Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"
  • [02] Μεγάλη κομπίνα με φάρμακα
  • [03] Μείωση της εγγύησης του Γ.Αγγέλου
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • [05] Κόλπος Μεξικού: Ελληνική συνδρομή
  • [06] Καταπέλτης ο εισαγγελέας
  • [07] Επικίνδυνο το τέλειο μαύρισμα
  • [08] Αναβάθμιση Εθνικού Κήπου
  • [09] Κατασχέσεις και πρόστιμα
  • [10] Αύξηση της ανεργίας
  • [11] Στη Χάγη η Ναόμι Κάμπελ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"

    Για μία ακόμη φορά η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

    Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, η υπουργός τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

    Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη -είπε η κ. Μπιρμπίλη- συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.

    Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την Κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Μάιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

    Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης και ο Ν. Αθανασάκης.

    Αντιδράσεις

    "Ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος. Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος", δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός σχετικά με το θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που έθεσε το κλιμάκιο της τρόικα στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Κατσαρός, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "πρέπει να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικα. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    Εξήγησε, δε, ότι "το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με τον νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες", και συνέχισε λέγοντας ότι "η ΔΕΗ ουδέποτε εμπόδισε και δεν θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Αντίθετα παροτρύνει τους ιδιώτες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μειωθούν οι τιμές των κιλοβατώρων, προς όφελος του καταναλωτή και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων, όπως στη Δράμα ή την Ελασσόνα".

    Ο κ. Κατσαρός επεσήμανε με έμφαση ότι "αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "εμείς, ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ".

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα.

    «Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού, όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ. Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές», αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

    Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει, αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

    «Άλλο η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και άλλο ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Πρέπει ο ορυκτός πλούτος να προστατευθεί και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική μας εκκίνηση πριν από κάθε άλλο βήμα. Όμως, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας είναι ένα θέμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να γίνουν όλα, όμως, με προσοχή, διάλογο και όχι αιφνιδιαστικά, γιατί θα έχουμε πάλι συγκρούσεις που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ενιαία, δημόσια 100% ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία του λαού και θα παρέχει σε όλους τους πολίτες την ηλεκτρική ενέργεια, όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως δημόσιο αγαθό, με προσιτά τιμολόγια, κυρίως για τα λαϊκά στρώματα που σήμερα υποφέρουν λόγω της κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών» δήλωσε ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση για "ενδοτικότητα" και ότι "συμπεριφέρεται κυριολεκτικά ως υπηρέτριά τους που ικανοποιεί πρόθυμα όλες τις απαιτήσεις" των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι «λειτουργούν ως πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας μας».

    [02] Μεγάλη κομπίνα με φάρμακα

    Απάτη φαρμακοποιού από το Λαύριο με παράνομες συνταγογραφήσεις, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, φαίνεται πως συνδέεται με μια πρωτοφανή ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φαρμάκων που βρέθηκε τυχαία, πριν από εννιά μήνες, από τον σπηλαιολόγο Θάνο Ξανθόπουλο και την ομάδα του, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου.

    Ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές για το πρωτοφανές εύρημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

    Ύστερα από έρευνες και ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, σε φαρμακεία της περιοχής Λαυρίου, διαπιστώθηκε πως ένας φαρμακοποιός από το Λαύριο, συνεργαζόμενος με γιατρό της περιοχής, ζημίωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου με πάνω από 36.000 ευρώ, με την κομπίνα των παράνομων συνταγογραφήσεων.

    Η απάτη διαπιστώθηκε σε έλεγχο που έγινε στο φαρμακείο του, ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων του.

    Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για "μία υπόθεση δύο συγγενών, ενός φαρμακοποιού και ενός γιατρού από το Λαύριο, οι οποίοι είχαν στήσει μια μεγάλη κομπίνα".

    Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι για να συνταγογραφηθούν παρανόμως φάρμακα, χρειάζεται η συνεργασία γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται και εν αγνοία του τελευταίου. Οικονομικό όφελος έχει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, ενδεχομένως και ο ασφαλισμένος, οι οποίοι μοιράζονται τα κέρδη από τις συνταγογραφήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι "τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια και σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέα", ενώ τόνισε ότι "οποιαδήποτε απάτη θα πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται".

