Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της τρόικας
  • [02] ''Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις''

  • [01] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της τρόικας

    Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα, με τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, ο κύκλος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου. Η τρόικα θα επιδώσει την προσεχή Δευτέρα ένα πρώτο απολογιστικό κείμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα συντάξουν μια έκθεση προόδου, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και στην Ουάσινγκτον (ΔΝΤ).

    Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση και τα πορίσματα, που θα ακολουθήσουν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται κανονικά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα επόμενα βήματα θα αφορούν τον "Καλλικράτη", την εξυγίανση του ΟΣΕ και το άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων". Ειδικά για τα "κλειστά επαγγέλματα", αναμένεται να υπάρξει έως το τέλοςτου έτους ένα νομοσχέδιο- σκούπα για την πλήρη απελευθέρωσή τους συνολικά. Όσον αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου, το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και επικαιροποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και όχι άνοιγμα νέων θεμάτων.

    Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν πλειάδα συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και φορείς, και συνέλεξαν στοιχεία για το κατά πόσον υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το περιεχόμενο της αναφοράς της τρόικας θα είναι θετικό, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

    Πάντως, στο κείμενο αναμένεται να επισημαίνεται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου. Ενώ, θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου.

    Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, οι ελεγκτές θα συντάξουν μία πρώτη αναφορά με τα πορίσματά τους, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Θα ακολουθήσουν τα τελικά πορίσματα της ΕΕ και του ΔΝΤ, βάσει των οποίων θα εκταμιευτεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώπρος την Ελλάδα.

    Ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έθεσε και επίσημα σήμερα η τρόικα στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκη.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι υπάρχουν τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

    Από τις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται ότι το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αποκλείει άλλες λύσεις πέρα από την πώληση μονάδων που θα οδηγήσουν πάντως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ" και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, με αντικείμενο τις πληροφορίες που φέρουν την Κομισιόν να πιέζει για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά. Ο υπουργός σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ανέφερε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο και ότι η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει εκφράσει και το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αρνητική.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση των μελών του κλιμακίου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, παρόντος του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους αξιωματούχους της τρόικας για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν θετικά για τις ελληνικές τράπεζες. Αναφορά υπήρξε, επίσης, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει «μοχλό» σταθεροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και για όποια τράπεζα το χρειαστεί. Επίσης, ο κ. Προβόπουλος επέδωσε στο κλιμάκιο της τρόικας στοιχεία και για την πιστωτική επέκταση, ο ρυθμός αύξησης της οποίας επιβραδύνθηκε σε 2,5% τον Ιούνιο, από 2,8% τον Μάιο.

    [02] ''Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις''

    Στην Κρήτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το βράδυ θα κηρύξει, με ομιλία του, την επίσημη έναρξη του συνεδρίου των Κρητών όπου γης, που πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Ο πρωθυπουργός έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου το μεσημέρι όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, η Νομάρχης Ηρακλείου, ο δήμαρχος, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας η Κριτσά, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο χωριό Κριτσα στην Κρήτη, κατά την επίσκεψή του στον αγροτικό συνεταιρισμό του χωριού.

    Μιλώντας στην πλατεία του χωριού αναφέρθηκε στην αγάπη που νιώθει για την Κρήτη, τονίζοντας ότι είναι κάτι για μένα, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ένα αγώνα, να γυρίσουν τα πράγματα, να σηκωθεί ο ήλιος όπως λέμε, να υπάρχει στην Ελλάδα πάλι το χαμόγελο, να δώσουμε προοπτική, να μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας και όχι με δάνειες δυνάμεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στη σχέση του πατέρα του με το Λασίθι, τόνισε ότι χαίρεται γιατί βρίσκεται κοντά στην Κρήτη, αναφέρθηκε στο συνεταιρισμό της Κριτσάς που είχε επισκεφθεί και που έχει αποσπάσει πρώτο βραβείο, λέγοντας ότι αυτό δίνει κουράγιο σε όλους μας, γιατί τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά για την Ελλάδα , δύσκολα πολλές φορές, απαράδεκτα και άδικα.

