκως στην πατρίδας μας.

    Ο κ. Νικητιάδης, κατηγορηματικά σύμφωνος με την επίταξη των φορτηγών, κάλεσε τους απεργούς να σκεφτούν ότι ο τουρισμός απασχολεί περί τις 800.000- 900.000 εργαζομένους και η συνεισφορά του στο ΑΕΠ είναι στο 1/5. «Θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα εξαφανιστούν ως φαινόμενα, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί, ότι ο τουρισμός είναι αν όχι η μοναδική, μια από τις ελάχιστες πηγές εισοδήματος για τον Ελληνα», δήλωσε με νόημα.

    Όλα αυτά επιτέλους πρέπει να πάρουν ένα τέλος, συνέχισε και υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διεκδίκησης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα όρια στα κεκτημένα και στα αιτήματα. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποφέρει από συντεχνίες, υπογράμμισε με νόημα. Ερωτώμενος, αν η παρούσα απεργία θα έχει αντίκτυπο στις αφίξεις ο κ. υφυπουργός σημείωσε «ότι όλα θα πάνε καλά αρκεί να τελειώσουμε αυτές τις ιστορίες όσο ποιο γρήγορα γίνεται».

    "Στέγνωσαν" τα πρατήρια

    Χωρίς καύσιμα παρέμεινε και χθες η αγορά καθώς τα βυτιοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, παρά την επίταξη που αποφασίστηκε. Οι απεργοί έχουν αποκλείσει και το σύνολο των ΙΧ βυτιοφόρων από τις εισόδους των διυλιστηρίων ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα ΙΧ κινούνταν έστω και με δυσκολίες.

    Ελάχιστα πρατήρια, τα περισσότερα ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας διαθέτουν πλέον καύσιμα και η διανομή γίνεται με "δελτίο", δηλαδή με πλαφόν για κάθε όχημα. Καταναλωτές και επαγγελματίες αναμένουν το αποτέλεσμα των νέων διαβουλεύσεων που έγιναν στο υπουργείο Μεταφορών με τους απεργούς, καθώς και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων επίταξης.

    Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από το Υπουργείο να καθυστερήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα, για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να διεξαχθεί νέος γύρος διαλόγου, κάτι που δε έγινε δεκτό, καθώς υπάρχει και σχετική δέσμευση με τον Μηχανισμό Στήριξης. Ζήτησαν επίσης αποζημίωση του ύψους της αδείας που κατέχουν, σε βάθος χρόνου και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

    "Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση" δήλωσε εκπρόσωπος των απεργών, μετά τη συνάντηση, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. Μας ζήτησαν τη λύση της απεργίας και μετά να προχωρήσουμε σε συζήτηση, είπε και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στους αγωνιστές αυτά που τους αξίζουν".

    Από την πλευρά του, ο γγ του Υπουργείου κ. Τσιόκας δήλωσε πως υπάρχει χρόνος για διάλογο, μέχρι την ψήφιση, του νομοσχεδίου, αλλά -όπως είπε- δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση.

    "Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα", τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως έσχατη λύση υπάρχει και η πολιτική επιστράτευση. Πρόσθεσε επίσης ότι "Η κυβέρνηση οφείλει και θα το κάνει αυτό, να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να λάβει υπόψη όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα πάρει τις αποφάσεις της".

    Ο κ. Τσιόκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατύπωσε τις απόψεις της μέσα από τις οποίες θέλει να συμβάλλει προκειμένου να δοθούν και επιπλέον δυνατότητες στην μεταβατική περίοδο, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία της τάξης αυτής να μπορέσουν με τον καλύτερο τρόπο να αποσβεστούν.

    Ο κ. Τσιόκας παραδέχθηκε ότι υπήρξε αδιέξοδο, το οποίο, όπως είπε πρέπει να το αποτιμήσει η γενική συνέλευση των εκπροσώπων των μεταφορέων και στη βάση αυτή "να δούμε πλέον τη δυνατότητα να ξανασυνεχιστεί ο διάλογος πιο ήρεμα και όχι κάτω από το κράτος του εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας και κάτω από το κράτος της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας".

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε στη Βουλή αμετακίνητος στην απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να κρατά ως ομήρους όλη την ελληνική κοινωνία και να παραλύει ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο".