    Επεσήμανε, δε, ότι "μόνο η μηχανοργάνωση όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους γιατρούς, μπορεί να λύσει το πρόβλημα".

    Ο κ. Λουράντος κατέληξε λέγοντας, "σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι επίορκοι. Στα 11.000 φαρμακεία, εάν υπάρχουν και δέκα περιπτώσεις απατεώνων, αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ολόκληρο τον κλάδο. Τους επίορκους πάντως τους στέλνουμε στην πυρά, τους περνάμε πειθαρχικό, τους κλείνουμε τα φαρμακεία".

    "Ό,τι πετιέται στα πηγάδια, το βρίσκουμε στο ποτήρι μας".

    Πέρα όμως από το ζήτημα της παράνομης συνταγογράφησης και τις κομπίνες στον τομέα του φαρμάκου που επιβαρύνουν με εκατομμύρια ευρώ την τσέπη των ασφαλισμένων, οι σπηλαιολόγοι εγείρουν βασικά ένα μεγάλο οικολογικό ζήτημα. Εκτός από φάρμακα, κάθε λογής σκουπίδι, από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, μέχρι και πτώματα έχουν βρει κατά καιρούς σπηλαιολόγοι σε αντίστοιχα πηγάδια και σπήλαια.

    "Σε όλη την Ελλάδα, ειδικά τα σπήλαια που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, χρησιμοποιούντα συστηματικά σαν σκουπιδότοποι", ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιώργος Αντωνόπουλος.

    Πέρα από την οικολογική μόλυνση που προκαλείται από τέτοιου είδους ενέργειες, το άλλο μεγάλο θέμα που τίθεται, είναι ότι αυτό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του πόσιμου νερού.

    "Τα σπήλαια είναι καρστικοί αγωγοί, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι στραγγίζουν τα νερά της επιφάνειας της γης και τα παροχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σκουπίδι πετάξουμε μέσα στα σπήλαια, θα το βρούμε κυριολεκτικά μέσα στο ποτήρι μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

    Όπως επισημαίνουν οι σπηλαιολόγοι, δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία προστατεύει, από ελλιπώς εώς καθόλου τα ελληνικά σπήλαια, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει και να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από τους αρμοδίους, γιατί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι.

    [03] Μείωση της εγγύησης του Γ.Αγγέλου

    Δεκτή ως προς το σκέλος της μείωσης χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί, έκανε ο εισαγγελέας εφετών κ. Γιάννης Λιακόπουλος, την προσφυγή του κ. Γιάννη Αγγέλου, κατηγορούμενου στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

    Ο εισαγγελέας προτείνει να μειωθεί η εγγυοδοσία των 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον κ. Αγγέλου μετά την απολογία του, στο ποσό των 60.000 ευρώ.

    Ο κ. Αγγέλου που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία (κακούργημα) είχε υποβάλλει αίτηση στην εφέτη ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού για άρση ή μείωση της χρηματικής εγγύησης που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία του.

    Στον κ. Αγγέλου έχει επιβληθεί επιπλέον ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

    [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα

    Υπό μερικό έλεγχο ετέθη η πυρκαγιά που ξέσπασε στον ορεινό όγκο Θιναλίων της Κέρκυρας, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη έως στιγμής αιτία, χθες, στις 23.15, σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και γρήγορα επεκτάθηκε.

    Στην περιοχή επιχειρούν από χθες 22 άνδρες της Πυροσβεστικής με ένδεκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 13 πυροσβέστες, τέσσερις υδροφόρες του δήμου και από σήμερα, με το πρώτο φως της μέρας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Προφυλακιστέοι για τη φωτιά στη Σάμο

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις κτηνοτρόφοι που κατηγορούνται ως υπαίτιοι για την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι της Σάμου.