    Η Ελλάδα, είπε, έχει πολλές δυνατότητες και το αποδεικνύεται εσείς. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα της αξίας, η Ελλάδα που τα προϊόντα μας αναδεικνύονται πρώτα στον κόσμο, που είναι ανταγωνιστικά, που δίνουν εισόδημα στον αγρότη και τον εργαζόμενο, τόνισε.

    Αφού απένειμε τα εύσημα στο συνεταιρισμό της Κριτσάς είπε ότι "μπορούμε να αναδείξουμε ότι πραγματικά με το δικό μας κόπο, με τη δική μας παραγωγική δουλειά, με τη δική μας φαντασία, καινοτομία, δημιουργικότητα και με τη δική μας παραγωγή, μπορούμε να πάμε μπροστά".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τιμήσουμε και τα δικά μας προϊόντα, όχι επειδή είναι ελληνικά, αλλά επειδή είναι καλά και επειδή είναι η παράδοσή μας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρητική δίαιτα, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι μόνο η κρητική παράδοση, που θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά είναι η παράδοση που αναγνωριζεται σε όλο τον κόσμο και που εμείς πρώτοι εγκαταλείπουμε.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξαναβρούμε τις παραδόσεις μας, τις δυνάμεις μας, για να χτίσουμε πάλι, όπως ανέφερε, την Ελλάδα των αξιών. Μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζεται. Θα είναι αξιόπιστη και θα είναι εκείνη που μπορεί να δώσει σιγουριά και ασφάλεια στις νέες γενιές, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και τόνισε την αναπτυξιακή προσπάθειά του, συνεχάρη τους συνεταιριστές, λέγοντας ότι υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο, μια σωστή τοπική ηγεσία, σωστές αντιλήψεις και προοπτικές για να πάει μπροστά ο τόπος.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι τα κακώς κείμενα, επισημαίνοντας ότι έχουμε τις δυνατοτητες και πρόσθεσε "γι΄αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας, η Ελλάδα, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις".

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το Κίνημα που πάλευαν για την ανεξαρτησία και για την αυτονομία, ώστε ο Ελληνας και η Ελληνίδα να έχουν πάντα το κεφάλι ψηλά, σημείωσε ότι αυτό θα καταφέρουμε και πάλι. Πληρώνουμε, πρόσθεσε, τα λάθη του παρελθόντος, πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αλλά θα βγούμε από την κρίση.

    Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα του λαδιού, ενώ παρότρυνε τους ξενοδόχους και τα σούπερμάρκετς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του κρητικού ελαιολάδου, όχι μόνο, όπως είπε, γιατί αυτό είναι σωστό για την υγιεινή διατροφή, ή για τη διαφήμιση της χώρας μας, αλλά γιατί θα είναι ποιοτικά καλύτερος ο τουρισμός και το τουριστικό προϊόν.

    Καταλήγοντας ζήτησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας που είναι πολύ σημαντικό και θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

    "Η παρουσία μου εδώ και η αγάπη σας που έδωσαν δυνάμεις και θα αναδείξω τη δική σας δύναμη, τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη του ελληνισμού, τη δύναμη αυτών των ανθρώπων που μοχθούν, παράγουν και κάνουν μια Ελλάδα της αξίας", συμπλήρωσε.

    Ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνέδριο με τίτλο "Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση", που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

    Σκοπός του Συνεδρίου είναι η αλληλογνωριμία και η τόνωση των δεσμών με την Κρήτη, η συζήτηση και η διατύπωση απόψεων για την ανάπτυξη της Κρήτης.

    Τα θέματα του Συνεδρίου κατατάσσονται σε τέσσερις ενότητες και θα καλύπτουν τέσσερις συνεδρίες.Συγκεκριμένα:

    -Υποδομές - Περιβάλλον - Νέες Τεχνολογίες,

    -Πολιτισμός - Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή,

    -Παραγωγικοί τομείς - Επιχειρηματικότητα - Εξωστρέφεια και

    -Η Κρήτη για τους Απόδημους - Οι Απόδημοι για την Κρήτη.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν παράλληλα τέσσερα θεματικά "εργαστήρια" τα συμπεράσματά των οποίων θα παρουσιαστούν σε μια ειδική συνεδρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 July 2010 - 16:30:34 UTC