    "Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, επειδή θα πρέπει να πέσουν οι τιμές, θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και θα βοηθηθεί η ανάπτυξη της χώρας. πρόσθεσε ο υπουργός.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης αναφερόμενος στην πολιτική επιστράτευση των απεργών χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση της κυβέρνησης. «Δεν ξέρω τι θα κάνετε στο μέλλον. Θβ ανοίξετε εξορίες;» ανέφερε από το Βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    «Ο αγώνας των οδηγών βυτιοφόρων, ουσιαστικά στρέφεται κατά της πολιτικής σας που θέλει να συγκεντρώσει τις μεταφορές σε λίγα χέρια. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια γεγονότα και στους ναυτεργάτες. Δεν θα καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων και καλούμε τους εργαζομένους τώρα να βγάλουν συμπεράσματα και να μην στραφεί ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά να στηριχθούν οι απεργίες των ναυτεργατών» ανέφερε ο κος Παφίλης.

    Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την «κλιμάκωση του ιουλιανού πραξικοπήματος που θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ιστορία - καταπάτηση του Συντάγματος, διάλυση κάθε κοινοβουλευτικής τάξης».

    «Βγάλατε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια, μετά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τώρα επιστρατεύετε τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Πού οδηγείτε την χώρα και την Δημοκρατία; Στο γύψο πάτε να βάλετε τις απεργίες; Μας φέρνετε αντισυνταγματικές τροπολογίες με τις οποίες εκποιείτε τον εθνικό πλούτο και τροπολογία με την οποία καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις, τον ΟΜΕΔ, το συνδικαλιστικό κίνημα. Καμία κυβέρνηση μετά τον πόλεμο δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους μέτρα αυταρχισμού. Μόνη διέξοδος να εξεγερθεί ο ελληνικός λαός ενάντια στην νεοαποικιοκρατία και μια παραδομένη κυβέρνηση που μας οδηγούν στην καταστροφή» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης.

    «Ακούσαμε μέχρι και τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για Ιουλιανό πραξικόπημα - και δεν ντρέπονται» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπενθυμίζοντας στους προηγούμενους ομιλητές, ότι «η απεργία γίνεται από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και όχι από τους οδηγούς τους».

    «Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καλούν το λαό σε επανάσταση την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τι θέλει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ; Να καταλυθεί το κράτος, να μην γίνει κανείς διάλογος, να μην γίνει καμία πρόοδος, να παραμείνουμε στα κλειστά επαγγέλματα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων, να παραμείνει ο λαός στην θυσία του εισοδήματος και της αποταμίευσής του; Ζητούν να μην έχει καμία ελπίδα;»

    «Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές για τις οποίες ο λαός μας ψήφισε» ανέφερε ο κος Παπουτσής, εισπράττοντας το χειροκρότημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    «Είμαστε εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσεως και τουριστικής περιόδου. Αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στις αντιδράσεις μας προκειμένου να αποφύγουμε τις ακρότητες, προκειμένου να αποφύγουμε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού» ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

    «Στο άλλο άκρο, βρίσκεται η επιστράτευση. Ρωτούμε: Εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές; Γιατί ο ΛΑΟΣ γνωρίζει πως υπάρχει και η διέξοδος του εξαντλητικού διαλόγου. Πρότασή μας είναι μία: Όταν βιώνουμε μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας, συμπεριφορές μας και νουνεχείς πρώτα απβ όλα» δήλωσε ο κος Ροντούλης.

    «Αδυναμία σημαίνει επιστράτευση. Μην χαίρεστε για το αδιέξοδο που δημιουργήσατε» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, εστιαζόμενος στην διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου που θίγει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων, ένα μήνα πριν την συζήτησή του στη Βουλή.

    «Βγήκε ο κος υπουργός αιφνιδιάζοντας την κοινωνία και προκαλώντας ένα αδιέξοδο. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια φαινόμενα» παρατήρησε ο κος Μαρκόπουλος. Παραδεχόμενος ότι «δεν πρέπει κανείς να καταδυναστεύει τους υπόλοιπους για πράγματα που ενδεχομένως βρίσκεται εν δικαίω», ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκοπίμως χρησιμοποιεί την φιλολογία περί «συντεχνιών» και «βάζει το φυτίλι για τα πολλαπλά κατάγματα της κοινωνικής συνοχής».