    Οι τρεις κτηνοτρόφοι είχαν ζητήσει και είχαν πάρει δυο 48ώρες προθεσμίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν. Κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

    Σήμερα το μεσημέρι θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή και οι τρεις μελισσοκόμοι που φέρονται ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην περιοχή Κακοπέρατο της Σάμου.

    [05] Κόλπος Μεξικού: Ελληνική συνδρομή

    Τη συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ζήτησε το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

    Το NOAA ζήτησε από το ΕΛΚΕΘΕ να χρησιμοποιήσει το υπερσύγχρονο μηχάνημα "LISST-Deep" - ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν παγκοσμίως, και έχει αγορασθεί από το πρόγραμμα αριστείας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας- το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετράει το μέγεθος των σταγόνων πετρελαίου στη θάλασσα και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο για τη δημιουργία του μοντέλου διασποράς του πετρελαίου.

    Στην περιοχή των ερευνών θα μεταβεί έμπειρος έλληνας επιστήμονας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και χρησιμοποιώντας το "LISST-Deep" θα συμβάλει, στην αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών, προβάλλοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τις δυνατότητές του και τη χώρα.

    [06] Καταπέλτης ο εισαγγελέας

    Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργια στη πράξη του συναδέλφου του πρότεινε στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου, ο εισαγγελέας έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης.

    «Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές», σημείωσε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας και ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρόταση που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.

    Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Β. Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.

    Ο κ. Λακαφώσης τόνισε ότι "η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών".

    Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης είπε στο δικαστήριο ότι τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης την οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε ο εισαγγελέας, "ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του".

    Μεγάλο μέρος της αγόρευσης του εισαγγελέα αφιερώθηκε στη συμπεριφορά των δυο κατηγορουμένων μετά τους πυροβολισμούς, ενώ κατέκρινε τον ισχυρισμό του Β. Κορκονέα, ο οποίος απολογούμενος είχε πει ότι μετά τους πυροβολισμούς, σκεφτόταν το ενδεχόμενο ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος του.

    Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε πολλές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι κατάθεσαν στο δικαστήριο ότι οι δυο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα μετά τους πυροβολισμούς απαθείς. Ενώ επεσήμανε ότι πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μία διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας. Τόνισε επίσης - βασιζόμενος και πάλι σε μαρτυρικές καταθέσεις - ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πιθανότατα όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλα γνώριζαν τι είχε συμβεί.

    Τέλος εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά την διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.

    Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού την θέση του θύματος.

  • ** Η δίκη ενώπιον του Μείκτου Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα συνεχιστεί με αγορεύσεις συνηγόρων στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω θέρους την διαδικασία και με την επανάληψη της δίκης θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις, πρώτα της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [07] Επικίνδυνο το τέλειο μαύρισμα

    Πολλοί και -ακόμη περισσότερο- πολλές αναζητούν το τέλειο μαύρισμα όλου του σώματός τους στις παραλίες, όμως μια νέα βρετανική έρευνα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι φυσικώς αδύνατο, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τον καθηγητή Τζόναθαν Ρις, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό πειραματικής δερματολογίας "Journal of Experimental Dermatology", σύμφωνα με το BBC. Όπως αναφέρουν, μερικές περιοχές του ανθρωπίνου σώματος εκ φύσεως μαυρίζουν λιγότερο εύκολα από άλλες, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μέρη του σώματος, όπως οι γλουτοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να μαυρίσουν (ακόμα και αν κανείς κάνει επίμονο γυμνισμό!) σε σχέση με άλλα, όπως η πλάτη, που μαυρίζουν (και καίγονται!) πιο εύκολα. Οι περιοχές που μαυρίζουν πιο δύσκολα, σύμφωνα με την έρευνα, χρειάζονται περισσότερο προστασία από τον ήλιο, καθώς είναι πιο ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν για ποιο λόγο οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το επικίνδυνο μελάνωμα, τείνουν να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία του σώματος, μολονότι όλοι προκαλούνται από την ίδια έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από 100 εθελοντές να κάνουν τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) και μελέτησαν πόσο βαθειά είχε φτάσει το μαύρισμα στο δέρμα τους. Μεταξύ άλλων, μετά από έξι "συνεδρίες" τεχνητού μαυρίσματος, διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα οι γλουτοί είναι άκρως ανθεκτικοί στο μαύρισμα και παραμένουν αρκετά πιο άσπροι σε σχέση με την πλάτη, παρόλο που και τα δύο μέρη του σώματος έχουν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

    Όπως είπε ο Ρις, "ένα από τα πραγματικά αινίγματα σχετικά με το μελάνωμα είναι γιατί οι όγκοι του διαφέρουν τόσο πολύ ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι, από μια άποψη, όλοι αποτελούμαστε από διαφορετικά τμήματα δέρματος, που αντιδρούν διαφορετικά στον ήλιο και τα οποία παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας".

    Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει ήδη υποστεί ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία και το σώμα αντιδρά με τον τρόπο αυτό για να περιορίσει πιθανή περαιτέρω βλάβη. Για τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσους έχουν πολλές φακίδες, είναι πολύ δύσκολο να μαυρίσουν χωρίς να καούν, γι' αυτό χρειάζονται πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.

    [08] Αναβάθμιση Εθνικού Κήπου

    Η πορεία των διαδικασιών για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται στα θέματα των υποδομών, ήταν το θέμα κοινής συνέντευξης Τύπου έδωσαν σήμερα στη Νομαρχία Αθηνών ο νομάρχης Αθηνών Ιωάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα της παραχώρησης για δύο χρόνια μέρους του κτιρίου της Ιεράς Οδού (πρώην Λυσσιατρείο) από τη Νομαρχία Αθηνών στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί για τη σίτιση αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων.

    Οι κύριοι Σγουρός και Κακλαμάνης υπέγραψαν τις προγραμματικές συμβάσεις ύψους 5 εκατ.ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις ράμπες ΑΜΕΑ, πεζόδρομων της περιοχής Ψυρρή και της τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο του Ρουφ, ενώ αναφέρθηκαν και στις προγραμματικές συμβάσεις που ενέκρινε πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας και αφορούν την ανέγερση τριών πρότυπων βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών.

    Ο κ. Σγουρός, μίλησε για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τρεις πλευρές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούσαν στην καταστροφή του Εθνικού Κήπου και τόνισε πως ομόφωνα αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για να σωθεί ο Εθνικός Κήπος.

    Στη συνέχεια, περιέγραψε το έργο όπως έχει σχεδιαστεί. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου από το Δήμο της Αθήνας, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών. Έτσι, το νερό θα τρέχει και πάλι στον Κήπο, οι λίμνες θα καθαριστούν και θα μονωθούν, τα μηχανήματα για τη ροή του νερού θα αντικατασταθούν, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού θα αναβαθμιστούν καθώς και η Παιδική Χαρά.

    Παράλληλα, θα προκηρυχθεί μελέτη, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου, του χώρου που βρίσκεται το ρωμαϊκό μωσαϊκό και την αποκατάσταση του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού.

    Για τη μελέτη και τα έργα του Εθνικού Κήπου η Νομαρχία της Αθήνας έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 7.500.000 ευρώ, ενώ προηγήθηκε η διάθεση ποσού 1.050.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και ιστορικής μελέτης για τον Κήπο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν από το Πολυτεχνείο εντός του Οκτωβρίου.

    Ο κ. Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει, όπως είπε, μεταξύ του Δήμου και της Νομαρχίας Αθηνών, τόσο για το θέμα του Εθνικού Κήπου όσο στις υπόλοιπες δράσεις που χρηματοδοτεί η Νομαρχία Αθηνών.

    Συνέχισε κάνοντας αναφορά στη σημασία και των άλλων τεσσάρων έργων που θα γίνουν με τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας, τονίζοντας ότι «στη συγκεκριμένη συγκυρία, η παραχώρηση του Λυσσιατρείου για τη σίτιση και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των τριών νέων παιδικών σταθμών είναι ίσως τα σημαντικότερα, λόγω της αύξησης της ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον, λόγω της οικονομικής κρίσης».

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εθνικού Κήπου Ιωάννης Κωστόπουλος και ο εκπρόσωπος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γ. Παρμενίδης.