    «Τα τραύματα της ελλειμματικής κοινωνικής συνοχής στα οποία επενδύετε, είναι προφανές ότι θα γυρίσουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πυροβολείτε τα πόδια σας - σταματείστε» κάλεσε την κυβέρνηση ο κος Μαρκόπουλος.

    [06] Υπο έλεγχο η φωτιά

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στο Κοκκάρι της Σάμου. Όπως έγινε εξαρχής γνωστό, η φωτιά εκδηλώθηκε από πέντε διαφορετικά σημεία της περιοχής και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων. Επί τόπου βρέθηκαν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας προς κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, το δύσβατο της τοποθεσίας, δυσκόλεψε σημαντικά το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

    Χθες το βράδυ, η φωτιά μαινόταν σε δύο μεγάλα μέτωπα, στο Κοκκάρι και την περιοχή Ραμπαϊδόνη Μυτιληνιών. Καθώς, με τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν από το έργο της κατάσβεσης, οι επίγειες δυνάμεις ενέτειναν τις προσπάθειες αρχικά να περιορίσουν τα δύο μέτωπα και ακολούθως να τα ελέγξουν μερικώς.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, με στόχο έως το μεσημέρι να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και με άλλα δέκα πυροσβεστικά οχήματα, που έφθασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στον τόπο της φωτιάς ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΣ και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

    [07] Νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

    Ηλικιωμένο ανδρόγυνο βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε, απόψε το βράδυ, στην πολυκατοικία επί της οδού Μακεδονικής Αμύνης, πλησίον της πλατείας Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Πυροσβέστες τους εντόπισαν ανθρακωμένους σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. Η φωτιά, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, προξένησε ζημιές σε διαμερίσματα του 6ου και του 7ου ορόφου, πριν τεθεί υπό έλεγχο.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 25 άνδρες.

    [08] Τιμή στον συνθέτη

    Σε ένα γεμάτο Θέατρο του Λυκαβηττού η πολιτική ηγεσία, άνθρωποι των τεχνών, μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και απλός κόσμος τίμησαν και γιόρτασαν, απόψε, με μια μεγάλη συναυλία τα 85α γενέθλια ενός μεγάλου Έλληνα, του πολιτικού, του στοχαστή, του στιχουργού, του μουσικού, του συνθέτη, του ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη.

    Ογδόντα πέντε χρόνια μετά τη γέννησή του, στον χώρο που έχει φιλοξενήσει δοξασμένες στιγμές της μουσικής του δημιουργίας, παλιοί και νέοι συνεργάτες του, τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, Έλληνες και ξένοι, καθώς και μερικοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να του προσφέρουν ως δώρο γενεθλίων ένα μουσικό πρόγραμμα. Τραγούδια αγαπημένα, φορτισμένα με μνήμες σαν κεράκια τούρτας γενεθλίων, θύμισαν τη μεγάλη πορεία του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, προερχόμενος στην συναυλία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ερχόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 85χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός μεγάλου ανθρώπου που ανήκει στην οικουμένη, από τους λίγους ανθρώπους που εμπνέουν γενιές ολόκληρες, μια επίσκεψη τιμής για αυτόν τον άνθρωπο που έχει προσφέρει σε όλους μας, όλα όσα δεν μπορούμε να περιγράψουμε».

    Στην μεγάλη επετειακή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, η γενική γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Μουλόπουλος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Σοφία Σακοράφα και Γρηγόρης Ψαριανός και ο Π. Κυριακίδης, από τον εκδοτικό οργανισμό Π. Κυριακίδη, εκ των χορηγών της εκδήλωσης.

    Στη γιορταστική εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» πήραν μέρος οι συνθέτες: Zulfu Livaneli, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος. Οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Μαρία Φαραντούρη, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Orfanos. Ακόμη οι ηθοποιοί: Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι και φωνή) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

    Κόβοντας την τούρτα γενεθλίων του, που ετοίμασε ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε στο κοινό: «Θα φάω ένα κομμάτι όπως κάθε μεγάλος ηγέτης για σας». Και όλοι τους του ευχήθηκαν και του είπαν «Αγαπημένε μας Μίκη, ένα μεγάλο ευχαριστώ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 July 2010 - 6:30:27 UTC