    [09] Κατασχέσεις και πρόστιμα

    Σε οκτώ κατασχέσεις ακινήτων φορολογούμενων με σημαντική ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και στη Σαντορίνη οι οποίοι δεν προσήλθαν στην εφορία για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι 30 Ιουλίου, όπως είχαν κληθεί προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά από τους 990 φορολογούμενους, οποίοι από τις διασταυρώσεις των στοιχείων τους, είχαν εντοπισθεί να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη οι 300 εξόφλησαν το χρέος τους και άλλοι 159 έκαναν ρύθμιση με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει συνολικά 1.044.735 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι οι κατασχέσεις θα συνεχισθούν για όλους τους φορολογούμενους που δεν ανταποκρίθηκαν. Αυτό θα γίνει από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου.

    Οπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου, μέσω των διασταυρώσεων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για φορολογούμενους - κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Μύκονο και την Σαντορίνη, είχαν εντοπιστεί 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Τα ακίνητα των οφειλετών αυτών στις συγκεκριμένες δύο περιοχές είναι 2.917 αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ οι υπόχρεοι αυτοί έχουν συνολικά στην κατοχή τους ανά την επικράτεια 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ. Στους οφειλέτες αυτούς είχε δοθεί προθεσμία να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 20 Ιουλίου. Ταυτόχρονα τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού, για όσους δεν θα ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, 259 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους αρχικού ποσού 502.085 ευρώ, ενώ άλλοι 85 αιτήθηκαν ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 278.270 ευρώ. Συνολικά οι εισπράξεις έφτασαν το ποσό των 780.355 ευρώ. Στο διάστημα 22-30 Ιουλίου δρομολογήθηκαν 12 αναγκαστικές κατασχέσεις: οκτώ απ' αυτές ολοκληρώθηκαν, τρεις οφειλέτες υπέβαλαν αιτήματα ρύθμισης μετά την κατάσχεση, δύο ρυθμίσεις έγιναν προ των κατασχέσεων. Απολογιστικά, μέχρι τις 30 Ιουλίου, υπήρξαν 300 εξοφλήσεις με καταβολή έναντι κεφαλαίου 620.425 ευρώ, έγιναν 159 ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 424.310 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισπράξεων έφτασε το ποσό των 1.044.735 ευρώ.

    Για τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου, ενώ υπό συνεχή έλεγχο θα είναι και η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη.

    Πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

    Εκτεταμένους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές διενήργησαν κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων, το διάστημα από 1η Ιουνίου ως 31 Ιουλίου, σε καταστήματα εστίασης, κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις στην Αττική, στα νησιά των Κυκλάδων, στη Ρόδο, στην Κω, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν περίπου 65.000 παραβάσεις και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 4.624.070 ευρώ.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τους εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο την αποτροπή παραβατικών φαινομένων και απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος, αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της Δικαιοσύνης σε όλους τους φορολογούμενους.

    -

    -

    [10] Αύξηση της ανεργίας

    Δυσοίωνα για το μέλλον είναι τα πρώτα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2010 σχετικά με το ποσοστό ανεργίας, με την έκρηξη της να κινείται σε απρόβλεπτα επίπεδα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας.

    "Δυστυχώς στο α' τρίμηνο οι άνεργοι πανελλαδικά πλησιάζουν τους 570.000 (~55% γυναίκες) και σε διψήφιο ποσοστό του 11,7%. Η ανεργία σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2009 αυξήθηκε κατά 26,7% με αποτέλεσμα να προστεθούν άλλοι 124.420 άνεργοι" ανέφερε ο κ. Μπουζούλας και επισήμανε ότι στον υπολογισμό των ανέργων δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινά αμειβόμενοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, κλπ που θεωρούνταν ως τακτικοί εργαζόμενοι.

    Τα ποσοστά ανεργίας ανά περιφέρεια το α' τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το 2009, είναι τα εξής: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 36% (από 9,9%), Δυτική Μακεδονία 2,8% (από 0,5%), Κεντρική Μακεδονία 33,1% (από 26,0%), Αττική 42,1% (από 59,2%), Ιόνια Νησιά 52,1% (από 7,4%), Κρήτη 18,3% (από 5,5%), Πελοπόννησος 3,1% (από 0,7%), Ήπειρος 10,9% (από 1,9%), Θεσσαλία 31,3% (από 8,9%), Στερεά Ελλάδα 11,9% (από 3,0%), Βόρειο Αιγαίο 17,3% (από 0,9%), Νότιο Αιγαίο 11,8% (από 2,7%).

    Οπως δήλωσε ο κ. Μπουζούλας "η ανεργία, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, την ακρίβεια, την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, την μεγάλη έλλειψη χρηματοεισροής συναλλάγματος λόγω μειωμένης τουριστικής ανάπτυξης, κλπ θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο, στη μείωση οικογενειακού εισοδήματος, στην αύξηση της εγκληματικότητας, κάτι που απεύχομαι και κοινωνική ανισότητα.

    Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αλλάξει πολιτική, να δώσει ελπίδα και δουλειά (κατοχυρωμένη συνταγματικά), διασφαλίζοντας και όχι υποθηκεύοντας στο ΔΝΤ το μέλλον των νέων μας, με νέες θέσεις εργασίας, πολιτικής ανάπτυξης, να αυξήσει το βιωτικό επίπεδο διαβίωσης, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά,το εμπόριο και η ανεργία".

    [11] Στη Χάγη η Ναόμι Κάμπελ

    Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσήλθε σήμερα το τοπ μόντελ από τη Βρετανία, Ναόμι Κάμπελ, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Στην κατάθεσή της, η οποία άρχισε στις 10:10 ώρα Ελλάδας (09:10 τοπική ώρα), η Ναόμι Κάμπελ παραδέχθηκε ότι το 1997 και ενώ βρισκόταν στη Νότια Αφρική, έλαβε ως δώρο ένα σακουλάκι με μερικά μικρά διαμάντια.

    "Είχα πέσει για ύπνο, όταν κάποιος χτύπησε την πόρτα μου. Άνοιξα και είδα μπροστά μου δύο άντρες οι οποίοι μου έδωσαν ένα μικρό σακουλάκι λέγοντας "Ένα δώρο για σας", δήλωσε η Κάμπελ.

    "Το άνοιξα την επομένη το πρωί", συνέχισε η Κάμπελ "Είδα μερικά πετράδια, ήταν πολύ μικρά και φαίνονταν βρώμικα", δήλωσε η Κάμπελ στο δικαστήριο.

    Η Ναόμι Κάμπελ επιβεβαίωσε ότι μίλησε για το δώρο αυτό στην τότε πράκτορά της Κάρολ Γουάιτ και την ηθοποιό Μία Φάροου, το επόμενο πρωί κατά τη διάρκεια του πρωινού.

    "Μία από τις δύο είπε ότι ήταν προφανώς από τον Τσαρλς Τέιλορ και εγώ είπα "υποθέτω πως ναι", πρόσθεσε η Ναόμι Κάμπελ, η οποία εμφανίστηκε ντυμένη με ένα μπεζ σύνολο με φούστα μέχρι το γόνατο και τα μαλλιά πιασμένα κότσο.

    Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε (TSSL) είχε ανακοινώσει την 1η Ιουλίου ότι η Κάμπελ κλήθηκε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκαναν η πρώην ατζέντης της, Κάρολ Γουάιτ, και η ηθοποιός Μία Φάροου. Οι δύο γυναίκες υποστήριξαν ότι το 1997 ο Τσαρλς Τέιλορ προσέφερε στην Κάμπελ ένα διαμάντι ύστερα από ένα δείπνο που δόθηκε στη Νότια Αφρική από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Νέλσον Μαντέλα.

    Με την κατάθεση της Κάμπελ, η εισαγγελική αρχή επιδιώκει να στηρίξει την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ λάμβανε διαμάντια από τους επαναστάτες στη Σιέρα Λεόνε, τα οποία και χρησιμοποίησε για την αγορά όπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 August 2010 - 12:30:51 UTC